NBA

Το ΝΒΑ στη δίνη του κυκλώνα: Μεγάλη καθυστέρηση στη Free Agency

Το ΝΒΑ στη δίνη του κυκλώνα: Μεγάλη καθυστέρηση στη Free Agency
AP Photo/Kathy Willens AP PHOTO/KATHY WILLENS

Πολύ δύσκολος προβλέπεται για το ΝΒΑ ο επερχόμενος χειμώνας, με την Ένωση Παικτών να προειδοποιεί τα μέλη της για καθυστέρηση πολλών εβδομάδων στο άνοιγμα της Free Agency. Δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά από την κόντρα με την Κίνα και την πανδημία.

Η κόντρα με την Κίνα άφησε πληγές στο ΝΒΑ, τις οποίες μεγέθυνε η πανδημία. Το project "φούσκα" κρίνεται σίγουρα επιτυχημένο, ωστόσο η Λίγκα μπαίνει σε μια φάση στην οποία ουδείς μπορεί να μαντέψει τι θα συμβεί, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει και η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν βελτιώνεται. Η αβεβαιότητα είναι ίσως η ιδανική λέξη για να χαρακτηρίσει το συναίσθημα που επικρατεί σε κάθε γωνιά του πρωταθλήματος, σε κάθε έναν από τους 30 οργανισμούς, με τον Έιντριαν Βοϊναρόφσκι να εξηγεί το βράδυ της Πέμπτης (20/8) ότι η Ένωση Παικτών έχει αρχίσει να προειδοποιεί τα μέλη για για έναν δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ESPN, είναι πολύ πιθανό αν όχι δεδομένο πια ότι η Free Agency δεν θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των NBA Finals, αλλά αρκετά αργότερα, με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση. Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η ζημιά που έχει υποστεί η Λίγκα από Κίνα και πανδημία, ούτε να προβλεφθούν τα έσοδα που θα υπάρχουν την επόμενη σεζόν, κατά συνέπεια και το salary cap του 2020/21. Η Formula 1, για παράδειγμα, έχει υποστεί ζημιά που φτάνει το 90% σε σχέση με το 2019, τόσο από την έλλειψη κοινού από τα Grand Prix, όσο και από τη δυσκολία χορηγών να παραμείνουν στο άθλημα.

Σύμφωνα πάντα με τον Βοϊναρόφσκι, οι παράγοντες των 30 οργανισμών δεν θεωρούν πιθανό να υπολογιστούν τα οικονομικά δεδομένα της επόμενης σεζόν, αλλά και των επόμενων χρόνων γενικότερα, πριν περάσουν μερικοί ακόμη μήνες και ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την πανδημία. Θα είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε προσφορές νέων συμβολαίων χωρίς να ξέρουν σε τι επίπεδα θα κινηθεί το salary cap, δεν θέλουν να μπλέξουν με δυσβάσταχτα ποσά σε φόρους πολυτελείας, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε κακές ανταλλαγές για να ελαφρύνουν τα μισθολόγιά τους χωρίς να υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο, όσο τέλος πάντων αυτό είναι δυνατό, τοπίο στην αγορά.

Και όλα αυτά, ενώ η εκκίνηση της σεζόν 2020/21 υπολογιζόταν να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Πλέον, όλα είναι στον αέρα και δεν αποκλείεται να δούμε την πρεμιέρα τον Ιανουαριο, ακόμη και τον Φεβρουάριο του 2021 ώστε να είναι πιθανή και η παρουσία (κάποιων) θεατών. Όπως είχε πει ο Άνταμ Σίλβερ, τα έσοδα από τα εισιτήρια ισοδυναμούν με το 40% των εσόδων της Λίγκας.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ