NBA

Γιούτα Τζαζ: Η επόμενη μέρα

Γιούτα Τζαζ: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Rick Bowmer AP PHOTO/RICK BOWMER

Οι Τζαζ ήταν για ακόμα μία σεζόν μία από τις καλύτερες ομάδες της Δύσης, αλλά είχαν την ατυχία να πέσουν, πάλι, πάνω στους Ρόκετς στα playoffs, σε ένα ζευγάρωμα που έβγαλε στην φόρα τα ψεγάδια τους. Και σε αυτά πρέπει να εστιάσουν.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε... έναν γύρο νωρίτερα για τους Τζαζ από ότι πέρυσι, αλλά με τον ίδιο αντίπαλο. Οι Ρόκετς αποδείχθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο για την Γιούτα για 2η σερί σεζόν, με την διαφορά ότι φέτος τους απέκλεισαν στον 1ο γύρο και όχι στον 2ο γύρο.

Οι Τζαζ βρέθηκαν σε μία ιδιαίτερη κατάσταση φέτος. Όταν ξεκινούσε η σεζόν υποτίθεται ότι σκόπευαν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να γίνουν η 3η ομάδα της Δύσης πίσω από τους Γουόριορς και τους Ρόκετς, με στόχο να φτάσουν ακόμα ψηλότερα. Κάτι όμως το μέτριο ξεκίνημά τους, κάτι η έκρηξη των Νάγκετς και η σταθερότητα των Μπλέιζερς, οι Τζαζ βρέθηκαν στην 5η θέση στην κανονική περίοδο, πέφτοντας πάνω στους Ρόκετς. Την ομάδα δηλαδή που μπορούσε να “χτυπήσει” κάθε ψεγάδι τους.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ντροπή για την Γιούτα να αποκλειστεί από αυτούς τους Ρόκετς. Και ούτε είναι κακό το γεγονός ότι αρκετοί στον οργανισμό των Μορμόνων πιστεύουν ακόμα και τώρα πως είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα στην Δύση. Το θέμα ωστόσο είναι τι μπορούν να κάνουν το καλοκαίρι για να βελτιωθούν και να παρουσιαστούν βελτιωμένοι τη νέα σεζόν για να πάνε ακόμα ψηλότερα.

Ο ΡΟΥΜΠΙΟ ΚΑΙ Ο... ΚΟΝΛΕΪ

Ξεκινώντας από τα... βασικά: Από τον βασικό κορμό της ομάδας, ο μόνος παίκτης του οποίου το συμβόλαιο λήγει είναι ο Ρίκι Ρούμπιο. Οι Τζαζ έχουν team option στο συμβόλαιο του Ντέρικ Φέιβορς (ύψους 16.9 εκατ. δολαρίων) και του Κάιλ Κόρβερ (7.5 εκατ. δολάρια – σκέφτεται να αποσυρθεί), ενώ ελεύθεροι μένουν και οι Θάμπο Σεφολόσα και Έκπε Ούντο, οι οποίοι δεν είχαν μεγάλο ρόλο φέτος. Οι Τζαζ έχουν ακόμα team option στα συμβόλαια των Ραούλ Νέτο, Τζορτζ Νιάνγκ και Ρόις Ο'Νιλ, με τις συνολικές απολαβές των τριών τελευταίων να είναι 5.2 εκατ. δολάρια, τις οποίες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ενεργοποιήσουν.

1. Θέλει την μπάλα για να είναι αποδοτικός. 2. Είναι επιεικώς μέτριος σουτέρ τριών πόντων (φέτος σούταρε με 31.1%) με αποτέλεσμα να μην ανοίγει τους απαραίτητους χώρους στον σταρ της ομάδας. Στα 29 του χρόνια θεωρείται δύσκολο να γίνει ξαφνικά σουτέρ και το να του προσφέρουν οι Τζαζ ένα συμβόλαιο αντίστοιχο με αυτό που είχε, με ετήσιες αποδοχές ύψους 15 εκατ. δολαρίων, ενδεχομένως να περιέχει ρίσκο.

Ενώ ισχύουν όλα αυτά, το κακό για τους Τζαζ είναι ότι η φετινή φουρνιά των free agents δεν έχει πολλούς καλούς πόιντ γκαρντ. Με εξαίρεση την.... αφρόκρεμα – δηλαδή την τριάδα των Καϊρι Ίρβινγκ, Κέμπα Γουόκερ και Ντ'Αντζελο Ράσελ, με τον τελευταίο να είναι restricted free agent – ο καλύτερος διαθέσιμος πόιντ γκαρντ είναι ο Πάτρικ Μπέβερλι. Δεδομένου λοιπόν ότι η Γιούτα ποτέ δεν θεωρείτο... καυτός προορισμός για free agents, η μη ανανέωση του συμβολαίου του Ρούμπιο μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην βρουν οι Τζαζ ισάξιο αντικαταστάτη. Εκτός αν με κάποιον τρόπο καταφέρουν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα και ο Κέμπα Γουόκερ αποφασίσει ότι του αρέσει η Γιούτα, κάτι που δεν μοιάζει εφικτό αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή βέβαια που οι Τζαζ δεν μπορούν να προσελκύσουν κάποιον σταρ από την ελεύθερη αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τον αποκτήσουν με άλλο τρόπο: Μέσω ανταλλαγής. Αυτό εξάλλου φέρονται να προσπάθησαν να κάνουν και την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών φέτος, όταν πάλεψαν μέχρι τέλους για να αποκτήσουν τον Μάικ Κόνλεϊ των Γκρίζλις, χωρίς επιτυχία. Δεν πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει και το καλοκαίρι μία αντίστοιχη προσπάθεια για τον σταρ των Γκρίζλις ή ίσως και για τον Τζρου Χόλιντεϊ των Πέλικανς αν στη Νέα Ορλεάνη αποφασίσουν να τα διαλύσουν όλα και να χτίσουν από την αρχή λόγω της εξαιρετικά πιθανής ανταλλαγής του Άντονι Ντέιβις.

Ο ΜΙΤΣΕΛ ΘΕΛΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι Τζαζ έριξαν την φετινή σεζόν μεγάλο βάρος στους ώμους του Ντόνοβαν Μίτσελ όταν τον έχρισαν ηγέτη τους. Ο δευτεροετής γκαρντ στην αρχή φάνηκε να μην αντέχει, με το πρώτο δίμηνο της σεζόν να είναι απογοητευτικός. Όσο περνούσε η σεζόν όμως εμφανιζόταν όλο και καλύτερος, με την δική του άνοδο να βοηθάει και στην άνοδο των Τζαζ. Αυτό ωστόσο που φάνηκε ξεκάθαρα είναι ότι ο Μίτσελ χρειάζεται βοήθεια για να μην καλείται να τα κάνει όλα μόνος του στην επίθεση.

Ο Μίτσελ πήρε πάνω του όλο το βάρος της δημιουργίας στην Γιούτα και... έσκασε, έχοντας 21.4 πόντους και 3.2 ασίστ με 32.1% στα σουτ και 25.6% στα τρίποντα. Η απουσία καλών σουτέρ στο παρκέ – με εξαίρεση τον Τζο Ίνγκλες που όμως σούταρε μόλις με 27.6% στα τρίποντα στην σειρά – του έκλεισαν τους χώρους. Το γεγονός ότι η Γιούτα δεν έχει άλλον παίκτη να δημιουργήσει το δικό του σουτ – αφού οι εναλλακτικοί δημιουργοί της είναι οι Ρούμπιο και Ίνγκλες αλλά παίζουν κυρίως Πικ εν Ρολ – τον... έπνιξε, αφού κλήθηκε να κάνει τα πάντα. Η αδυναμία του πανύψηλου Γκομπέρ να ποστάρει και να χτυπήσει στα μις-ματς όταν οι Ρόκετς άλλαζαν στα σκριν πήρε από αυτόν και την τελευταία εναλλακτική.

Η αμυντική ταυτότητα των Τζαζ τους χαρακτηρίζει. Το τίμημα όμως μίας ανεπαρκούς επίθεσης στα playoffs, όπου ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και κάθε ομάδα εστιάζει στα ψεγάδια του αντιπάλου, τους καταδικάζει, αφού χαμηλώνει το ταβάνι τους. Η Γιούτα οφείλει με κάποιον τρόπο να δώσει βοήθεια στον Μίτσελ στην επίθεση. Να προσθέσει σουτέρ στο ρόστερ της και έναν δεύτερο δημιουργό που θα τον απελευθερώσει. Όσο καλός και να είναι ο Μίτσελ – και είναι εξαιρετικός – δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του.

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ

Οι Τζαζ έχουν δημιουργήσει κάτι όμορφο. Μία ομάδα με αρχές, που έχει κερδίσει τον σεβασμό των άλλων. Όταν μία ομάδα αντιμετωπίζει τους Τζαζ ξέρει ότι θα έχει τρομερά δύσκολο έργο. Το θέμα πλέον για τους Μορμόνους είναι να βρουν τον τρόπο να κάνουν τη μετάβαση από “καλή ομάδα” σε “διεκδικητές του τίτλου”. Δεν είναι εύκολο. Αν ήταν εύκολο, τότε όλες οι ομάδες θα έκαναν αυτό το άλμα εύκολα.

Γιούτα Τζαζ: Η επόμενη μέρα
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

AP Photo/Rick Bowmer, David Zalubowski

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ