EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης και το παιχνίδι που αλλάζει

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  -  ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το playbook του Ρικ Πιτίνο, οι στόχοι που φάνηκαν εξ' αρχής και η διαφοροποίηση στον τρόπο εκτέλεσης του Νικ Καλάθη. Οι αριθμοί (και τα ποσοστά) δεν είναι... σύμμαχοι του αρχηγού του Παναθηναϊκού.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε το βράδυ της Πέμπτης (26/12) η ομάδα που εξέθεσε περισσότερο από κάθε άλλη τα προβλήματα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Από την άμυνα στο πικ εν ρολ μέχρι την ικανότητα των πρασίνων να απειλήσουν με συνέπεια μια άμυνα, που λειτουργεί εξαιρετικά. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο κι η εμφάνιση του Νικ Καλάθη, ο οποίος -έτσι κι αλλιώς- δεν είναι εξίσου αποτελεσματικότς σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της αγωνιστικής περιόδου στην EuroLeague.

Για την ακρίβεια, τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν τον κολακεύουν ιδιαίτερα, αφού έχει γίνει ξανά εμφανής η αδυναμία στο περιφερειακό σουτ. Για αυτό βέβαια δεν ευθύνεται μόνο ο ίδιος, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να επιτεθεί πλέον το τριφύλλι.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ρικ Πιτίνο φάνηκαν οι αλλαγές που ήθελε σταδιακά να επιφέρει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Η φιλοσοφία του άλλωστε σε σχέση με εκείνη του Αργύρη Πεδουλάκη έχει βασικές διαφορές, όπως η κίνηση μακριά από την μπάλα (για την επίθεση) και ο περιορισμός των αλλαγών (στην άμυνα). Στα τελευταία παιχνίδια αποτυπώνονται πιο ανάγλυφα οι νέες κατευθύνσεις που έχουν οι πράσινοι στις δύο πλευρές του παρκέ, σε μια περίοδο που ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων είναι ο ψηλότερος δυνατός στην EuroLeague.

Εν μέσω, λοιπόν, των δομικών αλλαγών που συντελούνται, το τριφύλλι είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του σε πολύ ψηλά επίπεδα. Δεν το καταφέρνει πάντα, όπως φάνηκε κιόλας στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Είχε επισημανθεί εξαρχής πως ο Ρικ Πιτίνο θα περιορίσει τα σκριν πάνω στην μπάλα, βάζοντας στο playbook του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μερικά συστήματα, που ως βασικό χαρακτηριστικό έχουν την κίνηση και τα σκριν μακριά από την μπάλα. Κάτι που επηρεάζει σημαντικά την κατεύθυνση που έχει η επίθεση, η οποία σταδιακά διαφοροποιείται σε σχέση με ό,τι είδαμε στους δύο πρώτους μήνες της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Όλο αυτό επηρεάζει το rotation (περισσότερα λεπτά ο Γιώργος Παπαγιάννης αντί του Τζέικομπ Γουάιλι, που βρίσκεται λιγότερη ώρα στο παρκέ), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο "τρέχει" το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας ο Νικ Καλάθης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ βρίσκεται -όπως κι οι συμπαίκτες του- σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σταδιακά, βλέπουμε τον βασικό πόιντ γκαρντ του τριφυλλιού να παίρνει περισσότερες εκτελεστικές πρωτοβουλίες, να εκτελεί περισσότερο απ' ότι στην εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου. Δίχως όμως αυτό να μεταφράζεται σε περισσότερους πόντους και -συνεπακόλουθη- αύξηση της αποδοτικότητάς του. Το κάθε άλλο.

Με δεδομένο πως οι πράσινοι παίζουν στις ίδιες περίπου κατοχές επί των ημερών του Ρικ Πιτίνο (από τις 83.7 στις 84.1), αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Νικ Καλάθης επιχειρεί να επιδράσει στο παιχνίδι της ομάδας του. Κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο USG% (ποσοστό κατοχών που εκδηλώνει ένας παίκτης, είτε ως δημιουργός είτε ως εκτελεστής), που έχει αυξηθεί από το 23.6% στο 26.7% όσο κι από τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 8 δίποντα και τα 3.4 τρίποντα ανά αγώνα (εντός παιδιάς προσπάθειες) έχει πάει στα 8.1 δίποντα και τα 5.3 τρίποντα. Το μείζον όμως είναι πως τα ποσοστά του στο περιφερειακό σουτ έχουν πέσει κατακόρυφα. Πώς μεταφράζεται αυτό; Πολύ γρήγορα, αυξήθηκε το ποσοστό των τελικών προσπαθειών που παίρνει από την περιφέρεια. Από εκεί που το 29.8% των εντός παιδιάς σουτ που επιχειρούσε σε κάθε αγώνα ήταν για τρεις, πλέον πρόκειται για το 39.5% των περιπτώσεων. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα ποσοστά ευστοχίας του.

Συγκεκριμένα, στους δέκα πρώτους αγώνες της EuroLeague, το Νο33 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε 44.1% από τα 6μ75 (15/34) για να πέσει στο 12.5% (4/32) στους έξι που ακολούθησαν, με τον Ρικ Πιτίνο στην άκρη του πάγκου. Όλο αυτό μείωσε, παράλληλα, την αποτελεσματικότητά του αφού από τους 0.87 πόντους ανά κατοχή (140 πόντοι από 161 κατοχές) στους 0.77 (81 πόντοι από 104 κατοχές).

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ

Όλα αυτά αποτελούν αποτύπωση των πεπραγμένων του Νικ Καλάθη το τελευταίο διάστημα, σε σύγκριση με όσα προηγήθηκαν της άφιξης του Ρικ Πιτίνο. Οι αριθμοί δεν είναι... σύμμαχος του ηγέτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, δείχνουν όμως πώς έχει αλλάξει το παιχνίδι του. Στο παρελθόν. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Η ουσία όμως είναι όσα έρχονται, πρώτα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι εν συνεχεία -πολύ περισσότερο- κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο Mediolanum Forum. Εκεί όπου το τριφύλλι θα είναι υποχρεωμένο να πάρει τη νίκη, δεδομένου ότι η ιταλική ομάδα είχε κερδίσει -επί των ημερών του Αργύρη Πεδουλάκη- στο ΟΑΚΑ. Όπερ και σημαίνει πως θα έχει όσο τίποτε άλλο ανάγκη τον Νικ Καλάθη.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ