ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ανδρών: Μαθήματα χημείας

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM) EUROKINISSI

Το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο ήταν ένα καλό τεστ για την Εθνική Ανδρών και έδειξε πολλά πράγματα. Κόντρα στην Γαλλία και - κυρίως - στην Σερβία τα δεδομένα βέβαια θα είναι διαφορετικά.

Εχοντας μόνο μερικές προπονήσεις στα “πόδια” της, η Εθνική Ανδρών παρουσιάστηκε αναμενόμενα ασταθής κόντρα στο Μαυροβούνιο, πριν τελικά φτάσει στη νίκη με 87-76 . Η διαφορά ποιότητας ήταν ο κυριότερος λόγος της νίκης. Τα δύσκολα βέβαια βρίσκονται μπροστά.

Το ημερολόγιο δείχνει 9 Σεπτεμβρίου 2018. Καμία εθνική ομάδα δεν είναι έτοιμη. Σχεδόν καμία εθνική ομάδα δεν έχει χημεία ή ρυθμό. Οι περισσότερες έχουν... πειραματική σύνθεση, αφού άλλες έχουν τους ΝΒΑερς, άλλες έχουν παίκτες της EuroLeague, άλλες δεν έχουν... τίποτα από τα δύο. Αυτό μπερδεύει την ταυτότητα μίας ομάδας. Η Ελλάδα βρίσκεται... κάπου στη μέση. Δεν έχει τον δικό της σταρ (Γιάννης Αντετοκούνμπο), αλλά έχει τους παίκτες της EuroLeague και παίκτες από τα “παράθυρα” που της έδωσαν αυτό το 6/6 στην 1η φάση. Τώρα καλείται να βρει χημεία και να γίνει ομάδα μέσα σε 15 μέρες.

Κόντρα στο Μαυροβούνιο το σύνολο του Θανάση Σκουρτόπουλου είχε δύο πρόσωπα: Ένα νωθρό στο πρώτο ημίχρονο και ένα γεμάτο ενέργεια στο δεύτερο. Αυτό είναι λογικό. Οσο καλές και αν είναι οι προπονήσεις, όσο κι αν γνωρίζονται οι παίκτες μεταξύ τους, είναι λογικό να θέλουν αγωνιστικά λεπτά για να βρουν ρυθμό. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που όσο προχωρούσε το παιχνίδι η εικόνα της ομάδας βελτιωνόταν και άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες βασικές αρχές και αυτοματισμοί. Έστω και σε... εμβρυϊκό στάριο.

PICK AND ROLL, POST UP ΚΑΙ... ΤΡΕΞΙΜΟ

Το Pick and Roll μοιάζει να βρίσκεται στο DNA της Εθνικής Ανδρών. Από το Eurobasket του 2005 κι έπειτα – όταν τον ρυθμό έδινε η τριάδα των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Ζήση και έναν χρόνο αργότερα σε πιο ενεργό ρόλο ο Σπανούλης – η Ελλάδα έχει ως βασικό άξονα δημιουργίας το συγκεκριμένο play. Αυτή η Εθνική Ανδρών δεν γινόταν να αποτελέσει εξαίρεση, κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς την παρουσία των (εξαιρετικών σε αυτές τις καταστάσεις) Κώστα Σλούκα και Νικ Καλάθη. Το θέμα είναι τι άλλο κάνει αυτή η Εθνική.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΣΘΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΣΘΟΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

εκμεταλλευόμενοι την κίνηση χωρίς την μπάλα των συμπαικτών τους . Δεν πρέπει ωστόσο να αμελήσει κανείς να προσθέσει την εξαιρετική παρουσία του Ντίνου Μήτογλου, αλλά και των Κώστα Παπανικολάου και Ιωάννη Παπαπέτρου, με την τριάδα των φόργουορντ να δίνει πολλούς πόντους στο “ζωγραφιστό”, προκαλώντας φθορά.

Κι αν το Pick and Roll και το Post Up παιχνίδι – αμφότερα στις απλούστερες μορφές τους, αφού δεν υπάρχει χρόνος για εστίαση στην λεπτομέρεια – είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας, το τρίτο στοιχείο ήταν ίσως το σημαντικότερο: Το τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτή η Εθνική Ανδρών έχει την δυνατότητα να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να το κάνει καλά. Όποτε το έκανε κόντρα στο Μαυροβούνιο – κυρίως δηλαδή στην τρίτη περίοδο, με όλα φυσικά να ξεκινούν από την άμυνα – ήταν άλλη ομάδα. Αυτή είναι η πολυτέλεια που έχει ένα σύνολο που διαθέτει έξι φόργουορντ στην 12αδα (Παπανικολάου, Πρίντεζης, Βασιλόπουλος, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Μαργαρίτης), στους οποίους αρέσει το τρέξιμο.

ΑΛΛΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΑΛΛΟ ΓΑΛΛΙΑ, ΑΛΛΟ... ΣΕΡΒΙΑ

Το Μαυροβούνιο ήταν ένα καλό πρώτο τεστ. Ένα πρώτο, λίγο πιο χαμηλό, εμπόδιο, για να βρει η ομάδα μία συνοχή. Κόντρα στην Γαλλία όμως σήμερα (9/9, 19:30, LIVE Blog από το Sport24.gr) τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά και σαφώς πιο δύσκολα. Κι έτσι πρέπει βασικά, προκειμένου η Ελλάδα να εμφανιστεί όσο πιο έτοιμη γίνεται όταν θα υποδεχθεί την Σερβία (13/9).

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με μόλις μέρες στην διάθεσή τους για να βρεθούν στο γήπεδο εν μέσω των προετοιμασιών των ομάδων τους, οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου ξέρουν ότι δεν γίνεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της απόδοσής τους από τώρα. Το θέμα όμως είναι να ανεβάσουν την απόδοσή τους και το επίπεδο συνοχής τους στον υψηλότερο δυνατό βαθμό ενόψει των αγώνων με Σερβία και Γεωργία προκειμένου να πετύχουν τον πολυπόθητο στόχο: Την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν εν καιρώ.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ