NBA

Πασκάλ Σιάκαμ: Στα παπούτσια του Λέοναρντ

Πασκάλ Σιάκαμ: Στα παπούτσια του Λέοναρντ
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Η άγνωστη ιστορία από την πρώτη σεζόν του Πασκάλ Σιάκαμ, οι στατιστικές επιδόσεις στον πρώτο τελικό και η απόλυτη κυριαρχία του απέναντι στον Ντρέιμοντ Γκριν (VIDEO).

Ο Πασκάλ Σιάκαμ δεν αποτελεί μία φυσιολογική περίπτωση παίκτη του ΝΒΑ. Όχι μόνο για την ιδιαίτερη ιστορία που κουβαλάει προερχόμενος από την πόλη Ντουάλα του Καμερούν ή το γεγονός ότι παίζει μπάσκετ ουσιαστικά εννέα χρόνια όλα κι όλα. Ο 25χρονος πάουερ φόργουορντ είναι ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη και για κάτι άλλο. Δεν βελτιώθηκε σταδιακά σε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στο ΝΒΑ. Εκτοξεύτηκε.

Για να καταλάβει κανείς πώς έχει εξελιχθεί ο Σιάκαμ αυτή την τριετία, αρκεί να διαβάσει μία ιστορία που έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Νικ Νερς, από την rookie season του Καμερουνέζου. Η σεζόν 2016/17 μόλις είχε ολοκληρωθεί για το Τορόντο, το οποίο είχε αποκλειστεί με 4-0 στον 2ο γύρο των playoffs από το Κλίβελαντ.

Ο 22χρονος, τότε, Σιάκαμ είχε παίξει μόνο 10 λεπτά συνολικά στα playoffs, δίχως να σκοράρει και την επομένη πήγε στο γυμναστήριο και είπε στον Νερς, ασίσταντ κόουτς εκείνη την περίοδο των Ράπτορς: " Πρέπει να μάθω να σουτάρω". Και πήγε αμέσως στο γήπεδο και άρχισε να δουλεύει πάνω στο σουτ. Την ίδια ημέρα που οι Ράπτορς έδιναν τις καθιερωμένες συνεντεύξεις με τις οποίες έκλειναν τη χρονιά, ο Σιάκαμ μόλις είχε αρχίσει να δουλεύει για την επόμενη.

Πασκάλ Σιάκαμ: Στα παπούτσια του Λέοναρντ
Gregory Shamus/Pool Photo via AP GREGORY SHAMUS/POOL PHOTO VIA AP

Δύο χρόνια αργότερα ο Σιάκαμ δεν είναι πια rookie. Έχει τρία χρόνια στις πλάτες του και αν και πρωτοεμφανιζόμενος σε Τελικούς, στον πρώτο αγώνα με τους Γουόριορς κουβάλησε και ολόκληρο το Τορόντο στις πλάτες του. Πέτυχε 32 πόντους με 14/17 σουτ και 2/2 βολές, μάζεψε 8 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ, έχοντας ακόμα 2 κοψίματα και 1 κλέψιμο. Σε ένα διάστημα 28 λεπτών ευστόχησε σε 11 διαδοχικά σουτ, μέχρι να χάσει το πρώτο 55'' πριν από τη λήξη -πριν σκοράρει με φόλοου. Ουδείς μπορούσε να τον σταματήσει. Ούτε ο Ντρέιμοντ Γκριν.

Οι Γουόριορς είχαν ως κύριο στόχο να περιορίσουν τον Κοουάι Λέοναρντ και έριχναν σε όλο το παιχνίδι βοήθειες πάνω του, κάθε φορά που ακουμπούσε τη μπάλα. Εν μέρει υλοποίησαν το στόχο τους. Ο "Klaw" στους 23 πόντους με 5/14 σουτ και 10/12 βολές. Ξέχασαν όμως τον Σιάκαμ και το πόσο επικίνδυνος είναι στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Καμερουνέζος έτρεξε όσο σε κανέναν άλλον φετινό αγώνα των playoffs. Πέτυχε 11 πόντους στο transition, ενώ στο σετ παιχνίδι κέρδισε όλες τις μονομαχίες με τον Γκριν, που είχε ως επί τω πλείστον το μαρκάρισμά του. Ο Σιάκαμ έβαλε 12 από τους πόντους του απέναντι στον Γκριν, δύο κόντρα στον Κάρι, δύο με τον Λίβινγκστον και είχε ακόμα ένα ελεύθερο τρίποντο.

Δείτε τα highlights του Πασκάλ Σιάκαμ στον 1ο τελικό:

" Έκανε απίστευτο ματς, αλλά και η άμυνά μας στο transition ήταν απαίσια. Τον άφησα να βρει ρυθμό και είναι δική μου ευθύνη", σχολίασε ο Ντρέιμοντ Γκριν. " Αυτό το παιδί είχε πάρει φωτιά. Ήταν το πρώτο του παιχνίδι σε Τελικούς του ΝΒΑ και έβαλε 30 πόντους; Αυτό είναι απίστευτο", έλεγε στα αποδυτήρια ο συμπαίκτης του, Σερτζ Ιμπάκα. Για την ακρίβεια, ο Σιάκαμ έβαλε 32 πόντους. Και με την εμφάνιση που έκανε στον πρώτο τελικό, πρόσθεσε παράλληλα το όνομά του και δίπλα σε "θρύλους" του παρελθόντος...

  • Οι 32 πόντοι που έβαλε είναι οι περισσότεροι για πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη σε Τελικούς από τους 36 που είχε ο Κέβιν Ντουράντ το 2012.
  • Έγινε ο 7ος παίκτης στην ιστορία των Τελικών που έβαλε 30 ή περισσότερους πόντους, σουτάροντας με ποσοστό καλύτερο του 80% (82,4%). Μόνο οι Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Τζέιμς Γουόρθι, Έιντριαν Ντάντλι, Μάικλ Τζόρνταν, Τόνι Κούκοτς και Σακίλ Ο'Νιλ έχουν κάνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν.
  • Έγινε ο 5ος παίκτης μετά το 1970 που σκόραρε πάνω από 30 πόντους σε εναρκτήριο αγώνα σειράς Τελικών, έχοντας τρεις ή λιγότερες σεζόν στο ΝΒΑ. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ (1971), Τζούλιους Ερβινγκ (1977), Χακίμ Ολάζουον (1986) και Τιμ Ντάνκαν (1999).
  • Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Κόμπι Μπράιαντ το 2009, που είχε 30+ πόντους, 5+ ριμπάουντ, 5+ ασίστ και 2+ κοψίματα σε εναρκτήριο αγώνα Τελικών.

Μην απορήσετε, λοιπόν, εάν ο 25χρονος μας επιφυλάσσει κι άλλες τέτοιες εμφανίσεις στη συνέχεια των Τελικών, ειδικά εφόσον το Γκόλντεν Στέιτ συνεχίσει να επικεντρώνει ΟΛΟ το αμυντικό πλάνο του γύρω από τον Κοουάι Λέοναρντ. Σύμφωνοι, ο "Klaw" είναι ο σούπερ σταρ του Τορόντο. Δεν είναι όμως ο μόνος που μπορεί να "σκοτώσει" τους Γουόριορς. Ο Σιάκαμ μπορεί να το κάνει εξίσου αποτελεσματικά και στον πρώτο τελικό εξαπέλυσε απλά το πρώτο χτύπημα.

Photo credits: AP Photo/Mary Altaffer

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ