ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς "σκότωσε" σε μία βραδιά τον παίκτη που είχε μέσα του, τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό και το μεγάλο πάρτι στο Βελιγράδι το 2010 (picts& vids)

Το μεγάλο επίτευγμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είναι οι τίτλοι που είναι αμέτρητοι και πραγματικά προκαλούν ζάλη, αλλά το γεγονός ότι έχει καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να τον παραδέχονται και οι οπαδοί άλλων ομάδων.

Το όνομα του προκαλεί δέος σε χιλιάδες κόσμου που τον θαυμάζουν και είναι ευτυχία για όσους τον έχουν ζήσει από κοντά τα τόσα 13 χρόνια της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Σ΄αυτό το αφιέρωμα δεν θα διαβάσετε για τα επιτεύγματα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά για τον άνθρωπο Ζέλικο, πως ξεκίνησε την καριέρα του, αλλά και για την απόφασή του να γίνει προπονητής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια του Ομπράντοβιτς, πριν αυτός ανακαλύψει την "πορτοκαλί" μπάλα, γίνει μπασκετμπολίστας και μεγαλουργήσει ως προπονητής.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου το 1960 στο Τσάτσακ, σε μία πόλη που είναι γενέτειρα πολλών ποιητών, καλλιτεχνών αλλά και αθλητών, όπως ο ποδοσφαιριστής Ιβάν Στεφάνοβιτς, αλλά και οι Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, Ράντισαβ Τσούρσιτς και Ούρος Τρίπκοβιτς.

Σε μικρή ηλικία αρχίζει να ασχολείται με το μπάσκετ και με κάθε ευκαιρία βρίσκεται στο γήπεδο της Μπόρας Τσάτσακ, όπου κάνει τα πρώτα του βήματα και ορισμένοι αναγνωρίζουν το έμφυτο ταλέντο του. Μετά από μερικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1978 κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα της ανδρικής ομάδας.

Ο Άζα Νίκολιτς γρήγορα του ζητάει να παίρνει πρωτοβουλίες στο παρκέ και στην τέταρτη του σεζόν έχει 10,7 πόντους μέσο όρο και 17,8, το 1983. Σταδιακά και αφού αποκτά αρκετές εμπειρίες, εκφράζει για αυτόν ενδιαφέρον η Παρτίζαν η οποία ανέκαθεν δεν άφηνε τα τοπικά ταλέντα να πάνε ανεκμετάλλευτα.

Έτσι λοιπόν το 1985 σε ηλικία 25 ετών έρχεται η στιγμή να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή για την κορυφαία σερβική ομάδα η οποία τότε είχε στις τάξεις της παίκτες-θρύλους, όπως οι Βλάντε Ντίβατς, Σάσα Τζόρτζεβιτς και Ζάρκο Πάσπαλι.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ

Προπονητής εν μία νυκτί

Κι αν για τους περισσότερους παίκτες που γίνονται προπονητές όταν αποφασίζουν να αποσυρθούν είναι κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ένα τελεσίγραφο ήταν αρκετό για να βγάλει τα αθλητικά και να φορέσει το κοστούμι του προπονητή.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Παρτίζαν το 1991 μετά από επίμονες προσπάθειες του Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς ο οποίος τον έκανε προπονητή σε μία νύχτα και ενώ ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς είχε ζητήσει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να σκεφτεί αν ήθελε να αφήσει το πόστο του αθλητή για αυτό του προπονητή. Μέσω... πίεσης λέει το "ναι" και η ιστορία δείχνει ότι έκανε την καλύτερη επιλογή.

Φυσικά τα πράγματα για αυτόν μόνο ρόδινα δεν ήταν στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας εν μέσω πολέμου στη χώρα του. Παρ' όλα αυτά όμως εκείνη τη σεζόν κατακτά το πρώτο του triple crown καθώς κάνει την Ευρώπη να... παραμιλά με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού στην Κωνσταντινούπολη.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ

Ξεχάστηκε γρήγορα το "Γκαστόνε"

Αρχίζει να μαζεύει τα Ευρωπαϊκά σαν να είναι οι πιο εύκολοι τίτλοι καθώς αυτό του το κατόρθωμα το επανέλαβε με την Μπανταλόνα το 1994 (είχε βρεθεί εκεί από το '93) και τη Ρεάλ Μαδρίτης μία σεζόν αργότερα (1995).

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το παρατσούκλι "Γκαστόνε" το οποίο του είχαν κολλήσει στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ξεχάστηκε εύκολα. Άλλωστε πως μπορεί να χαρακτηρίζει κάποιος τυχερό έναν άνθρωπο που απλά είναι ικανός;

Η συνέχεια της καριέρας του το απέδειξε περίτρανα πως ο Ομπράντοβιτς με τη σκληρή του δουλειά κατάφερε να κερδίσει τόσους τίτλους στην καριέρα του.

Στη Μαδρίτη έμεινε μέχρι το 1997 όταν και κατέκτησε το κύπελλο Σαπόρτα, ενώ την επόμενη σεζόν "μετακόμισε" στην Μπενετόν Τρεβίζο, όπου έπαιξε στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ του 1998 στη Βαρκελώνη με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Ο Ζοτς και η Εθνική Σερβίας

Το 1996 αναλαμβάνει την Εθνική Σερβίας με την οποία φτάνει μέχρι τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα απ' όπου χάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τρομερή επιτυχία έστω κι αν απεχθάνεται να χάνει γενικά και ειδικά σε τελικούς.

Κορυφή για τον ίδιο και την Εθνική ομάδα της χώρας του την ερχόμενη σεζόν, όταν οδηγεί τους Σέρβους στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ του 1997 στην Ισπανία. Στο Μουντομπάσκετ της Αθήνας έναν χρόνο αργότερα ζει μεγάλες στιγμές σε ένα γήπεδο (ΟΑΚΑ) που έδειξε να του πηγαίνει πολύ και του έγινε ιδιαίτερα οικείο τα χρόνια που ακολούθησαν.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ

Ο μακροβιότερος ξένος τεχνικός

Από το 1999 κι έπειτα είναι κάτοικος Αθήνας και θα παραμείνει για τουλάχιστον για 4-5 μήνες ακόμα ακόμα (έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2012). Με το τέλος αυτού του συμβολαίου και ανεξαρτήτως αν θα ανανεωθεί ή όχι θα έχει γίνει ο μακροβιότερος ξένος προπονητής που έμεινε ποτέ σε πάγκο ελληνικής ομάδας.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ

Θα είναι κι αυτό ένα από τα επιτεύγματά του στα τόσα χρόνια παραμονής του στη χώρα μας. Αν βγαίναμε τώρα και κάναμε ένα δημοψήφισμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού, το 99% θα έλεγε να μείνει ο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της ομάδας για άλλα τόσα χρόνια.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού τον αγάπησε γιατί ήταν εκείνος που έβγαλε την ομάδα από την αφάνεια και της χάρισε απλόχερα τίτλους. Μάλιστα, με κάθε ευκαιρία του δείχνει τη λατρεία που νιώθει προς το πρόσωπό του.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ
INTIME SPORTS

Ο πατέρας Ομπράντοβιτς

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι πατέρας δύο παιδιών που τα αγαπάει παθολογικά. Η Άνια που είναι σήμερα 27 ετών και είναι παιδί από τον πρώτο του γάμο και ο 13χρονος ξανθομάλλης Τζόρτζε ο οποίος έχει μεγάλη αδυναμία στον μπαμπά του.

Μάλιστα, ο μικρός είχε ακολουθήσει την αποστολή του Παναθηναϊκού στη Λιθουανία τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. Ο Ζοτς είναι τρυφερός και προστατευτικός πατέρας που προτιμάει όταν έχει ελεύθερο χρόνο να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

Μέλος της οικογένειάς του είναι και ο Δημήτρης Ιτούδης, καθώς ο Ομπράντοβιτς του βάφτισε το κοριτσάκι του. Υπήρξε "χημεία" ανάμεσα στους δύο άνδρες από τους πρώτους κιόλας της συνεργασίας τους και είναι αχώριστο δίδυμο εδώ και 13 χρόνια.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ
INTIME SPORTS

Το μεγάλο πάρτι στο Βελιγράδι

Σε λίγες μέρες ο Ομπράντοβιτς κλείνει τα 52 του χρόνια και όλοι θυμόμαστε το μεγάλο πάρτι που οργάνωσε πριν δύο χρόνια στο Βελιγράδι. Ένα πάρτι για να γιορτάσει μισό αιώνας ζωής και στο οποίο έδωσαν το παρών πολλά μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μάλιστα, επειδή το ίδιο Σαββατοκύριακο γινόταν το ελληνικό All Star Game, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε ενημερώσει από νωρίς πως δεν θα μπορούσε να δώσει το παρών, παρ΄ότι είχε ψηφιστεί από τον κόσμο για να είναι ο κόουτς των ξένων.

Από την Ισπανία ταξίδεψαν ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Χουάν Αντόνιο Μοράλες, ο Ράφα Γοφρέσα και ο Τζόνι Ρότζερς. Από την Ιταλία ο Νάντο Τζεντίλε, από την Τουρκία ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, και από την Ελλάδα, το δεύτερο σπίτι του Ομπράντοβιτς, ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Γιώργος Καλαϊτζής.

Ομπράντοβιτς: Κεφάλαιο στο μπάσκετ
INTIME SPORTS

Live με τον Ομπράντοβιτς στο Sport24.gr

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης δίνουν ραντεβού με τους αναγνώστες του Sport24.gr για την Τρίτη, 13:00 το μεσημέρι. Ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης και ο άμεσος συνεργάτης του στον πάγκο του Παναθηναϊκού θα μιλήσουν LIVE με τους αναγνώστες του Sport24.gr, απαντώντας στις δικές σας ερωτήσεις, σε μια ακόμη πρωτοποριακή online συζήτηση με τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού. Θα σας περιμένουν 13.00 την Τρίτη ΕΔΩ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ