ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός - Μακάμπι Τελ Αβίβ: η κριτική των παικτών

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Αξέλ Τουπάν που... ξεπήδησε από τον ανταγωνισμό στη θέση τρία, οι Σπανούλης - Πρίντεζης που γέμισαν τη στατιστική τους κι ο αποφασιστικός Βεζένκοβ. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Ολυμπιακού στο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Λίγες μέρες μετά τη συντριβή και την άσχημη εμφάνιση απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που ξέρει όσο λίγες ομάδες στην Ευρώπη. Μάζεψε τα κομμάτια του, πείσμωσε και επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΣΕΦ ( 88-80 ), με τον Ντέιβιντ Μπλατ να βλέπει την ομάδα του να εκτελεί με 63% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα.

Η τρίτη νίκη στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague 2018/19 κατακτήθηκε με καλό μπάσκετ, όμως τα δύσκολα τώρα έρχονται για τους Πειραιώτες που θα ταξιδέψουν στη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ και στη συνέχεια θα παλέψουν με τον Παναθηναϊκό (εκτός) και τη Φενέρμπαχτσε (εντός έδρας).

Ο Αξέλ Τουπάν κι ο Σάσα Βεζένκοβ ήταν οι δύο που ενθουσίασαν απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία έπαιξε χωρίς τους δύο βασικούς της οργανωτές (Σκότι Γουίλμπεκιν - Τζέρεμι Πάργκο), οι Σπανούλης - Πρίντεζης γέμισαν τη στατιστική τους και το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των 11 που χρησιμοποίησε ο coach Μπλατ. Εκτός δωδεκάδας έμεινε ο Βασίλης Τολιόπουλος, δεν πήρε ευκαιρία ο Γιώργος Μπόγρης.

3. ΝΑΙΤΖΕΛ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ-ΓΚΟΣ (starter)

Το πρώτο του σουτ, ένα τρίποντο από την αριστερή γωνία, ήταν κακό. Ο Αμερικανός σκόραρε στη δεύτερη προσπάθειά του, δεν ήταν όμως καλός αμυντικά και γι' αυτό ο Ντέιβιντ Μπλατ τον απέσυρε μόλις στο 4'. Γύρισε λίγο μετά για να σκοράρει γκολ-φάουλ για το 14-18, συνέχισε με λέι-απ για το 16-18 και στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού. Δεν συνέχισε στις ίδιες στροφές στο δεύτερο, άργησε να πάρει κάποιες αποφάσεις στην επίθεση, όμως οι εννέα πόντοι στο πρώτο μέρος από μόλις πέντε σουτ ήταν μια καλή επίδοση. Δεν φάνηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο, σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 75-60 στο 32' και έκλεισε τη βραδιά του με μια πολύ μεστή, οικονομική εμφάνιση. Έπαιξε στα 31 από τα 40 λεπτά, καθώς ο Γιάνις Στρέλνιεκς δεν ήταν έτοιμος όπως αποδείχθηκε.

Τα στατιστικά του: 14 πόντοι (6/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/3 βολές), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 18 ranking σε 30:51

6. ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ

Χρησιμοποιήθηκε ως τρίτη επιλογή στη θέση του σούτινγκ γκαρντ πίσω από τους Σπανούλη - Στρέλνιεκς, πάτησε παρκέ στο 12' και στο 13' έβαλε τρίποντο με αποφασιστικότητα για το 29-24. Ήταν φανερό πως ο Μπλατ του είχε ζητήσει να πιέσει την άμυνα της Μακάμπι, ο Γάλλος το έκανε και στο 14' κέρδισε φάουλ για τρεις βολές. Τις έβαλε και τις τρεις για το 32-28, συνέχισε να πιέζει στην άμυνα και στο πεντάλεπτο που έπαιξε στο πρώτο μέρος, ήταν εξαιρετικός. Ο Μπλατ του έδωσε σημαντικότερο ρόλο στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Τουπάν έκανε λίγο απ' όλα, ήταν πολύ καλός ακόμη και δημιουργικά με έξτρα πάσες στις γωνίες, έκανε όμως το τρίτο του φάουλ στο 29' και πήγε στον πάγκο. Στο 38' έβαλε το τρίτο του τρίποντο για το 82-71, πρόσθεσε και τέταρτο και θα θυμάται για καιρό αυτή την εμφάνιση που ήταν πραγματικά φαντασμαγορική.

Τα στατιστικά του: 15 πόντοι, 4/5 τρίποντα, 3/3 βολές, 1 ασίστ, 14 ranking σε 13:47

7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (starter)

Πέτυχε τους πρώτους του πόντους στο τέταρτο λεπτό, όταν διείσδυσε μέχρι την καρδιά της ρακέτας της Μακάμπι. Είδε τον "σκληρό" Κέιν να τον μαρκάρει από νωρίς, βγήκε στο έκτο λεπτό, γύρισε στο δεύτερο δεκάλεπτο, δεν ήταν σε καλή βραδιά, αλλά στο 16' ευστόχησε σε πολύ δύσκολο εκτός ισορροπίας τρίποντο για το 35-32, πριν βγάλει εκπληκτική ασίστ στον Πρίντεζη που με γκολ-φάουλ έγραψε το 38-32. Συνέχισε με 3/3 βολές για το 41-32 και έκλεισε με θετικό πρόσημο το πρώτο μέρος. Μπήκε στο δεύτερο με ασίστ στον Μιλουτίνοβ και τρίποντο για το 54-39, στα τέλη της τρίτης αποφάσισε για γρήγορη επίθεση που άφησε ακόμα μία στον Ολυμπιακό και έβαλε τρίποντο για το 68-55. Στο 37' έκανε το 79-67 και "κλείδωσε" τη νίκη με μία... τυπική για τη δική του κλάση εμφάνιση.

Τα στατιστικά του: 16 πόντοι, 2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3/3 βολές, 1 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 λάθη, 14 ranking σε 27:10

10. ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ

Δεν ήταν στην αρχική πεντάδα, χρησιμοποιήθηκε ως δεύτερος στο ροτέισον των σμολ φόργουορντ, στο 12' έβαλε τρίποντο για το 26-24, αλλά αυτή ήταν η μοναδική καλή του στιγμή σε οκτώ λεπτά στο πρώτο μέρος. Δεν πήρε άλλη ευκαιρία στο δεύτερο και κάπως έτσι, τα σκαμπανεβάσματά του συνεχίζονται. Το έχουμε ξαναπεί, ο ανταγωνισμός στη θέση του είναι τρομερός, από starter μπορεί να βρεθεί τρίτος στο ροτέισον και να βλέπει μεγάλα διαστήματα από τον πάγκο. Στο χέρι του είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχραιμία, όπως την αντιμετωπίζει ο Αξέλ Τουπάν.

Τα στατιστικά του: 3 πόντοι, 1/1 τρίποντο, 1 ασίστ, 4 ranking σε 8:12

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ (starter)

Άφαντος στο ξεκίνημα του αγώνα, δεν τροφοδοτήθηκε, "χτυπήθηκε" στην άμυνα και αποσύρθηκε στο 7' έχοντας πάρει μόνο ένα αμυντικό ριμπάουντ. Γύρισε στο δεύτερο δεκάλεπτο για να ματσάρει με τον Μπλακ, αλλά σε αυτό το ματς, δεν ταίριαζε. Άποντος σε δέκα λεπτά στο πρώτο μέρος, μπήκε στο δεύτερο με ασίστ στον Πρίντεζη για το 47-37 και δύο φάσεις αργότερα έβαλε τους πρώτους του πόντους από άλει-ουπ πάσα του Σπανούλη. Και έμεινε εκεί, σε μια αν μη τι άλλο... αμήχανη βραδιά μετά τις μεγαλειώδεις εμφανίσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

Τα στατιστικά του: 2 πόντοι, 1/4 δίποντα, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο, 1 λάθος, 2 ranking σε 16:50

13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ

Άλλαξε τον Γουίλιαμς-Γκος στο 4' και γύρισε νωρίς-νωρίς μετά τον τραυματισμό του, έδωσε ασίστ στον Πρίντεζη για το 11-13 στον αιφνιδιασμό, αστόχησε στα δύο πρώτα του σουτ και δεν είχε καλό ρυθμό. Δεν πήρε άλλη ευκαιρία από τον Ντέιβιντ Μπλατ, που προτίμησε να στηριχθεί στους Γουίλιαμς-Γκος - Σπανούλη, πήρε τρομερή βοήθεια από τον Τουπάν και προφύλαξε τον Λετονό του.

Τα στατιστικά του: 0/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο, 1 ασίστ, 1 λάθος, -2 ranking σε 4:37

14. ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Πάτησε παρκέ στο έβδομο λεπτό, πήρε ένα βιαστικό τρίποντο στο 9' και αστόχησε, πείσμωσε όμως και πάτησε το γκάζι στην επίθεση, την ώρα που έκανε εντυπωσιακή δουλειά στο αμυντικό ριμπάουντ. Πέντε μάζεψε σε έξι λεπτά στο πρώτο μέρος, χάρη στη συγκέντρωση και τη μαχητικότητά του. Στο 33' μάζεψε μια χαμένη επίθεση και κάρφωσε για το 73-60, στο τέλος της βραδιάς είχε αγγίξει το double-double σε άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση. Ήρθε στην Ελλάδα για να παλέψει στο ερυθρόλευκο ρόστερ και πλέον δείχνει ότι είναι ικανός να μοιράζεται τα λεπτά στη θέση του πάουερ φόργουορντ με τον Πρίντεζη.

Τα στατιστικά του: 7 πόντοι, 3/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 1/2 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 14 ranking σε 18:33

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (starter)

Πήρε το πρώτο σουτ της ομάδας του, ένα τρίποντο που βρήκε σίδερο, συνέχισε με δίποντο, αλλά έμεινε κι αυτός πολύ χαμηλά μέχρι να πάρει τις πρώτες του ανάσες. Στο 17' έβαλε γκολ-φάουλ για το 38-32, είχε πρόβλημα με το μαρκάρισμα του Ο' Μπράιαντ, όμως τον χτυπούσε κι εκείνος στην επίθεση. Σκόραρε για το 43-37, πήρε και το τρίτο φάουλ από τον Αμερικανό αντίπαλό του μερικές φάσεις αργότερα. Στο 27' κάρφωσε στο πρόσωπο του Άλεξ Τάιους και ξέσπασε, έφτασε τους 13 πόντους και στο 27' έδωσε και πάλι τη θέση του στον Βεζένκοβ. Τη δουλειά του την είχε κάνει, έχει τρομερή θέληση, κάποιες στιγμές τα μαρκαρίσματα και ο ρυθμός δεν τον βοηθούν, αλλά είναι ο Πρίντεζης. Και το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι να τον έχει "ζεστό" αργότερα στη σεζόν.

Τα στατιστικά του: 13 πόντοι, 6/9 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/1 βολή, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη, 11 ranking σε 25:19

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (starter)

Πέτυχε τους πρώτους πόντους του Ολυμπιακού, ήταν στην αρχική πεντάδα αντί των Τίμα - Τουπάν, έβαλε και τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 5-5 στο δεύτερο λεπτό. Ο Μπλατ τον τράβηξε στον πάγκο στο 6', του έδωσε άλλα τρία λεπτά μέχρι το ημίχρονο, στο 32' ο Έλληνας περιφερειακός έκανε αχρείαστο αντιαθλητικό στον Κέιν και από εκεί και πέρα δεν είχε συμβολή στο παιχνίδι της ομάδας του.

Τα στατιστικά του: 6 πόντοι, 1/1 δίποντο, 1/2 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος, 8 ranking σε 18:58

17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Ένα πεντάλεπτο έπαιξε στο πρώτο μέρος για να δώσει δύο ασίστ και να κλέψει μία μπάλα. Αν αυτός είναι ο φετινός του ρόλος, ο Μάντζαρης οφείλει να ανταπεξέλθει με συνέπεια. Το έκανε στο πρώτο του πέρασμα από τον αγώνα, ήταν ακόμη πιο... διεκπεραιωτικός ο ρόλος του στο δεύτερο μέρος, αστόχησε στο μοναδικό σουτ που πήρε (ένα ελεύθερο τρίποντο από έξτρα πάσα του Τουπάν) και δεν άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε ως τρίτος γκαρντ.

Τα στατιστικά του: 0/1 τρίποντο, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη, 1 ranking σε 15:49

31. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ

Δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Ντέιβιντ Μπλατ.

32. ΖΑΚ ΛΕΝΤΕΙ

Ο Ολυμπιακός τον είχε μεγάλη ανάγκη σε αυτό το ματς. Ο Αμερικανός ήξερε τη Μακάμπι, της έκανε πέρυσι μεγάλη ζημιά στο Ισραήλ, όμως στις πρώτες του στιγμές στην αναμέτρηση έμοιαζε ένα επίπεδο κάτω απ' όλους. Έκλεισε το πρώτο μέρος με 4 πόντους από ένα δίποντο και δύο βολές, μα και πάλι έδειχνε να μην είναι πολύ συγκεντρωμένος. Στα τέλη της τρίτης και τις αρχές της τέταρτης ευστόχησε σε δύο καλάθια που κράτησαν τη διαφορά πάνω από τους δέκα, έκανε καλή δουλειά στην επίθεση, όμως έχει πολύ δρόμο ακόμη για να καθιερωθεί σε αυτό το επίπεδο. Το ταλέντο είναι εκεί. Χρειάζεται όμως συνέπεια και συγκέντρωση και το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για τον Αμερικανό rookie.

Τα στατιστικά του: 12 πόντοι, 3/4 δίποντα, 6/8 βολές, 3 ριμπάουντ, 16 ranking σε 19:54

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ