ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ιστορία ενός wondergoal

Carlos Alberto (right), scores BrazilÕs fourth goal against Italy, beating Italian goalkeeper Albertosi, during the world Cup final in Mexico City on June 21, 1970. In centre, ItalyÕs defender Rosato. Brazil won 4-1. (AP Photo)
Carlos Alberto (right), scores BrazilÕs fourth goal against Italy, beating Italian goalkeeper Albertosi, during the world Cup final in Mexico City on June 21, 1970. In centre, ItalyÕs defender Rosato. Brazil won 4-1. (AP Photo) AP

Ο θρυλικός αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1970, Κάρλος Αλμπέρτο, και σκόρερ ενός εκ των καλυτέρων γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης, μιλά στο Sport24.gr (VIDEOS, φωτογραφίες)

Ο Κάρλος Αλμπέρτο από τους καλύτερους δεξιούς μπακ όλων των εποχών, αρχηγός ίσως της καλύτερης ομάδας στην ιστορία των Μουντιάλ και παγκόσμιος πρωταθλητής με τη "σελεσάο" το 1970 με τη νίκη με 4-1 επί της αντίστοιχης της Ιταλίας στον τελικό της Πόλης του Μεξικού, σκόρερ ενός εκ των ομορφότερων γκολ στην ιστορία των τελικών μιλά στο Sport24.gr για τον Πελέ, εκείνο το τέρμα, την Ελλάδα, το διάδοχό του και άλλα πολλά.

Έχει χαρακτηριστεί ως το τέλειο γκολ. Βγαλμένο από μία ομάδα που άγγιξε το τέλειο. Από ποδοσφαιριστές που ατομικά ο καθένας, άγγιξαν το τέλειο.

Ήταν η Βραζιλία του 1970. Ήταν ο Πελέ, ο Ριβελίνο, ο Ζαϊρζίνιο, ο Τοστάο, ο Ζέρσον, ο Κάρλος Αλμπέρτο. Ήταν το γκολ του τελευταίου, μετά από συνεργασία με το alter ego του στη "σελεσάο" και τη Σάντος, Πελέ.

Στις 21 Ιουνίου του 1970, στην Πόλη του Μεξικού και το "Εστάδιο Αστέκα" η Βραζιλία μπήκε μπροστά με τον Πελέ 18 λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης, αλλά ο Μπονισένια απάντησε για την Ιταλία πριν λήξει το πρώτο ημίχρονο, στο 37ο λεπτό.

Η ιστορία ενός wondergoal

Η ανωτερότητα, ίσως της καλύτερης ομάδας όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα, επιβεβαιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τους Ζέρσον και Ζαϊρζίνιο να ανεβάζουν το δείκτη του σκορ σε δύο και τρία τέρματα, αντίστοιχα για τη Βραζιλία.

Το τελικό 4-1, έμελλε να διαμορφώσει ο Κάρλος Αλμπέρτο, με ένα γκολ που έμελλε να συνδεθεί όχι μόνο με τον ίδιο και τον Πελέ, αλλά με όλον το μύθο εκείνης της εθνικής Βραζιλίας.

Η ιστορία ενός wondergoal

Με τον Κλοντοάλντο να παίρνει την μπάλα από μία παραπαίουσα "σκουάντρα ατζούρα", να τη δίνει στον Ριβελίνο, εκείνος με τη σειρά του στον Ζαϊρζίνιο, και αυτός στον Πελέ.

Ο Πελέ κράτησε την μπάλα και επιφύλασσε ένα ακόμη μαγικό. Περίμενε καρτερικά την άνοδο του Κάρλος Αλμπέρτο Τόρρες από τα δεξιά, και του "έσπασε" την μπάλα όταν και όπως ακριβώς έπρεπε.

Ο Κάρλος Αλμπέρτο ευστόχησε, ολοκληρώνοντας ιδανικά μία ομαδική προσπάθεια, στη διδακτέα ύλη κάθε σχετικού σεμιναρίου. Ο Πελέ είπε ότι η συνεννόηση με τον Κάρλος Αλμπέρτο έγινε νοητά, δηλαδή ούτε ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ φώναξε τίποτα, ούτε ο "Βασιλιάς" άκουσε τίποτα.

Το ερώτημα αυτό έμελλε να συνοδεύει το μύθο της Βραζιλίας από το 1970 και μετά. Ήταν τόσο αρμονική η "συμφωνία" των δύο, που η κοινή λογική εγείρει (άλογα) ερωτήματα. Ο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρρες μιλά στο Sport24.gr για εκείνο το γκολ και αποκαλύπτει το μυστικό εκείνης της ομάδας, που διασκέδασε κάθε αμφιβολία για την καθολική υπεροχή της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η ιστορία ενός wondergoal

"Όχι δεν είχαμε δοκιμάσει τίποτα στην προπόνηση, όλα ήταν αυτοσχεδιασμοί. Κι αυτό το γκολ, και τα άλλα, κάθε γκολ ήταν προϊόν παρόρμησης, προϊόν αυτοσχεδιασμού, προϊόν έμπνευσης.

Όχι, δεν μίλησα σε εκείνη τη φάση με τον Πελέ, γιατί απλά δεν χρειάστηκε να μιλήσω. Ήμασταν τόσα χρόνια μαζί στη Σάντος, είχαμε περάσει τόσες και τόσες ώρες μαζί, τι να πούμε. Φυσικά και ήξερε πότε θα ανεβώ, φυσικά και ήξερα πότε θα κρατήσει την μπάλα και δεν θα τη δώσει. Είναι και θέμα συνεννόησης, αλλά όταν είσαι με τον άλλον τόσα χρόνια μαζί, ξέρεις κάθε επόμενη κίνηση εμπειρικά.

Η ιστορία ενός wondergoal

Το μυστικό εκείνης της ομάδας της εθνικής Βραζιλίας, ήταν ότι ταιριάξαμε όλοι μαζί. Ότι δηλαδή ποδοσφαιριστές τεράστιας ποιότητας και τεχνικής έτυχε και έπαιξαν μαζί, ανήκαν στην ίδια φουρνιά. Όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες."

Μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι για τον Καπιτά (αρχηγό της εθνικής Βραζιλίας). Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Φλουμινένσε, αλλά η μετακόμισή του στο Σάο Πάουλο για λογαριασμό της Σάντος, έμελλε να αλλάξει τον προορισμό. Ουσιαστικά, η συνύπαρξή του με τον Πελέ στην "Πέισε" (ψάρι - παρατσούκλι της Σάντος), εκτόξευσε την καριέρα του.

Η ιστορία ενός wondergoal

Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον, ήξερε πριν από καθέναν καλύτερα την κάθε κίνηση του. Ένα δίδυμο, που δεν διασπάστηκε ποτέ σε φιλικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των χρόνων. Χωρίστηκαν το 1974, αλλά ξαναβρέθηκαν για λίγο το 1977 στη Νέα Υόρκη και την ομάδα Κόσμος. Τι λέει ο Καπιτά (Κάρλος Αλμπέρτο) για το Βασιλιά (Πελέ) στο Sport24.gr;

Η ιστορία ενός wondergoal

"Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είναι ο Πελέ. Δεν θα υπάρξει άλλος σαν κι αυτόν. Ήμασταν τόσα χρόνια μαζί στη Σάντος, έχουμε περάσει τόσες ώρες μαζί, είναι ο καλύτερος στην ιστορία του αθλήματος"

Από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στη θέση του δεξιού μπακ, στην ιστορία του αθλήματος. Τα χρόνια έχουν περάσει, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Αλλά ποιον θεωρεί διάδοχό του από το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρρες;

Η ιστορία ενός wondergoal

"Είναι δύσκολο να χρίσεις διάδοχο, ειδικά από τη στιγμή που έχουν αλλάξει οι εποχές, έχει αλλάξει και το ποδόσφαιρο. Εγώ προσωπικά, καλύτερο δεξί μπακ στον κόσμο, θεωρώ τον Φίλιπ Λαμ. Είναι χρόνια στην κορυφή, χωρίς σκαμπανεβάσματα."

Τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών τον έδωσε στον Πελέ, χωρίς σκέψη. Τον καλύτερο ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή τον δίνει στον Μέσι ή τον Ρονάλντο, ή μήπως σε κάποιον άλλον; Διαβάστε τι απαντά στο Sport24.gr:

"Για το σήμερα, όλοι μιλούν για τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Εγώ όμως θα διαλέξω τον Νεϊμάρ, ακόμη δεν έχει δείξει τίποτα και θυμηθείτε με την όρεξη και το ταλέντο που έχει αυτό το παιδί, θα σας κάνει να μείνετε με ανοιχτό το στόμα σε λίγα χρόνια."

Έζησε πέντε χρόνια στις ΗΠΑ, παίζοντας ποδόσφαιρο στη δύση της καριέρας του. Από το 1977 μέχρι το 1980 στη Νέα Υορκη και την Κόσμος, την επόμενη χρονιά στην Καλιφόρνια και την ομάδα California Surf, και επιστροφή στη Νέα Υόρκη και την Κόσμος προκειμένου να κλείσει την καριέρα του, το 1982.

Τι γνώμη έχει για τη ραγδαία ανάπτυξη του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ένας άνθρωπος που το βοήθησε στα πρώτα του βήματα;

PKT2984 - 203557
FOOTBALLER - JOHAN CRUYFF

1978

New York: Gathered at a press conference 8/3 are (L-R): Carlos alberto, Franz Beckenbauer of New York Cosmos, Johan Cruyff, Holland's 1974 World Cup team captain and former Cosmos star Pele. Cruyff came out of retirement 8/3 to a sign a "no money" contract for two exhibition games with the Cosmos of the North American Soccer League.
PKT2984 - 203557 FOOTBALLER - JOHAN CRUYFF 1978 New York: Gathered at a press conference 8/3 are (L-R): Carlos alberto, Franz Beckenbauer of New York Cosmos, Johan Cruyff, Holland's 1974 World Cup team captain and former Cosmos star Pele. Cruyff came out of retirement 8/3 to a sign a "no money" contract for two exhibition games with the Cosmos of the North American Soccer League. PKT2984 - 203557 FOOTBALLER - JOHAN CRUYFF 1978 NEW YORK: GATHERED AT A PRESS CONFERENCE 8/3 ARE (L-R): CARLOS ALBERTO, FRANZ BECKENBAUER OF NEW YORK COSMOS, JOHAN CRUYFF, HOLLAND'S 1974 WORLD CUP TEAM CAPTAIN AND FORMER COSMOS STAR PELE. CRUYFF CAME OUT OF RETIREMENT 8/3 TO A SIGN A "NO MONEY" CONTRACT FOR TWO EXHIBITION GAMES WITH THE COSMOS OF THE NORTH AMERICAN SOCCER LEAGUE.

"Μπορεί να τα πηγαίνει εξαιρετικά η εθνική ομάδα των ΗΠΑ στις τελευταίες διοργανώσεις, αλλά το θέμα δεν είναι να κάνεις καλές πορείες μόνο. Ήδη ο ανταγωνισμός αυξάνεται, ανεβαίνει η Κολομβία, η Ουρουγουάη, δεν παίζει μόνη της. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλα κρίνονται από τους τίτλους. "

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ