EUROLEAGUE

Βαλένθια - Παναθηναϊκός 94-87: Ξύπνησε αργά και το πλήρωσε

Βαλένθια - Παναθηναϊκός 94-87: Ξύπνησε αργά και το πλήρωσε

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξύπνησε αργά στη Fonteta, με αποτέλεσμα να ηττηθεί από τη Βαλένθια (94-87). Απογοητευτικοί για τρεις περιόδους οι πράσινοι, που γύρισαν χαμένο παιχνίδι, αλλά στο τελευταίο λεπτό πληγώθηκαν από δύο κακές άμυνες.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ άργησε να... παίξει άμυνα απέναντι στη Βαλένθια, με αποτέλεσμα να ηττηθεί στη Fonteta (94-87) και να χάσει τεράστια ευκαιρία προκειμένου να πιάσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην πέμπτη θέση της κατάταξης.

Οι πράσινοι δέχονταν καλάθι με κάθε τρόπο για τρεις περιόδους, στην τελευταία όμως κράτησαν τους γηπεδούχους δίχως πόντο για σχεδόν πέντε λεπτά, έφτασαν στο σημείο να γυρίσουν από το -16 (80-64) στο "Χ" (82-82 στο 37'), αλλά στο φινάλε δεν έκαναν τη δουλειά. Δύο σερί κακές άμυνες έδωσαν εύκολους πόντους στη Βαλένθια, τα τρίποντα σωτηρίας κατέληξαν στο σίδερο, κι έτσι το τριφύλλι επιστρέφει από την ισπανική πόλη ηττημένο.

Ο MVP

Από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς αποδείχθηκε άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Είτε μέσα από το pop out απέναντι στον Ίαν Βουγιούκα, είτε μέσα από τη ρακέτα απέναντι στον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο κορυφαίος παίκτης της Βαλένθια τελείωσε με 19 πόντους (με 8/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 0/1 βολή), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη και 1 τάπα. Πέραν αυτών, ήταν καθοριστικός στο φινάλε χάρη στο καλάθι που πέτυχε (στα 52'') και το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε μετά τη δική του χαμένη βολή σε εκείνο το σημείο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά στο σύνολο του σαρανταλέπτου ήταν η ευστοχία της Βαλένθια από την περιφέρεια. Οι πορτοκαλί τελείωσαν με 14/29 από τα 6μ75, με χαρακτηριστικότερο σημείο της υπεροχής τους την τρίτη περίοδο (6/9). Στα πλην των πρασίνων κι η αναλογία των ασίστ (10) με τα λάθη (10).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξεκίνησε άσχημα το παιχνίδι, με τον Νικ Καλάθη να έχει δύο λάθη στις πρώτες κατοχές και τη Βαλένθια να βρίσκει με ευκολία τα ελεύθερα σουτ. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν ξέφρενος, αλλά αυτό έδειχνε να ευνοεί περισσότερο τους γηπεδούχους, που είχαν τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς σε εξαιρετική κατάσταση. Ο βασικός ψηλός της Βαλένθια σκόραρε πότε με πλάτη και πότε με πρόσωπο (ανάλογα ποιον παίκτη του τριφυλλιού είχε απέναντί του). Οι πορτοκαλί είχαν προβάδισμα πέντε πόντων για αρκετή ώρα, πριν αναλάβει δράση ο Ταϊρίς Ράις.

Ο αριστερόχειρας γκαρντ σουλούπωσε αρκετά τα πράγματα στο παρκέ, κυρίως γιατί έκανε μεγάλη ζημιά στην ισπανική άμυνα μέσα από το πικ εν ρολ. Είτε μέσω δημιουργίας, είτε μέσω εκτέλεσης. Με αυτόν μπροστάρη, οι πράσινοι κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στο "Χ" (27-27 στο 11'), πριν ακολουθήσει ένα απογοητευτικό τετράλεπτο. Οι παίκτες του Χάουμε Πονσαρνάου συνέχισαν να σκοράρουν με μνημειώδη άνεση, σε τέτοιο βαθμό που έφτασαν πολύ γρήγορα στο +13 (42-29 στο 15'). Ο Ρικ Πιτίνο κάλεσε τάιμ άουτ, άλλαξε πρόσωπα στην πεντάδα, για να βοηθήσει το τριφύλλι να μειώσει τη διαφορά μέχρι το σουτ (46-43 στο 18') με τον Ταϊρίς Ράις να συνεχίζει να κάνει σπουδαία δουλειά.

Το δεύτερο δεκάλεπτο δεν ολοκληρώθηκε με εξίσου καλό τρόπο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ πάντως, αφού ο Κίνο Κολόμ πάτησε το γκάζι και δημιούργησε το +10 (55-45) της ανάπαυλας. Δείγμα της κακής εικόνας του τριφυλλιού ήταν τα εξαιρετικά ποσοστά των γηπεδούχων σε δίποντα (14/24) και τρίποντα (7/14), όπως επίσης η κακή αναλογία μεταξύ ασίστ (7) και λαθών (6) των ιδίων.

Μετά τη διακοπή, οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο βελτίωσαν για αρκετή ώρα την άμυνά τους, αντίθετα όμως παρουσιάζονταν λιγότερο συνεπείς στην επίθεση. Κι αυτό έδινε το δικαίωμα στη Βαλένθια να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, δεδομένου ότι η διαφορά δεν έπεσε κάτω από τους πέντε πόντους. Όταν ήρθαν μαζεμένα λάθη από την πλευρά του τριφυλλιού, η ισπανική ομάδα βρήκε την... αφορμή για να πετύχει εύκολους πόντους. Οι γηπεδούχοι είχαν 6/9 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο τους βρήκε να προηγούνται με τη μεγαλύτερη -έως τότε- διαφορά. Το +16 (80-64) καθιστούσε ως ξεκάθαρο φαβορί τη Βαλένθια.

Στην εκκίνηση της τελευταίας περιόδου, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν... άλλη ομάδα. Με τρομερή άμυνα και σωστές επιλογές στην επίθεση, μπόρεσε πολύ γρήγορα να μαζέψει τη διαφορά και να βρεθεί σε θέση να διεκδικεί επί ίσοις όροις τη νίκη. Ο Τζίμερ Φρεντετ έδωσε το έναυσμα με δύο δύσκολα καλάθια, ο Ταϊρίς Ράις πήρε την σκυτάλη κι από την στιγμή που η Βαλένθια έμεινε για σχεδόν πέντε λεπτά δίχως πόντο, το τριφύλλι βρέθηκε στο -3 (80-77).

Η αντεπίθεση διαρκείας συνεχίστηκε, με τον Νικ Καλάθη να κάνει εξαιρετική δουλειά για το "Χ" (82-82) στα 3'17'' για το τέλος. Η άμυνα συνέχισε να είναι το μεγάλο όπλο του τριφυλλιού, πλην όμως οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο είχαν 2/4 βολές στο σημείο που θα μπορούσαν να πάρουν το προβάδισμα. Αντ' αυτού, έπαιξαν δύο πολύ κακές άμυνες, με τον Αλμπέρτο Αμπάλντε και τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς να σκοράρουν και να εκτοξεύουν τη διαφορά από το +1 (στο 1'09'') στο +7 (στα 23''). Η Βαλένθια είχε γλίτωσε από τα... χειρότερα, για να πάρει τη νίκη (94-87) που τη διατηρεί στην οκτάδα, στο +1 από τη Φενέρμπαχτσε.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Στη Fonteta βρέθηκαν 7.817 φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων περίπου εκατό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρίτζικ - Γιόβτσιτς - Βίλιους.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-25, 55-45, 80-64, 94-87.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Πονσαρνάου): Κολόμ 14 (3 τρίποντα, 6 ασίστ), Μαρίνκοβιτς 4, Εντούρ 7, Αμπάλντε 9 (6 ριμπάουντ), Λαμπεϊρί 8 (6 ριμπάουντ), Βαν Ρόσομ, Μότουμ, Ντούμπλιεβιτς 19 (8/9 δίποντα, 1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Βίβες 12 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, ασίστ), Σαν Εμετέριο 8 (2), Σάστρε, Ντόορνεκαμπ 13 (4/5 τρίποντα).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Πιτίνο): Τόμας 16 (1), Ράις 21 (6/10 δίποντα, 2/8 τρίποντα), Παπαγιάννης 6 (10 ριμπάουντ), Ράουτινς, Παπαπέτρου 5 (6 ριμπάουντ), Βουγιούκας, Τζσόνσον 5 (1), Φρεντέτ 9 (1), Καλάθης 22 (2 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 λάθη), Γουάιλι, Μήτογλου, Μπεντίλ 3 (1).

Ομαδικά στατιστικά - Βαλένθια: 21/40 δίποντα, 14/29 τρίποντα, 10/15 βολές, 30 ριμπάουντ (24 αμυντικά, 6 επιθετικά), 18 ασίστ, 7 κλεψίματα, 11 λάθη, 5 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 27/51 δίποντα, 8/21 τρίποντα, 9/13 βολές, 36 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 8 κλεψίματα, 10 λάθη, 2 μπλοκ.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Στη διαβολοβδομάδα που ακολουθεί, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παίζει κατά σειρά με Ερυθρό Αστέρα (εκτός) και Ζενίτ (εντός), ενώ η Βαλένθια υποδέχεται την Μπαρτσελόνα κι εν συνεχεία δοκιμάζεται στην έδρα της Μπάγερν Μονάχου.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ