EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Ball don't lie

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο κατήφορος που έφερε τα ζόρια για τα playoffs και το νέο μεγάλο πρόβλημα της άμυνας. Το θολωμένο μυαλό και το γήπεδο που λέει πάντα την αλήθεια. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για τη συντριβή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το "ball don't lie" του τριφυλλιού.

Μέσα σε τρεις μέρες, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υπέστη δύο ήττες που πόνεσαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη φετινή διοργάνωση της EuroLeague. Η πρώτη (από τον Ολυμπιακό) γιατί ήρθε σε ένα ντέρμπι, που μπορούσε να τον βοηθήσει να ξαναφτιάξει την ψυχολογία του μετά από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα μέσα στον Φεβρουάριο, η δεύτερη ( από την ΤΣΣΚΑ) γιατί συνοδεύτηκε από απογοητευτική εμφάνιση και το -31 που καταγράφεται πλέον ως η πιο βαριά ήττα στην ιστορία της ομάδας στην EuroLeague.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ήταν η ευκαιρία που έψαχνε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για να κάνει μια νέα αρχή. Η νίκη, ακόμη κι αν δεν συνοδευόταν από καλή απόδοση, μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ψυχολογία εντός της ομάδας και να βοηθήσει προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα. Το αρνητικό αποτέλεσμα όμως, έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μετά το τέλος του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Μάικ Τζέιμς ανέφερε πως -έχοντας παίξει στους πράσινους για ενάμιση χρόνο- αντιλαμβάνεται τι φέρνει μια ήττα από τον Ολυμπιακό -πόσω μάλλον σε ένα τόσο κλειστό παιχνίδι, που κρίθηκε στο σουτ.

Δύο βράδια μετά το ΣΕΦ όμως, οι πράσινοι όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν σκληροί ψυχολογικά για να ανακάμψουν και να ξαναβρούν τον εαυτό τους, πολύ περισσότερο παρουσιάστηκαν άδειοι, δίχως ενέργεια, καθαρό μυαλό και υπομονή για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η κατάρρευση ήταν καθολική, από τις επιλογές στην επίθεση μέχρι τη λειτουργία της άμυνας. Το ένα έφερε το άλλο, κι ο αγώνας με τους Πρωταθλητές Ευρώπης γράφτηκε στην ιστορία.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ

Το φύλλο της στατιστικής αναφέρει πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τελείωσε τον αγώνα με εννέα (9) λάθη. Στην ουσία του πράγματος όμως, τα λάθη που έγιναν ήταν πολλαπλάσια. Κι ήταν αυτά που έδωσαν την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας να βρει ρυθμό, να ανοίξει το παιχνίδι και να κυριαρχήσει στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο έπαιρναν λανθασμένες αποφάσεις σε διαδοχικές κατοχές. Ο χρόνος της πάσας, οι αποστάσεις, οι συνεργασίες. Όλα ήταν απογοητευτικά, σε σημείο που οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν αφορμή να τρέξουν το γήπεδο και να πετύχουν εύκολους πόντους σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

ΤΟ TRANSITION ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Για αρκετό καιρό, το αμυντικό ριμπάουντ λογιζόταν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του τριφυλλιού στο πίσω μέρος του παρκέ. Τον τελευταίο καιρό όμως, αυτό που βρίσκεται πλέον στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι το transition. Οι κακές επιθέσεις φέρνουν εκνευρισμό κι από εκεί προκύπτουν οι κακές επιστροφές στην άμυνα. Το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη βρήκαν πέντε (5) τρίποντα από τέτοιες καταστάσεις, με τον Νταρούν Χίλιαρντ να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Έβαλε τρία τρίποντα στο transition, τα δύο εξ αυτών εντός μερικών δευτερολέπτων, στο σημείο που οι πράσινοι έδειχναν σημάδια ανάκαμψης (στο 28' του αγώνα). Στους... δράστες παρόμοιων καταστάσεων προσθέστε τον Μάικ Τζέιμς (τρίποντο και ασίστ) και τον Ντάνιελ Χάκετ (τρίποντο).

ΤΟ SEASON LOW ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΤ

Μέχρι να γίνουν τα παιχνίδια αυτής της διαβολοβδομάδας, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρισκόταν στην έκτη θέση της διοργάνωσης στο "πόντοι ανά εντός παιδιάς σουτ" με 1.11 στη διάρκεια της regular season. Υψηλός μέσος όρος, ο οποίος όμως μοιάζει πολύ μακρινός τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Κι αυτό γιατί αφενός τον Φεβρουάριο οι πράσινοι κατέγραψαν τα χειρότερα νούμερά τους σε αυτό το κομμάτι (1.03), αφετέρου διότι στα δύο τελευταία παιχνίδια με Ολυμπιακό (0.86) και ΤΣΣΚΑ (0.7) η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη.

Αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε όμως ανεξήγητα, δεδομένου ότι οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο δεν εμφανίζονται παρά φύσει άστοχοι σε "δικά τους" σουτ. Το κάθε άλλο, το πρώτο και κυριότερο είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν πάψει να παίρνουν τέτοιου είδους προσπάθειες. Η μπάλα δεν κυκλοφορεί γρήγορα, οι αποστάσεις είναι προβληματικές, σε σωρεία κατοχών αυτό που επικρατεί είναι η στατικότητα και ως εκ τούτου προκύπτουν σουτ υπό κακές προϋποθέσεις. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο εκτέλεσης, αλλά και με τον τρόπο από την στιγμή που ήταν ελάχιστα τα σουτ τριών πόντων που βρήκαν οι πράσινοι, όπως θα τα ήθελαν. Όχι μόνο αναφορικά με το αν ήταν ελεύθερα ή όχι, αλλά αν έγιναν μέσα από κυκλοφορία της μπάλας που προκάλεσε ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Εξ ου τα πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας στο τρίποντο (8/50 με Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Από την άλλη, οι αντίπαλοί του βρέθηκαν σε σημείο να εκτελούν υπό ευνοϊκές συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη επικοινωνίας στην πράσινη άμυνα και τις κακές περιστροφές (και επιστροφές, εν προκειμένω) στον αγώνα με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ

Οι έξι ήττες στα επτά τελευταία παιχνίδια είναι κάτι που δημιουργεί προβληματισμό, ειδικά από την στιγμή που αυτό έχει ανοίξει -για τα καλά- τη συζήτηση περί πρόκρισης στα playoffs. Κάτι που τον Ιανουάριο έμοιαζε ως δεδομένο, πλέον μόνο τέτοιο δεν είναι. Μέσα σε όλα βέβαια, το τριφύλλι είναι τυχερό αφού βλέπει ομάδες που βρίσκονται στο... κατώπι του να χάνουν παιχνίδια, που ενδεχομένως να υπολόγιζαν ως κερδισμένα για να εξασφαλίσουν μια θέση στην οκτάδα. Η Βαλένθια, για παράδειγμα, ηττήθηκε από τη Βιλερμπάν (εκτός) και την Αρμάνι Μιλάνο (εντός), ενώ η Ζάλγκιρις είδε τον Τσάβι Πασκουάλ να πανηγυρίζει την πρώτη νίκη του ως προπονητής της Ζενίτ σε βάρος της.

Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν προκύπτει από την αύξηση των ομάδων που βρίσκονται μία ή δύο νίκες μακριά από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με έξι αγωνιστικές να απομένουν, αλλά κατά βάση από την εικόνα της ομάδας. Ο Ρικ Πιτίνο δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου ότι " θα ήθελα να βελτιώσουμε επτά πράγματα. Είναι η στιγμή για να το κάνουμε. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε. Απλά ελπίζω". Όπερ και σημαίνει πως κι ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως η ριζική αλλαγή εικόνας δεν είναι εύκολη μέσα σε μία ή δύο βδομάδες, εν μέσω αγώνων που κρίνουν το αποτέλεσμα της σεζόν στην EuroLeague. Ειδικά όταν μιλάμε για τόσο κακή εικόνα...

Την στιγμή που οι ανταγωνιστές του πατούν το γκάζι και παίζουν στα κόκκινα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρίσκεται απογοητευμένος να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να παλέψει με όσες δυνάμεις τού έχουν απομείνει για την πρόκριση στα playoffs. Μπορεί να... φέρει τούμπα την κατάσταση και να γλιτώσει τα (πολύ) χειρότερα; Θα φανεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, όπου οι πράσινοι παίζουν με Φενέρμπαχτσε (εκτός), Άλμπα (εκτός) και Χίμκι (εντός). Μετά τον αγώνα με τη ρωσική ομάδα ο Ρικ Πιτίνο και οι παίκτες του θα ξέρουν τι γίνεται. Μέχρι τότε, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η εικόνα, η οποία -μέσω των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει- επιβεβαιώνει πως... ball don't lie (το γήπεδο δεν λέει ψέματα), που λένε στα μέρη του 67χρονου τεχνικού.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ