EUROLEAGUE

Ήρθε η ώρα του... ΝτεΣον Τόμας

Ήρθε η ώρα του... ΝτεΣον Τόμας
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του ΝτεΣον Τόμας και το Sport24.gr ξεφυλλίζει το βιβλίο της ζωής του 27χρονου Αμερικανού φόργουορντ.

Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει τον ΝτεΣον Τόμας και το Sport24.gr κάνει ένα ταξίδι στον χρόνο και σας παρουσιάζει το παρελθόν του Αμερικανού φόργουορντ, ο οποίος έλαμψε στο κολέγιο με το Ohio State και μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και με τον Τσάβι Πασκουάλ. Διαβάστε την ιστορία του ΝτεΣον Τόμας από τα πρώτα του βήματα ως την καθιέρωση...

Η ΜΑΜΑ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΕΡΦΗ

Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν τα πλέον εύκολα. Όχι ότι βίωσε κάποια απώλεια. Απλά έμαθε να ζει δίχως τους γονείς του. Η μητέρα του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ο πατέρας του δούλευε τόσο πολύ που τον έβλεπε σπάνια. Για την ακρίβεια, για μερικά χρόνια τον έβλεπε αραιά και που κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ μία περίοδο έκανε να τον δει τρία ολόκληρα χρόνια. Η δουλειά (ασχολούνταν με παιδιά που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα) βλέπετε…

Παρόλ' αυτά, δεν αφέθηκε στην τύχη του. Η γιαγιά του (Lettie Mae Jackson), μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή του (Missy Thomas) ήταν οι δύο γυναίκες που ανέλαβαν να τον μεγαλώσουν και να γεμίσουν το κενό που δημιουργούσε η απουσία της μητέρας του.

Πέραν της γιαγιάς του, η Missy ήταν άλλωστε ο "φύλακας - άγγελός του", όπως θα παραδεχθεί η ίδια σε συνέντευξή της για το πώς μεγάλωσε τον πολυτάλαντο αδερφό της. " Λειτουργούσε το ένστικτό μου. Η μητέρα μας απουσίαζε, ζούσαμε με τη γιαγιά και άλλους συγγενείς κι εγώ είχα στραμμένη την προσοχή μου στον DeShaun. Πάντα ανησυχούσα γι αυτόν…".

Γι αυτό και όταν η Missy μετακόμισε -την περίοδο που ο αδερφός της πήγαινε στο δημοτικό-, τον πήρε μαζί της. Ήταν η μητέρα που δεν είχε στη ζωή του ο μικρός της αδελφός.

Όπως θα δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του την περίοδο που αγωνιζόταν στο Ohio State " πάντα ήταν δύσκολα γιατί δεν είχα πραγματική μαμά κι ο πατέρας μου έλειπε τις περισσότερες φορές. Ένιωθα ότι ήμουν μόνος μου με τις αδελφές μου. Τις είχα πάντα το πλευρό μου, μαζί με τη γιαγιά μου για να μου δίνουν δύναμη".

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Το πορτοκαλί ιστορικό του ξεκίνησε σε ένα ανοιχτό γήπεδο, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι που έμενε με τη γιαγιά του και τις τρεις αδερφές του, όταν ακόμη ήταν παιδάκι.

Εκεί έσκασε για πρώτη φορά τη μπάλα του μπάσκετ. Εκεί έκανε τα πρώτα του σουτ. Μα πάνω απ όλα, εκεί περνούσε την περισσότερη ώρα της ημέρας. Το μπάσκετ για τον DeShaun Thomas ήταν κάτι σαν " έρωτας με την πρώτη ματιά".

" Πολλά παιδιά χάνουν τον δρόμο τους όταν δεν έχουν κοντά τους γονείς τους ή αντιμετωπίζουν άλλου είδους δυσκολίες. Εγώ ήμουν τυχερός και είχα στο πλευρό μου τη γιαγιά και τις αδερφές μου, που πάντα με φρόντιζαν", αναφέρει ο ίδιος για τον τρόπο που απέφυγε τις… κακοτοπιές. " Είχα πάντα στο μυαλό μου αυτό το πράγμα", καταλήγει.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΡΕΛΟ...

Όταν έφτασε στην έκτη δημοτικού στο Northwood Middle School, ο DeShaun Thomas δεν ήταν ένας συνηθισμένος παίκτης. Ολοκλήρωσε εκείνη τη χρονιά, μετρώντας 24 πόντους και 23 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Επιδόσεις… τρομακτικές, ακόμη και για ηλικίες, με τις οποίες ελάχιστοι ασχολούνταν.

Κάπως έτσι ήρθαν τρεις προτάσεις από Γυμνάσια, για να περάσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Ήταν το North Side, το Concordia και το Bishop Luers, που ενδιαφέρθηκαν. Κι αν το πρώτο έμοιαζε ως ο πιθανότερος προορισμός του, το τρίτο ήταν αυτό που τον… υποδέχθηκε.

" Μου είπε πως θα ήταν καλύτερα να πάω στο Bishop Luers γιατί ήταν χριστιανικό σχολείο και θα μου προσέφερε καλό επίπεδο εκπαίδευσης", αναφέρει ο ίδιος για τις συμβουλές που του έδωσε ο πατέρας του εκείνα τα χρόνια.

" Εκτός των άλλων, στην ομάδα μπάσκετ, προπονητής ήταν ο James Blacmon, ένας άνθρωπος που έχει παίξει στο Kentucky και για μερικά χρόνια στο ΝΒΑ. Άρα είχε αρκετά πράγματα να μου διδάξει", καταλήγει.

ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Παρά τη μετάβαση στο νέο του σχολείο (Γυμνάσιο αυτή τη φορά), ουδέποτε πίστεψε πως θα γίνει κάτι σπουδαίο. " Ήμουν ντροπαλός και ποτέ δεν μιλούσα πολύ. Οπότε ήμουν της λογικής πως δεν υπάρχει πίεση για κάτι. Είχα στο μυαλό μου πως θα σκοράρω 10 με 12 πόντους σε κάθε παιχνίδι", σχολιάζει για το πώς έβλεπε τα γυμνασιακά του χρόνια.

Στην πορεία όμως, είδε πως μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από αυτό: " Μετά το πρώτο μου παιχνίδι με το Bishop Luers (απέναντι στο South Side), κατάλαβα πως η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς".

Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις επιδόσεις του εκείνη τη χρονιά. Σκόραρε περίπου 30 πόντους ανά παιχνίδι, με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα το "όνομα" του Bishop Luers. Ο λόγος για τον οποίο παρέλασαν αρκετοί προπονητές κολεγιακών ομάδων από το κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.

Πέραν όλων αυτών, υπήρχε κάτι ακόμα που τον καθιστούσε ξεχωριστή περίπτωση για το Γυμνάσιό του. Αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Βόρειας Ιντιάνα με τους 2.254 πόντους που πέτυχε σε τρεις σεζόν, ενώ έφτασε στη δεύτερη θέση της σχετικής κατηγορίας για ολόκληρη την πολιτεία της Ιντιάνα (πίσω μόνο από τον -θρύλο του Bedford North Lawrence- Damon Bailey, που είχε 3.134 στην γυμνασιακή του καριέρα).

ΤO ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ήρθε η ώρα του... ΝτεΣον Τόμας
ΑP PHOTO/JAE C. HONG

Ακόμα και σήμερα θυμάται χαρακτηριστικά τη μέρα που του ανακοινώθηκε πως μπορεί να παίξει στο Ohio State. " Σου έχω καλά νέα", του είπε η Διευθύντρια του Γυμνασίου, Mary Keefer, μπαίνοντας στην αίθουσα, όπου διάβαζε. Οι βαθμοί του στις εισαγωγικές εξετάσεις που είχε δώσει ήταν... αυτοί που έπρεπε, κι έτσι άνοιγε διάπλατα ο δρόμος για τους "Buckeyes" του Thad Matta.

" Ήρθε η ώρα μου", θυμάται να απαντάει ο ίδιος. " Νομίζω πως δάκρυσα κιόλας", παραδέχθηκε σε συνέντευξη που έδωσε μερικά χρόνια αργότερα. Λογικό, αν κρίνει κανείς από τα όσα πέρασε και την ανάγκη του να βρει την ηρεμία και τη δίοδό του -μέσω του Ohio State- προς το ΝΒΑ. Αυτός ήταν άλλωστε, ο στόχος του από τότε που έπιασε για πρώτη φορά μια μπάλα του μπάσκετ. Δεν το έκρυψε ποτέ…

" Είναι σημαντικό που τον βλέπω να πετυχαίνει όσα βάζει στόχο. Χαίρομαι που πλέον δεν θα έχω άγχος για το που βρίσκεται, όταν λείπει από το σπίτι", έχει δηλώσει η αδερφή του για την αλλαγή στη ζωή του και συνεχίζει γελώντας: " Σε αυτό προσθέστε ότι πλέον θα έχω λιγότερη δουλειά να κάνω στο σπίτι. Ξέρετε, τον έκανα κακομαθημένο με τον τρόπο που του συμπεριφερόμουν. Του καθάριζα το δωμάτιο, του μάζευα τα πράγματα. Δεν χρειαζόταν να κάνει κάτι. Θα μας λείψει…".

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ THAD MATTA

Ήρθε η ώρα του... ΝτεΣον Τόμας
AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

Ο ντόρος που είχε γίνει γύρω από το όνομά του δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Ο προπονητής του Ohio State, Thad Matta, δεν χρειάστηκε να δει πολλά για να πειστεί για την αξία του. Αρκούσαν όσα είδε στο πρώτο του παιχνίδι στο Γυμνάσιο, απέναντι στους "Archers".

Με συνοπτικές διαδικασίες, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των "Buckeyes". Αν και τις δύο πρώτες χρονιές βρισκόταν στη σκιά του -κολλητού του στα κολεγιακά χρόνια- Jarred Sullinger, εν τούτοις δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τους ειδικούς και τους σκάουτς με τις επιδόσεις του.

Γι αυτό μόλις ο Sullinger έκανε το άλμα για το ΝΒΑ, ο Thomas πραγματοποίησε τη breakout season του (δηλαδή αυτή που τον μετέτρεψε από καλό παίκτη σε... σταρ). Κάτι που αποτυπώθηκε στη στατιστική με τους 19.8 πόντους, τα 5.9 ριμπάουντ και τη 1.3 ασίστ που είχε ανά αγώνα.

Εξ ου και η επιλογή του στην καλύτερη πεντάδα της preseason για την αγωνιστική περίοδο 2012-'13 (μαζί με τους Cody Zeller, Doug McDermott, James Michael McAdoo και C.J. McCollum).

Αυτό βέβαια δημιούργησε την ανάλογη δημοσιότητα, με τον κόσμο να τον προσεγγίζει σε κάθε ευκαιρία. Είτε για να φωτογραφηθεί μαζί του και να πάρει ένα αυτόγραφο, είτε για να… κλείσει δουλειές. Στοιχείο που όμως δεν τον εξίταρε.

Όπως φάνηκε από την "υποδοχή" που πρόσφερε σε έναν υποψήφιο συνεργάτη του: " Ένας τύπος, τον οποίο δεν είχα ακούσει ξανά στη ζωή μου, ήρθε κάποια μέρα και μου λέει "θέλω να δουλέψουμε μαζί, να κάνουμε κάποια πράγματα παρέα". Και είμαι σε φάση " τι λες ρε φίλε; Αλήθεια; Που ήσουν όλον αυτόν τον καιρό που δεν με ήξερε κανένας; Ξαφνικά σου ήρθε να μπεις στη ζωή μου;".

ΜΠΑΜΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ

Κόντρα στα τετριμμένα, ο DeShaun Thomas αποφάσισε να ζήσει την πατρότητα πολύ νωρίτερα απ ότι οι περισσότεροι. Ήταν στη δεύτερη χρονιά του στο Ohio State, όταν έγινε πατέρας. Μάλιστα, απουσίαζε από τη γέννηση του πρωτότοκου υιού του, του Deshaun Leroy Thomas Jr., επειδή είχε αγώνα με τους "Buckeyes".

Ήταν 22 Μαρτίου 2012, όταν η ομάδα του Thad Matta αντιμετώπιζε το Cincinnati για τη "Sweet 16" της March Madness εκείνης της χρονιάς. Κι ενώ όλοι προετοιμάζονταν για το παιχνίδι, αυτός μάθαινε -τηλεφωνικά- πως έγινε πατέρας. Η νίκη ήρθε, με τον ίδιο να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της κολεγιακής του καριέρας (είχε 24 πόντους και 7 ριμπάουντ, την ώρα που ο -πρώην παίκτης της ΑΕΚ- Cashmere Wright είχε 18 πόντους για λογαριασμό του Cincinnati).

Πριν όμως αντικρύσει για πρώτη φορά από κοντά τον… διάδοχο, έπρεπε να τελειώσει τη δουλειά που είχε ξεκινήσει με το Ohio State. Δηλαδή να οδηγήσει το ιστορικό κολέγιο στο Final Four. Όπως κι έγινε, με τη νίκη (77-70) επί του Syracuse, που έδωσε στους "κόκκινους" το εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού της Νέας Ορλεάνης.

" Ήταν αρκετά δύσκολο. Η κοπέλα μου ήταν στεναχωρημένη που το έχασα, αλλά έδειξε κατανόηση. Ήξερε για ποιον λόγο γίνονται όλα αυτά. Έπρεπε να βγω στο γήπεδο και να παίξω (και) για τον γιο μου. Ξέρω πως κάποια μέρα θα γυρίσει και θα με ρωτήσει γιατί δεν ήμουν εκεί. Η απάντησή μου προς αυτόν θα είναι απλή: ήμουν εκεί νοητά, αλλά έπρεπε να κερδίσω το Cincinnati. Τα έκανα όλα για σένα", θα δηλώσει λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού του, ενώ θα... καυχηθεί πως " μου μοιάζει αρκετά".

H "AΠΟΤΥΧΙΑ" ΕΦΕΡΕ ΓΑΛΛΙΑ

Τον Ιούνιο του 2013 είχε έρθει η ώρα του να διεκδικήσει μία θέση στο ΝΒΑ. Επελέγη στο Νο58 του Draft από τους San Antonio Spurs, αλλά πέραν αυτού τίποτα. Βλέπετε, δεν τους έπεισε πως αξίζει μία θέση στο ρόστερ τους. Παρά το γεγονός πως στο -ανεπίσημο ντεμπούτο του στο Summer League του Orlando- είχε 18 πόντους, απέναντι στους Charlotte Bobcats.

Αδυνατώντας να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ των "Σπιρουνιών", πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Με τη Ναντέρ να είναι ο πρώτος σταθμός της επαγγελματικής του καριέρας.

Με τα χρώματα της γαλλικής ομάδας, είχε 12.2 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά παιχνίδι στην LNB, 9.5 πόντους και 2.8 ριμπάουντ στην Euroleague, ενώ μέτρησε 13.8 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο στο Eurocup.

Επιδόσεις που μπορεί να μην χάρισαν στους "πράσινους" τον back-to-back τίτλο στη Γαλλία, αλλά του επέτρεψαν να πάρει μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα. Κόντρα στην οποία πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του στην Euroleague, με 14 πόντους (με 3/5 τρίποντα) και 7 ριμπάουντ. Σημείωση: Οδήγησε τη Ναντέρ στο ιστορικό "διπλό" επί των "μπλαουγκράνα".

TO ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ήρθε η ώρα του... ΝτεΣον Τόμας
EUROKINISSI

Κάπως έτσι, βρέθηκε στην Καταλονία κι αφού πρώτα η περίπτωσή του είχε τσεκαριστεί από τον Ολυμπιακό και το Παναθηναϊκό. Φιλοδοξία του ήταν να ακολουθήσει τον δρόμο που είχαν χαράξει νωρίτερα οι Κώστας Παπανικολάου και Τζόι Ντόρσεϊ, οι οποίοι από την Βαρκελώνη μετακόμισαν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Με την τότε ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ μέτρησε 28 συμμετοχές στην EuroLeague (μ.ο. 7,1π., 2,5ριμπ., 0,5ασ.) και 43 στην Liga Endesa (μ.ο. 8,4π., 4,9 ριμπ., 0,6ασ.), δικαίωσε τον Καταλανό κόουτς για την επιλογή του και μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2014-15 επιχείρησε να ζήσει και πάλι το όνειρο της συμμετοχής στο ΝΒΑ.

ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΒΑ

Ο ΝτεΣον Τόμας την σεζόν 2015-16 πάλεψε για το όνειρό του, αλλά η πολυπόθητη συμμετοχή στην καλύτερη λίγκα του κόσμου δεν ήρθε για εκείνον. Οι εμφανίσεις του, όμως, με τους Austin Toros (μ.ο. 14,7π., 4ριμπ. 2,2ασ.) αποτέλεσαν το διαβατήριό του για να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ήρθε η ώρα του... ΝτεΣον Τόμας
EUROKINISSI

Η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε την πρώτη του στάση, καθώς η Αναντολού Εφές απέσπασε την υπογραφή του. Η δομή της τουρκικής ομάδας δεν της επέτρεψε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της, καθώς δεν διακρινόταν για την σταθερότητά της.

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ, όμως, την σεζόν 2016-17 έγραψε 7,3 πόντους, 1,7 ριμπάουντ και 0,3 ασίστ στην EuroLeague και το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στο Τελ Αβίβ για λογαριασμό της Μακάμπι.

Με την "ομάδα του λαού" πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισραήλ, αλλά η πορεία της στην EuroLeague δεν ήταν αυτή που ήθελαν στο Τελ Αβίβ. Ο ΝτεΣον Τόμας, όμως, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση είχε μέσο 9,6 πόντους (με 42,5% στα σουτ τριών πόντων και 44,5% συνολικά), 3,3 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ και έδειξε για ακόμη μία χρονιά πως είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ

Ο ΝτεΣον Τόμας είναι πολύ πιθανό να κάνει το επόμενο βήμα της καριέρας αγωνιζόμενος με την πράσινη φανέλα, καθώς ο αρραβώνας του με τον Παναθηναϊκό οδεύει προς τον γάμο. Ο παίκτης έχει τα στοιχεία που θέλει ο Τσάβι Πασκουάλ και αν μετακομίσει στην Αθήνα, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ακόμα ένα step up υπό τις οδηγίες του Καταλανού προπονητή.

Εξάλλου, για ό,τι έζησε και για ό,τι πρόκειται να ζήσει, αρκούν τα λόγια της γιαγιάς του: " Να πιστεύεις πάντα στον Θεό και να θυμάσαι πως ταβάνι σου είναι ο ουρανός".

Photo credits: Euirokinissi -AP Photo/Darron Cummings /Jae C. Hong

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ