ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Ο Μαουρίσιο Κοπερτίνο εξηγεί στο Sport24.gr τη μοναδική ιστορία του, πως δηλαδή από την Πάτρα και την Παναχαϊκή βρέθηκε να είναι βοηθός τεχνικού στην Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας.

Ήταν τη διετία από το 1999 έως το 2001, που ο Μαουρίσιο Κοπερτίνο φορούσε τη φανέλα της Παναχαϊκής. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός με θητεία σε Σάντος (και συμπαίκτες Λουτσιάνο και Ζιοβάνι) και Κοριτίμπα μπορεί να έμεινε λίγο στην Πάτρα, αλλά τώρα πλέον είναι βοηθός ομοσπονδιακού τεχνικού στη Ολυμπιακή ομάδα της εθνικής Βραζιλίας (Ρίο 2016), αλλά και σε αυτή της Κ20, της χώρας του.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Ο Μαουρίσιο της Πάτρας, σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχωρεί στο Sport24.gr από το Μοντεβιδέο όπου η εθνική Βραζιλίας Κ20 αγωνίζεται για το Κόπα Αμέρικα, θυμάται το πέρασμά του από την Ελλάδα και την Παναχαϊκή, αλλά μιλά και για το σημαντικό πόστο που κατέχει στην εθνική ομάδα της χώρας.

Ήταν το 1999 όταν ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής, Άρης Λουκόπουλος, έφερνε στην Πάτρα ένα Βραζιλιάνο αμυντικό. Με θητεία σε Σάντος, Κοριτίμπα και Πορτουγκέζα στη χώρα του, αλλά και στην Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας, ήταν τότε που ο Μαουρίσιο Κοπερτίνο ετοιμαζόταν για την ελληνική του εμπειρία, την οποία όπως αποκαλύπτει μέσα από το Sport24.gr, την θυμάται πολύ έντονα.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

"Αυτό που θυμάμαι από την Ελλάδα είναι η παρουσία μου στην Πάτρα, με την Παναχαϊκή. Βλέπω φωτογραφίες μετά από τόσα χρόνια και θυμάμαι τα πάντα. Θυμάμαι ακόμη και τα παιχνίδια. Το πρώτο μου πρέπει να ήταν εντός έδρας απέναντι στον Πανηλειακό.

Θυμάμαι ακόμη και τα παιχνίδια. Το πρώτο μου πρέπει να ήταν εντός έδρας απέναντι στον Πανηλειακό.

Είναι φανταστικό. Έχω να έρθω μερικά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά φέτος προγραμματίζω να έρθω στο τέλος της χρονιάς. Έχω αφήσει πολλούς φίλους στην Πάτρα και θέλω να τους δω. Ευχαριστώ τον πρόεδρο που έφερε και θέλω μέσα από αυτή τη συνέντευξη να στείλω την αγάπη σε όλους του Έλληνες και όλους Πατρινούς. Ευχαριστώ"

Ήταν η δεύτερη εκτός Βραζιλίας εμπειρία για τον Μαουρίσιο Κοπερτίνο. Από τη σάμπα της χώρας του και τα πρώτα βήματα του αραβικού ποδοσφαίρου... στην Πάτρα. Πόσο εύκολη, ήταν άραγε η προσαρμογή;

"Προσαρμόστηκα έυκολα, ίσως επειδή είχε παίξει νωρίτερα στη Σαουδική Αραβία. Αλλά ναι, ομολογώ ήταν δύσκολα στην αρχή δεν μιλούσα και τη γλώσσα. Με το χρόνο, όμως, συνήθισα και προσαρμόστηκα. Οφείλω να πως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Πάτρας, που με αγκάλιασε από την αρχή."

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Υπήρξε συμπαίκτης με τον Σολάκη, τον Μπαλτιμά, τον Κορδονούρη, τον Κωνσταντινίδη, αλλά και με έναν που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές τη δεκαετία που πέρασε, συνδυάζοντας το όνομά του με μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές του ποδοσφαίρου της χώρας μας. Τι θυμάται, μέσα από το Sport24.gr, ο Μαουρίσιο Κοπερτίνο από τον Κώστα Κατσουράνη και τί πίστευε για την εξέλιξη του Έλληνα μέσου, νυν του Ατρομήτου.

Ναι ο Κατσουράνης, τον θυμάμαι πολύ καλά, ήταν το πειραχτήρι στα αποδυτήρια.

"Ναι ο Κατσουράνης, τον θυμάμαι πολύ καλά, ήταν το πειραχτήρι στα αποδυτήρια. Φαινόταν από τότε, ότι θα εξελισσόταν σε μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Παρακολούθησα τη μετέπειτα πορεία του, στην Μπενφίκα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία. Το ταλέντο του ξεχώριζε από τότε. Είμαι πολύ χαρούμενος που έκανε όλη αυτή τη μεγάλη καριέρα και είμαι χαρούμενος που ήμουν συμπαίκτης του"

Έχει φύγει από την Ελλάδα, 14 χρόνια, αλλά έχει κρατήσει ακόμη κάποια πράγματα από τη χώρα μας. Ποια είμαι αυτά και ποιο είμαι το παρατσούκλι του στη Βραζιλία;

"Στη Βραζιλία με φωνάζουν "Έλληνα". Μιλάω ακόμη ελληνικά, ίσως όχι τόσο καλά, αλλά μιλάω. Έχω την ελληνική σημαία στο σπίτι μου. Νιώθω Έλληνας."

Μετά την Πάτρα και αφού μεσολάβησε η εμπειρία της Κίνας, επέστρεψε στη χώρα του και το Ρίο ντε Ζανέιρο. Εκεί έκλεισε την καριέρα του, το 2005, μέχρι να ακολουθήσει το κάλεσμα του πρώην συμπαίκτη του στη Σάντος και εκ των πιο ταλαντούχων προπονητών στη Βραζιλία, Αλεσάντρε Γκάλο.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Μαζί στην Ιντερνασιονάλ, μαζί στην Ατλέτικο Μινέιρο, μαζί στην Μπαϊα, μαζί στην Αλ Αϊν και τη Ναούτικο. Μαζί και στη Σελεσάο. Ναι στην εθνική Βραζιλίας. Ο Μαουρίσιο Κοπερτίνο είναι ο βοηθός ομοσπονδιακού τεχνικού στην Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά και στην εθνική ομάδα Κ20. Ποιος είναι στο στόχος; Δείτε τι λέει στο Sport24.gr:

"Στη Βραζιλία με φωνάζουν "Έλληνα". Νιώθω Έλληνας."

"Δουλεύουμε μαζί με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Αλεσάντρε Γκάλο, για να έχουμε μόνο επιτυχίες. Όσον αφορά την Ολυμπιακή ομάδα στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο. Είναι στο σπίτι μας και θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Πρέπει να φτάσουμε στην κορυφή, δεν θέλουμε να πάθουμε το ίδιο που πάθαμε με το Μουντιάλ. Τώρα είμαι στην Ουρουγουάη και παίζουμε για το Κόπα Αμέρικα Κ20, φυσικά και θέλουμε να φύγουμε με τον τίτλο από το Μοντεβιδέο"

Πόσο έχει αλλάξει ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής από τότε που έπαιζε ο ίδιος, με τον τωρινό; Πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο; Δείτε την άποψη του Μαουρίσιο Κοπερτίνο.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"
INTIME SPORTS

"Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή της εποχής μου και τον τωρινό. Τότε ήμασταν πιο απείθαρχοι σε τακτικά ζητήματα, αλλά και σε αυτά της φυσικής κατάστασης. Τώρα ο ποδοσφαιριστής είναι πιο πειθαρχημένος, καλύτερος σε φυσική κατάσταση, πιο αθλητικός."

Οι περισσότεροι νεαροί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη ανδρική ομάδα της "σελεσάο", αυτή του Ντούνγκα, έχουν δουλέψει με τον Μαουρίσιο Κοπερτίνο.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Ποιον ξεχωρίζει ο Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής και ποιες είναι οι κύριες συμβουλές που δίνει στα νεαρά παιδιά; Πιστεύει ότι τα παιδιά που βρίσκονται μαζί του στο Μοντεβιδέο για το Κόπα Αμέρικα, θα στελεχώσουν αργότερα την ανδρική ομάδα της εθνικής Βραζιλίας;

Πολλά από τα παιδιά που προπονώ τώρα, θα είναι παρόντες στο Μουντιάλ του 2018, στη Ρωσία.

"Έχω δουλέψει με τον Ταλίσκα, που τώρα παίζει στην Μπενφίκα και εσχάτως κλήθηκε στην εθνική ομάδα των Ανδρών. Εκπληκτικός ποδοσφαιριστής.

Μα, γι' αυτό δουλεύουμε. Ναι, όχι απλώς νομίζω αλλά είμαι και σίγουρος ότι πολλά από τα παιδιά που προπονώ τώρα, θα είναι παρόντες στο Μουντιάλ του 2018, στη Ρωσία. Πολλά από αυτά τα παιδιά σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέση να στελεχώσουν την εθνική ομάδα των Ανδρών.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Η κύρια συμβουλή μου σε αυτά τα παιδιά είναι δουλειά και αφοσίωση και τίποτα παραπάνω. Μέσα από τον επαγγελματισμό και τη συνεχή δουλειά, θα φτάσεις στην επιθυμητή βελτίωση και στο επιθυμητό επίπεδο"

Η σχέση του με τον Αλεσάντρο Γκάλο, πέραν του επαγγελματικού σκέλους, αδερφική. Το Sport24.gr ρώτησε τον Μαουρίσιο Κοπερτίνο, εάν περνά από το μυαλό του να γίνει ποτέ πρώτος προπονητής, καθώς και εάν η Ελλάδα θα ήταν ανάμεσα στις επιλογές του, σαν πιθανός προορισμός.

Σίγουρα, θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα μία ημέρα να δουλέψω σαν προπονητής.

"Έχω μία εξαιρετική συνεργασία με τον Γκάλο, δουλεύουμε μαζί αρκετό καιρό και δεν μπορώ να μιλάω για μακροπρόθεσμα σχέδια. Σίγουρα, θα ήταν επιθυμία να δουλέψω σαν πρώτος προπονητής στο μέλλον. Αλλά, τώρα είμαι καλά, η ομάδα τα πηγαίνει καλά."

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Σίγουρα, θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα μία ημέρα να δουλέψω σαν προπονητής. Πέρασα πολύ καλά σαν ποδοσφαιριστής και θα ήθελα να εργαστώ ξανά σε αυτή τη χώρα. Είναι μέσα στις σκέψεις μου να δουλέψω στην Ελλάδα, δεν το κρύβω."

Υπήρξε ποδοσφαιριστής και σίγουρα δεν θα μπορούσε παρά να του τεθεί το μεγάλο ποδοσφαιρικό δίλημμα των ημερών μας. Μέσι ή Ρονάλντο; Ρονάλντο ή Μέσι; Ή μήπως κάποιος άλλος...;

Είμαι σίγουρος, μπορεί να περάσει και Μέσι και Ρονάλντο

"Ο Μέσι είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, είναι ο πιο πλήρης σε όλα. Σίγουρα είναι και ο Κριστιάνο και ο Νεϊμάρ δύο ποδοσφαιριστές, που βρίσκονται πάνω κάτω σε αυτό το επίπεδο, αλλά ο Μέσι είναι στην κορυφή.

Ο Νεϊμάρ θα έχει φανταστική εξέλιξη, στα δύο τρία επόμενα χρόνια. Θα είναι μεγαλύτερος, θα είναι πιο έμπειρος. Θα είναι πιο πλήρης. Είμαι σίγουρος, μπορεί να περάσει και Μέσι και Ρονάλντο."

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Η συνεργασία του με τον Ντούνγκα εξαιρετική και απαραίτητη. Ο Μαουρίσιο Κοπερτίνο εκφράζει μέσα από το Sport24.gr την πεποίθησή του, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να επαναφέρει τη "Σελεσάο", στο δρόμο των επιτυχιών.

"Η επιλογή του Ντούνγκα είναι η κατάλληλη για να επαναφέρει την εθνική Βραζιλίας στο δρόμο των επιτυχιών. Ο σενιόρ Ντούνγκα, μαζί με τον Ταφαρέλ αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία. Ο ίδιος ήταν προπονητής στη "σελεσάο" και με ιδιαίτερη επιτυχία στην προηγούμενη θητεία του."

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μη στραφεί γύρω από την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, σύμφωνα με τον ίδιο;

Έμεινα εντυπωσιασμένος από την τακτική πειθαρχία και από το αγωνιστικό στήσιμο του προπονητή σας.

"Στο Μουντιάλ είδα όλα τα παιχνίδι της εθνικής Ελλάδας και έμεινα εντυπωσιασμένος από την τακτική πειθαρχία και από το αγωνιστικό στήσιμο του προπονητή σας. Ατομικά θα σταθώ στον Κατσουράνη, μπορεί σε ένα παιχνίδι να μην ήταν καλός, αλλά η εμπειρία του, μαζί με αυτή του Καραγκούνη, ήταν θαυμαστή και σχολιαζόταν από κάθε ξένο ποδοσφαιριστή ή προπονητή, εδώ στη Βραζιλία."

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

Σαν τελευταία ερώτηση αφήσαμε στον Μαουρισιο Κοπερτίνο να γυρίσει πίσω τη μνήμη του στο χρόνο και να θυμηθεί ένα περιστατικό που του έχει μείνει ανεξίτηλο σε αυτή, μία ιστορία ανέκδοτη. Απολαύστε την.

Από την Πάτρα στη "Σελεσάο"

"Θυμάμαι ότι κάναμε προετοιμασία με την Παναχαϊκή στο Καρπενήσι και διαμέναμε σε ένα ξενοδοχείο μέσα στο δάσος, ώσπου ξαφνικά έπιασε φωτιά, επειδή υπήρχε βραχυκύκλωμα στο air-condition του τερματοφύλακα της ομάδας, Φοβήθηκα πάρα πολύ, γιατί όπως σου λέω, ήμασταν περικυκλωμένοι από δάσος. Τέλος καλό, όλα καλά όμως. Ακόμη το θυμάμαι και γελάω, αλλά τότε είχε φοβηθεί τόσο πολύ. Ρωτήστε και τους συμπαίκτες μου."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ