ΜΠΑΣΚΕΤ

Καρίς ΛεΒέρτ: Ένας πραγματικός μαχητής, έτοιμος για μία ακόμα μάχη

Brooklyn Nets guard Caris LeVert (22) in the first half during an NBA basketball game against the Phoenix Suns, Tuesday, Nov. 6, 2018, in Phoenix. (AP Photo/Rick Scuteri)
AP Photo/Rick Scuteri AP PHOTO/RICK SCUTERI

Ο φρικιαστικός τραυματισμός του Καρίς ΛεΒέρτ σόκαρε το ΝΒΑ. Για τον ίδιο όμως οι σοβαροί τραυματισμοί δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε καν το χειρότερο πράγμα που του έχει συμβεί. Διαβάστε την τρομερή ιστορία του.

Ο Καρίς ΛεΒέρτ σόκαρε το ΝΒΑ με τον φρικιαστικό τραυματισμό του κόντρα στους Γουλβς . Η εικόνα του νεαρού γκαρντ/φόργουορντ να υποφέρει στο παρκέ και συμπαίκτες και αντιπάλους να κλαίνε τα έλεγε λίγο-πολύ όλα.

Το ΝΒΑ δεν άντεξε στην όψη του άτυχου ΛεΒέρτ. Οι σταρ της λίγκας έσπευσαν αμέσως να στηρίξουν μέσω social media τον νεαρό ηγέτη των Νετς , ο οποίος φέτος βίωνε μία σεζόν καριέρας, αριθμώντας 19 πόντους 4.2 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο σε 30.8 λεπτά συμμετοχής, αλλά και δύο νικητήρια καλάθια.

Αυτό που ίσως δεν ξέρει ο κόσμος είναι πως ένας από τους λόγους που κινητοποιήθηκε ξαφνικά όλο το ΝΒΑ για τον ΛεΒέρτ δεν ήταν μόνο ο σοβαρός τραυματισμός του. Ήταν το γεγονός ότι γνωρίζουν τι πέρασε ο απόφοιτος του Κολεγίου του Μίτσιγκαν για να φτάσει μέχρι το ΝΒΑ, αφού χρειάστηκε να ξεπεράσει πάρα πολλά εμπόδια: Από σοβαρούς τραυματισμούς, μέχρι μία απώλεια που σημάδεψε την ζωή του.

ΕΙΔΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο Καρίς ΛεΒέρτ ανέκαθεν ήταν σιωπηλός τύπος. Του άρεσε το μπάσκετ, αλλά δεν το είχε πάρει τόσο... σοβαρά, παρά μόνο όταν έπαιζε μονά με τον πατέρα του. Αυτό που δεν ήξερε ο ΛεΒέρτ ήταν πως πολύ σύντομα θα το έχανε αυτό το προνόμιο. Κι αυτό γιατί σε ηλικία 16 ετών ο κατά 11 μήνες μικρότερος αδελφός του βρήκε τον πατέρας τους νεκρό στο σαλόνι από ανακοπή καρδιάς. Η μητέρα τους ήταν ταξίδι και ο 16χρονος Κάρις ήταν αυτός που έπρεπε να την πάρει τηλέφωνο να της πει τα νέα. Έτσι ξαφνικά, σε ηλικία 16 ετών έγινε ο άνδρας του σπιτιού.

Κάπου εκεί ο ΛεΒέρτ αποφάσισε σιγά-σιγά να πάρει σοβαρά το μπάσκετ και να ασχολείται πιο “ζεστά”, κυρίως για να τιμήσει τον πατέρα του. Όπως αποδείχθηκε, οι σκάουτ δεν τον είχαν πάρει αρχικά στα σοβαρά, κάτι που αποδεικνύεται ότι σε μία από τις λίστες με τους κορυφαίους αποφοίτους των Γυμνασίων των ΗΠΑ του 2012 ο ΛεΒερτ βρισκόταν στην θέση Νο 239! Το δε ESPN τον είχε στην 69η θέση... ανάμεσα στους σούτινγκ γκαρντ.

Ο ΛεΒέρτ είχε μόλις τρεις προτάσεις από Κολέγια. Αρχικά δέχθηκε να πάει στο Κολέγιο του Οχάιο, αλλά τελικά έπειτα από μία σειρά συγκυριών αποδέχθηκε τελικά την πρόταση του Μίτσιγκαν, στο οποίο θα αγωνιζόταν στην σκιά των Νικ Στάουσκας και Γκλεν Ρόμπινσον. Ένα ενδιαφέρον ταξίδι μόλις ξεκινούσε.

ΤΡΕΙΣ ΕΓΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΣΕ 22 ΜΗΝΕΣ

Με ύψος κοντά στα 2.00 μέτρα, ο ΛεΒέρτ παρουσιάστηκε στο Κολέγιο μόλις 75 κιλά! Έγινε από την αρχή λοιπόν σαφές πως το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να προσθέσει βάρος στο κορμί του προκειμένου να αντέξει στους ρυθμούς του NCAA. Δεν γινόταν ακόμα κουβέντα για το ΝΒΑ.

Ο ΛεΒέρτ ακολούθησε τις συμβουλές που πήρε και πέρασε ώρες στο γυμναστήριο, καταφέρνοντας μέχρι να φτάσει στο δεύτερο έτος να προσθέσει 15 κιλά στο κορμί του. Ήταν ακόμα αδύνατος, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν... φτερό στον άνεμο. Μαζί με την άνοδο στα κιλά, ήρθε και η βελτίωση στο παρκέ. Αποτέλεσμα ήταν να εκτοξεύσει τους αριθμούς του από τους 2.3 πόντους, το 1.1 ριπάουντ και τη 0.8 ασίστ στην πρώτη του χρονιά στους 12.9 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ την δεύτερη χρονιά του. Το ΝΒΑ είχε αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, όταν ξαφνικά ένας τραυματισμός στο αριστερό πόδι (κάταγμα) τον έβαλε στα... πιτς. Το όνειρο θα έπρεπε να περιμένει.

Ο ΛεΒέρτ επέστρεψε για την τρίτη του χρονιά στο Μίτσιγκαν έτοιμος να κάνει την διαφορά, βελτιώνοντας κι άλλο τους αριθμούς του (14.9 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μέσο όρο). Πάνω που βρήκε ρυθμό όμως, έπαθε νέο κάταγμα στο αριστερό πόδι. Το όνειρο πήρε νέα αναβολή για την τέταρτη σεζόν του. Την σεζόν 2015/16 ο 21χρονος πλέον γκαρντ/φόργουορντ ήταν ακόμα καλύτερος (16.5 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ και 4.9 ασίστ μέσο όρο). Αντί όμως να θεωρείται πλέον λότερι πικ, θεωρείτο πλέον παίκτης πρώτου γύρου. Μέχρι το τέλος της σεζόν όμως θα άλλαζε ακόμα κι αυτό, αφού έσπασε για τρίτη φορά το αριστερό του πόδι (στο 5ο μετατάρσιο) και τέθηκε εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν! Οι μετοχές του έπεσαν κατακόρυφα. Υπήρχε όμως μία ομάδα που τον πίστευε.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ

Στο ΝΒΑ Draft του 2016 κανείς δεν ασχολείτο πλέον με τον ΛεΒέρτ. Όλοι πίστευαν στο ταλέντο του, αλλά καμία ομάδα δεν έμοιαζε διατεθειμένη να ρισκάρει να επιλέξει έναν τεταρτοετή παίκτη που είχε στο ιστορικό του τρεις εγχειρίσεις στο αριστερό πόδι σε διάστημα 22 μηνών και άγνωστη ημερομηνία επιστροφής στην δράση. Οι προβλέψεις τον ήθελαν να καταλήγει στον δεύτερο γύρο. Αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Σε μία κίνηση που αιφνιδίασε πολύ κόσμο, οι Νετς αποφάσισαν την ημέρα του ΝΒΑ Draft να στείλουν τον Θαντέους Γιανγκ στους Πέισερς για χάρη της επιλογής τους στο Νο20. Εκεί, προς έκπληξη όλων, επέλεξαν τον Καρίς ΛεΒέρτ! Αρκετοί άσκησαν κριτική στους Νετς, λέγοντας πως πήραν μεγάλο ρίσκο για έναν παίκτη με το ιστορικό του αποφοίτου του Μίτσιγκαν, τον οποίο μπορούσαν να βρουν στον δεύτερο γύρο. Στο Μπρούκλιν όμως έκλεισαν τα αυτιά τους και εστίασαν στον παίκτη που είχαν μπροστά τους.

Οι Νετς ακολούθησαν προσεκτική προσέγγιση με τον ΛεΒέρτ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της σεζόν 2016/17. Η ρούκι σεζόν του ήταν ενθαρρυντική, αφού είχε 9.2 πόντους και 3.3 ριμπάουντ μέσο όρο. Πέρυσι, στην δεύτερη σεζόν του, 2017/18, άρχισε να γυρίζει κεφάλια προς το μέρος του, αφού παίζοντας ακόμα και ως πόιντ γκαρντ βελτίωσε κι άλλο τους αριθμούς του, στους 12.1 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ μέσο όρο.

Η χρονιά της εκτόξευσης όμως ήταν η φετινή, όταν από την αρχή έγινε ο ηγέτης του Μπρούκλιν, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του στους 19 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μέσο όρο. Έπειτα από χρόνια ατυχιών έμοιαζε να βρήκε ηρεμία, ενώ οι Νετς φάνηκε να βρήκαν τον άνθρωπο που θα τους βγάλει από τη μιζέρια. Ξαφνικά, όμως, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα όλα αυτά μοιάζουν να διαλύθηκαν. Ο τραυματισμός του ΛεΒέρτ έφερε τον ίδιο πίσω στο μηδέν και τους Νετς σε αναζήτηση νέου σταρ. Η αντίδραση όλου του μπασκετικού κόσμου τα λέει όλα.

Ο Καρίς ΛεΒέρτ ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι θα πει πόνος. Το νοσοκομείο έμοιαζε για χρόνια με δεύτερο σπίτι του. Στα 24 του χρόνια, πάνω που έμοιαζε έτοιμος να γίνει ο παίκτης που πάντα ήθελε, είδε το σώμα του να τον προδίδει για ακόμα μία φορά. Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Ευχή όλων είναι να ξεπεράσει ένα ακόμα και να μπορέσει να επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ στο παρκέ.

AP Photo/Rick Scuteri

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ