NBA

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Jeff Chiu AP PHOTO/JEFF CHIU

Τα σόου των Κάρι και Λέοναρντ. Το 3-peat που στοχεύουν οι Γουόριορς και ο πρώτος τίτλος στην ιστορία των Ράπτορς. Οι τραυματίες. Οι ρολίστες. Το Sport24.gr αναλύει την σειρά των Τελικών του ΝΒΑ.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Σε μερικές ώρες (31/5, 04:00, LIVE Blog από το Sport24.gr) οι Ράπτορς θα υποδεχθούν τους Γουόριορς στο Game 1 της σειράς των τελικών του ΝΒΑ. Οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της φετινής σεζόν θα παλέψουν για το πρωτάθλημα.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι Γουόριορς των δύο συνεχόμενων τίτλων (και τριών τα τέσσερα τελευταία χρόνια) και από την άλλη οι Ράπτορς, στην πρώτη παρουσία τους στους τελικούς του ΝΒΑ. Το Γκόλντεν Στέιτ στοχεύει στο 3-peat, το Τορόντο στον πρώτο του τίτλο. Αμφότεροι πέρασαν πολλά μέχρι να φτάσουν στην τελική ευθεία, ωστόσο όλες οι θυσίες που έκαναν μέσα στην σεζόν άξιζαν.

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την σειρά. Από τα... προφανή, μέχρι αυτά που ίσως αρχικά φαινόταν να έχουν μικρότερη σημασία.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΑΠΤΟΡΣ

Οι Ράπτορς έπαιξαν κορώνα-γράμματα το μέλλον τους όταν απέκτησαν με ανταλλαγή τον Καγουάι Λέοναρντ. Με τον All Star φόργουορντ να προέρχεται από μία σεζόν όπου πήρε μέρος μόλις σε 9 αγώνες και να έχει ζητήσει ανταλλαγή από τους Σπερς – με προτίμηση ομάδα του Λος Άντζελες – οι Καναδοί αποφάσισαν να τον αποκτήσουν, χωρίς να έχουν καμία εγγύηση ότι θα μείνει στην ομάδα. Το μόνο που είχαν ως επιχείρημα ήταν η ελπίδα ότι θα τους έκανε αρκετά καλούς ώστε να φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ. Μέχρι στιγμής, το στοίχημα βγήκε.

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Chris Szagola AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

έγινε όσα ονειρευόντουσαν οι Ράπτορς ότι θα γίνει για αυτούς και ακόμα περισσότερα . Πήρε την ομάδα από το χέρι και την έφτασε μέχρι τους τελικούς. Πρακτικά την κουβάλησε μόνος του στους δύο πρώτους γύρους, μέχρι στους τελικούς της Ανατολής να πάρει επιτέλους βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Το ερωτηματικό για το μέλλον του παραμένει. Αν ωστόσο το Τορόντο κατακτήσει τον τίτλο, τότε θα μοιάζει πολύ δύσκολο για τον Λέοναρντ να αποχωρήσει.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ... ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ

Οι Γουόριορς ήταν εξαιρετική ομάδα πριν ενταχθεί στο ρόστερ τους ο Κέβιν Ντουράντ. Η απόφασή του να υπογράψει μαζί τους βέβαια το καλοκαίρι του 2016 ήταν που ξαφνικά τους έμοιαζε να φαίνονται ανίκητοι. Δύο σερί πρωταθλήματα αργότερα, το “ανίκητοι” δεν ήταν πλέον θεωρία. Η προσθήκη δε του ΝτεΜάρκους Κάζινς το φετινό καλοκαίρι έκανε πολλούς να κοιτάξουν αμέσως την... σεζόν 2019/20. Κάτι όμως ο τραυματισμός του Κάζινς, κάτι ο τραυματισμός του Ντουράντ, ξαφνικά όλοι άρχισαν να λένε ότι οι Γουόριορς ίσως χάσουν μέρος της δύναμής τους. Ίσως και να συνέβη. Σίγουρα ωστόσο δεν έχει φανεί.

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Jeff Chiu AP PHOTO/JEFF CHIU

Η πεντάδα των “παλιών” , Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν, Αντρε Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον ανέλαβε περισσότερες πρωτοβουλίες, το Γκόλντεν Στέιτ έπαιξε ωραίο μπάσκετ και όλοι θυμήθηκαν ότι οι Γουόριορς παραμένουν εξαιρετική ομάδα! Το Γκόλντεν Στέιτ παραμένει αήττητο από τότε που τραυματίστηκε ο Ντουράντ, αφού έχει ρεκόρ 5-0, δείχνοντας σε τρομερή κατάσταση, με πρώτο τον Κάρι. Οι Γουόριορς είναι ακόμα εδώ. Με ή χωρίς Ντουράντ.

Η ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ – ΓΙΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Όσο καλό και να είναι βέβαια το Γκόλντεν Στέιτ χωρίς τον Ντουράντ (και τον Κάζινς), αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο χωρίς αυτόν. Οι Γουόριορς ξέρουν ότι ο λόγος που μοιάζουν με θηρίο είναι η προσθήκη του Κέβιν Ντουράντ στο ρόστερ τους, ακόμα και αν ενίοτε το μπάσκετ που παίζουν με αυτόν στην πεντάδα δεν είναι τόσο όμορφο. Δεν μπορεί όμως να παραπονιέται μία ομάδα όταν στο ρόστερ της έχει έναν από τους 2-3 καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

θα τον αφήσει σίγουρα εκτός και στο Game 1 των τελικών . Η ενδεχόμενη επιστροφή του είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και ίσως να χαλάσει τον ρυθμό της ομάδας. Όταν πρόκειται όμως για τον Ντουράντ, αυτό δεν γίνεται να σε απασχολεί.

ΟΙ... ΔΥΤΙΚΟΙ ΡΟΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΡΑΠΤΟΡΣ

Το Τορόντο πήγε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους τελικούς του ΝΒΑ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους παίκτες της ομάδας, αφού στο ρόστερ των Ράπτορς υπάρχουν τέσσερις παίκτες με εμπειρία τελικών: Ο λόγος για τους Λέοναρντ, Γκριν (με Σπερς το 2013 και το 2014), Ιμπάκα (με Θάντερ το 2012) και Πάτρικ ΜακΚό (2017 και 2018 με Γουόριορς).

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Morry Gash AP PHOTO/MORRY GASH

Ο... ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ

Ο Πάτρικ ΜακΚό πέρασε δύο χρόνια στο Γκόλντεν Στέιτ (2016-2018), κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα (2017 και 2018), πριν αποφασίσει ότι δεν ήθελε άλλο να βρίσκεται στην σκιά των σταρ της ομάδας. Τελικά έφυγε με... περιπετειώδη τρόπο, αφού ήταν restricted free agent το περασμένο καλοκαίρι και αφού απέρριψε την πρόταση των Γουόριορς υπέγραψε στα μέσα της σεζόν στους Καβαλίερς (με το Γκόλντεν Στέιτ να μην καλύπτει την προσφορά), για να μείνει ελεύθερος μία εβδομάδα αργότερα και τελικά να καταλήξει στους Ράπτορς. Οι οπαδοί των Γουόριορς των θεωρούν “προδότη”, αλλά δεν ασχολήθηκαν και ιδιαίτερα μαζί του. Την ίδια στιγμή βέβαια ο ΜακΚό είναι πλέον κάτι άλλο: Ο ιδανικός πληροφοριοδότης των Ράπτορς!

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP PHOTO/MORRY GASH

Ο ΙΓΚΟΥΟΝΤΑΛΑ ΣΕ ΡΟΛΟ-ΚΛΕΙΔΙ

Οι Γουόριορς περιμένουν με αγωνία να δουν πότε και αν θα επιστρέψει ο Ντουράντ και πότε θα επιστρέψει ο Κάζινς. Ξέρουν ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό το κλειδί της σειράς να είναι ο Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο οποίος αναμένεται να κάνει πάλι.. υπερωρίες.

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Ιγκουοντάλα δεν θα είναι ο μόνος παίκτης που θα μαρκάρει τον Λέοναρντ, αφού σίγουρα θα περάσουν από το μαρκάρισμά του και οι Κλέι Τόμπσον, Σον Λίβινγκστον, ίσως ανά διαστήματα και κάποιος εκ των Ντρέιμοντ Γκριν (αν και συνήθως βρίσκεται πάνω σε πιο ακίνδυνο παίκτη, για να δίνει βοήθειες), Αλφόνζο ΜακΚίνι, ακόμα και ο Γιόνας Γερέμπκο. Ο Ιγκουοντάλα όμως αναμένεται να είναι αυτός που θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Θα αντέξει στα 35 του χρόνια να συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε στα νιάτα του;

ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

Είναι μία πραγματικότητα πως το ζευγάρι του τελικού βρέθηκε πανάξια μέχρι εδώ. Όπως και ότι πρόκειται για μία σειρά που – είτε είναι πλήρεις οι Γουόριορς είτε όχι – είναι απόλυτα ισορροπημένη. Μπορεί ο καθένας να σταθεί στην παρουσία πολλών σταρ στο Γκόλντεν Στέιτ, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι και οι Ράπτορς δεν έχουν άβγαλτους παίκτες. Το ρόστερ τους σφίζει από εμπειρία, αθλητικότητα σε κάθε θέση και ταλέντο.

Ράπτορς – Γουόριορς: Η ανάλυση της σειράς
AP Photo/Jeff Chiu AP PHOTO/JEFF CHIU

Οι Γουόριορς και οι Ράπτορς είναι δύο ομάδες που παρά το γοητευτικό μπάσκετ που παίζουν έχουν χτιστεί μέσα από την άμυνα. Μία απλή ματιά στα ρόστερ των δύο ομάδων αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι συνήθως δεν υπάρχει αδύναμος κρίκος στην άμυνά τους. Αυτό είναι που τους κάνει να ξεχωρίζει. Μπορεί να παίζουν διαφορετικό μπάσκετ, να κάνουν άλλες προσαρμογές, αλλά το αμυντικό φίλτρο και των δύο είναι αυτό που τους έφτασε μέχρι εδώ.

Οι Ράπτορς και οι Γουόριορς ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο για να φτάσουν μέχρι εδώ. Πέρασαν πολλά, διαχειρίστηκαν προβλήματα, τραυματισμούς, αλλά πλέον βρίσκονται εκεί που πάντα ήθελαν: Τέσσερις νίκες μακριά από ένα πρωτάθλημα. Έχουν φτάσει μέχρι την πηγή. Το θέμα πλέον είναι ποια ομάδα θα πιει νερό.

AP Photo/Chris Szagola, Morry Gash, Mark J. Terrill, Jeff Chiu

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ