ΜΠΑΣΚΕΤ

Αναστασία Κωστάκη: "Ήταν όνειρο μου να παίξω στο WNBA"

Houston Comets' Anastasia Kostaki, center, of Greece, is defended by Seattle Storm's Kaayla Chones, left, and Tanisha Wright in the first quarter, during a WNBA basketball game, Tuesday, May 23, 2006, in Seattle. (AP Photo/Elaine Thompson)
Houston Comets' Anastasia Kostaki, center, of Greece, is defended by Seattle Storm's Kaayla Chones, left, and Tanisha Wright in the first quarter, during a WNBA basketball game, Tuesday, May 23, 2006, in Seattle. (AP Photo/Elaine Thompson) AP

Η Αναστασία Κωστάκη, η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια του WNBA, μίλησε στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ για την καριέρα της, τα όνειρα της και τις εμπειρίες της από τις ΗΠΑ.

Στην 83η ΔΕΘ οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα και Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές μίλησαν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την παραμονή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπρόσωπος στον τομέα του Αθλητισμού ήταν η Αναστασία Κωστάκη, η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο WNBA για τους Χιούστον Κόμετς το 2006

Η Κωστάκη, η οποία τώρα είναι βοηθός προπονητή στην γυναικεία Εθνική ομάδα μπάσκετ Κ20, μίλησε για τις παιδικές της μπασκετικές εμπνεύσεις, αλλά και για το όνειρο του WNBA: "Ξεκίνησα το μπάσκετ σε πολύ μικρή ηλικία. Εμπνεύστηκα και εγώ από τη μεγάλη επιτυχία του Ευρωμπάσκετ το ’87, και έγινε το επάγγελμά μου. Είχα την τύχη να αγωνιστώ σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες, και στην Εθνική Ομάδα και να συμμετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη χώρα μας. Όταν ήμουν 19 χρονών με είχαν ρωτήσει ποιό είναι το όνειρό μου και είχα απαντήσει να παίξω στο WNBA. Τότε δεν είχα φανταστεί ότι θα γινόταν πραγματικότητα, αλλά η αυτοπεποίθηση και τα μεγάλα όνειρα είναι απαραίτητα στον αθλητισμό".

Στην συνέχεια, η πρώην μπασκετμπολίστρια αναφέρθηκε στο τι αποκόμισε από το WNBA: "Παίζοντας στην Αμερική, μόνο πήρα πράγματα. Η συνεργασία με τις συμπαίκτριες μου, που είναι όλες τεράστιες προσωπικότητες, με έμαθε να σέβομαι, να προσαρμόζομαι σε δύσκολες καταστάσεις, να αντιμετωπίζω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, πιο επαγγελματικά.

Παράλληλα, μίλησε για την αλλαγή της φιλοσοφίας της μετά την εμπειρία της στις ΗΠΑ: "Μετά το WNBA άλλαξε πάρα πολύ η φιλοσοφία μου ως αθλήτριας. Γνώρισα πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από τους οποίους έμαθα πολλά διαφορετικά πράγματα. Δούλεψα ακόμη πιο σκληρά. Έμαθα πραγματικά τι σημαίνει να δουλεύεις με κανόνες. Αυτό με έκανε πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Επέστρεψα με μια πιο πλήρη εικόνα του κόσμου, και με μια αίσθηση ότι είμαι πολύ πιο δυνατή και μπορώ να πετύχω εν δυνάμει τα πάντα"

Ακόμη, η Κωστάκη αποκάλυψε τι συμβουλεύει τις νέες αθλήτριες ως προπονήτρια πια: "Τα τελευταία τρία χρόνια, ασχολούμαι με τα κορίτσια της εθνικής ομάδος σε ηλικίες μέχρι 20 ετών. Είμαι assistant coach.Στην επαφή μου μαζί τους, αυτό που θέλω είναι να τα εμπνεύσω και να τα κάνω να πιστέψουν πολύ στις δυνατότητές τους. Αυτό είναι που συμβουλεύω και τα νέα παιδιά: να δουλεύουν πολύ, να κάνουν όνειρα και να μην επαναπαύονται. Να θέλουν κάθε μέρα να γίνονται καλύτεροι".

Τέλος, αναφέρθηκε στα παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας την επιθυμία της, βέβαια, να γυρίσουν κάποτε στην Ελλάδα: "Eίμαι πολύ περήφανη για τη χώρα μου γιατί βλέπω συνεχώς νέα παιδιά να κάνουν καριέρες και να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι αυτοί όλοι κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσουν στη χώρα μας και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Όλοι οι Έλληνες θέλουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στη χώρα μας γιατί είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Πιτίνο: "Ο Τζέιμς είναι ο MVP της σεζόν"
March Madness: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ