SPORT24

Πουρσανίδης: "Έχει σοβαρό προπονητή ο Ολυμπιακός, τον μόνο που τόλμησε"

Camera:   EOS D2000C
Serial #: C520C-00728
Width:    1728
Height:   1152
Date:  7-12-99
Time:   21:45:44
DCS5XX Image
FW Ver:   2.0.3
TIFF Image
Look:   Product
Antialiasing Filter:  Removed
Counter:    [39587]
ISO Speed:  800
Aperture:  f2.8
Shutter:  1/250
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f32
Exposure Mode:  Manual (M)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +0.0
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  No flash
Drive Mode:  Single
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  Auto
Focal Length (mm):  400
White balance: Auto (Daylight)
Time: 21:45:44.927
Camera: EOS D2000C Serial #: C520C-00728 Width: 1728 Height: 1152 Date: 7-12-99 Time: 21:45:44 DCS5XX Image FW Ver: 2.0.3 TIFF Image Look: Product Antialiasing Filter: Removed Counter: [39587] ISO Speed: 800 Aperture: f2.8 Shutter: 1/250 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Manual (M) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: No flash Drive Mode: Single Focus Mode: AI Servo Focus Point: Auto Focal Length (mm): 400 White balance: Auto (Daylight) Time: 21:45:44.927 CAMERA: EOS D2000C SERIAL #: C520C-00728 WIDTH: 1728 HEIGHT: 1152 DATE: 7-12-99 TIME: 21:45:44 DCS5XX IMAGE FW VER: 2.0.3 TIFF IMAGE LOOK: PRODUCT ANTIALIASING FILTER: REMOVED COUNTER: [39587] ISO SPEED: 800 APERTURE: F2.8 SHUTTER: 1/250 MAX APERTURE: F2.8 MIN APERTURE: F32 EXPOSURE MODE: MANUAL (M) COMPENSATION: +0.0 FLASH COMPENSATION: +0.0 METER MODE: EVALUATIVE FLASH MODE: NO FLASH DRIVE MODE: SINGLE FOCUS MODE: AI SERVO FOCUS POINT: AUTO FOCAL LENGTH (MM): 400 WHITE BALANCE: AUTO (DAYLIGHT) TIME: 21:45:44.927

Ο παλαίμαχος μέσος του Ολυμπιακού, Ηλίας Πουρσανίδης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Σουτ τηλεφώνημα" για τον Πάουλο Μπέντο, την επιλογή να χρησιμοποιεί μικρούς και τον κορμό που πρέπει να αποκτήσουν οι Πειραιώτες. (ηχητικό)

Ο Ηλίας Πουρσανίδης φιλοξενήθηκε στον αέρα του Sport24 Radio 103,3 και μίλησε για τον Πάουλο Μπέντο, την επιλογή να χρησιμοποιεί μικρούς και τον κορμό που πρέπει να αποκτήσουν οι Πειραιώτες.

Αρχικά ο Ηλίας Πουρσανίδης τόνισε:

Ο φετινός Ολυμπιακός είχε ένα πολύ άσχημο, καταστροφικό για την ομάδα ξεκίνημα. Έχει ένα σοβαρό προπονητή, που μπορεί να μην έχει… κερδίσει τους πάντες, αλλά κάνει ένα πολύ σημαντικό πράγμα, βάζει παιδιά από τις ακαδημίες, Ελληνόπουλα. Αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να συμβεί στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού.

Για το λόγο που το κάνει ο Μπέντο και δεν το έκαναν οι προκάτοχοί του:

Είναι ο μόνος που το τόλμησε. Ο Ολυμπιακός είναι μία δύσκολη ομάδα και κάθε προπονητής ήθελε να μείνει περισσότερο, να έχει ασφαλίσει τα νώτα του με μεγάλα ονόματα. Βλέπουμε φέτος έναν προπονητή, που νιώθει την πίεση από παντού, αλλά έχει τη δική του άποψη για το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω τι θα καταφέρει. Αλλά η προοπτική και η φιλοσοφία του είναι η καλύτερη για τον Ολυμπιακό.

Για τις επιλογές του Πάουλο Μπέντο:

Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό, που τα τελευταία χρόνια δουλεύει πολύ τις ακαδημίες του, με αξιόλογους προπονητές, καλό σύστημα και καλό δίκτυο στην Ελλάδα, να μπορεί να βγάλει παίκτες και να καμαρώσει αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός έχει το DNA της Ρεάλ, αρέσκεται στο να αγοράζει παίκτες. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία για τους νέους να δείξουν αν αντέχουν τη φανέλα. Αλλά πρέπει να τους στηρίξει ο κόσμος. Δε γίνεται να αγοράζει και να πουλάει σε κάθε μεταγραφική περίοδο πέντε και έξι παίκτες.

Για το πόσο σημαντικό είναι το ελληνικό στοιχείο σε μία ομάδα:

Αν δεν το έχει, δεν μπορεί να πετύχει μεγάλα πράγματα. Δεν έχω κανένα θέμα με τους ξένους, κέρδισα πάρα πολλά δίπλα σε ξένους, έγινα καλύτερος άνθρωπος και ποδοσφαιριστής. Αλλά το φιλότιμο και το πείσμα του Έλληνα δεν το έχουν.

Δεν ξέρω αν μπορούν να αντιληφθούν το τεράστιο μέγεθος του Ολυμπιακού. Μερικές φορές αναρωτιέμαι για το αν ξέρουν πού βρίσκονται. Χίλιες φορές να παίξει ένας Έλληνας αριστερό μπακ κι ας μην είναι αριστερό μπακ, αρκεί να είναι Έλληνας.

Για τη στήριξη στον Πάουλο Μπέντο:

Με στεναχωρεί το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε όλη αυτή την αμφισβήτηση να την τελειώσει αύριο το πρωί. Θυμάμαι και στην αρχή της περιόδου Βαλβέρδε, ο Ισπανός αμφισβητήθηκε απίστευτα. Αλλά πήρε το χρόνο του. Δε χρειάζεται, όμως, να κάνουμε και πάλι το ίδιο λάθος.

Ο Πάουλο Μπέντο έχει τα στοιχεία και αξίζει τον κόπο να κάνουν η ομάδα, ο κόσμος και οι εφημερίδες υπομονή. Δουλεύει, φαίνεται να είναι δίκαιος, βάζοντας στην ενδεκάδα τους παίκτες που είναι καλοί στην προπόνηση κι ας μην είναι τόσο διαφημισμένοι.

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι μπροστά με διψήφια διαφορά, το έχει κάνει με Έλληνες παίκτες, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το πρωτάθλημα και είναι σοβαρός στην Ευρώπη.

Για μένα το πιο σημαντικό δεν είναι ότι θα πάρει ξανά ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα. Το σημαντικό είναι φέτος να φτιαχτεί ένας κορμός που θα έχει Έλληνες παίκτες και με λίγες προσθήκες την επόμενη σεζόν να φτιάξει μία ομάδα που δε θα χρειάζεται να αλλάζει πρόσωπα κάθε τρεις και λίγο. Δε γίνεται να σου βγαίνουν όλες οι επιλογές, ειδικά όταν είναι τόσες πολλές.

Δε γίνεται να αλλάζει σχεδόν όλη άμυνα και να περιμένουμε ομοιογένεια, καλύψεις και αυτοματισμούς. Και μάγος να είναι ο προπονητής δεν μπορεί να το κάνει.

Ελπίζω να πατήσουν όλοι πάνω σε αυτή τη χρονιά και με λίγες προσθήκες η ομάδα να κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο και ίσως να καταφέρει το κάτι παραπάνω. Αν είναι να το καταφέρει με τον Μανθάτη, καλύτερα να το κάνει με τον Μανθάτη.

Για το ελληνικό πρωτάθλημα:

Ο Ολυμπιακός έχει τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα κλαμπ. Δε με ευχαριστεί αυτό, όσο κι αν στηρίζω τον Ολυμπιακό. Για να βελτιώνεται πρέπει να είναι καλές και οι υπόλοιπες ομάδες και να υπάρχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο σημαντικός στόχος πρέπει να είναι -και εδώ διαφωνώ με τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού- να σταματήσουν όλες αυτές οι αλλαγές.

Έτσι δεν μπορεί να δημιουργηθεί μία ομάδα που να έχει διάρκεια. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν παίκτης σε μία χρονιά είχαν γίνει μόλις δύο προσθήκες. Οι παίκτες «δένονται» και αποδίδουν καλύτερα όσο περισσότερο παίζουν μαζί. Στη μεταγραφική περίοδο χρειάζονται ψαγμένες προσθήκες για να αλλάξει επίπεδο η ομάδα.

Για το μοντέλο που μπορεί να υιοθετήσει ο Ολυμπιακός:

Το βασικό είναι η φιλοσοφία και η οργάνωση της ομάδας. Έχω ακούσει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να λειτουργήσει όπως η Πόρτο. Ωστόσο, η Πορτογαλία είναι μία χώρα που έχει προσβάσεις στην αγορά της Βραζιλίας. Οπότε μπορεί να πάρει δύο παίκτες από τη Βραζιλία, κάτι που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Οπότε δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με τέτοια κλαμπ. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν ο Ολυμπιακός θέλει να παίρνει το πρωτάθλημα ή να δημιουργήσει μία ομάδα που να στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Για το ποιον από τους νέους παίκτες της ομάδας ξεχωρίζει:

Θέλω αυτά τα παιδιά να έχουν την πορεία που τους αξίζει στον Ολυμπιακό. Μου αρέσουν και οι τρεις. Θέλω να παραμένουν και μη γίνει ότι με τον Φορτούνη, που ξεκίνησε από την ομάδα και επέστρεψε αρκετό καιρό μετά.

Να μην πάνε δανεικοί, αλλά να πάρουν ευκαιρίες από τη στιγμή που η ομάδα είναι εντός στόχων και είναι καλοί ποδοσφαιριστές. Αν φεύγουν συνέχεια οι παίκτες, οι Έλληνες μπορεί να σκέφτονται για να έρθουν στον Ολυμπιακό.

Πρέπει να νιώθουν ότι θα πάρουν το χρόνο, το σεβασμό, την αγκαλιά κι αν είναι ικανοί ότι θα πάρουν και την ευκαιρία. Αν υπάρξει και δεύτερη, θα είναι τέλεια.

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον Ολυμπιακό κι αυτό δεν μπορεί να το νιώσει ένας ξένος. Δεν μπορεί να μπει στο… πετσί του Ολυμπιακού, όπου όταν χάνεις δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Αυτό βέβαια δεν είναι πολιτισμένο, αλλά σε βελτιώνει.

Για το πως το αντιμετώπιζε αυτός όταν ήταν παίκτης:

Ό,τι κάνω στη ζωή μου το κάνω στο 100% και με πάθος. Έζησα έντονα τα έξι χρόνια στην ομάδα, με τα καλά και τα άσχημα. Ούτε εγώ δε θα μπορούσα να σκηνοθετήσω το φινάλε της καριέρας μου να είναι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ως παίκτης του Ηρακλή. Εκεί είπα ότι άξιζαν όλες οι θυσίες.

Ήταν μία ειλικρινής σχέση, ποτέ δεν πούλησα κάτι παραπάνω από αυτό που είμαι. Δεν ανέβηκα στα κάγκελα και δεν έκανα κάτι που ξέφευγε από τα δικά μου μέτρα. Δεν ήμουν για πρωτοσέλιδο, αλλά τίμησα τη φανέλα.

Για το γεγονός ότι φέτος ο Ολυμπιακός έχει παράπονα από τη διαιτησία:

Έχω μία πάγια άποψη, καθώς κάθε ομάδα θεωρεί ότι αδικείται. Ας αφήσουμε τη διαιτησία να κάνει τη δουλειά της. Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, να μιλούν λιγότερο και να δουλεύουν περισσότερο, αφού στο γήπεδο κάνουν περισσότερα λάθη από τους διαιτητές. Η διαιτησία είναι δουλειά της διοίκησης και αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Πρέπει να αγαπήσουμε το προϊόν.

Ας δεν το θεωρούμε καθαρό ας φύγουμε. Να μπορεί ο κόσμος να το ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο. Αυτό που λείπει σε όλα τα επίπεδα από την Ελλάδα και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι και στην πολιτική είναι ότι δε λέμε την αλήθεια.

Για να ξέρει ο κόσμος τι θα πάει να δει. Αν του λέμε κάθε χρονιά ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα και δεν το παίρνουμε ο κόσμος θα τρελαθεί. Οι ομάδες κάνουν πλάνα τριετίας και μέχρι το Δεκέμβριο τα έχουν μηδενίσει όλα, διώχνοντας τους προπονητές.

Εγώ θέλω το καλό του ποδοσφαίρου κι αν αυτό έρθει με το να χάσει ένα πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός ας το χάσει. Δε θα πάθει και τίποτα. Το πρόβλημα με τις άλλες ομάδες είναι ότι ασχολούνται με το τι κάνει ο Ολυμπιακός. Ας χτίσουν πρώτα ομάδα, με συγκεκριμένο πλάνο, οργάνωση και μεταγραφές και μετά ας κοιτάξουν τα άλλα. Πάντα υπάρχει ένα άλλοθι.

Για το αν μπορεί ο Ολυμπιακός να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ:

Φέτος είναι ανταγωνιστικός. Έχει μπει στο… πετσί της ομάδας ότι υπάρχει ένας σοβαρός στόχος. Το Γιουρόπα Λιγκ είναι ένα κίνητρο για όλους στην ομάδα κάτι που δεν ίσχυε παλαιότερα, καθώς θεωρούσε ότι ήταν υποβάθμιση το Γιουρόπα Λιγκ, όταν αποκλειόταν από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Πιστεύω ότι φέτος δε θα κάνει το ίδιο λάθος και με βάση αυτό που βλέπω θεωρώ ότι η ομάδα θα έχει μέλλον. Η επόμενη χρονιά θα κρίνει το έργο του Πάουλο Μπέντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ