MEDIA

Πυρ ομαδόν κατά της απεργίας, πότε τελειώνει, ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν!

Πυρ ομαδόν κατά της απεργίας, πότε τελειώνει, ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν!

Οι τελευταίες εξελίξεις από το απεργιακό μέτωπο στα ΜΜΕ - και όχι μόνο. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Στα... μουγγά

Τα νέα από το απεργιακό μέτωπο στα ΜΜΕ. For the record, απόψε έχει Champions League και αν δεν αλλάξει κάτι το Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης στις 21:45, που μεταδίδεται live από το OTE Sport 1, θα προβληθεί χωρίς περιγραφή, όπως βέβαια και στις 18:00 το Ατρόμητος – ΑΕΚ από το OTE Sport 2...

Αλλαγές στην επικοινωνία...

Μέσα στον (απεργιακό) χαμό των τελευταίων ημερών, υπήρξαν και δύο αποχωρήσεις από γραφεία Τύπου ομάδων. Παρελθόν αποτελεί από την διεύθυνση επικοινωνίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ο Νίκος Μπουρλάκης και παρελθόν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπέβαλλε ο εκ των υπευθύνων επικοινωνίας της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Γιώτης Παναγιωτάς. Δύο δημοσιογράφοι άξιοι, που έκαναν εξαιρετική δουλειά στα πόστα τους όσο παρέμειναν.

Με απεργιακό πρόγραμμα Sport24 Radio 103,3 και ο ΣΠΟΡ FM 94,6

Ο Sport24 Radio 103,3 και ο ΣΠΟΡ FM 94,6 ενημερώνουν τους ακροατές τους ότι αποφάσισαν από σήμερα το πρωί στις 06.00 να εκπέμπουν ζωντανό τροποποιημένο απεργιακό πρόγραμμα. "Η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ μας βρίσκει αλληλέγγυους, όπως διαπιστώσατε και τις προηγούμενες ημέρες της "σιωπής". Κρίνουμε ωστόσο πως τούτη η "σιωπή" ωφελεί εν τέλει μόνο τους "εγκεφάλους" αυτών των ανίερων νομοσχεδίων. Τα κλειστά μικρόφωνα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στη γνωστοποίηση και στην προβολή των αιτημάτων μας, δεν βοηθούν στην εξάπλωση και στη γιγάντωση του αγώνα μας" αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κοινή τους ανακοίνωση . "Ο αγώνας για την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά και κάθε άνεργου, μισθωτού, ελεύθερου επαγγελματία και συνταξιούχου δεν μπορεί να είναι βουβός. Οφείλει να είναι ηχηρός, μαζικός, δυναμικός, ουσιαστικός, παρεμβατικός, αποκαλυπτικός, αποτελεσματικός".

Ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν!

Ηταν γνωστό στην πιάτσα από χθες ότι αρκετές αθλητικές εφημερίδες καθώς και ορισμένες πολιτικές θα επιχειρούσαν να βγάλουν φύλλο κανονικά σήμερα, Μεγάλη Τρίτη. Από τις αθλητικές, αν και στην αρχή έξι είχαν αποφασίσει να το πράξουν, εντέλει ως τέλους (εργάστηκαν δημοσιογράφοι μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, όπως πληροφορούμαστε) το προχώρησαν η "Sportday", ο "Πρωταθλητής" και η "Γάτα" ενώ αργά το απόγευμα, ύστερα από συνελεύσεις, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν άλλες, όπως η "Live Sport".

Πυρ ομαδόν κατά της απεργίας, πότε τελειώνει, ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν!


Στην ΕΣΗΕΑ και στις άλλες ενώσεις επικράτησε... συναγερμός. Με SMS ενημέρωναν ότι "μην τους ακούτε, δεν βγαίνει καμία εφημερίδα" και στο τέλος, κατά τις 23:00, περίπου 40-50 συνδικαλιστές πήγαν έως το Κορωπί και κατάφεραν αποτρέψουν την έκδοση τριών εφημερίδων. Από πολιτικές, έκαναν πίσω "Τα Νέα" ενώ η "Καθημερινή", όπως και η "Sportday", κυκλοφόρησαν μόνο ηλεκτρονικά! Σε έντυπη μορφή κυκλοφορεί κανονικά η «Kontra News», όπως έπραξε και χθες, Μεγάλη Δευτέρα...

" Δωρεάν λόγω της απεργίας 56 σελίδες σε ηλεκτρονική μορφή! Συμμετέχουμε στην απεργία με δωρεάν ενημέρωση! Όλη τη σημερινή εφημερίδα, το φύλλο της Μεγάλης Τρίτης δηλαδή, θα τη βρείτε στο sportday.gr/efimerida.pdf " ανήρτησε στο Facebook (μιας και δεν έχει δικό της site) η "Sportday". "Η "Καθημερινή" κυκλοφορεί σήμερα μόνο σε ψηφιακή μορφή, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει πραγματικό κενό ενημέρωσης σε μία περίοδο, κατά την οποία στη Βουλή συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με συνολικό λογαριασμό 3 δισ. ευρώ και παράλληλα κρίνεται η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος" έγραψαν στην εφημερίδα του Φαλήρου ( τη βρίσκετε, εδώ ).

Πυρ ομαδόν κατά της απεργίας, πότε τελειώνει, ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν!


Πότε τελειώνει η απεργία;

Η ουσιαστική εξέλιξη της χθεσινής ημέρας, στο απεργιακό μέτωπο των δημοσιογράφων, ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, όπου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αναζητά τρόπο για σωθεί μέρος του αγγελιόσημου». Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός έχει καλέσει τριμερή συνάντηση για σήμερα και ακούστηκε κάτι για 10% (αντί 20%)… Κατόπιν θα συνεδριάσει ξανά η ΠΟΕΣΥ, η οποία αρχικώς είχε προαναγγείλει, και πρακτικά επιβάλλει, απεργία ως και τις 06:00 ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης. Αν η απεργία ολοκληρωθεί νωρίτερα; Επισήμως το αποκλείουν, αλλά η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη...

Πυρ ομαδών κατά της απεργίας

Αντώνης Σρόιτερ (στο Facebook) : «Το Σωματείο μας, αυτό των δημοσιογράφων, το οποίο ενοχλείται όταν κάποιοι μας κράζουν, παραδίδει μαθήματα εγκυρότητας και σωστής πληροφόρησης. Στις οκτώ, διέψευδε με σιγουριά την είδηση ότι παρά την απεργία, κάποιες εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν. Στις δέκα.. ξύπνησε! Τελικά η παραπληροφόρηση ήταν.. αληθινή και οι εφημερίδες βγαίνουν! Περαστικά μας. Και μπράβο για την ανόητη απεργία. Όταν δεν ενημερώνεις τον κόσμο την ημέρα που κλειδώνουν το 3ο και το 4ο μνημόνιο, πραγματικά τσακίζεις την κυβέρνηση με την απεργία σου…».
Βαγγέλης Μπραουδάκης (στο Facebook): Το "Goal" ΔΕΝ θα κυκλοφορήσει (για 4η μέρα στις τελευταίες 5) ούτε τη Μ. Τρίτη, ακολουθώντας στον αγώνα της ΠΟΕΣΥ... παρά τις ενστάσεις με τη συνεχιζόμενη προβληματική μορφή της κινητοποίησης για το Ασφαλιστικό - λαιμητόμο (με ανοικτά ΜΜΕ παλεύεις αποτελεσματικότερα, επικοινωνείς καλύτερα και ενημερώνεις πληρέστερα, απ' ότι με κλειστά) και παρά την αποδυνάμωση της κινητοποίησης στο αθλητικό πεδίο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των σάιτ λειτουργούν κόντρα στις κλειστές εφημερίδες, στα κλειστά ραδιόφωνα και στα κλειστά κανάλια...".
Εργαζόμενοι ΣΚΑΪ: «Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντά μας κινδυνεύουν περισσότερο όταν επιλέγουμε τη σιγή παρά από τη δυναμική μας παρουσία στην δημόσια σφαίρα. Θεωρούμε ότι τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις για την πιθανότητα διενέργειας ενός Eurogroup (ίσως την Μεγάλη Πέμπτη), σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική διαδικασία που χρονικά ωθεί την συζήτηση και ψήφιση του Ασφαλιστικού μετά το Πάσχα, κάνουν ξεκάθαρο ότι το συμφέρον του κλάδου δεν είναι στη συνέχιση της απεργίας, αλλά στην αναστολή της».
Αixmi.gr: Η κυβέρνηση κάνει… πάρτι με την απεργία, διότι ο κόσμος δεν βλέπει τηλεόραση, δεν ακούει ραδιόφωνο και δεν διαβάζει εφημερίδες, σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση. Οι δανειστές επιβάλλουν πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ, με την αξίωση να νομοθετηθεί κιόλας από τη Βουλή, και το έλλειμμα ενημέρωσης βοά. Αν δεν υπήρχαν τα ιντερνετικά σάιτ -οι εργαζόμενοι στα οποία δεν απεργούν, διότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις τούς περιφρονούν– το μπλακ άουτ στην ενημέρωση θα ήταν πλήρες και η ανακούφιση της κυβέρνησης απόλυτη. Αναλυτικά το άρθρο εδώ.
Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης: Η απεργία απέναντι στην κυβέρνηση, που θέλει να πάρει όμηρο τον κλάδο και να αρπάξει τα λεφτά του ταμείου από τις καταβολές ετών των εργαζομένων, και απέναντι στους εργοδότες, που αρνούνται εδώ και χρόνια να πληρώσουν τις εισφορές τους, αναγκάζοντας το λαό να πληρώνει γι αυτές με τη μορφή του αγγελιόσημου (αυτό είναι το αγγελιόσημο) μπορεί να πετύχει και έχει νόημα μόνο αν βουβαθούν όλα και μιλάνε μόνο οι δημοσιογράφοι. Αναλυτικά το άρθρο στο liberal.gr .

Η (νέα ανακοίνωση) της ΠΟΕΣΥ

Πυρ ομαδόν κατά της απεργίας, πότε τελειώνει, ποιες εφημερίδες κυκλοφόρησαν!


«Με αμετακίνητη βούληση την απόσυρση και καταψήφιση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει θανάσιμα την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της, συνεχίστηκε η απεργία σε όλα τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) μέχρι στις 6 το πρωί της Μ. Τετάρτης.

Οι απεργοί εργαζόμενοι του κλάδου μας, με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν κάθε απεργοσπαστική πρόθεση, περιφρουρώντας την επιτυχία της απεργίας. Η συμμετοχή στους απεργιακούς αγώνες των σωματείων μας είναι ύψιστη και βασική υποχρέωση όλων των μελών τους, εμπνευσμένη από την επαγγελματική συνείδησή τους και τις καταστατικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες πηγάζουν από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για απεργοσπαστικές περιπτώσεις.

Τη Μ. Τρίτη συνεδριάζει και πάλι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ μαζί με τους Προέδρους των Ενώσεων για να συνεκτιμήσει την κατάσταση μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση της Δευτέρας με διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, για νέες μορφές στη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας.

Ο αγωνιστικός παλμός του κλάδου που είχε εξαγγελθεί από την ΠΟΕΣΥ να εκδηλωθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας, κρίνεται απολύτως σκόπιμο τώρα να διατρανωθεί σε επιχειρήσεις ΜΜΕ με τυχόν απεργοσπαστικές διαθέσεις.

Αγωνιζόμαστε για:

* Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

* Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης".

Η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητάει τη λήξη της απεργίας

Με ανακοίνωση της, η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) ζητάει από τις δευτεροβάθμιες ενώσεις (ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΗΜ) να λήξουν την δημοσιογραφικά απεργία: «Με δύο συνεχόμενες απεργίες που κήρυξαν οι δευτεροβάθμιες ενώσεις (ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΗΜ) σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, διεκδικείται η αποτροπή της κατάργησης των παγίων ρυθμίσεων για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων (σύνταξη, επικούρηση, υγειονομικά). Η απειλή κατά των ρυθμίσεων αυτών περιέχεται στις διατάξεις του λεγόμενου συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Οι δύο συνεχόμενες απεργίες αφορούν συνολικό διάστημα 5 ημερών (48/ωρη και 72/ωρη). Αυτό σημαίνει ότι για ένα ολόκληρο πενθήμερο καταλύεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ελληνικού λαού για οποιοδήποτε θέμα από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης. Ούτε ενημέρωση ούτε σχόλια από τους δημοσιογράφους προς την κοινή γνώμη. Άραγε, πόσο επώδυνη είναι για τους υπαίτιους της ανατροπής της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ η κήρυξη απεργίας εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας με την απειλή της παντελούς σιωπής; Η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ροή της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ειδικά στην περίοδο αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών».

-> Ο Mediaρχης παρεμβαίνει καθημερινά στο «Βούρτσα, Μπάλα και Τραμπάλα» (18:00 με 20:00) στον Sport24 Radio 103,3 .

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ