ΣΤΗΛΕΣ

Ο άγνωστος σωτήρας της Γιουνάιτεντ

Ο άγνωστος σωτήρας της Γιουνάιτεντ

Νέα συνεργασία σήμερα για το Sport24.gr. Κάνει πρεμιέρα ο El Sombrero, που ανακαλύπτει ωραίες ποδοσφαιρικές ιστορίες, ενίοτε και κινηματογραφημένες, από όλο τον κόσμο. Ξεκίνημα με τον άγνωστο σωτήρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιος ήταν και τι έκανε ο Τζέιμς Γκίμπσον

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1931 ο γραμματέας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γουόλτερ Κρίκμερ χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του επιχειρηματία Τζέιμς Γκίμπσον, κάπου στην περιοχή Hale Barns του Μάντσεστερ, μετά από μια εντός έδρας ήττα από τη Μπρίστολ Σίτυ στα πλαίσια του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας

Η Γιουνάιτεντ ήταν μισό βήμα πριν τον γκρεμό. Με μια αγωνιστική πορεία-ασανσέρ μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, με ένα μεγάλο χρέος στην τράπεζα, χωρίς πρόεδρο, με υπηρεσιακό, ουσιαστικά, προπονητή τον ίδιο τον Κρίκμερ και με απλήρωτους παίκτες και υπαλλήλους η ομάδα ήταν μια ανάσα πριν την χρεοκοπία και τη διάλυση.

Ο Γκίμπσον, πετυχημένος επιχειρηματίας της περιοχής που είχε καταφέρει να αντέξει ακόμα και τα ζόρια της “Μεγάλης Ύφεσης” η οποία είχε ξεκινήσει δυο χρόνια πριν, δεν ήταν καν φίλαθλος της Γιουνάιτεντ ή έστω φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Ήταν όμως οικονομικά εύρωστος, λάτρης των σπορ και ουσιαστικά η μόνη ελπίδα του Κρίκμερ, που πίστευε ότι μπορούσε να τον πείσει να βοηθήσει το σύλλογο της περιοχής του να επιβιώσει. Η συνάντηση τους κράτησε περίπου μια ώρα.

Ο άγνωστος σωτήρας της Γιουνάιτεντ

Ο Κρίκμερ έφυγε από το σπίτι του Γκίμπσον με μια επιταγή 2.000 λιρών στο χέρι, ένα αρκετά σημαντικό ποσό για την εποχή, που αρκούσε όχι μόνο για να πληρωθούν οι παίκτες αλλά και για να τους δωρίσει η ομάδα και μια γαλοπούλα για τα επερχόμενα Χριστούγεννα. Από εκείνη τη συνάντηση και μετά όλα πήραν το δρόμο τους, αργά αλλά σταθερά.

Η ακαδημία των μπέμπηδων

Τρεις μέρες αργότερα ο Τζέιμς Γκίμπσον δήλωνε δημόσια ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πήγαινε να παρακολουθήσει έναν αγώνα της Γιουνάιτεντ και πως θα έμπαινε εγγυητής στο δάνειο της στην τράπεζα, παραβλέποντας την γενικότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Λίγο καιρό μετά ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος της ομάδας, έστρωσε τα οικονομικά της, εμπνεύστηκε και δημιούργησε μαζί με τον Κρίκμερ την φημισμένη ακαδημία της, η οποία χρόνια αργότερα πρόσφερε στην ομάδα μεταξύ πολλών άλλων και τα περισσότερα από τα “Μωρά του Μπάσμπι” (κάποια εκ των οποίων χάθηκαν στο δυστύχημα του Μονάχου, μαζί με τον Κρίκμερ που επίσης επέβαινε στο αεροπλάνο) και απεβίωσε όντας πρόεδρος της ομάδας είκοσι χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 1951, μην προλαβαίνοντας να δει το δημιούργημα του να κατακτάει την επόμενη κιόλας χρονιά το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 41 χρόνια, με προπονητή αυτόν που ο ίδιος είχε επιλέξει και εμπιστευτεί, τον Μάτ Μπάσμπι.

Ο άγνωστος σωτήρας της Γιουνάιτεντ

Ογδόντα δυο χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση στο σπίτι του Γκίμπσον η Γιουνάιτεντ (αν και ακόμα καταχρεωμένη) είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο πετυχημένες ομάδες του πλανήτη με δεκάδες τίτλους και επιτυχίες και εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς και φιλάθλους σε όλες τις ηπείρους.

Παρ” όλα αυτά ένα μεγάλο μέρος αυτών των ατόμων, για λόγους που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την επιφανειακή προσέγγιση των περισσότερων πραγμάτων από τον μέσο σύγχρονο άνθρωπο, δεν έχει ακούσει ποτέ για τον Τζέιμς Γκίμπσον, τον άνθρωπο χάρη στον οποίο υπάρχει σήμερα η ομάδα που υποστηρίζουν και αγαπάνε.

Το σημαντικό αυτό κενό γνώσης προσπαθεί να καλύψει ένα 22λεπτο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής και οπαδός της ομάδας, Γκάρι Ρόμπινσον και το οποίο όπως μπορείς να δεις υπάρχει σε δυο μέρη, διαθέσιμο για οποιονδήποτε θέλει να αντιστρέψει την ροή των συμβάντων του συγκεκριμένου “Φαινομένου της πεταλούδας” και από την παγκόσμια επιτυχία και φήμη να γυρίσει πολύ πίσω, στο σημείο που η ζωή του συλλόγου, και κατ” επέκταση η ζωή χιλιάδων ανθρώπων εκείνης της γενιάς και εκατομμυρίων των γενιών που ακολούθησαν, άλλαξε μετά από μια απλή συνάντηση δυο ανθρώπων σε ένα σπίτι κάπου στην περιοχή Hale Barns του Μάντσεστερ.

Δείτε τα δυο βίντεο:

Τον El Sombrero τον βρίσκετε και τον διαβάζετε στην διεύθυνση http://www.sombrero.gr/ ή στο twitter ως sombrerogr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ