NBA

Παίκτες και ομάδες του ΝΒΑ μπροστά στον απόλυτο εφιάλτη

Παίκτες και ομάδες του ΝΒΑ μπροστά στον απόλυτο εφιάλτη
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Τεράστια θα είναι η μείωση του salary cap από τη σεζόν 2020/21, με αποτέλεσμα οι ομάδες του ΝΒΑ να είναι εγκλωβισμένες σε ένα οικονομικό χάος εξαιτίας των συμφωνιών που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η ζημιά από το "ράγισμα" της σχέσης με την κινεζική αγορά είναι τεράστια και ίσως αγγίζει πλέον το δισεκατομμύριο. Η ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού είναι ακόμη μεγαλύτερη και πλησιάζει τα δύο δισεκατομμύρια. Το ΝΒΑ δεν βρίσκεται απλά σε δεινή θέση, βρίσκεται μπροστά σε έναν πραγματικό εφιάλτη που φαίνεται πως θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να τον αφήσει πίσω του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το salary cap της επόμενης περιόδου (2020/21), το οποίο είχε υπολογιστεί στα 115 εκατομμύρια δολάρια, θα υπάρξει μείωση 25-30 εκατομμυρίων με αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί να είναι για τα καλά παγιδευμένοι εξαιτίας των συμφωνιών που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως εξηγεί ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι του ESPN, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς υπολόγιζαν ότι θα πληρώσουν περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους πολυτελείας, ωστόσο με τα νέα δεδομένα αυτό το ποσό θα εκτοξευθεί στα 160 εκατομμύρια (!) και μάλιστα πριν καν ανοίξει η φετινή Free Agency (όταν αυτή ανοίξει).

Η συλλογική σύμβαση εργασίας δεν προέβλεπε περίπτωση πανδημίας, ισχύει έως το καλοκαίρι του 2024 όμως τόσο το ΝΒΑ, όσο και η Ένωση Παικτών έχουν το δικαίωμα να σπάσουν τη συμφωνία έναν χρόνο νωρίτερα. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε σημαντική πτώση σε salary cap, luxury cap και συμβόλαια, ειδικά αν ο κόσμος αργήσει να γυρίσει στα γήπεδα. Τα έσοδα από τα εισιτήρια και τα μαγαζιά κάθε αρένας αγγίζουν το 40% των συνολικών εσόδων της Λίγκας και δεν μοιάζει ακραίο το ενδεχόμενο να δούμε κεκλεισμένων των θυρών αναμετρήσεις για τουλάχιστον έναν έτος.

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει το δικαίωμα να διαπραγματευθεί στη φετινή offseason μια πρόωρη supermax επέκταση με τους Μιλγουόκι Μπακς, ωστόσο αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πόσο ζημιωμένος θα είναι ο Greek Freak που με τα προ-κορονοϊού δεδομένα μπορούσε να πάρει +250 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια .

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ