LA LIGA

Αφιέρωμα στην Primera Division 2009-10

Το SPORT 24 παρουσιάζει τις 20 ομάδες της Primera División, που κάνει σήμερα πρεμιέρα

Η Α’ Εθνική της Ισπανίας, ανοίγει απόψε την αυλαία της περιόδου 2009-10, προσκαλώντας τους απανταχού θιασώτες της «στρογγυλής θεάς» σε ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας 10 μηνών και 38 αγωνιστικών που υπόσχονται θέαμα, αγωνία, φάσεις και γκολ σε όλους τους φιλάθλους που θα το παρακολουθήσουν είτε μέσα στο γήπεδο είτε μπροστά στη μικρή οθόνη, αλλά και μια μεγάλη μονομαχία ανάμεσα στην κάτοχο του περσινού triple crown Μπαρτσελόνα και την πρωταγωνίστρια της φετινής μεταγραφικής περιόδου Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Primera Division

Η Primera Division είναι η σπουδαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ισπανίας. Ιδρύθηκε το 1928 (αν και νομιμοποιήθηκε ως επίσημος φορέας στις 10 Φεβρουαρίου του 1929), όταν και κατέκτησε τον τίτλο η Μπαρτσελόνα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 διοργανώτρια αρχή είναι η LFP, (Liga de Futbol Profesional), η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Σήμερα είναι πλατιά γνωστή ως η "Λίγκα των αστέρων", αφού τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει σταθερά μεγάλο ποσοστό των κορυφαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στατιστική Υπηρεσία της ΦΙΦΑ ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη Λίγκα στον κόσμο το 2000, 2001, 2002 και 2004.

Στα 77 χρόνια της ύπαρξης της Πριμέρα Ντιβισιόν, έχουν συμμετάσχει σε αυτήν 55 συνολικά ομάδες, αλλά μόνο τρεις έχουν πάρει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις: η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Αυτοί οι τρεις σύλλογοι, μαζί με την Οσασούνα είναι και οι μοναδικοί που διατηρούν μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα Αθλητικών Οργανισμών που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που είναι πλέον Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες και ανήκουν στους μετόχους τους.

Τίτλοι και κατάταξη


Από τις 55 ομάδες που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην Πριμέρα, μόνο 9 κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η "βασίλισσα" με 31 πρωταθλήματα και ακολουθούν Μπαρτσελόνα με 19, Ατλέτικο Μαδρίτης με 9, Αθλέτικ Μπιλμπάο με 8, Βαλένθια με 6, Ρεάλ Σοθιεδάδ με 2, ενώ από έναν τίτλο έχουν κατακτήσει Μπέτις, Σεβίγια και Ντεπορτίβο λα Κορούνια. Το μοναδικό γήπεδο στο οποίο έχουν γίνει αγώνες και των 77 πρωταθλημάτων της Πριμέρα, είναι το θρυλικό "Σαν Μαμές", η έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που για αυτόν ακριβώς το λόγο ονομάζεται τιμητικά "ο Καθεδρικός" (La Catedral).

Σήμερα στην Ισπανική Λίγκα παίρνουν μέρος 20 ομάδες. Οι τελευταίες τρεις της βαθμολογίας στο τέλος της περιόδου υποβιβάζονται στη Segunda Division (Β’ Εθνική) ενώ οι τρεις πρώτες της Σεγούντα καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Οι πρώτες τρεις ομάδες της τελικής βαθμολογίας περνούν απ’ευθείας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η τέταρτη διεκδικεί την είσοδό της στον τρίτο προκριματικό γύρο. Τέλος η πέμπτη και η έκτη αγωνίζονται στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009-10



1. Fútbol Club Barcelona – Μπαρτσελόνα (1899)

Το καμάρι της Καταλονίας ιδρύθηκε το 1899 και έχει κατακτήσει 19 φορές το ισπανικό πρωτάθλημα. Τις βιτρίνες του μουσείου των "μπλαουγκράνα" κοσμούν επίσης 24 κύπελλα Ισπανίας, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων και 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Πέρυσι σάρωσε τα πάντα σε Ισπανία και Ευρώπη, κατακτώντας Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση των κεκτημένων.

- Παρατσούκλια: "Μπλαουγκράνα", "Κουλές"
- Πρόεδρος: Ζοάν Λαπόρτα
- Προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα
- Έδρα: "Καμπ Νόου", χωρητικότητα 98.772, Βαρκελώνη
- Περίοδος 2008-09: Θέση 1η
- Μεταγραφική κίνηση: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Ίντερ)

2. Real Madrid Club de Fútbol – Ρεάλ Μαδρίτης (1902)

Ιδρύθηκε το 1902 και έχει κατακτήσει 31 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή. Επίσης έχει 17 κύπελλα Ισπανίας, 9 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 2 ΟΥΕΦΑ και 3 Διηπειρωτικά. Πέρυσι τερμάτισε 2η, αλλά φέτος θέλει να κάνει τη μεγάλη της αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα με τους νέους "γκαλάκτικος" του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ. Βασικοί στόχοι των "μερένγκες" θα είναι το πρωτάθλημα και η κατάκτηση του 10ου Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

- Παρατσούκλια: "Μερένγκες", "Μαδριδίστας" και "Βικίνγκος"
- Πρόεδρος: Φλορεντίνο Πέρεθ
- Προπονητής: Μανουέλ Πελεγκρίνι
- Έδρα: "Σαντιάγο Μπερναμπέου", χωρητικότητα 80.354, Μαδρίτη
- Περίοδος 2008-09: Θέση 2η
- Μεταγραφική κίνηση: Κριστιάνο Ρονάλντο (Μαν. Γιουνάιτεντ) & Κακά (Μίλαν)

3. Sevilla Fútbol Club – Σεβίγια (1905)

Η Σεβίγια ζει από το 2005 τα καλύτερα χρόνια της ποδοσφαιρικής της ιστορίας. Την τελευταία τετραετία έχει κατακτήσει 2 συνεχόμενα Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 1 κύπελλο Ισπανίας, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 1 ισπανικό Σούπερ Καπ, ενώ και φέτος θα αγωνιστεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στόχος των Ανδαλουσιάνων θα είναι το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα και η όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στην Ευρώπη.

- Παρατσούκλια: "Σεβιγίστας", "Ροχιμπλάνκος" και "Παλανγκάνας"
- Πρόεδρος: Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο
- Προπονητής: Μανόλο Χιμένεθ
- Έδρα: "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν", χωρητικότητα 45.500, Σεβίλλη
- Περίοδος 2008-09: Θέση 3η
- Μεταγραφική κίνηση: Ντιντιέ Ζοκορά (Τότεναμ)

4. Club Atlético de Madrid – Ατλέτικο Μαδρίτης (1903)

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, το αντίπαλο «δέος» της Ρεάλ Μ. στην πρωτεύουσα, έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 Διηπειρωτικό. Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο του ΠΑΟ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας έτσι τον πρώτο στόχο της χρονιάς, στη συνέχεια θα προσπαθήσει να ξαναμπεί στην τελική τετράδα της Πριμέρα και να έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη.

- Παρατσούκλια: "Κολτσονέρος", "Ροχιμπλάνκος" και "Ίντιος"
- Πρόεδρος: Ενρίκε Θερέθο
- Προπονητής: Άμπελ Ρεσίνο
- Έδρα: "Βιθέντε Καλντερόν", χωρητικότητα 54.851, Μαδρίτη
- Περίοδος 2008-09: Θέση 4η
- Μεταγραφική κίνηση: Χουανίτο (Μπέτις)

5. Villarreal Club de Fútbol – Βιγιαρεάλ (1923)

Η Βιγιαρεάλ ιδρύθηκε το 1923 και έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Δεν έχει κατακτήσει ποτέ κάποιον τίτλο στην Α’Εθνική ή στο Κύπελλο Ισπανίας. Η καλύτερη θέση της στην Πριμέρα είναι η 2η το 2007-08, ενώ την περίοδο 2005-06 έκανε μια καταπληκτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού. Ο φετινός της στόχος θα είναι να επανέλθει στην πρώτη τετράδα, κάτι που θα προσπαθήσει να καταφέρει υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε.

- Παρατσούκλια: "Ελ Σουμπμαρίνο Αμαρίγιο"
- Πρόεδρος: Φερνάντο Ροτζ Αλφόνσο
- Προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε
- Έδρα: "Ελ Μαδριγάλ", χωρητικότητα 23.000, Βιγιαρεάλ (Καστεγιόν)
- Περίοδος 2008-09: Θέση 5η
- Μεταγραφική κίνηση: Νιλμάρ (Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε)

6. Valencia Club de Fútbol – Βαλένθια (1919)


Η Βαλένθια ιδρύθηκε το 1919 και έχει κατακτήσει 6 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Ισπανίας. Το παλμαρέ της συμπληρώνουν 7 Κύπελλα Ισπανίας 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ. Επίσης αγωνίστηκε σε δυο συνεχόμενους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ (2000-2001), χωρίς όμως να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου. Φετινός στόχος θα είναι η πρώτη τετράδα που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

- Παρατσούκλια: "Τσες"
- Πρόεδρος: Μανουέλ Γιορέντε
- Προπονητής: Ουνάι Έμερι
- Έδρα: "Μεστάγια", χωρητικότητα 55.000, Βαλένθια
- Περίοδος 2008-09: Θέση 6η
- Μεταγραφική κίνηση: Ζερεμί Ματιέ (Τουλούζ)

7. Real Club Deportivo de La Coruña – Ντεπορτίβο (1906)

Η ομάδα της πρωτεύουσας της Γαλίθια, η Ντεπορτίβο λα Κορούνια, ιδρύθηκε το 1906 και έχει κατακτήσει 1 φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ισπανίας (2000). Η Ντέπορ έχει κερδίσει 2 φορές και το Κύπελλο Ισπανίας (1995 & 2002). Φετινός στόχος της θα είναι να τερματίσει στην πρώτη εξάδα για να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να θυμηθεί τις όχι και τόσο παλιές στιγμές δόξας της "Σούπερ Ντέπορ".

- Παρατσούκλια: "Ερκουλίνος", "Μπλανκιαθούλες", "Σούπερ Ντέπορ"
- Πρόεδρος: Αουγκούστο Θέσαρ Λεντόιρο
- Προπονητής: Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα
- Έδρα: "Ριαθόρ", χωρητικότητα 34.600, Κορούνια
- Περίοδος 2008-09: Θέση 7η
- Μεταγραφική κίνηση: Τζούκα (Παρτιζάν Βελιγραδίου)

8. Málaga Club de Fútbol – Μάλαγα (1933)

Η Μάλαγα ιδρύθηκε το 1933 στην ομώνυμη πόλη και είναι μια από τις 4 ομάδες της Ανδαλουσίας που θα πάρουν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα. Έχει αγωνιστεί 29 σεζόν στην Πριμέρα με καλύτερη θέση την 7η του 1974. Δεν έχει κατακτήσει κάποιον εγχώριο τίτλο, αλλά το 2002 ήταν η νικήτρια του Κυπέλλου Ιντερτότο. Πέρυσι ως νεοφώτιστη, πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία τερματίζοντας στην 8η θέση της Πριμέρα. Φετινός στόχος θα είναι να σταθεροποιηθεί στα ίδια επίπεδα και να διατηρηθεί πάνω από τη μέση της βαθμολογίας.

- Παρατσούκλια: "Μποκερόνες"
- Πρόεδρος: Φερνάντο Σανθ
- Προπονητής: Χουάν Ραμόν Λόπεθ Μουνίθ
- Έδρα: "Λα Ροσαλέδα", χωρητικότητα 35.530, Μάλαγα
- Περίοδος 2008-09: Θέση 8η
- Μεταγραφική κίνηση: Άλμπερτ Λούκε (Άγιαξ) & Εντίνιο (ΑΕΚ)

9. Real Club Deportivo Mallorca SAD – Μαγιόρκα (1916)

Η Μαγιόρκα, η μια από τις δυο εκπροσώπους της νησιωτικής Ισπανίας στην Πριμέρα, ιδρύθηκε το 1916 και δεν έχει κερδίσει ποτέ το πρωτάθλημα Ισπανίας. Αντίθετα έχει στη συλλογή της 1 Κύπελλο Ισπανίας (2003) και 1 Ισπανικό Σούπερ Καπ (1998). Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στην Α’ Εθνική είναι η 3η, ενώ πέρυσι τερμάτισε 9η. Φετινός στόχος θα είναι η διατήρηση της ομάδας στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας.

- Παρατσούκλια: "Μπαραλέτς" και "Ενσαϊμάδα Μεκάνικα"
- Πρόεδρος: Τομέου Βιδάλ
- Προπονητής: Γκρεγκόριο Μανθάνο
- Έδρα: "Όνο Εστάδι", χωρητικότητα 23.142, Πάλμα δε Μαγιόρκα
- Περίοδος 2008-09: Θέση 9η
- Μεταγραφική κίνηση: Ρουμπέν (Θέλτα)

10. Real Club Deportivo Espanyol de Barcelona – Εσπανιόλ (1900)


Η δεύτερη ομάδα της Βαρκελώνης ιδρύθηκε το 1900, ένα μόλις χρόνο μετά τη συμπολίτισσά της Μπαρτσελόνα. Στο παλμαρέ της δεν υπάρχει κατάκτηση πρωταθλήματος ( η καλύτερη θέση της είναι η 3η) αλλά έχει στεφθεί 4 φορές Κυπελλούχος Ισπανίας. Το 2007 έφτασε μέχρι τον τελικό του ΟΥΕΦΑ, όπου λύγισε στην διαδικασία των πέναλτι απέναντι στη Σεβίγια. Οι "περικίτος" καλούνται να ξεπεράσουν το σοκ από τον πρόσφατο θάνατο του αρχηγού τους Ντανιέλ Χάρκε και με μεγάλο όπλο το καινούργιο γήπεδο θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας που θα τους ξαναφέρει στην Ευρώπη.

- Παρατσούκλια: "Περικίτος"
- Πρόεδρος: Ντανιέλ Σάντσεθ Λίμπρε
- Προπονητής: Μαουρίσιο Ποτσετίνο
- Έδρα: "Εστάδι Κορνεγιά Ελ Πρατ", χωρητικότητα 40.500, Βαρκελώνη
- Περίοδος 2008-09: Θέση 10η
- Μεταγραφική κίνηση: Χουάν Ντανιέλ Φορλίν (Μπόκα Τζούνιορς)

11. Unión Deportiva Almería – Αλμερία (2001)


Η Αλμερία είναι η νεότερη ομάδα που πήρε ποτέ μέρος στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Ιδρύθηκε μόλις πριν οχτώ χρόνια, το 2001, και πρόπερσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία, όπου πραγματοποιώντας μια εκπληκτική πορεία για τα δεδομένα της, τερμάτισε τελικά 8η. Την περσινή σεζόν δεν απειλήθηκε σε καμία στιγμή με υποβιβασμό και πήρε την τιμητικότατη 11η θέση. Ο φετινός της στόχος θα είναι να διατηρηθεί στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

- Παρατσούκλια: "Ιντάλος"
- Πρόεδρος: Αλφόνσο Γκαρθία
- Προπονητής: Ούγκο Σάντσες
- Έδρα: "Μεντιτεράνεο", χωρητικότητα 22.000, Αλμερία
- Περίοδος 2008-09: Θέση 11η
- Μεταγραφική κίνηση: Ερνάν Μπερναρντέγιο (Νιούελς Ολντ Μπόις)

12. Real Racing Club Santander – Ράθινγκ Σανταντέρ (1913)


Η Ράθινγκ του Σανταντέρ ιδρύθηκε το 1913 και δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο στην Ισπανία. Η καλύτερη θέση της Ράθινγκ στην Πριμέρα είναι η 2η της περιόδου 1930-31, ενώ πέρυσι τερμάτισε 12η. Ο στόχος της ομάδας θα είναι να εξασφαλίσει από νωρίς τη σωτηρία και να βρεθεί στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

- Παρατσούκλια: "Ραθινγκίστας", "Βερδιμπλάνκος" και "Μοντανιέσες"
- Πρόεδρος: Φρανθίσκο Περνία
- Προπονητής: Χουάν Κάρλος Μαντιά
- Έδρα: "Ελ Σαρδινέρο", χωρητικότητα 22.271, Σανταντέρ
- Περίοδος 2008-09: Θέση 12η
- Μεταγραφική κίνηση: Λουίς Γκαρθία (Ατλέτικο Μαδρίτης) & Παπέ Ντιόπ (Ταραγόνα)

13. Athletic Club Bilbao – Αθλέτικ Μπιλμπάο (1898)

Η Αθλέτικ του Μπιλμπάο είναι η τρίτη ιστορικότερη ομάδα της Ισπανίας μετά τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 23 Κύπελλα Ισπανίας, ενώ δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την Πριμέρα. Μετά από μια άσχημη χρονιά – όπου τερμάτισαν στην 13η θέση – τα "λιοντάρια" της Χώρας των Βάσκων θα προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν όσο το δυνατόν ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα με απώτερο στόχο την πρώτη εξάδα που οδηγεί στην Ευρώπη.

- Παρατσούκλια: "Λεόνες"
- Πρόεδρος: Φερνάντο Γκαρθία Μακούα
- Προπονητής: Χοακίν Καπαρός
- Έδρα: "Σαν Μαμές", χωρητικότητα 40.000, Μπιλμπάο
- Περίοδος 2008-09: Θέση 13η
- Μεταγραφική κίνηση: Ίνιγο Ντίαθ ντε Θέριο (Ρεάλ Σοθιεδάδ)

14. Real Sporting de Gijón – Σπόρτινγκ Χιχόν (1905)

Η εκπρόσωπος του πριγκιπάτου των Αστούριας επανήλθε πέρυσι στην Πριμέρα μετά από μια ολόκληρη δεκαετία στη Β’ κατηγορία, κατακτώντας τελικά την 14η θέση. Η Χιχόν έχει αγωνιστεί 36 σεζόν στη Λίγκα με καλύτερη θέση τη 2η το 1979. Δεν έχει κατακτήσει κανένα τίτλο, αν και έχει παίξει δυο φορές σε τελικό Κυπέλλου (1981 και 1982). Φετινός στόχος της ομάδας θα είναι η παραμονή στην κατηγορία.

- Παρατσούκλια: "Ροχιμπλάνκος"
- Πρόεδρος: Μανουέλ Βέγκα Αράνγκο
- Προπονητής: Μανόλο Πρεθιάδο Ρεμπογέδο
- Έδρα: "Ελ Μολινόν", χωρητικότητα 25.885, Χιχόν.
- Περίοδος 2008-09: Θέση 14η
- Μεταγραφική κίνηση: Αλμπέρτο Ριβέρα (Μπέτις)

15. Club Atlético Osasuna – Οσασούνα (1920)

Η εκπρόσωπος του "Βασιλείου της Ναβάρα" στην Πριμέρα Ντιβισιόν, Οσασούνα, δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο, είτε πρωτάθλημα είτε κύπελλο. Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στο πρωτάθλημα είναι η 4η (2005-06) ενώ πέρυσι τερμάτισε 15η. Στην 10η συνεχόμενη παρουσία της τα τελευταία χρόνια στην Πριμέρα Ντιβισιόν, η Οσασούνα θα έχει ως βασικό της στόχο την παραμονή στην κατηγορία.

- Παρατσούκλια: "Ροχίγιος" και "Γκορίτσο"
- Πρόεδρος: Πάτσι Ίσκο
- Προπονητής: Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο
- Έδρα: "Ρέινο δε Ναβάρα", χωρητικότητα 19.800, Παμπλόνα
- Περίοδος 2008-09: Θέση 15η
- Μεταγραφική κίνηση: Κάρλος Αράντα (Νουμάνθια)

16. Real Valladolid Club de Fútbol – Βαγιαδολίδ (1928)

Η Βαγιαδολίδ ιδρύθηκε το 1928 και δεν έχει κατακτήσει ποτέ Ισπανικό Κύπελλο ή πρωτάθλημα. Έχει κερδίσει όμως 1 Ισπανικό Λιγκ Καπ το 1984 (η διοργάνωση αυτή "έζησε" μόνο τέσσερα χρόνια, από το 1982 έως το 1986). Η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στην Πριμέρα είναι η 4η, ενώ πέρυσι τερμάτισε 15η. Οι "πουθελάνος" θα έχουν και φέτος ως βασικό τους στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού.

- Παρατσούκλια: "Πουθέλα"
- Πρόεδρος: Κάρλος Σουάρεθ Σουρέδα
- Προπονητής: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
- Έδρα: "Νουέβο Χοσέ Θορίγια", χωρητικότητα 26.512, Βαγιαδολίδ
- Περίοδος 2008-09: Θέση 16η
- Μεταγραφική κίνηση: Μανούτσο Γκονσάλβες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

17. Getafe Club de Fútbol – Χετάφε (1983)

Η Χετάφε είναι η τρίτη ομάδα της Μαδρίτης που αγωνίζεται στην Πριμέρα. Ιδρύθηκε το 1983 και δεν έχει κατακτήσει ποτέ κάποιον τίτλο. Η ένατη θέση που κατέλαβε το 2006 και το 2007 είναι η καλύτερη της ιστορίας της. Το 2007 και το 2008 έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όμως ηττήθηκε από Σεβίλλη και Βαλένθια αντίστοιχα. Πέρυσι γλίτωσε τον υποβιβασμό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πράγμα που θα κοιτάξει να αποφύγει φέτος, επιστρέφοντας στην ασφάλεια της μέσης του βαθμολογικού πίνακα.

- Παρατσούκλια: "Αθουλόνες"
- Πρόεδρος: Άνχελ Τόρες Σάντσεθ
- Προπονητής: Μίτσελ
- Έδρα: "Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ", χωρητικότητα 17.000, Χετάφε.
- Περίοδος 2008-09: Θέση 17η
- Μεταγραφική κίνηση: Ντέρεκ Μπόατενγκ (Κολονία)

18. Xerez Club Deportivo – Χερέθ (1947)


Χρονιά ορόσημο για την ομάδα της Ανδαλουσίας, η οποία μετά από 62 χρόνια ύπαρξης, θα αγωνιστεί φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Η Χερέθ κέρδισε το περσινό πρωτάθλημα της Σεγούντα, αρνήθηκε να πουλήσει τη θέση της στην Πριμέρα στην υποβιβασμένη Μπέτις και ξεπέρασε ανώδυνα την καταγγελία στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο για παρατυπίες στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο ένας και μοναδικός στόχος των "αθουλίνος" θα είναι η σωτηρία και η παραμονή στην κατηγορία.

- Παρατσούκλια: "Χερεθίστας" και "Αθουλίνος"
- Πρόεδρος: Κάρλος Όσμα
- Προπονητής: Χοσέ Άνχελ "Κούκο" Θιγάντα
- Έδρα: "Τσαπίν", χωρητικότητα 20.300, Χερέθ ντε λα Φροντέρα
- Περίοδος 2008-09: Πρωταθλήτρια στη Σεγούντα Ντιβισιόν
- Μεταγραφική κίνηση: Νταβίδ Πριέτο (Σεβίγια)

19. Real Zaragoza – Σαραγόσα (1932)


Η Σαραγόσα ιδρύθηκε το 1932 και δεν έχει κερδίσει ποτέ το Ισπανικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, 6 Κύπελλα Ισπανίας κοσμούν τις βιτρίνες της μαζί με 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων. Η καλύτερη θέση της Σαραγόσα στην Πριμέρα ήταν η 2η την περίοδο 1974-75. Η επιστροφή της στην φυσική της θέση, συνοδεύεται από φιλοδοξίες που ξεπερνούν κατά πολύ την παραμονή στην κατηγορία. Οι στόχοι της ομάδας φτάνουν – κάτω από προϋποθέσεις – μέχρι την έξοδο στην Ευρώπη.

- Παρατσούκλια: "Μάνιος" και "Μανίκος"
- Πρόεδρος: Εδουάρδο Μπαντρές
- Προπονητής: Μαρθελίνο Γκαρθία
- Έδρα: "Λα Ρομαρέδα", χωρητικότητα 34.596, Σαραγόσα
- Περίοδος 2008-09: Θέση 2η στη Σεγούντα Ντιβισιόν
- Μεταγραφική κίνηση: Ζερμέν Πέναντ (Λίβερπουλ)

20. Club Deportivo Tenerife – Τενερίφη (1922)

Άλλη μια ιστορική ομάδα της Ισπανίας επιστρέφει στην Πριμέρα μετά από 7 χρόνια παραμονής στη Σεγούντα. Αυτή θα είναι η 13η φορά που η Τενερίφη θα αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία, με καλύτερη την 5η θέση που κατέλαβε την περίοδο 1995-96. Το μεγάλο της όπλο θα είναι η καυτή έδρα στα Κανάρια νησιά και ο βασικότερος στόχος της η αποφυγή του υποβιβασμού.

- Παρατσούκλια: "Τέτε" και "μπλανκιαθούλες"
- Πρόεδρος: Μιγκέλ Κονθεπθιόν
- Προπονητής: Χοσέ Λουίς Όλτρα
- Έδρα: "Ελιοδόρο Ροντρίγκεθ Λόπεθ", χωρητικότητα 24.000, Σάντα Κρουθ δε Τενερίφε
- Περίοδος 2008-09: Θέση 3η στη Σεγούντα Ντιβισιόν
- Μεταγραφική κίνηση: Ρομάν Μαρτίνεθ (Εσπανιόλ)

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΛΙΓΚΑΣ

Συλλογικά ρεκόρ

Η ισπανική Λίγκα έχει βασικές πρωταγωνίστριες τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Παρόλο που ο συναγωνισμός έχει μεγαλώσει με την άνοδο ομάδων όπως η Ντέπορ, η Σεβίγια και η Βαλένθια, τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια η Ρεάλ και η Μπάρτσα έχουν κατακτήσει τους 21 τίτλους, ρεκόρ το οποίο στην Ευρώπη ξεπερνούν μόνο η Σέλτικ και η Ρέιντζερς στη Σκωτία (24 στους 24 τελευταίους τίτλους).

Το ρεκόρ συνεχόμενων τίτλων στην Πριμέρα Ντιβισιόν κατέχει η Ρεάλ Μαδρίτης με 5, το οποίο έχει επιτευχθεί σε δυο διαφορετικές εποχές. Πρώτα η γενιά των Πούσκας, Ντι Στέφανο, Χέντο από το 1960 έως το 1965 και αργότερα η "σειρά" του Μπουίτρε με τους Μίτσελ, Μαρτίν Μπάθκεθ και Ούγκο Σάντσες (1985-1990). Η Μπάρτσα ακολουθεί με 4 σερί τίτλους (1990-1994) από την "ντριμ τιμ" του Γιόχαν Κρόιφ.

- Συνεχόμενες νίκες: Ρεάλ Μαδρίτης, 15 (1960-61)
- Αήττητο σερί: Ρεάλ Σοθιεδάδ, 38 (1978-80)
- Συνεχόμενες ισοπαλίες: Μπούργος, 9 (1977-78)
- Συνεχόμενες ήττες: Λας Πάλμας, 11 (1959-60)
- Σερί χωρίς νίκη: Σπόρτιγκ Χιχόν, 24 (1996-98)
- Ρεκόρ απαραβίαστης εστίας: Ατλέτικο Μαδρίτης, 13 (1990-91)
- Νίκες σε μια περίοδο: 28, Ρεάλ Μ. (87-88) & Μπαρτσελόνα (96-97)
- Νίκες εντός έδρας σε μια περίοδο: Μπαρτσελόνα, 19 (1986-87)
- Νίκες εκτός έδρας σε μια περίοδο: 13, Ατλέτικο Μ. (1995-96) & Μπαρτσελόνα (2008-09)
- Καλύτερη επίθεση σε μια περίοδο: Ρεάλ Μαδρίτης, 107 (1989-90)
- Χειρότερη επίθεση σε μια περίοδο: Λογρονιές, 15 (1994-95)
- Καλύτερη άμυνα σε μια περίοδο: Ρεάλ Μαδρίτης, 15 (1931-32)
- Χειρότερη άμυνα σε μια περίοδο: Γέιδα, 134 (1950-51)

Ατομικά ρεκόρ

Στην Πριμέρα Ντιβισιόν έχουν παίξει πολλοί από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Ντι Στέφανο, Πούσκας, Μαραντόνα, Κρόιφ, Κοπά, Σουάρεθ, Ρονάλντο, Στόιτσκοφ, Ζιντάν, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Σάντσες, Μπεμπέτο, Φίγκο είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής ιστορίας του ισπανικού πρωταθλήματος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους προπονητές που έχουν περάσει από τους πάγκους των ομάδων. Ούντο Λάτεκ, Ρίνους Μίχελς, Ελένιο Ερέρα, Μιγκέλ Μουνιόθ, Σέζαρ Λουίς Μενότι, Αρίγκο Σάκι, Γιόχαν Κρόιφ, Κάρλος Μπιλάρδο, Γκους Χίντινκ, Κάρλος Μπιάνκι, Φάμπιο Καπέλο αποτελούν την αφρόκρεμα των τεχνικών που έχουν κατευθύνει κατά καιρούς τους αστέρες της Πριμέρα.

Η Λίγκα απονέμει διάφορα βραβεία ατομικών διακρίσεων, τα πιο ιστορικά και σημαντικά είναι το "Trofeo Pichichi" (Πιτσίτσι) που δίνεται κάθε χρόνο στον πρώτο σκόρερ και το "Trofeo Zamora" (Θαμόρα) που πηγαίνει στον τερματοφύλακα που έχει αγωνιστεί στα περισσότερα ματς της περιόδου και έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ.

- Περισσότερες συμμετοχές στη Λίγκα:
1. Θουμπιθαρέτα, 622 ματς

2. Εουσέμπιο, 543 ματς
3. Μπούγιο, 542 ματς

- Περισσότεροι τίτλοι στη Λίγκα:
1. Χέντο, 12 τίτλοι
σε 19 περιόδους
2. Πίρι, 10 τίτλοι σε 17 περιόδους
3. Καμάτσο, 9 τίτλοι σε 15 περιόδους

- Περισσότερα γκολ στη Λίγκα:
1. Θάρα, 251 τέρματα
(277 ματς)
2. Ούγκο Σάντσες, 234 τέρματα (347 ματς)
3. Ντι Στέφανο, 227 τέρματα (329 ματς)

- Περισσότεροι τίτλοι για προπονητή στη Λίγκα:
1. Μιγκέλ Μουνιόθ, 9 τίτλοι
σε 13 περ.
2. Γιόχαν Κρόιφ, 4 τίτλοι σε 8 περ.
3. Ελένιο Ερέρα, 4 τίτλοι σε 14 περ.

- Περισσότερα παιχνίδια για προπονητή στη Λίγκα:
1. Λουίς Αραγονές, 757 ματς
(σε 25 περιόδους)
2. Μιγκέλ Μουνιόθ, 601 ματς (σε 21 περιόδους)
3. Χαβιέρ Ιρουρέτα, 553 ματς (σε 16 περιόδους)





















































































































































































































































































TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ