ΣΤΗΛΕΣ

Όταν κάναμε Εστερ-Χάζι!

Όταν κάναμε Εστερ-Χάζι!

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται την απίθανη ιστορία που τον έφερε να παίρνει την πρώτη συνέντευξη του Μάρτον Εστερχάζι στην Ελλάδα! Ακριβώς πριν 30 χρόνια...

"Βροχή, χαλάζι, Μάρτον Εστερχάζι..." ήταν ένα απολαυστικό σύνθημα των οπαδών της ΑΕΚ στα μέσα της δεκαετίας του 80. Ένας μαέστρος από τη Βουδαπέστη τους είχε κλέψει, όχι άδικα, την καρδιά. Αυτός ο έξοχος μέσος, ένα κλασικό δεκάρι που ήξερε να δημιουργεί αλλά και να σκοράρει, πέρασε στην ιστορία σαν ένας από τους κορυφαίους ξένους που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα.

Ήταν σαν σήμερα, πριν ακριβώς 30 χρόνια, όταν ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, ολοκλήρωνε τη μεταγραφή ενός χαρισματικού ποδοσφαιριστή. Ο Εστερχάζι "μιλούσε" στην μπάλα και δεν άφησε ... κανέναν παραπονεμένο, με τις επιδόσεις του στην Ελλάδα, άσχετα αν η "Ένωση" εκείνη την εποχή δεν κατάφερε τίποτε σπουδαίο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μαζί πάντως με τον Θωμά Μαύρο και τον Χόκαν Σάντμπεργκ, είχαν συνθέσει μια τριπλέτα, που αρκετές φορές ζωγράφιζε στο γήπεδο.

Κάπου εδώ μπορεί να πεταχτεί ο Βαγγέλης Αρναούτογλου και να αναφωνήσει: "Καλά ρε Φιλέρη, τρελός είσαι. Από κι ως πού ασχολείσαι με τον Εστερχάζι;"

Θα είχε απόλυτο δίκιο, αν δεν συνέβαινε να είχα πάρει την ... πρώτη συνέντευξη του Μαγυάρου άσου, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στην ιστορική εφημερίδα της ΑΕΚ "Δικέφαλος"! Για να καταλάβετε την εποχή, όμως, θα πρέπει να πάτε ... 30χρόνια πίσω, όπου ακόμη και η έννοια "οπαδική" εφημερίδα ήταν τελείως διαφορετική με την ισχύουσα στις μέρες μας.

Ο "Δ" υποστήριζε με φανατισμό την ΑΕΚ, χωρίς όμως την χυδαιότητα των τωρινών πηχυιαίων τίτλων που προκαλούν εμετό. Αν κυκλοφορούσε ακόμη ο "Δικεφάλος" της δεκαετίας του 80, πολλοί θα τον θεωρούσαν ... σχεδόν αντικειμενικό.

Και τι σχέση μπορεί να είχα εγώ, νεαρός ρεπόρτερ μπάσκετ στο ΦΩΣ, κάθε άλλο παρά οπαδός της ΑΕΚ, με τον "Δικέφαλο". Μα το Γραφείο μου ήταν κοντά σε εκείνο του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, του τρομερού Φρίξου Κώνστα (ενίοτε και Φώτη Κωστίδα) από τη γραφομηχανή του οποίου εκτοξεύονταν πύρινες κιτρινόμαυρες φλόγες που γέμιζαν τις σελίδες του "Δ". Καμιά φορά εκτοξευόταν και η ίδια γραφομηχανή όταν ο Φαίδωνας έπαιρνε ανάποδες, με στόχο ας πούμε το κεφάλι του ... Βασίλη Σκουντή!

Θέλοντας και μη, με τον "Δικέφαλο" είχαμε μια άλλη σχέση. Μεταξύ μας ακόμη κι αν δεν ήσουν ΑΕΚ είχε πάρα πολλά να διαβάσεις. Από τα ΟυΔετερα ως την περίφημη στήλη Αντιχούλιγκαν, η εφημερίδα αν και καθαρά οπαδική, έκρυβε μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις.

Μια μέρα, λοιπόν, του Δεκέμβρη του 1984, ο Φαίδωνας με φώναξε στο Γραφείο του: "Μεγάλε, μιλάς αγγλικά ε;" μου λέει. "Ναι" απαντάω. Και η συνέχεια: "Λοιπόν, ο Ζήτα (έτσι έλεγε αλλά και έγραφε τον Ζαφειρόπουλο) έχει φέρει έναν Ούγγρο ποδοσφαιριστή, τον Μάρτον Εστερχάζι. Θα πας, θα του πάρεις μια συνέντευξη για τον Δικέφαλο και θα στην πληρώσω..."

Όταν κάναμε Εστερ-Χάζι!

Και κάπως έτσι, βρέθηκα στη "Μεγάλη Βρεταννία" παρέα με το Νίκο Στράτο, τον Κώστα Γενεράκη και τον Μάρτον Εστερχάζι! Ο Ούγγρος δήλωνε έτοιμος να παίξει μεγάλη μπάλα και ενθουσιασμένος που ερχόταν στην ΑΕΚ. Είχε ήδη κάνει μια σπουδαία καριέρα παίζοντας στις μεγαλύτερες ομάδες της πατρίδας του, λίγο στη Φερεντσβάρος και πολύ στην Χόνβεντ, στην οποία ήταν συμπαίκτης με τον Λάγιος Ντέταρι.

Ήταν διεθνής με την Εθνική Ουγγαρίας και υποσχέθηκε όσο πιο απλά μπορούσε: "Μπορώ να βάζω γκολ, μπορώ να κάνω και πάσες στους άλλους παίκτες της ΑΕΚ".

Αυτό έκανε! Ερχόμενος στην ΑΕΚ πήρε τη θέση του Τσεχοσλοβάκου Στάμπαχερ (πήγε στον Απόλλωνα) και στη Νέα Φιλαδέλφεια κάθισε 2.5 χρόνια. Ήρθε σε καλή ηλικία (28 ετών) και αγωνίστηκε σε 54 αγώνες, σημειώνοντας 16 γκολ. Το 1987 μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο δεν είχε την ανάλογη καριέρα (11 ματς, 1 γκολ). Ήταν άλλωστε 31 ετών...

Τι παίκτης ήταν ο Μάρτον; Δείτε εδώ ένα βιντεάκι από την σεζόν 1986-87. Η ΑΕΚ παίζει με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Στο 0:44, κάνει αποφεύγει τον αντίπαλό του και με λόμπα βάζει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ στο 2:09 βάζει το τρίτο γκολ των "κιτρινόμαυρων".

Κάτι τέτοια έκανε και ανάγκαζε τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη να βγάζει περίφημους τίτλους του στυλ "Τους ΕστερΧΑΖΕΨΕ".

Πριν από ένα χρόνο ο Εστερχάζι εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά σαν στέλεχος γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ.

Τα λέμε και στο twitter ως @yiannifil

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ