ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιώργος Συρίγος για το Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ: "Σανίδα σωτηρίας αυτή η νίκη, 80% οφείλεται στην αλλαγή ψυχολογίας"

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Συρίγος σχολίασε στον Sport24 Radio 103,3 τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΤΣΣΚΑ, προτιμώντας να σταθεί στην αλλαγή ψυχολογίας και την αντίδραση των "πράσινων" όταν οι Ρώσοι γύρισαν το παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήρε μία τεράστια νίκη ουσίας και ψυχολογίας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ με 96-84 και παρέμεινε σε τροχιά playoffs, αφού ισοβαθμεί στην 8η θέση μαζί με άλλες τρεις ομάδες με ρεκόρ 7-8 . Ο Γιώργος Συρίγος σχολίασε στον Sport24 Radio 103.3, αποδίδοντας τη νίκη των "πράσινων" στη μεταστροφή της ψυχολογίας της ομάδας, ενώ υπερτόνισε την σημασία της αντίδρασης του Παναθηναϊκού όταν η ΤΣΣΚΑ πήγε να φέρει τούμπα το παιχνίδι.

" Πώς έπαιξε ξαφνικά ο Παναθηναϊκός με το μαχαίρι στα δόντια; Αυτή είναι η επίδραση της ψυχολογίας" τόνισε αρχικά ο Γιώργος Συρίγος, για να συμπληρώσει: " Όσο δύσκολο και αν είναι να το δεχθούμε, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει κατά 80-90% λόγω της πλήρους μεταστροφής της ψυχολογίας και όλα τα υπόλοιπα μαζί είναι της τάξεως του 10-20%. Από ένα σημείο και μετά με τον Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε ψυχολογία. Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας στο μπάσκετ που λέει ότι ένας προπονητής δεν έχει σημασία αν είναι καλός ή κακός, όταν δεν ελέγχει τα αποδυτήρια η ιστορία τελειώνει εκεί. Αυτό σε αντιδιαστολή με την συσπείρωση η οποία επετεύχθη και με τη συνεισφορά του Πιτίνο, αλλά και ο οργανισμός του Παναθηναϊκού, με πρώτο το Μάνο Παπαδόπουλο και τους ασίσταντ, έχουν φτιάξει το κλίμα".

Ακολούθως ο Γιώργος Συρίγος πρόθεσε: " Βλέπεις έναν Παναθηναϊκό που έχει μπει να παίξει τελικό, ενώ αν βάλεις πριν από μία εβδομάδα πώς αντιδρούσε στις 50-50 μπάλες και στα ριμπάουντ νομίζεις ότι είναι άλλη ομάδα. Ο παναθηναϊκός αντέστρεψε την ψυχολογία του και από την στιγμή που πίστεψε στον εαυτό του. Στο ξεκίνημα έχουν γίνει πολλά, επίθεση από μέσα προς τα έξω και αδύναμης πλευράς, αλλά χωρίς ενέργεια και συγκέντρωση τίποτα δεν γίνεται.

Το πιο σημαντικό είναι η αντίδραση στο 72-70. Εκεί υπάρχει η λογική ότι παίζω 30-35 λεπτά και ξαφνικά ο αντίπαλος με ένα ξέσπασμα επιστρέφει. Ξαφνικά λες ότι "εγώ είμαι η ομάδα που έχει το πρόβλημα, εγώ είμαι η ομάδα που δεν πατάω γερά στα πόδια και εκεί που έκανα το ματς της χρονιάς ο άλλος πάτησε ένα κουμπί και έφερε το ματς στα ίσα. Εκεί μπαίνει ο φόβος στην εξίσωση. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε λες και επί ένα μήνα δεν ήταν σε κατάσταση ανάγκης, αλλά κάλπαζε. Η αντίδραση είναι χειρουργική. Βλέπεις έναν Παναθηναϊκό που ξέρει ποιος παίκτης είναι ζεστός, τι πρέπει να κάνει, ποιος παίκτης να σκρινάρει τον Νικ και πού. Έχουν μία εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Αυτό δεν είναι ξαφνικό και αναπάντεχο. Αυτό ήταν αναμενόμενο".

Στη συνέχεια ο Γιώργος Συρίγος στάθηκε στη σημασία αυτής της νίκης: " Η ομάδα είχε φτάσει σε τέλμα, κανένας δεν πίστευε σε κανέναν και από τη στιγμή που κατάφεραν οι άνθρωποι της ομάδας να βάλουν την ομάδα να σταθεί στα πόδια της, είχαμε και αυτή την αλλαγή που σηματοδοτεί μία νίκη σε παιχνίδι χωρίς αύριο. Με 4 εντός έδρας ήττες στην πρώτη φάση, για να αντιστρέψει τα πράγματα στον δεύτερο γύρο, δεν χρειαζόταν απλώς υπέρβαση, αλλά 10 νίκες στον δεύτερο γύρο. Αυτά δεν έβγαιναν με βάση την εικόνα του Παναθηναϊκού. Αυτή η νίκη ήταν σανίδα σωτηρίας. Χωρίς αυτή, για να μιλάγαμε για πρόκριση, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να κάνει υπερβάσεις που δεν προκύπτουν με βάση την λογική στον δεύτερο γύρο με βάση το κυνήγι του στόχου".

Κλείνοντας, ο Γιώργος Συρίγος τόνισε ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την επόμενη εβδομάδα (4/1) ότι αυτή η νίκη δεν αλλάζει τίποτα για τους δύο "αιώνιους": " Αλλάζει πολύ λίγο το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που έρχεται. Και κακός να ήταν ο Παναθηναϊκός, το ντέρμπι είναι ένα ματς ειδικών συνθηκών, όπου μόνο αν έχει τεράστια προβλήματα ο ένας εκ των δύο αντιπάλων αλλάζουν τα δεδομένα. Για να πούμε ότι σε αυτά τα παιχνίδια μηδενίζει το κοντέρ και βλέπουμε κάτι άλλο, πρέπει να συμβεί κάτι συγκλονιστικό, όπως το 2015 που ο Παναθηναϊκός είχε 4 τραυματίες.

Αυτό που αλλάζει είναι η εγρήγορση με την οποία θα μπει στο παρκέ ο Ολυμπιακός, γιατί ήταν η ομάδα που πριν μπούμε σε αυτή την αγωνιστική ήταν η ομάδα που είχε το πάνω χέρι στην ψυχολογία. Τώρα μπαίνει ο Ολυμπιακός σε μία λογική εγρήγορσης και ο Παναθηναϊκός ότι δεν έχει μία δεύτερη σκέψη. Αυτό δημιουργεί την ιδανική συνθήκη για να δούμε και θρίλερ, αλλά και ωραιο ματς σε επίπεδο τακτικής. Ο ένας θα είναι πεισμωμένος για να δείξει ότι αυτό που έγινε τον περασμένο μήνα δε μπορεί να αλλάξει και ο άλλος εκεί που ένα μήνα ήταν στο μηδέν, ξαφνικά νιώθει καλά και σιγουριά και θεωρεί ότι είναι η ιδανική περίπτωση να διεκδικήσει το "διπλό". Νομίζω ότι και τους δύο βοηθάνε οι εξελίξεις για να δούμε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Από την πλευρά του Παναθηναϊκού το μείον είναι να μην υπερενθουσιαστούν και να νομίζουν ότι τα έχουν λύσει όλα, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά έμπειροι πλέον και αντιμετωπίσαν αρκετά πιο δύσκολα πράγματα".

Ακούστε ολόκληρο το σχόλιο του Γιώργου Συρίγου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ