NBA

Γουόριορς: Η "ευλογημένη" πεντάδα

Γουόριορς: Η "ευλογημένη" πεντάδα
AP Photo/Jeff Chiu AP PHOTO/JEFF CHIU

Οι Γουόριορς έγραψαν ιστορία με την 5η διαδοχική πρόκρισή τους στα playoffs. Μία πρόκριση που οφείλουν εν πολλοίς σε μία πεντάδα παικτών, που είναι παρέα σε όλη αυτή την διαδρομή.

Ηταν η σεζόν 2014/15 όταν οι Γουόριορς προκρίθηκαν στους τελικούς του ΝΒΑ, κατακτώντας τελικά τον τίτλο. Στο Γκόλντεν Στέιτ δεν το γνώριζαν τότε, αλλά ετοιμαζόντουσαν να γράψουν ιστορία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι “Πολεμιστές” είναι μέλος της ιστορίας του ΝΒΑ.

Στο Game 4 της σειράς με τους Μπλέιζερς οι Γουόριορς έδειξαν ξανά ότι βρίσκονται σε άλλο επίπεδο. Παίζοντας χωρίς τους Ντουράντ, Κάζινς και Ιγκουοντάλα, επέστρεψαν από το -17 και επιβλήθηκαν με 119-117 στην παράταση του Πόρτλαντ , παίρνοντας την 5η σερί πρόκρισή τους στους τελικούς του ΝΒΑ. Έγιναν μόλις η δεύτερη ομάδα μετά τους Σέλτικς της δεκαετίας του 60' που κατάφερε κάτι τέτοιο . Αυτό το γεγονός από μόνο του κάτι λέει.

Το γεγονός ότι οι Γουόριορς κατάφεραν να πάρουν αυτή την πρόκριση χωρίς του Ντουράντ και Κάζινς είναι που την έκανε πιο “γλυκιά”. Με τους δύο All Star ψηλούς να είναι τραυμαρίες, το Γκόλντεν Στέιτ υποχρεώθηκε να επιστρέψει στις... ρίζες του και σε αυτά που το είχαν κάνει πετυχημένο τα προηγούμενα χρόνια. Η τριάδα των Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν βγήκε μπροστά. Δεν ήταν όμως μόνο οι τρεις σταρ ανέλαβαν αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά και οι Άντρε Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον. Καθόλου τυχαία, αυτή η πεντάδα παικτών έχει μείνει ανέπαφη στον χρόνο από την σεζόν 2014/15.

ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Κάθε ομάδα που θέλει να έχει διάρκεια στον χρόνο οφείλει να διατηρεί έναν σταθερό κορμό. Στα μάτια πολύ κόσμου αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μένουν οι σταρ της ομάδας. Στην πραγματικότητα όμως, εξίσου σημαντική με την παραμονή των σταρ, είναι και των ρολιστών. Στο Γκόλντεν Στέιτ το κατάλαβαν αυτό αρκετά νωρίς και για αυτό έχουν φτάσει μέχρι εδώ.

Η πεντάδα των Κάρι, Τόμπσον, Λίβινγκστον, Ιγκουοντάλα, Γκριν – που έχει τύχει ακόμα και να μοιραστεί το παρκέ με τους 4 από τους 5 παίκτες να έχουν ύψος από 1.98 μέτρα μέχρι 2.01 μέτρα – είναι... οι Γουόριορς. Κάθε παίκτης έχει μία δική του ιστορία να τον ακολουθεί που τον κάνει ξεχωριστό. Οι Κάρι και Τόμπσον θεωρούντο πάντα απλώς σουτέρ. Ο Ιγκουοντάλα θεωρείτο από πολλούς υπερτιμημένος. Ο Γκριν ένας παίκτης χωρίς θέση. Ο Λίβινγκστον ένας ξοφλημένος που δεν θα επανέλθει ποτέ από έναν σοκαριστικό τραυματισμό του στα πρώτα βήματά του στο ΝΒΑ. Αυτοί οι πέντε όμως είχαν κάτι κοινό: Σπάνιο μπασκετικό I.Q.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ "ΕΚΛΕΚΤΟΙ"

Δεν διαφωνεί κανείς ότι ο Κέβιν Ντουράντ είναι αυτός που έκανε τους Γουόριορς να μοιάζουν ανίκητοι. Το Γκόλντεν Στέιτ όμως ήταν... μία χαρά ομάδα και πριν ενταχθεί στο ρόστερ τους ο All Star φόργουορντ. Η πρόκριση με “sweep” επί των Μπλέιζερς ήταν απλώς μία υπενθύμιση πως όσο υπάρχει αυτή η πεντάδα παικτών – έστω και αν οι Ιγκουοντάλα και Λίβινγκστον είναι σε... προχωρημένη μπασκετική ηλικία – το Γκόλντεν Στέιτ δεν έχει να φοβάται τίποτα.

μπόρεσε να είναι ξανά... Κάρι , σκοράροντας και δημιουργώντας όπως την περίοδο που ήταν MVP, έχοντας κόντρα στους Μπλέιζερς 36.5 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 7.3 ασίστ μέσο όρο. Ο Ντρέιμοντ Γκριν ήταν ισοπεδωτικός , έκανε δύο triple-double σε τέσσερις αγώνες, ολοκληρώνοντας την σειρά με 16.5 πόντους, 11.8 ριμπάουντ, 8.8 ασίστ, 2.3 κλεψίματα και 2.8 κοψίματα μέσο όρο! Ο Κλέι Τόμπσον έγινε ξανά δεύτερο βιολί στην επίθεση έχοντας 21.5 πόντους μέσο όρο. Ο Ιγκουοντάλα έβγαλε τα συκώτια του Λίλαρντ, ενώ στην προηγούμενη σειρά, κόντρα στους Ρόκετς, είχε κάνει το ίδιο στον Χάρντεν. Ο Λίβινγκστον δημιούργησε τεράστια προβλήματα με το μεγάλο του κορμί στους περιφερειακούς των Μπλέιζερς.

Η πεντάδα των “παλιών” του Γκόλντεν Στέιτ δείχνει τον δρόμο εδώ και μία πενταετία. Κάθε παίκτης που έρχεται στο Γκόλντεν Στέιτ, από τον MVP Κέβιν Ντουράντ μέχρι τον Αλφόνζο ΜακΚίνι που ξεκίνησε την καριέρα του από την 2η κατηγορία του Λουξεμβούργου , οφείλει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Αυτό κάνει πετυχημένους τους Γουόριορς. Ο σεβασμός που έχουν κερδίσει αυτοί οι πέντε παίκτες μέσα από την δουλειά τους και τις επιτυχίες τους, θεσπίζοντας μία φιλοσοφία στο Γκόλντεν Στέιτ. Αυτοί είναι ο λόγος που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ο Κεβόν Λούνι στο Game 4 με τους Μπλέιζερς και να έχει 12 πόντους και 14 ριμπάουντ .

Η πεντάδα των “εκλεκτών” των Γουόριορς οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα εδώ και μία πενταετία. Είναι οι παίκτες που είδαν το Γκόλντεν Στέιτ να γιγαντώνεται. Να μετατρέπεται από μία νεανική ομάδα με ενθουσιασμό, που απειλούσε το Status Quo του ΝΒΑ σε... καθεστώς. Όλα αυτά όμως ήρθαν μέσα από μία φιλοσοφία που όλοι θέλουν να ακολουθήσουν, αλλά είναι δύσκολο να το κάνουν. Αν ήταν τόσο εύκολο εξάλλου, τότε οι Γουόριορς δεν θα έγραφαν ιστορία αυτή τη στιγμή. Και για αυτό ακριβώς ξεχωρίζουν.

AP Photo/Jeff Chiu

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ