EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: O Φεβρουάριος τού δείχνει τον -άλλο- δρόμο

Παναθηναϊκός: O Φεβρουάριος τού δείχνει τον -άλλο- δρόμο

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει restart στο ΣΕΦ για να αναγεννηθεί από τις στάχτες του Φεβρουαρίου και να απομακρυνθεί από τις περιπέτειες. Η εστίαση στο ριμπάουντ και η ανάγκη για έξτρα δημιουργία.

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο ΣΕΦ για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (21:00) στο δεύτερο ντέρμπι αιωνίων της φετινής σεζόν και πρώτο στο Φάληρο έπειτα από έναν και πλέον χρόνο.

Ένα ντέρμπι που, πέρα από τα εξωαγωνιστικά κέρδη και τα ψυχολογικά οφέλη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις τύχες των δύο ομάδων στη μάχη για πρόκριση στα playoffs της EuroLeague. Ένα ντέρμπι, όμως, που παράλληλα θα δείξει αν η αλλαγή του μήνα φέρνει και αλλαγή στην εικόνα του Παναθηναϊκού.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ... ΓΔΑΡΤΗΣ

Ας ανατρέξουμε, όμως, λίγο πιο πίσω. Το σερί τριών νικών στο ΟΑΚΑ διαδέχτηκε η ανώμαλη προσγείωση στη Βαλένθια (31/1), ο Ιανουάριος έκλεισε στραβά και, όπως αποδείχτηκε, προλόγισε... προφητικά τον καταστροφικό μήνα που ακολούθησε για τον Παναθηναϊκό.

Ο Φεβρουάριος ήταν εφιαλτικός για τους πράσινους. Δεν έμαθαν από τα λάθη της Ισπανίας, τα επανέλαβαν στη Σερβία κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ η αποφυγή τους απέναντι σε δύο -ακόμη πιο δυνατές- ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ), ήταν μάλλον αδύνατη.

Στο νέο ταξίδι στην Ιβηρική Χερσόνησο για το ματς με η Ρεάλ, το -αρνητικό- ρεκόρ 1-4 έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Τα βλέμματα στράφηκαν προς τις κάτω θέσεις, εκεί που ο συνωστισμός έγινε πιο έντονος, πιο θορυβώδης, πιο απειλητικός.

Κοιτάζοντας πίσω του, ο Παναθηναϊκός βλέπει χαμένες ευκαιρίες και ντεφορμάρισμα στο χειρότερο timing. Κοιτάζοντας μπροστά του, βλέπει διαβολοβδομάδα, με ντέρμπι στο ΣΕΦ και έπειτα μονομαχία με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ. Το διακύβευμα κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο; Γνωστό, πρωτίστως βαθμολογικό,ως προς τα δεδομένα στη μάχη της οκτάδας, αλλά όχι μόνο (ως είθισται), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ψυχολογία και ηρεμία για τη συνέχεια και ενόψει ΤΣΣΚΑ.

EUROLEAGUE / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το παιχνίδι κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο έμελλε να προγραμματιστεί σε περίοδο αγωνιστικής κρίσης για τους πράσινους, που ψάχνουν τον -σωστό- δρόμο για επιστροφή στις νίκες, μέσα από τον μονόδρομο της αλλαγής.

Αμφότερες θα κριθούν εν πολλοίς σε δύο άξονες, οι οποίοι αποτυπώθηκαν και ειπώθηκαν στη Media Day του Παναθηναϊκού παραμονή του ντέρμπι, δια στόματος Ρικ Πιτίνο: "Να κρατήσουμε τα λάθη χαμηλά και να μη δώσουμε δεύτερες ευκαιρίες" είπε ο Αμερικανός τεχνικός, σκιαγραφόντας τα σημεία-κλειδιά του ντέρμπι για την ομάδα του, αυτά δηλαδή που την πλήγωσαν τον προηγούμενο μήνα.

Η "ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ

Οι δύο αυτοί παράγοντες που έθεσε ο Ρικ Πιτίνο δεν θα επηρεάσουν μόνο την έκβαση του ντέρμπι, αλλά και μία βασική αρχή των πρασίνων. Η επιδίωξη των πολλών κατοχών εξυπηρετεί και εξυπηρετείται από το παιχνίδι τους, αλλά θα επηρεαστεί εν πρώτοις από τα λάθη των δύο ομάδων. Η πιο δύσκολη αλλά και σημαντική δοκιμασία του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ είναι ο τρόπος που θα ανταπεξέλθει στην σαφώς βελτιωμένη άμυνα του Ολυμπιακού, ειδικά στην πρώτη της γραμμή.

Παναθηναϊκός: O Φεβρουάριος τού δείχνει τον -άλλο- δρόμο

Ο περιορισμός των λαθών και η κάλυψη κάθε απροσεξίας με έξτρα δημιουργία (πέραν της αμυντικής αντίδρασης) έχει βαρύνουσα σημασία. Σε αυτόν τον τομέα ο Παναθηναϊκός αρίστευσε όλη τη χρονιά (μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης), με τον δείκτη 1,6 στην αναλογία ασίστ/λάθη να εξηγεί το γιατί, αλλά... πάτωσε τον Φεβρουάριο με τον δείκτη να γίνεται "μονάδα" και να τον φέρνει στη 16η θέση της σχετικής κατηγορίας.

Από τις 1,6 ασίστ για κάθε λάθος που έκαναν, έπεσαν στη μία και με το κόστος κάθε χαμένης κατοχής να μην βρίσκει αντίδοτο στη δημιουργία, ο συνδυασμός αυτός σταμάτησε να είναι πλεονασματικός.

ΧΕΙΡΑ... ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η πτωτική πορεία της πράσινης δημιουργίας εξηγείται από την απουσία των πρωταγωνιστών στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός παίρνει το 47,3% των πόντων του από ασίστ και είναι προτελευταίος της σχετικής λίστας, αφού μετά τον Νικ Καλάθη οι λύσεις στερεύουν.

Παναθηναϊκός: O Φεβρουάριος τού δείχνει τον -άλλο- δρόμο

Απέναντι στον Ολυμπιακό, που θα εστιάσει στην οργανωτική εξουδετέρωση του αρχηγού τους, οι πράσινοι στο ΣΕΦ θα χρειαστούν έξτρα δημιουργικά χέρια, ακόμη και από τη ρακέτα, πολλώ δε αν το ένστικτο, το ατομικό ταλέντο και το μακρινό σουτ αποδειχτούν ανεπαρκή. Ειρήσθω εν παρόδω, οι 1,11 πόντοι ανά σουτ που έχει ο Παναθηναϊκός στη σεζόν, τον Φεβρουάριο έγιναν... 1,03.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο που έθεσε και ο Ρικ Πιτίνο είναι ο έλεγχος των ριμπάουντ και δη των αμυντικών, που δεν θα δώσουν "δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο" όπως ανέφερε ο Αμερικανός. Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι οι έξτρα κατοχές, το τρανζίσιον παιχνίδι, οι γρήγορα εκτελεσμένες επιθέσεις σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό θα έχουν ως σύμμαχο, ως έναυσμα τα αμυντικά ριμπάουντ.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο Παναθηναϊκός έχει ένα αρνητικό δείγμα, αλλά και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Από τη μία, το 67.2% των αμυντικών ριμπάουντ που παίρνει ο Παναθηναϊκός είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της EuroLeague. Από την άλλη, η απουσία του καλύτερου ριμπάουντερ των ερυθρολεύκων (και της διοργάνωσης), Νίκολα Μιλουτίνοφ δημιουργεί υψομετρική διαφορά στη ρακέτα.

Παναθηναϊκός: O Φεβρουάριος τού δείχνει τον -άλλο- δρόμο

Εδώ βέβαια, πέραν της συλλογικής ευθύνης για τον έλεγχο τους, έρχεται να προστεθεί έξτρα βάρος στο μερίδιο που αναλογεί στον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο ρόλος του Έλληνα σέντερ διαφοροποιείται και ενεργοποιείται διαφορετικά από τη στιγμή που θα λείψει η "τιτανομαχία" με τον Σέρβο "ψηλό".

Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να ελέγξει τα ριμπάουντ για να μην δώσει δεύτερες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό, για να τρέξει, να επιδιώξει το γρήγορο τέμπο και την ανισορροπία στην ερυθρόλευκη άμυνα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ