ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κέσελ: "Κλείνω τα μάτια και βλέπω τον Σπανούλη!"

Κέσελ: "Κλείνω τα μάτια και βλέπω τον Σπανούλη!"

Ο Μάρκο Κέσελ μιλάει στο Sport24.gr για την εποχή που έπαιζε μπάσκετ πλάι στις βόμβες του ΝΑΤΟ και εξηγεί τον λόγο που δεν χρειάζεται να δει ξανά το πεταχτάρι του Πρίντεζη (PHOTOS)!

Ήταν 5 Απριλίου 1999, Μεγάλη Δευτέρα. Κατά την 13η νύχτα των βομβαρδισμών της Σερβίας, το ΝΑΤΟ απάντησε στο αίτημα εκεχειρίας για το Πάσχα που είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, Σπυρίδων, ισοπεδώνοντας την πόλη Αλέξινατς!

Φωτογραφίες: ΦραντζέσκαΓιαϊτζόγλου - Watkinson

Εκείνο το βράδυ, δεκάδες πολυκατοικίες και σταθμοί πρώτων βοηθειών βομβαρδίστηκαν ενώ πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά εξαιτίας ενός… λάθους στο σύστημα καθοδήγησης στα αεροσκάφη, όπως εξήγησαν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε ηλικία 11 ετών, λοιπόν, ο Μάρκο Κέσελ βίωνε έναν δεύτερο πόλεμο μετά τον εμφύλιο στην Γιουγκοσλαβία. Δεν ξέρουμε αν ο 28χρονος φόργουορντ πιστεύει στο πεπρωμένο όμως τον τελευταίο μήνα παίζει μπάσκετ στο Λαύριο. Στην πόλη, η οποία είχε βοηθήσει την πατρίδα του και το Αλέξινατς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ! "Θέλω να ανταποδώσω με τον τρόπο μου αυτή τη βοήθεια" εξήγησε κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια και το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό.

Το Λαύριο υποδέχεται απόψε (15/2, 20:30) τον Ολυμπιακό για τη 18η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και ο Σέρβος φόργουορντ πατάει το rewind και μιλάει στο Sport24.gr για τον θρίαμβο των "ερυθρόλευκων" στην Πόλη, το μοναδικό του τρίποντο στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το... Skype του Πέρο Άντιτς και των πρώην συμπαικτών του από τα αποδυτήρια στο Λονδίνο! Τι λέει για τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και τους Πάβλοβιτς, Κούζμιτς και Μιλουτίνοφ.

Κέσελ: "Κλείνω τα μάτια και βλέπω τον Σπανούλη!"

Ο Mάρκο Κέσελ επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια για λογαριασμό του Λαυρίου

Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες που έχεις ποστάρει στο Instagram αφορά τη βράβευσή σου από τον Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών "Αλέξινατς", στο Λαύριο. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για τη σχέση των δυο πόλεων;

"Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία με το Λαύριο και αφού οριστικοποιήθηκε η επιστροφή μου στην Ελλάδα, μπήκα στο Internet και έψαξα κάποια πράγματα για τη νέα μου ομάδα. Βρήκα, λοιπόν, την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει το Λαύριο με το Αλέξινατς. Μια σχέση ανθρώπινη και μοναδική! Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο λιμάνι όπου τιμήθηκα με μια πλακέτα. Ήταν μια όμορφη και ζεστή εμπειρία! Οι άνθρωποι του Λαυρίου έκαναν τόσα πολλά και ηρωικά πράγματα για το Αλέξινατς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην πατρίδα μου το 1999 αλλά και μετά, όταν η Σερβία μπήκε στη φάση της ανοικοδόμησης. Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που γνώρισα προσωπικά αυτούς τους ανθρώπους ενώ τους ευχαριστώ για όσα έκαναν για εμάς! Ανέβασα, λοιπόν, τη φωτογραφία από την εκδήλωση στο Instagram και εξήγησα ότι οφείλουμε να προσέχουμε τους φίλους και τους Έλληνες αδελφούς μας όπως έκαναν και αυτοί για εμάς στις δύσκολες στιγμές".

Το 1999 ήσουν 11 χρονών. Έχεις αναμνήσεις από ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στο Αλέξινατς;

"Κατ' αρχάς, να σου θυμίσω ότι είμαι 28 χρονών και έχω ήδη δυο πολέμους πίσω μου (σ.σ. αναφέρεται και στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας)! Ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές και ο κόσμος υπέφερε. Όπως όλα τα παιδιά στην ηλικία μου, θυμάμαι πολύ καλά εκείνη την περίοδο. Κοιμόμασταν στο υπόγειο και ακούγαμε τις σειρήνες του πολέμου όλη μέρα, τους ήχους από τα αεροπλάνα και τις βόμβες! Όταν λοιπόν ηχούσαν οι σειρήνες σε αυτές τις 72 ημέρες των βομβαρδισμών, βγαίναμε εκεί έξω και παίζαμε μπάσκετ, βάζοντας σημάδι έναν μεγάλο στόχο στις πλάτες μας! Σαν να λέγαμε στο ΝΑΤΟ «ελάτε, εδώ είμαστε! Δεν σας φοβόμαστε!». Ήταν ο δικός μας τρόπος για να δείξουμε την αντίστασή μας στη γειτονιά μας".

Είσαι άτομο που ασχολείται με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις;

"Ναι. Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η πληροφόρηση είναι διαθέσιμη με κάθε τρόπο. Υπάρχει το Twitter, το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν να μεταδίδεται πολύ γρήγορα μια πληροφορία. Επίσης, λατρεύω την ιστορία και διαβάζω πολύ ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική και τις καταστάσεις που οδήγησαν στην κρίση που ζούμε αυτή την περίοδο".

Επιστροφή, λοιπόν, στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια. Πιστεύεις στο κάρμα; Επίσης, το Λαύριο θα καταφέρει τελικά να σώσει τη χρονιά;

"Νιώθω σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα, είναι το μέρος που αγαπώ να ζω και να παίζω μπάσκετ, επομένως δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ξένος. Αν θες να το λες κάρμα, πες το έτσι! Τώρα σε ό,τι αφορά το Λαύριο, δουλεύουμε σαν ομάδα, βγάζουμε ενέργεια στο παρκέ και πιστεύω ότι στο τέλος της χρονιάς θα πανηγυρίσουμε τον στόχο μας".

Κέσελ: "Κλείνω τα μάτια και βλέπω τον Σπανούλη!"

Ο Σέρβος φόργουορντ παραδέχεται ότι παρακολουθεί τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις

Όταν το Λαύριο ανακοίνωσε τη μεταγραφή, πολλοί απόρησαν. Ξέρεις… Τι γίνεται με τον Κέσελ; Σήκωσε Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό και τώρα παίζει σε μια ομάδα δίχως εμπειρία στην Α1! Τι έχεις να πεις σε όλους αυτούς;

"Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχω δει κάποιον από αυτούς (γέλια)! Επίσης, μπορώ να σου πω ανοιχτά ότι μετά την αποχώρησή μου από τον Ολυμπιακό δεν βρέθηκα στο περιβάλλον που θα ήθελα. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή και το Λαύριο είναι η ευκαιρία μου. Οι άνθρωποι της ομάδας με βοηθούν πολύ. Ο προπονητής, οι συμπαίκτες μου και το τεχνικό τιμ είναι πάντα στο πλευρό μου. Διασκεδάζω το μπάσκετ εδώ. Είναι αυτό ακριβώς που θέλω για να είμαι ευτυχισμένος!".

Θέλω να μου απαντήσεις ειλικρινά. Πόσες φορές είδες ξανά στο Youtube τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού στην Κωνσταντινούπολη;

"Είδα μια-δυο φορές ολόκληρο το παιχνίδι. Ξέρεις, δεν χρειάζεται να το ξαναδώ στο Youtube. Απλώς, κλείνω τα μάτια μου και σε δυο δευτερόλεπτα βλέπω μπροστά μου τον Σπανούλη να δίνει την μπάλα στον Πρίντεζη!".

Θυμάσαι, επίσης, το μοναδικό σου τρίποντο σε εκείνο το παιχνίδι; Ήταν στο comeback του Ολυμπιακού, όταν έκανες το 53-48!

"Πριν από αυτό, νομίζω στο πρώτο ημίχρονο, έχασα ένα ή δυο τρίποντα. Μετά σκέφτηκα πως δεν θα ήταν… δίκαιο να τελειώσω το Final Four χωρίς να σκοράρω ένα τρίποντο! Ευτυχώς για όλους μας, πέτυχα το σημαντικό".

Πλέον έχεις την ευκαιρία να σκεφτείς με καθαρό μυαλό. Τι έγινε σε εκείνο το παιχνίδι και κέρδισε ο Ολυμπιακός, ανατρέποντας μια μεγάλη διαφορά κόντρα στην ΤΣΣΚΑ;

"Ακόμα είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Έγιναν πολλά πράγματα στο δεύτερο ημίχρονο, πριν φτάσουμε στο σημείο να κρατάμε την τύχη στα χέρια μας όταν ο Σισκάουσκας αστόχησε στις τελευταίες δυο βολές. Παίξαμε μπάσκετ σε τρομερό επίπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, με καλές άμυνες και σκοράροντας με ελεύθερα σουτ! Ίσως η ΤΣΣΚΑ να χαλάρωσε και ξεκίνησε να κάνει λάθη. Νομίζω πως ένα από τα πλεονεκτήματά μας ήταν ότι ο Μπίλι παίζει σαν πραγματικός ηγέτης σε αυτές τις καταστάσεις!".

Κέσελ: "Κλείνω τα μάτια και βλέπω τον Σπανούλη!"

Ο Μάρκο Κέσελ μιλάει στον συντάκτη του Sport24.gr, Γιάννη Σταυρουλάκη, για τον αξέχαστο τελικό στην Κωνσταντινούπολη

Παρακολουθείς την πορεία της πρώην ομάδα σου; Σε είδαμε και στο ΣΕΦ, για τον αγώνα με την Μπάμπεργκ.

"Ναι, παρακολουθώ πολύ την Euroleague ενώ είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος όταν ο Ολυμπιακός φέρνει καλά αποτελέσματα".

Η πιο έντονη ανάμνησή σου από τη θητεία σου στον Ολυμπιακό;

"Ήμουν πολύ τυχερός που έπαιξα στον Ολυμπιακό. Μια πραγματικά μεγάλη οικογένεια, που ζήσαμε μαζί σπουδαίες στιγμές. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι διατηρώ δυνατές φιλίες από εκείνη την περίοδο που θα με συντροφεύουν για όλη μου τη ζωή! Για παράδειγμα, κάθε καλοκαίρι περνάω κάποιες μέρες στην Ελλάδα με τον Λάζαρο (σ.σ. Παπαδόπουλο) και τον Βασιλόπουλο. Επίσης ο Πέρο και όλα τα παιδιά με κάλεσαν μέσω Skype από τα αποδυτήρια όταν κατέκτησαν την Ευρωλίγκα στο Λονδίνο! Είναι οι πιο όμορφες στιγμές που κρατάω από τον Ολυμπιακό!".

Κέσελ: "Κλείνω τα μάτια και βλέπω τον Σπανούλη!"

Στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη, παρέα με το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, το 2012!

Θα ήθελα τη γνώμη σου για τους Σέρβους που αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

"Ο Μιλουτίνοφ είναι ένας νεαρός παίκτης με μπόλικο ταλέντο. Θεωρώ ότι βρίσκεται στο σωστό μέρος ώστε να βελτιώσει το παιχνίδι του αφού παίζει στο πλευρό του Μπίλι, του Πρίντεζη και άλλων σπουδαίων παικτών. Το ίδιο θεωρώ και για τον Κούζμιτς, μαζί με τον Διαμαντίδη, τον Φώτση κλπ. Ο Ραντούλιτσα είναι σαν αδελφός μου! Τον αγαπάω πολύ και του εύχομαι να έχει κάθε επιτυχία! Ο Πάβλοβιτς είναι ένας μεγάλος παίκτης με εμπειρία. Νομίζω ότι θα βρει τον τρόπο για να τελειώσει την χρονιά με καλό τρόπο".

Η γνώμη σου για την Ευρωλίγκα μέχρι στιγμής; Προγνωστικά για το Final Four;

"Η Ευρωλίγκα είναι πολύ ενδιαφέρουσα φέτος. Νομίζω ότι μόνο η Φενέρ βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Είναι πολύ νωρίς για να κάνω προγνωστικά!"

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ