ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός - Μακάμπι Τελ Αβίβ 88-80: ο καρχαρίας μύρισε αίμα

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μία εβδομάδα μετά την εντός έδρας συντριβή από την Αρμάνι Μιλάνο, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε τις δύο πολύ σημαντικές απουσίες της Μακάμπι Τελ Αβίβ και την έριξε στο καναβάτσο.

Το βράδυ που η Μακάμπι μπήκε στο ΣΕΦ χωρίς τους δύο σημαντικότερους πόιντ γκαρντ της (Σκότι Γουίλμπεκιν - Τζέρεμι Πάργκο), ο Ολυμπιακός έγινε καρχαρίας που μύρισε αίμα. Οι ''πληγωμένοι'' από την εντός έδρας ήττα της περασμένης εβδομάδας από την Αρμάνι Μιλάνο Πειραιώτες ήξεραν πως αυτή η ευκαιρία δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να χαθεί.

Χωρίς να εντυπωσιάσουν πέτυχαν 45 πόντους στο πρώτο μέρος, βρήκαν γρήγορα ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα κι επίθεση μετά το κακό πρώτο δεκάλεπτο και έφτασαν στην τρίτη νίκη τους (88-80) σε τέσσερις αγώνες της EuroLeague 2018/19. Σίγουρα θα ήθελαν να τα καταφέρουν με περισσότερη άνεση, σίγουρα θα προτιμούσαν να δείξουν καλύτερο πρόσωπο στα τελευταία λεπτά, σίγουρα θα κρατήσουν αρκετές στιγμές εν όψει της συνέχειας.

Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης γέμισαν τη στατιστική τους, ο Αξέλ Τουπάν ήταν ο κορυφαίος όλων, οι Γουίλιαμς-Γκος, Βεζένκοβ, ΛεΝτέι είχαν καλά διαστήματα την ώρα που ο ΝτιΆντρε Κέιν έκανε πράγματα και θαύματα (έκανε και ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα) για λογαριασμό της Μακάμπι Τελ Αβίβ που δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τη στιγμή που δεν είχε τους δύο οργανωτές της.

Διαβάστε εδώ την κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Ο MVP

Σπανούλης και Πρίντεζης γέμισαν τη στατιστική τους και είχαν ένα καλό, παραγωγικό βράδυ στο ΣΕΦ, όμως ακόμη και εκείνοι θα "έσπαγαν" το βραβείο του πολυτιμότερου της αναμέτρησης στα δύο για να το δώσουν στον Αξέλ Τουπάν που έκανε εξαιρετική δουλειά σε άμυνα κι επίθεση στα μόλις 14 λεπτά που αγωνίστηκε, αλλά και στον Σάσα Βεζένκοβ που σε κάτι λιγότερο από 17 λεπτά συμμετοχής άγγιξε το double-double με 7 πόντους και 8 ριμπάουντ! Ο Γάλλος ίσως ξέφυγε λίγο μπροστά με τα τρίποντά του στο φινάλε, σε μια βραδιά που έδειξε και πάλι πως ο ανταγωνισμός στη θέση του σμολ φόργουορντ μπορεί να βοηθήσει πολύ φέτος τον Ολυμπιακό.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το stat-line του ΝτιΆντρε Κέιν, ενός πολύ σκληρού, αμυντικογενή παίκτη, είναι αυτό που ξεχώρισε από το boxscore της αναμέτρησης. 22 πόντους (ρεκόρ καριέρας στη EuroLeague) με 6/7 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ και ένα κλέψιμο είχε ο Αμερικανός περιφερειακός, που δεν λειτουργεί συχνά ως εκτελεστής, αλλά είχε αρκετό πείσμα, είχε αποφασιστικότητα και ήταν τρομερά ανταγωνιστικός. Πολύ καλός αριθμός και τα 6/8 δίποντα του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Γουίλιαμς-Γκος, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μιλουτίνοβ στην αρχική του πεντάδα, ο Ολυμπιακός δεν είχε καλή λειτουργία στην άμυνα. Δέχθηκε 11 πόντους σε δυόμιση λεπτά, είδε τον Τζόνι Ο' Μπράιαντ να κάνει μεγάλη ζημιά, καλωσόρισε όμως τα δύο γρήγορα φάουλ του Ταρίκ Μπλακ που πήγε στο 6' στον πάγκο με το σκορ στο 11-13. Ο Κέιν "χτύπησε" με πέντε σερί πόντους για το 11-18 και η Μακάμπι έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ, αλλά με μικρή διαφορά χάρη στις προσπάθειες του Γουίλιαμς-Γκος που στο δεύτερο πέρασμά του από το ματς ήταν πολύ αποτελεσματικός.

Βεζένκοβ και Τίμα πήραν τη σκυτάλη από τον Αμερικανό συμπαίκτη τους στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Τουπάν έβαλε τρίποντο για το 29-24, ο Μπλατ ζήτησε πίεση σ' όλο το γήπεδο και η Μακάμπι είχε το πρώτο της κακό διάστημα στο παιχνίδι. Ο ρυθμός του ματς έπεσε, η άμυνα έγινε αίφνης το πρώτο ζητούμενο για τους δύο προπονητές, όμως ο Σπανούλης με τρίποντο κι ο Πρίντεζης με γκολ-φάουλ κράτησαν την ομάδα τους μπροστά (38-32), με τον "Kill-Bill" να συνεχίζει με 3/3 βολές για το 41-32 και το ημίχρονο να βρίσκει τους Πειραιώτες σε μια καλή κατάσταση. Είχαν πετύχει 45 πόντους χωρίς να εντυπωσιάσουν, είχαν 10 ασίστ και μόλις τέσσερα λάθη.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αν και στο 23' βρέθηκε στο +15 (54-39), ο Ολυμπιακός είχε και πάλι κάποιες συζητήσιμες αποφάσεις στην άμυνα. Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν τα σουτ στον Κέιν, εκείνος τα έβαλε και κράτησε τη Μακάμπι κοντά, μαζεύοντας τη διαφορά σε ένα σημείο που οι Ισραηλινοί "επιβίωσαν". Οι πόντοι του Πρίντεζη κράτησαν τους γηπεδούχους μπροστά με μια μικρή διαφορά, ο Μπλατ ήταν έξαλλος στο timeout του 28' για την άμυνα των παικτών του, ΛεΝτέι και Σπανούλης έγραψαν το 68-55 και όλα έδειχναν υπό έλεγχο για τους Πειραιώτες.

Σπανούλης και Τουπάν έβαλαν σημαντικά σουτ για να κρατήσουν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, ο Γάλλος πέτυχε τρίποντο για το 82-71 στο 38', ο Μπλατ συνέχισε να δοκιμάζει σχήματα και πρόσωπα μέχρι το φινάλε και θα ήθελε να δει τους παίκτες του να "καθαρίζουν" πιο εύκολα το παιχνίδι. Η Μακάμπι μείωσε μέχρι τους επτά (82-75), αλλά ο Τουπάν έβαλε και τέταρτο τρίποντο για να μην προκύψει θρίλερ στο Φάληρο.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Το ματς της ποδοσφαιρικής ομάδας που προηγήθηκε του αγώνα με τη Μακάμπι κράτησε αρκετό κόσμο μακριά από το ΣΕΦ, που είχε πάντως 7000 θεατές.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς, Μόγκουλκοτς, Πέρεθ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-21, 45-37, 68-57, 88-80

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 14 (6/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/3 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), Τουπάν 15 (4/5 τρίποντα, 3/3 βολές), Σπανούλης 16 (3 τρίποντα, 5 ασίστ, 4 λάθη), Τίμα 3 (1), Μιλουτίνοβ 2, Στρέλνιεκς, Βεζένκοβ 7 (8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πρίντεζης 13 (6/9 δίποντα), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, ΛεΝτέι 12 (3/4 δίποντα, 6/8 βολές)

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Σπάχια): Ρέι, Ο' Μπράιαντ 12 (1), Καλογιάρο 6 (2), Ρολ 12 (2), Κέιν 22 (6/8 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τάιους 2, Ντιμπαρτολομέο 12 (1/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κοέν, Μπλακ 12 (4/8 δίποντα, 2/2 βολές), Ζούσμαν 4

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 22/35 δίποντα, 9/21 τρίποντα, 17/22 βολές, 26 ριμπάουντ (21 αμυντικά - 5 επιθετικά), 18 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 12 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Μακάμπι Τελ Αβίβ: 22/44 δίποντα, 8/22 τρίποντα, 9/12 βολές, 27 ριμπάουντ (19 αμυντικά - 8 επιθετικά), 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 10 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στη Μόσχα για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ (1/11 στις 19:00), ενώ η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα μείνει στο δρόμο και θα παίξει με τη Μπαρτσελόνα (1/11 στις 22:00).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ