ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: Ντίνος Μήτογλου, το μεγάλο στοίχημα των "πράσινων"

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία μεγάλη απόφαση το καλοκαίρι όταν έχρισε τον Ντίνο Μήτογλου βασικό του πάουερ φόργουορντ. Στο λυκαυγές της σεζόν 2018/19 ο νεαρός φόργουορντ δείχνει διατεθειμένος να αρπάξει την ευκαιρία.

Ο Ντίνος Μήτογλου ήξερε το καλοκαίρι ότι οι απαιτήσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα για αυτόν την σεζόν 2018/19. Με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να τον χρίζει ουσιαστικά βασικό πάουερ φόργουορντ της ομάδας, οι μέρες που απλώς θα συμπλήρωνε την 12αδα ήταν παρελθόν.

Οι “πράσινοι” πήραν μία συνειδητή απόφαση. Με τους Κρις Σίνγκλετον και Κένι Γκάμπριελ να αποχωρούν και τον ΝτεΣόν Τόμας να έρχεται, ο Τσάβι Πασκουάλ έστειλε το δικό του μήνυμα στον Μήτογλου: Ήρθε η ώρα να βγει μπροστά και να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο έμπειρος τεχνικός σκοπεύει να ρίξει στα... θηρία τον Μήτογλου, αλλά όχι χωρίς κάλυψη. Η έλευση του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Τόμας, αλλά και η παρουσία του Τζέιμς Γκιστ (όταν αγωνίζεται μαζί με τον Λάσμε) και του Θανάση Αντετοκούνμπο εξασφαλίζει στον Παναθηναϊκό αρκετές λύσεις στην θέση του πάουερ φόργουορντ για τα παιχνίδια που ο απόφοιτος του Wake Forest δεν θα είναι σε καλή κατάσταση. Ο Μήτογλου έχει χώρο για να κάνει τα λάθη του, δεν έχει άγχος για την θέση του και παράλληλα ξέρει ότι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει περιττές ενέργειες για να αποδείξει κάτι. Αυτός είναι και ο κατάλληλος συνδυασμός για έναν 22χρονο προκειμένου να αισθανθεί ότι πιστεύουν σε αυτόν χωρίς να τον... πνίγουν κιόλας.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Μήτογλου είναι ξεκάθαρα ο βασικός πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού. Παίζοντας συνήθως στο πλευρό του Τζέιμς Γκιστ, ο 22χρονος φόργουορντ προσφέρει ύψος (είναι ο δεύτερος ψηλότερος παίκτης των “πράσινων” με ύψος 2.10 μέτρα), ενέργεια, ταχύτητα, αθλητικά προσόντα και απειλή από την περιφέρεια. Προς το παρόν μάλιστα έχει περάσει στα... ψιλά, αλλά ο Μήτογλου είναι ο πρώτος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού στην EuroLeague (4.7 μέσο όρο) και ο δεύτερος στην Basket League (6.7 μέσο όρο, πίσω από τα 7 του Λάσμε).

Ο Μήτογλου δεν κάνει κάτι περιττό. Βρίσκεται συχνά στην περιφέρεια για να υπάρχουν καλές αποστάσεις (αν και δεν έχει ευστοχήσει ακόμα σε τρίποντο στην EuroLeague), τρέχει πρώτος στον αιφνιδιασμό, κινείται καλά χωρίς την μπάλα εκμεταλλευόμενος τις πάσες των συμπαικτών του και κυνηγάει τα επιθετικά ριμπάουντ. Προς το παρόν δεν του έχει ζητηθεί να ποστάρει ιδιαίτερα, ούτε να εμπλακεί πολύ σε καταστάσεις Pick and Roll, αφού αυτή είναι η δουλειά των σέντερ – και σε κάποιες περιπτώσεις του Θανάση Αντετοκούνμπο. Δεν γίνεται όμως να του ζητηθεί να κάνει και τα πάντα.

Το δείγμα είναι μικρό, μόλις 7 αγώνων αν κάποιος συμπεριλάβει και τον αγώνα με το Παγκράτι για το Κύπελλο Ανδρών. Παρόλα αυτά τα πρώτα δείγματα είναι σίγουρα θετικά. Ο Μήτογλου έχει τα σκαμπανεβάσματά του, τις στιγμές που χρειάζεται... τρώει πάγκο (όπως με τη Μακάμπι) και όταν νιώθει καλύτερα βγαίνει μπροστά, όπως με την Μπάγερν στο Μόναχο που είχε 10 πόντους και 6 ριμπάουντ. Η χρονιά είναι μεγάλη και θα υπάρχουν πολλά πάνω-κάτω. Το ξέρει αυτό εξάλλου και ο Τσάβι Πασκουαλ, ο οποίος μετά την χθεσινή εξαιρετική εμφάνιση του Μήτογλου στη νίκη επί του Λαυρίου (15 πόντοι, 9 ριμπάουντ) δήλωσε ότι σίγουρα ο νεαρός φόργουορντ θα έχει πολλά πάνω-κάτω μέσα στην χρονιά, αλλά αυτό είναι λογικό . Ο άλλοτε τεχνικός της Μπαρτσελόνα έστειλε το μήνυμά του με τον τρόπο του, όπως κάνει από το ξεκίνημα της σεζόν.

Η σεζόν 2018/19 βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της. Ο Παναθηναϊκός έχει υψηλούς στόχους και παράλληλα έχει υψηλές απαιτήσεις. Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο Final Four έπειτα από 6 χρόνια αποφάσισε να βάλει ένα μεγάλο στοίχημα, ποντάροντας στον Μήτογλου. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Το τι θα ακολουθήσει θα το δείξει το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο 22χρονος φόργουροντ είναι ένα κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ και πλέον του δίνεται η ευκαιρία να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη που μπορεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ