ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το προφίλ του ΝτεΣόν Τόμας: Ντε...σουτέρ Τόμας

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - MACCABI TEL AVIV (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - MACCABI TEL AVIV (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο ΝτεΣόν Τόμας ήρθε στον Παναθηναϊκό για να του προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό: Το καλό σουτ από την περιφέρεια. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που κάνει καλά.

Το παζλ του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε. Με την απόκτηση του ΝτεΣόν Τόμας (27 χρονών, 2.01 μέτρα) οι “πράσινοι” κατάφεραν να “κλείσουν” τις θέσεις των ξένων τους, βρίσκοντας παράλληλα στο πρόσωπό του τον βασικό πάουερ φόργουορντ της ομάδας.

Ο Τόμας δεν είναι το τεράστιο όνομα. Ποτέ δεν ήταν. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν τον επέλεξε για να γίνει ο σταρ ή ο ηγέτης της ομάδας. Αυτή η θέση είναι κατειλημμένη από τον Νικ Καλάθη. Ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Τόμας επειδή θεωρεί ότι στο πρόσωπό του βρήκε το γρανάζι που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας για να μπορέσει η “πράσινη” μηχανή για να κινηθεί πιο άνετα μέσα στο παρκέ.

Ο Τόμας έχει στην “πλάτη” του μία τετραετία που έπαιξε σε υψηλότατο επίπεδο, αφού φόρεσε τις φανέλες της Μπαρτσελόνα, της Αναντολού Εφές και της Μακάμπι. Είναι ένας σύγχρονος combο φόργουορντ που πλέον έχει καθιερωθεί στην θέση του πάουερ φόργουορντ, ο οποίος έχει βιώσει την πίεση του πρωταθλητισμού και πλέον είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

ΗΤΑΝ ΣΚΟΡΕΡ, ΕΓΙΝΕ ΣΟΥΤΕΡ

Ο ΝτεΣόν Τόμας θεωρείτο εξαιρετικός σκόρερ από τα Κολεγιακά του χρόνια ακόμα στο Ohio State . Στην Ευρώπη αποφάσισε να πάει το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο, πηγαίνοντας... μερικά βήματα πίσω: Στην γραμμή των 6.75 μέτρων. Ο Τόμας αποφοίτησε από το Κολέγιο το 2013 έχοντας ποσοστό καριέρας στα τρίποντα 34.2%. Στην Ευρώπη με εξαίρεση την σεζόν 2014/15 που έμεινε στην Μπαρτσελόνα δεν σούταρε ποτέ με ποσοστό χαμηλότερο του 38%, ενώ με την φανέλα της Μακάμπι την σεζόν 2017/18 σούταρε 42% στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και 42.5% στην EuroLeague.

Το προφίλ του ΝτεΣόν Τόμας: Ντε...σουτέρ Τόμας
EUROKINISSI

Στη Μακάμπι ο Τόμας πέρασε αρκετή ώρα στην περιφέρεια. Αποτέλεσμα ήταν στην πρωταθλήτρια Ισραήλ να υπάρχουν διάφορα plays όπου έβγαινε από σκριν (συχνά Stagger Screen) για να σουτάρει πίσω από την γραμμή του τριπόντου, αφού είναι εξαιρετικός σε καταστάσεις Catch and Shot, ενώ εξίσου καλός είναι και σε καταστάσεις Spot Up. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε αρκετά και σε Pick and Pop καταστάσεις, όπου είχε την συνήθεια να επιτίθεται στις close outs άμυνες, αν και πιο συχνά προτιμούσε να σουτάρει από την περιφέρεια.

Με λίγα λόγια: Ο Τόμας είναι ένας παίκτης που στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού μοιάζει να τα έχει (σχεδόν) όλα. Μπορεί να επιτεθεί από έξω προς τα μέσα (κυρίως σε ευθεία γραμμή), να σκοράρει στο transition, να ποστάρει κοντύτερους αντιπάλους και – το κυριότερο – να ανοίξει το παρκέ για τους συμπαίκτες του χάρη στο καλό του σουτ. Οι αποφάσεις του με την μπάλα στα χέρια δεν είναι πάντα οι καλύτερες, αφού ενίοτε το παιχνίδι του όταν κάνει drive διαβάζεται, ωστόσο έχει βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα.

Στην άλλη πλευρά του παρκέ υστερεί σε σχέση με την επίθεση. Ο Τόμας δεν διστάζει να σπρώξει κάτω από το καλάθι, δεν φοβάται την επαφή. Η αλήθεια ωστόσο ήταν ότι ποτέ δεν φημιζόταν για τις αμυντικές του ικανότητες, κυρίως επειδή δεν έχει καλά πλάγια βήματα στην άμυνα (για αυτό και τελικά καθιερώθηκε στην θέση του πάουερ φόργουορντ) και είναι απλώς ένας “καλός”, αλλά όχι εξαιρετικός αθλητής, ενώ χαρακτηρίζεται ως μέτριος ριμπάουντερ. Έχει ωστόσο στιγμές που σε μία άμυνα με αρχές μπορεί να σταθεί σε καλό επίπεδο, ειδικά αν έχει καλούς αμυντικούς στο πλάι του.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Ο Τόμας αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό για να του προσφέρει κάτι που σε σημαντικό βαθμό λείπει από το υπόλοιπο ρόστερ αν εξαιρέσει κανείς τον Ματ Λοτζέσκι και τον Ντίνο Μήτογλου: Σταθερό σουτ από την περιφέρεια. Δεδομένης της σύστασης του ρόστερ των “πράσινων” με την παρουσία περιφερειακών που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους για να είναι αποδοτικοί (Καλάθης, Παππάς, Λάνγκφορντ, Λεκαβίτσιους), δύο σέντερ που εξαρτώνται από την δημιουργία των περιφερειακών (Λάσμε, Γκιστ) και άλλων δύο σέντερ που είναι καλύτεροι με πλάτη παρά με πρόσωπο στο καλάθι (Βουγιούκας, Παπαγιάννης), η παρουσία ενός καλού σουτέρ στην θέση του πάουερ φόργουορντ ήταν καταλυτική.

Το προφίλ του ΝτεΣόν Τόμας: Ντε...σουτέρ Τόμας
EUROKINISSI

Η παρουσία του Τόμας στο παρκέ προβλέπεται να εξασφαλίσει ισορροπία στον Παναθηναϊκό. Το καλό του περιφερειακό σουτ αναμένεται να ανοίξει χώρους για να παίξει Pick and Roll ο Νικ Καλάθης με τους Λάσμε και Γκιστ, για να παίξουν ένας με έναν ο Λάνγκφορντ και ο Παππάς, για να κινηθεί ελεύθερα χωρίς την μπάλα ο Αντετοκούνμπο, για να ποστάρει ο Παπαπέτρου και οι Βουγιούκας, Παπαγιάννης. Παράλληλα εξασφαλίζει την παρουσία ενός παίκτη που μπορεί να “ακουμπήσει” την μπάλα ο Παναθηναϊκός αν χρειαστεί για αν “χτυπήσει” πιθανά miss-match. Παράλληλα οι “πράσινοι” θα ψάξουν τρόπο να “κρύψουν” στην άμυνα τον Τόμας, κάτι ωστόσο που είναι πιο εύκολο όταν στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Αντετοκούνμπο, ο Παπαπέτρου και οι Γκιστ/Λάσμε.

Συνοψίζοντας: Στα μάτια του κόσμου μπορεί ο Τόμας να μην είναι η... σέξι επιλογή, η “μεταγραφή αεροδρομίου” όπως έλεγαν κάποτε. Στα μάτια του Τσάβι Πασκουάλ ωστόσο ο Αμερικανός φόργουορντ είναι το κομμάτι που έλειπε για να συμπληρώσει το παζλ που έχει στο μυαλό του. Ένα παζλ που ήταν γεμάτο δημιουργούς στην περιφέρεια και είχε ανάγκη από έναν καλό σουτέρ για να ανοίξει χώρους. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο παρκέ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ