ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

3000μ στιπλ (Γ)

3000μ στιπλ (Γ)
λογοτυπο

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα 3000 μέτρα στιπλ των γυναικών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το αγώνισμα των 3000μ στιπλ πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Οι αθλητές έτρεχαν από το καμπαναριό (στιπλ) του ενός χωριού μέχρι του επόμενου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι δρομείς έπρεπε να υπερπηδήσουν φυσικά εμπόδια που βρίσκονταν στο δρόμο τους. Η πρώτη επίσημη απόσταση τέθηκε στα 2 μίλια και αποτελούσε αγώνισμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 1860. Αντικαταστάθηκε το 1865 από μία κούρσα σε επίπεδο τερέν, όπου οι αθλητές έπρεπε να υπερπηδήσουν εμπόδια, κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή μορφή του αγωνίσματος. Στο πρόγραμμα των Αγώνων βρίσκεται από το 1920, αλλά με διαφορετική μορφή σε κάποιες διοργανώσεις. Στις γυναίκες, τα 3000μ. στιπλ θα μπουν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά στους προσεχείς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς η πρώτη σημαντική εμφάνιση του αγωνίσματος έγινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι το 2005.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Το μήκος της κούρσας είναι 3000 μέτρα. Ο αριθμός των γύρων εξαρτάται από το αν το εμπόδιο της "λιμνούλας" βρίσκεται στην εσωτερική ή την εξωτερική πλευρά του στίβου. Κάθε αθλητής πρέπει να υπερπηδήσει 28 εμπόδια κατά τη διάρκεια της κούρσας, καθώς και 7 φορές το εμπόδιο της "λιμνούλας". Το ύψος των εμποδίων είναι 91.4 εκατοστά για τους άνδρες και 76.2 εκατοστά για τις γυναίκες. Τα εμπόδια είναι σταθερά και δεν πέφτουν όταν έρθουν σε επαφή με τους αθλητές. Κάποιοι από τους αθλητές πατούν πάνω σε αυτά, προκειμένου να τα ξεπεράσουν. Τέσσερα εμπόδια κι ένα εμπόδιο "λιμνούλας" βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Το εμπόδιο της "λιμνούλας" αποτελείται από ένα κανονικό εμπόδιο, που ακολουθείται από μία "λίμνη" μήκους 3.66 μέτρων και βάθους 70 εκατοστών, το οποίο μικραίνει και φτάνει στο επίπεδο του τερέν.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Κριστίνα Κασάντρα (Ρουμανία)
Αλέσια Τουρόβα (Λευκορωσία)
Γκουλνάρα Σαμιτόβα-Γκαλκίνα (Ρωσία), κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 9:01.59 (2004)

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η Ρωσίδα παγκόσμια ρέκορντγουμαν Γκουλνάρα Σαμιτόβα-Γκαλκίνα είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Η Κενυάτισσα Γιουνίς Τζεπκορίρ θα παλέψει επίσης για την πρωτιά, ενώ άλλες δύο Ρωσίδες αναμένεται να διεκδικήσουν θέση στο βάθρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Το "παρών" στο Πεκίνο θα δώσει η Ειρήνη Κοκκιναρίου, η οποία έχει σημειώσει φέτος 9:30.72, από τις 13 Ιουλίου, στην Αθήνα, που αποτελεί και ατομικό ρεκόρ της αθλήτριας του Παναθηναϊκού, αλλά και πανελλήνιο ρεκόρ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15/08
Προκριματικά

Κυριακή 17/08
Τελικός



























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ