EURO

Ο Χούντελααρ έφαγε τα "μπισκότα"!

Ο Χούντελααρ έφαγε τα "μπισκότα"!
Χούντελααρ-Ολλανδία

O Κλας Γιαν Χούντελααρ άνοιξε το δρόμο για την τρίτη νίκη της Ολλανδίας, διέλυσε τους ψιθύρους που συνόδευαν αυτό το ματς, και κέρδισε τον τίτλο για το "πρόσωπο της ημέρας"

Μπορεί το ντέρμπι Ιταλία-Γαλλία να αποτελούσε αναβίωση του τελικού του τελευταίου Μουντιάλ στα γήπεδα της Γερμανίας, και η αδρεναλίνη στα δύο στρατόπεδα να είχε ανέβει στα ύψη καθώς ο χαμένος ετοίμαζε άμεσα βαλίτσες για επιστροφή στην πατρίδα, ωστόσο "όλα τα λεφτά" στην 11η αγωνιστική ημέρα ήταν το ματς Ολλανδία-Ρουμανία.
Από τη μία οι τρομεροί "οράνιε" του Μάρκο Φαν Μπάστεν, που είχαν κάνει επίδειξη ισχύος κόντρα σε Ιταλία (3-0) και Γαλλία (4-1), με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουν από τη 2η κιόλας αγωνιστική την πρωτιά στον όμιλο, από την άλλη η Ρουμανία, η οποία όχι μόνο δεν έπαιξε το ρόλο του "σάκου του μποξ" στον αποκαλούμενο "όμιλο του θανάτου", αλλά αντίθετα παρέμενε αήττητη, παίρνοντας ισοπαλία τόσο από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2006, Ιταλία, όσο και από τους φιναλίστ "τρικολόρ".

Ποιά ήταν η ιδιαιτερότητα όμως του παιχνιδιού; Μα φυσικά το ότι το θεωρητικό φαβορί (βάσει ρόστερ και φόρμας) Ολλανδία ήταν βαθμολογικά αδιάφορη, σε αντίθεση με την "μπαρουτοκαπνισμένη" Ρουμανία, η οποία κρατούσε την τύχη στα χέρια της, καθώς με νίκη έπαιρνε το δεύτερο εισιτήριο για τους "8", αφήνοντας στα "κρύα του λουτρού" τα παραδοσιακά μεγαθήρια Ιταλία και Γαλλία.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από το 2-2 μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας στο Euro 2004, αποτέλεσμα που άφησε τότε εκτός την "σκουάντρα ατσούρα" από τα προημιτελικά και άφησε μία βαριά σκιά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο περισσότερος κόσμος είχε ήδη προεξοφλήσει το αποτέλεσμα και στο Ολλανδία-Ρουμανία.

Σας παραθέτω ενδεικτικά διάφορα σχόλια που άκουσε ο υπογράφων όλες αυτές τις ημέρες:

1. "Η Ολλανδία δεν πρόκειται να... σκιστεί ιδιαίτερα για να κερδίσει τη Ρουμανία. Αν χάσει αφήνει εκτός Ιταλία και Γαλλία, και δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη".

2. "Το πληγωμένο θηρίο (Ιταλία, Γαλλία) το σκοτώνεις, δεν τον αφήνεις για να ζήσει, γιατί μπορεί να το συναντήσεις στον ημιτελικό και να το πληρώσεις".

3. "Ουδείς στην Ολλανδία έχει ξεχάσει τον αποκλεισμό από την Ιταλία στα ημιτελικά του Euro 2000 που έγιναν στο σπίτι των οράνιε. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για εκδίκηση".

4. "Το πιθανότερο είναι πως αν Γαλλία και Ιταλία βρίσκονταν στη θέση της Ολλανδίας θα έκαναν επιλογή αντιπάλου, σκεφτόμενοι τη συνέχεια της διοργάνωσης".

Για να μην αδικούμε όμως τον κόσμο, την άποψη πως η Ολλανδία θα παίξει "χαλαρά" απέναντι στους Βαλκάνιους είχε εκφράσει δημόσια μέχρι και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Ρεϊμόν Ντομενέκ:

"Το παιχνίδι μας απέναντι στην Ιταλία δεν θα είναι αποφασιστικό. Είναι το άλλο ματς που έχει σημασία. Η γνώμη μου είναι ότι η Ολλανδία θα εμφανιστεί με πολλές αλλαγές στο παιχνίδι με την Ρουμανία την Τρίτη όπως έχει ήδη γραφτεί, και η Ρουμανία θα προκριθεί μαζί τους από τον όμιλο", ήταν το σχόλιο του.

Ο προπονητής που είχε στα χέρια του ένα από τα καλύτερα ρόστερ σε αυτό το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και κατάφερε να αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο (αποκορύφωμα των λαθών του από τον πάγκο ήταν η μετατόπιση του Αμπιντάλ από το αριστερό άκρο στο κέντρο της άμυνας για προσωπικός φρουρός του Τόνι, ενώ μετά το ματς δήλωσε πως η ομάδα του προετοιμαζόταν για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής!), δικαιώθηκε στο πρώτο σκέλος της άποψής του...

Ο Φαν Μπάστεν είχε προαναγγείλει πως θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή σύνθεση για το ματς με την Ρουμανία, ωστόσο κατέβασε στον αγωνιστικό χώρο του "Βάνκντορφ" μία ενδεκάδα αλλαγμένη κατά τα 10/11 σε σχέση με αυτή των δύο πρώτων αγώνων!

Στον πάγκο όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα, Φαν Νίστελροϊ, Σνάιντερ, Κάουτ, Φαν ντερ Φάαρτ, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν ντερ Σααρ, στο γήπεδο οι λεγόμενες "ρεζέρβες" (ο... Θεός να τις κάνει ρεζέρβες), Χέιτινγκα, Φαν Πέρσι, Ρόμπεν, Μπουμά, Χούντελααρ Αφελάι, Μπουλαρούζ, με την "ανακάλυψη" του Φαν Μπάστεν από τη Τβέντε και αποκάλυψη της Ολλανδίας, Ορλάντο Ένγκελααρ να είναι ο μοναδικός που διατήρησε τη θέση του στο αρχικό σχήμα.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου μέρους, η Ιταλία είχε κάθε δικαίωμα να ελπίζει στην πρόκριση, καθώς προηγούνταν με 1-0 της Γαλλίας, την ώρα που η Ολλανδία "κρατούσε" την ισοπαλία με τη Ρουμανία και έδειχνε να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά το πρώτο τέταρτο που φαινόταν να μην έχει ομοιογένεια και συνοχή λόγω των πολλών αλλαγών, πήρε τα ηνία του αγώνα, και άγγιξε δύο φορές το γκολ στο πρώτο 45λεπτο, με τους Χούντελααρ και Ρόμπεν (κυρίως ο δεύτερος) να χάνουν κλασικές ευκαιρίες, κάνοντας πολλούς παίκτες του στοιχήματος να σκέφτονται "πονηρά", θεωρώντας πως οι Ολλανδοί δεν είχαν και πολλή μεγάλη διάθεση για να παραβιάσουν την εστία του Λόμποντ.

Έκαναν όμως λάθος.... Οι Ρουμάνοι έπαιξαν και σε αυτό το ματς με την ίδια ακριβώς συντηρητική τακτική, επιχειρώντας να "κλέψουν" τη νίκη, όμως όταν αντιμετωπίζεις μία ομάδα που έχει κατοχή της μπάλας πάνω από 65% και έχει τόσο υψηλό ποσοστό όσον αφορά στις σωστές μεταβιβάσεις, τότε είναι σαν να "χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο και να περιμένεις να γκρεμιστεί ο τοίχος".

Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που οι αποκαλούμενοι αναπληρωματικοί δεν είχαν διάθεση να "χαριστούν" στους αντιπάλους τους, αλλά αντίθετα κοιτούσαν το πώς θα κάνουν το "3 στα 3" (μοναδική ομάδα μαζί με την Κροατία μέχρι στιγμής) για να ικανοποιήσουν τους πιστούς οπαδούς τους στις εξέδρες αλλά και να στείλουν μήνυμα στον προπονητή πως μπορεί να τους υπολογίζει για τα νοκ-άουτ ματς.

Και αν στο 48' ο Λόμποντ κράτησε το μηδέν, πραγματοποιώντας εκπληκτική επέμβαση στο κοντινό σουτ του Φαν Πέρσι, δεν ήταν δυνατό να κάνει το ίδιο και έξι λεπτά αργότερα. Ο Αφελάι βρήκε χώρο και έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Ένγκελααρ άφησε με ωραία προσποίηση τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο Χούντελααρ απο κοντινή απόσταση δεν είχε πρόβλημα να χριστεί σκόρερ και να πετύχει ένα από τα σημαντικότερα γκολ στο τουρνουά!

Και λέμε σημαντικό, γιατί ουσιαστικά τελείωσε τους Ρουμάνους, οι οποίοι παρέδωσαν πνεύμα και δεν πίστεψαν ποτέ πως θα μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή (ο Φαν Πέρσι στο 87' απλά έβαλε το κερασάκι στην τούρτα κάνοντας το 2-0), ενώ έστειλε το μήνυμα πως όσοι πλάθουν σενάρια και υποστηρίζουν "θεωρίες συνομωσίας" μερικές φορές λογαριάζουν χωρίς τον... ξενοδόχο.

Τί έκανε ο Χούντελααρ; Έβγαλε ασπροπρόσωπο τον προπονητή του, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε για να καλύψει τη θέση του Ρουντ Φαν Νίστελροϊ στην κορυφή (ο Φαν Μπάστεν ήταν ο ίδιος που δύο χρόνια πριν δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Μουντιάλ του 2006, αφήνοντάς τον να μαζέψει εμπειρίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under 21 στην Πορτογαλία), ανέβασε τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, σταμάτησε τους ψιθύρους που έτειναν να γίνουν... κραυγές, και υποχρέωσε τους Ιταλούς να γράψουν πως "η Ολλανδία παρέδωσε μαθήματα ήθους και αθλητικής κουλτούρας".

Όσο για την φιλία εδώ και πολλά χρόνια που υπάρχει ανάμεσα στον Φαν Μπάστεν και τον Ντοναντόνι, από τον καιρό που συνυπήρχαν στη Μίλαν, ο "Κυνηγός" του Άγιαξ ("hunter" είναι στα αγγλικά το προσωνύμιό του) φρόντισε να σφυρηλατηθεί ακόμα περισσότερο...

Από εκεί άλλωστε που τα ιταλικά ΜΜΕ έλεγαν πως δεν αντέχουν άλλο "μπισκότο" (αυτή είναι η άκρως ευρηματική λέξη με την οποία χαρακτηρίζουν τα "στημένα" ματς), τώρα δεν διστάζουν να ευχαριστήσουν δημόσια τους Βορειοευρωπαίους για το "fair play" που επέδειξαν.

Όσον για το Κλας Γιαν Χούντελααρ, τον οποίο το SPORT 24 επιλέγει σήμερα ως το "πρόσωπο της ημέρας", δείτε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία από τη μέχρι τώρα διαδρομή του:

1. Είναι κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για την Εθνική Ολλανδίας U21 με απολογισμό 18 τέρματα σε 22 παιχνίδια.

2. Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Eredivisie το 2005-06 με 33 γκολ σε 31 ματς (Χίρενφεϊν-Άγιαξ) καθώς και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με 33 γκολ σε 34 ματς (Άγιαξ).

3. Στα πρώτα του βήματα στην Ντε Γκράαφσαπ, ο Χούντελααρ αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ, αριστερός χαφ, επιτελικός μέσος, ακόμα και ως τερματοφύλακας: μόλις στην τρίτη του σεζόν στην ομάδα έπαιξε ως κλασικός φορ.

4. Πολλοί τον έχουν συγκρίνει ως προς τον τρόπο παιχνιδιού του με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και τον Φερνάντο Μοριέντες. "Είναι λες και έχουν κλωνοποιήσει τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Ο τρόπος που κινείται, το γεγονός ότι διαθέτει καλό σουτ και με τα δύο πόδια, καθώς και η πανίσχυρη κεφαλιά που έχει μου θυμίζουν τον Φαν Μπάστεν", είχε πει πριν λίγα χρόνια για τον Ολλανδό άσο ο Μπερντ Σούστερ.

5. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήταν ακόμη 20 ετών, η Χίρενφεϊν έκανε μία από τις "εξυπνότερες" αγορές της, αποκτώντας τον έναντι 100.000 ευρώ.

6. Στο μέσο της σεζόν 2005-06, η Χίρενφεϊν τον παραχώρησε στον Άγιαξ έναντι του ποσού των 9 εκ.ευρώ, ποσό δηλαδή 90 φορές μεγαλύτερο (!) από αυτό που είχε δαπανήσει 1,5 χρόνο πριν για να τον φέρει στο "Άμπε Λέστρα".

7. Στο ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα του "Αίαντα", κατάφερε να σκοράρει (με κεφαλιά) με αντίπαλο την Ίντερ.

8. Στην πρώτη του σεζόν με τον Άγιαξ πήρε το βραβείο "Γιόχαν Κρόιφ" καθώ θεωρήθηκε το μεγαλύτερο ταλέντο εκείνης της σεζόν.

9. Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Ντικ Νανίνγκα το 1978, ο οποίος σκόραρε στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.

10. Το τέρμα που πέτυχε κόντρα στην Ρουμανία ήταν το 8ο του με τους "οράνιε" σε 13 συμμετοχές.

ΥΓ: Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν θα μπορούσε κάλλιστα να έπαιρνε και αυτός τον τίτλο του "προσώπου της ημέρας". Όμως ο "ιπτάμενος Ολλανδός" κέρδισε αυτόν τον τίτλο στα δύο προηγούμενα ματς με Ιταλία και Γαλλία, με τους Μάνο Μίχαλο και Βαγγέλη Αρναούτογλου να σας "ακτινογραφούν" με κάθε λεπτομέρεια το προφίλ του "ιπτάμενου Ολλανδού" και έτσι επιλέξαμε σήμερα τον Χούντελααρ, που εκφράζει τη "νουβέλ βαγκ" του ποδοσφαίρου των "τουλίπων". Αφήστε που έτσι όπως πάει... τρένο η Ολλανδία, μάλλον θα ξαναδείτε τον Μάρκο Φαν Μπάστεν σε αυτή την κατηγορία.


































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ