ΤΕΝΙΣ

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

Το Sport24.gr έζησε για μία ημέρα στον μαγικό κόσμο του Roland Garros και μίλησε με τον μεγάλο Andre Agassi την ώρα που ο Djokovic έχανε το πρώτο σετ από τον Schwartzman, σε μία συνέντευξη που έγινε viral αφού κράτησε τον Αμερικανό μακριά από το box του Σέρβου. Τρεις αγώνες, μία εμπειρία ζωής και μία βαθιά υπόκλιση στον επαγγελματία, Andre Agassi.

To Roland Garros δεν είναι ένα ακόμα τουρνουά τένις. Η παρακολούθησή του είναι εμπειρία ζωής, όπως και όλα τα μεγάλα-σημαντικά αθλητικά events, μόνο που το χώμα του Παρισιού, έχει αυτό το "κάτι" που το κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Όταν μάλιστα το διάλειμμα από τον έναν αγώνα στον άλλον συνδυάζεται με μία "αποτυχημένη" συνέντευξη με τον Andre Agassi τότε όλα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρον απ ό,τι φαντάζεται κανείς. Το Sport24.gr έζησε για μία ημέρα τη μαγεία του γαλλικού Open, μίλησε με τον Αμερικανό θρύλο του τένις και είδε στα μάτια του την αγωνία, όταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχασε το πρώτο σετ από τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν.

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

Lavazza, δεν λες ποτέ όχι στο Roland Garros, δεν λες ποτέ όχι στην πιθανότητα να συναντήσεις τον Άγκασι, ο οποίος είναι πρεσβευτής της ιταλικής εταιρίας καφέ και το πρόσωπο της στα major tournaments στα οποία είναι μεγάλος χορηγός.

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

Lavazza είναι πίσω από κάθε Grand Slam (η μοναδική εταιρία που έχει και τα 4), καθώς οι άνθρωποι της δεν επιθυμούν να διαφημίζονται μέσα στα court αφού όπως λένε οι ίδιοι " Στόχος μας δεν είναι η προβολή μας, αλλά το ίδιο το τένις και οι φίλοι του. Θέλουμε να μας γνωρίσουν και να γνωρίσουμε τους αυτούς που έρχονται στα τουρνουά και να τους προσφέρουμε την απόλυτη εμπειρία". Ίσως να ακούγεται ρομαντικό στην εποχή του marketing και της μάχης για δευτερόλεπτα διαφήμισης αλλά το τένις δεν είναι ένα άθλημα όπως όλα τα άλλα και η Lavazza το γνωρίζει καλά αυτό. Ο Agassi το ξέρει επίσης και αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους της αψεγάδιαστης συνεργασίας τους, ακόμα και αν ο Αμερικανός είναι επιφορτισμένος με τον ρόλο του "προπονητή" στο πλευρό του Novak Djokovic.

Η φιλοξενία της Lavazza ήταν ανάλογη της ποιότητας του καφέ της και μία απόδειξη πως πρόκειται για τη Νο1 εταιρία καφέ στον κόσμο. Το 5αστερο ξενοδοχείο, η πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων, τα σπα και όλες οι παροχές που μας πρόσφεραν, δεν μπορούσαν να συγκριθούν με την αύρα του Roland Garros που σε κυρίευε σε κάθε βήμα, καθώς η βάση μας ήταν λίγα μέτρα από την κεντρική είσοδο της πρωτεύουσας του τένις για δύο εβδομάδες.

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic
O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ PHILIPPE CHATRIER

Βρισκόμασταν πλέον μόλις έναν espresso μακριά από το κεντρικό court και αφού απολαύσαμε τον πρωινό καφέ στο lounge της Lavazza, οδηγηθήκαμε στο Philippe Chatrier στις ειδικές θέσεις που μας είχαν εξασφαλίσει, τόσο κοντά στο γήπεδο που περίμενες πως στο πρώτο slide που θα επιδίωκε κάποιος αθλητής/αθλήτρια θα δεχόσουν το χώμα στην εξέδρα! Η πρωταθλήτρια Garbine Muguruza ήταν η πρώτη που πάτησε το πόδι της στο κεντρικό court με αντίπαλο την Yulia Putintseva σε μία αναμέτρηση που τελείωσε με 2-0 υπέρ της Ισπανίδας και κραυγές από τις δύο αθλήτριες που ξύπνησαν τον λιγοστό κόσμο στις εξέδρες.

Το πρόγραμμα για τη συνέχεια είχε έναν από τους πλέον αγαπημένους παίκτες στη Γαλλία, τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τουρνουά για να πάρει τον 10ο τίτλο του στο χώμα του RG. Ο Rafael Nadal μπήκε στο Philippe Chatrier με τον ήλιο να καίει και τον ίδιο να είναι πιο "καυτός" από ποτέ. Ο Nikoloz Basilashvili, ο άτυχος Γεωργιανός νο63, που βρέθηκε απέναντί του πήρε μόλις ένα game από τον βασιλιά του χώματος, αλλά ο κόσμος δεν απογοητεύτηκε από την ποιότητα του αγώνα. Ο Ισπανός αποθεώθηκε από το κοινό αλλά το δικό μας μυαλό ήταν στον Andre Agassi. Όσο κοντά και αν επιχειρούσε τα υπέροχα forehand του ο Rafa η πιθανότητα να μιλήσουμε με έναν θρύλο του τένις έσβηνε κάθε χτύπημα του μεγάλου φαβορί που οδεύει στη δική του "la decima".

ΕΔΩ Ο AGASSI, ΕΚΕΙ Ο DJOKOVIC, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ;

Η παρουσία του Andre Agassi στο lounge της Lavazza δεν μπορούσε να φύγει από το μυαλό μας, ακόμα και αν όσες προσπάθειες είχαμε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν στεφθεί από απόλυτη αποτυχία. Οι Ιταλοί και Γάλλοι συνάδελφοι είχαν βάλει τα μεγάλα μέσα και και παρά το γεγονός πως το Sport24.gr είναι Νο1 στην Ελλάδα, δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε με τους παγκόσμιους κολοσσούς. Ή μάλλον έτσι νόμιζαν... Ο χειρότερος εχθρός ήταν ο χρόνος καθώς όσο ευγενικός και υπομονετικός κι αν ήταν ο Agassi, ο οποίος μίλησε δεκάδες συναδέλφους, η ώρα για την αναμέτρηση του Novak Djokovic με τον Diego Schwartzman, πλησίαζε απειλητικά, με τη γαλλική τηλεόραση να έχει στο πλάνο της τον Αμερικανό (για μία ακόμα συνέντευξη) την ώρα που ο Σέρβος τενίστας έμπαινε στο Philippe Chatrier. Η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια για να πάρουμε δύο κουβέντες από τον Agassi έγινε όταν έκλεισε η κάμερα των Γάλλων με τον Αμερικανό να στέκεται μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας τον παίκτη του να μάχεται για το πρώτο σετ.

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

Agassi και ο μύθος που τον ακολουθεί αλλά κυρίως το γεγονός πως στην τηλεόραση λίγα εκατοστά μακριά μας αγωνιζόταν ένας από τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου, ο οποίος είχε για προπονητή τον Αμερικανό ώστε να μπορέσει να επανέλθει στο Νο1 του κόσμου. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη καθώς ο Djokovic έχανε τις τελικές γραμμές, τα σερβίς του δεν πήγαιναν στο "Τ" και ο Schwartzman έδινε μάχη για κάθε μπάλα ως γνήσιος Αργεντινός.

"Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ"

Χρόνος για καφέ δεν υπήρχε αλλά ως πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και νυν προπονητής ο Agassi κλήθηκε να μας απαντήσει για τη σχέση του καφέ με το τένις καθώς δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την ημέρα που η Serena Williams παράγγειλε έναν espresso εν ώρα αγώνα. " Η αλήθεια είναι πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή όπως και κάθε άνθρωπο, αλλά δεν είναι αυτό που θα σου δώσει τη νίκη. Όλα θέλουν μέτρο και ένας καφές μπορεί να σε "ξυπνήσει", αλλά στην υπερβολή μπορεί να σου κάνει κακό. Η Serena όπως και όλοι οι αθλητές/προπονητές, ξέρουν το σώμα τους και τί χρειάζεται σε κάθε στιγμή. Σίγουρα πάντως ένας espresso σε συγκεκριμένες στιγμές, είτε αυτές είναι προπόνηση, είτε αγώνας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά".

Η συνεργασία του με τον Novak Djokovic ήρθε από το... πουθενά, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν πρόκειται για μία κανονική σχέση προπονητή-παίκτη. Άλλωστε ούτε ο Agassi έψαχνε για κάτι τέτοιο, ούτε ο Σέρβος τενίστας. Ουσιαστικά, αυτή που έβαλε την ιδέα στο κεφάλι του Αμερικανού ήταν η Steffi Graf, η οποία τον ενθάρρυνε να επιστρέψει στα box των προπονητών καθώς οι συμβουλές που έδινε καθημερινά στα δεκάδες τηλεφωνήματά που δεχόταν ήταν πολλές. " Δεν είναι εύκολο να είσαι προπονητής. Ορισμένες φορές είναι δυσκολότερο από το να είσαι παίκτης. Δεν έχεις την ρακέτα στα χέρια σου, δεν ελέγχεις απόλυτα τα πάντα και για έναν πρώην αθλητή είναι δύσκολο ορισμένες φορές να είσαι τόσο κοντά στο court, αλλά και τόσο μακριά".

"O DJOKOVIC ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ"

Πόσο δύσκολο όμως είναι να βελτιώσεις έναν αθλητή όπως ο Djokovic, έναν παίκτη που ήταν Νο1 και θα είναι ξανά στην κορυφή καθώς πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους; " Ο Νόλε είναι ένας εκπληκτικός τενίστας. Είναι θεαματικός και ένας εντυπωσιακός αθλητής που μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία που θα του εμφανιστεί. Αυτό που προσπαθώ να βελτιώσω και να του μάθω δεν έχει να κάνει με την τεχνική του ή την τακτική του. Όταν είσαι εκεί έξω πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που σε κάνει καλό και γιατί. Πρέπει να γνωρίζεις τους λόγους που βρίσκεσαι σε αυτό το επίπεδο και αφού το καταιονήσεις θα πρέπει να βασιστείς σε αυτό, ό,τι και αν συμβαίνει. Αν θέλεις να πετύχεις, αν θέλεις να συνεχίσει να βελτιώνεσαι και να ανεβαίνεις κάθε μέρα, σε κάθε αγώνα, σε κάθε πόντο, πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί είσαι καλός δεν μπορεί να γίνεις καλύτερος και αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στο court".

Δεν χρειάζεται να πω πολλά στον Djokovic πριν από κάθε αγώνα, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και ειδικά όταν αντιμετωπίζει αθλητές όπως ο Nadal με τον οποίο έχουν βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι", ήταν η απάντησή του για την προετοιμασία του Nole πριν μπει στο court και ενόψει του αγώνα με τον Ισπανό στη συνέχεια του τουρνουά.

Όσο για τον μεγάλο απόντα του τουρνουά, τον εν ενεργεία θρύλο του αθλήματος, Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος αποφάσισε να ξεκουραστεί ενόψει Wimbledon ο Agassi αρκέστηκε να πει: " Από την εμπειρία μου, η ευκαιρία να παίξεις στο χώμα λίγο πριν το γρασίδι με βοηθούσε να προετοιμαστώ γιατί με κρατούσε σε εγρήγορση και διατηρούσα την πειθαρχία μου, αλλά ο Federer με έχει διαψεύσει τόσες πολλές φορές. Έχει σταματήσει εδώ και καιρό να με εκπλήσσει ό,τι και αν κάνει. Πλέον απλά με εντυπωσιάζει συνεχώς..."

Ο Agassi όμως δεν είναι ένας απλός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, αγαπά το τένις και μέσω αυτού προσπαθεί να βοηθήσει με το "Andre Agassi Foundation for Education" μέσω του οποίου βρέθηκαν και έξι παιδιά στο Roland Garros για να ζήσουν την εμπειρία. " Σ' ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνεις την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Lavazza που έφερε εδώ σήμερα έξι παιδιά από το "Andre Agassi Foundation for Education". Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά και αυτός είναι ο σκοπός του ιδρύματος. Ελπίζω να βοηθήσω όσους περισσότερους μπορώ, αυτό θα μου δώσει μεγάλη χαρά ".

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic

Την ίδια ώρα το set ball του Schwartzman στέφθηκε από επιτυχία και ο Αργεντινός πήρε το πρώτο σετ από τον Djokovic. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο βλέποντας το πρόσωπο του καταλάβαμε πως ο Agassi δεν μπορούσε να συνεχίσει και παραδώσαμε τα όπλα ακόμα και όταν ο ίδιος είπε " Όχι, ας συνεχίσουμε θα πάω σε λίγο στο πλευρό του Novak". Ο ορισμός του επαγγελματία ακόμα και όταν η καρδιά του φώναζε πως έπρεπε να φύγει: " Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Έλληνες καθώς μου έχουν δείξει την αγάπη τους. Μακάρι όλο και περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με το τένις στην Ελλάδα, είναι ένα φανταστικό άθλημα και δημιουργεί σωστούς ανθρώπους".

Το twitter είχε πάρει ήδη φωτιά με την απουσία του Agassi από το box του Djokovic (γίναμε viral για τον λάθος λόγο), ειδικότερα μετά το χαμένο πρώτο σετ, αλλά με το απότομο τέλος της συνέντευξης ο Αμερικανός πήρε τη θέση του στις εξέδρες του Philippe Chatrier, όπως φυσικά και εμείς για να παρακολουθήσουμε τον καλύτερο αγώνα της ημέρας, ο οποίος διεξήχθη υπό βροχή, με τον Σέρβο να κάμπτει την αντίσταση του Αργεντινού και τον Agassi να αποθεώνεται στην εξέδρα όπως κανένας άλλος αθλητής που αγωνίστηκε εκείνη την ημέρα. Ήταν η μεγάλη υπόκλιση του κοινού στον Αμερικανό και το δικό μας standing ovation με διπλή σημασία σε έναν από τους μεγάλους του τένις.

WE ARE TENNIS

Αντί επιλόγου θα αφιερώσουμε λίγες γραμμές στα παιδιά του τένις, όλα αυτά που τρέχουν για να είναι όλα τέλεια ώστε ο κάθε τενίστας να έχει στο μυαλό του μόνο στην εκάστοτε αναμέτρησή. Πραγματικά ο δικός τους αγώνας είναι εντυπωσιακός, ουσιαστικός και αρκετά δύσκολος. Τα μπλουζάκια "We are tennis", λένε όλη την αλήθεια και ο Djokovic τους έφερε στο κέντρο του γηπέδου για να πάρουν το χειροκρότημα που τους αξίζει.

O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic
O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic
O Agassi στο Sport24.gr με φόντο τον Djokovic
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ