ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αν. Παπαεμμανουήλ στο SPORT 24

Ο πρώτος από τους 24 που φόρεσε φανέλα ΠΑΟ και ΑΕΚ, Ανδ. Παπαεμμανουήλ μιλά στο SPORT 24

Από το 1958 ως το 1969 ο Ανδρέας Παπαεμμανούηλ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, σε μια δεκαετία που το τριφύλλι κυριαρχούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά από ένα εξάμηνο ξενιτιάς στη μακρινή Αυστραλία, ο πρώην επιθετικός των πρασίνων φόρεσε της φανέλας της Ένωσης. Ο ίδιος εξιστορεί στο SPORT 24 όλα τα γεγονότα που μεσολάβησαν ώσπου να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή. Απολαύστε τον χωρίς διακοπή:

Στο βωμό της ανανέωσης


"Στην ΑΕΚ θα είχα πάει από το 1965… Ήταν η χρονιά που ο Μπόμπεκ ήθελε να κάνει ανανέωση στην ομάδα και εγώ μαζί με αρκετούς ακόμα παίκτες από την ομάδα του αήττητου πρωταθλήματος το 1964, όπως ο Λουκανίδης, μείναμε ουσιαστικά εκτός ομάδας για πάρα πολύ καιρό.

Όντας παροπλισμένος από τον Παναθηναϊκό με ζήτησε η ΑΕΚ το 1965 έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου δραχμών, αλλά η μεταγραφή ναυάγησε. Κάποιοι παράγοντες της ομάδας είχαν πει στον Ματζαβελάκη να μη με δώσουν. Τότε ήμουν 26 χρονών και δεν μπορούσα να παίξω μπάλα, γιατί από τη μία ήμουν παροπλισμένος και από την άλλη δε με έδωσαν με μεταγραφή".





"Κατηγορήθηκα ως πουλημένος..."


"Το 1969 είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας η τριανδρία των Κίτσιου, Πηλιχού και Μπραβάκου που ήταν αξιωματικοί του στρατού και τους είχε ορίσει η κυβέρνηση της χούντας, (όπως είχε κάνει σε όλες τις ομάδες), άρχισαν τις μαζικές εκκαθαρίσεις από τον σύλλογο κι ένας εξ αυτών ήμουν κι εγώ. Μάλιστα, τότε είχαμε θεωρηθεί και ως προδότες για την απώλεια του τίτλου το 1968 από την ΑΕΚ, ενώ κατηγορηθήκαμε και ως πουλημένοι...

Ήταν δύσκολη περίοδος για μας, μας είχαν μόνους μας και προπονούμασταν πρωινές ώρες και ουσιαστικά δεν είχαμε καμία συμμετοχή στις υποχρεώσεις της ομάδας, ενώ για μπόνους ούτε λόγος… Ήμασταν απομονωμένοι λες και είχαμε λέπρα".





Έξι μήνες στην Αυστραλία

"Η μετάβαση μου στην ΑΕΚ δεν έγινε αμέσως. Αφότου έφυγα από τον Παναθηναϊκό πήγα για έξι μήνες στην Ασυτραλία, σε μια ομάδα που την είχε ένας Έλληνας στο Κάντενμπερι. Εκεί έμεινα έξι μήνες και μαζί μου ήρθαν και οι Μπαλής και Παναγιωτίδης".


Στην ΑΕΚ με παρέμβαση Ασλανίδη


"Όταν γύρισα στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1969, έψαχνα ομάδα και υπέγραψα στον Ίκαρο Νέας Ιωνίας, ομάδα που αγωνιζόταν στο Α’ τοπικό. Ωστόσο εγώ είχα έρθει και σε επαφή με τον συχωρεμένο, τον Κλεάνθη Μαρόπουλο που τότε ήταν στη διοίκηση της ΑΕΚ που με ήθελε. Με παρέμβαση όμως του ίδιου του Ασλανίδη γενικού γραμματέα αθλητισμού, ακυρώθηκε το δελτίο που είχα υπογράψει στον Ίκαρο και υπέγραψα στην ΑΕΚ.

Εκεί έζησα τρία πολύ όμορφα χρόνια, κατακτήσαμε και το πρωτάθλημα το 1971 με τον Στάνκοβιτς ενώ παίξαμε και με την Ίντερ στο κύπελλο πρωταθλητριών".

Μεγάλες στιγμές και πίκρα από τον Παναθηναϊκό



"Από τον Παναθηναϊκό, μένει μια πικρία από τον τρόπο με τον οποίο φύγαμε. Καθώς δεν είναι λίγο να σε κατηγορούν μερικοί δημοσιογράφοι ότι πουλάς παιχνίδια για να χάσεις το πρωτάθλημα και να δέχεται αυτές τις κακεντρέχειες η διοίκηση της ομάδας σου.

Πέρασα όμως και μεγάλες στιγμές με τον Παναθηναϊκό, αλλά ουσιαστικά το κέρδος ήταν τίποτα. Τελείωνε το πρωτάθλημα και δε μου έφταναν τα λεφτά να πάω διακοπές. Έμεινε η δόξα από την πράσινη φανέλα. Κάποια χρήματα μπορώ να πω ότι έκανα στην ΑΕΚ".

"Όπου πόλις και γήπεδο, όπου χωριό και γυμναστήριο"



Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ ανέφερε αρκετές φορές τα ονόματα του Μιχάλη Κίτσιου, του Γιώργου και της Δέσποινας Παπαδοπούλου, του Ασλανίδη και γενικά στάθηκε αρκετές δορές στα καλά που έκανε η τότε κυβέρνηση στον ελληνικό αθλητισμό. Μοιραία επήλθε και σχετική ερώτηση.

"Η χούντα είχε βοηθήσει πολύ όλες τις ομάδες, και τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, όχι μόνο τον Παναθηναϊκό. Όπως είχε βοηθήσει και όλον τον αθλητισμό της χώρας. Είναι γνωστό άλλωστε το σλόγκαν της εποχής «Όπου πόλις και γήπεδο, όπου χωριό και γυμναστήριο".

Έκαναν γήπεδα, έδιναν επιχορηγήσεις, βοηθούσαν τους αθλητές όλων των ομάδων. Κυριολεκτικά ότι τους ζητούσες στο έδιναν. Να σου πω και μια ιστορία Επειδή τότε το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό, έπρεπε να δουλεύω. Και όταν έπαιζα στην ΑΕΚ εργαζόμουν και ως κλητήρας στη ΔΕΗ. Με παρέμβαση της Δέσποινας της Παπαδοπουλίνας τότε έγινα κανονικός υπάλληλος κι εγώ και ο Σκευοφύλαξ και πολλοί συμπαίκτες μου".




70 χρονών έφηβος!


Σήμερα σε ηλικία 70 χρονών, ο Ανδρέας Παπαεμμανούηλ, έχοντας πιάσει το νόημα της ζωής, μένει στα Νέα Στύρα και τη ζωή που κάνει θα τη ζήλευε κι ένας εικοσάρης. Έχει ενδιαφέρον:

"Τώρα πλέον είμαι 70 χρονών και μένω μόνιμα στα Νέα Στύρα στην Ευβοια. Δουλεύω ένα γήπεδο 5Χ5, ασχολούμαι με τα πιτσιρίκια, τα πρωινά ψαρεύω - είμαι ειδικός στα χταπόδια- και τα απογεύματα παίζω μπάλα, ενώ κάνω μπάνια όλο το χειμώνα".


"Θα είμαι με τον Παναθηναϊκό"



Έχοντας φορέσει τη φανέλα και των δύο αποψινών αντιπάλων, η ερώτηση ποια ομάδα θα υποστηρίζει έμοιαζε με πειρασμό στον οποίο δε θα ήταν δυνατό να αντισταθούμε.

"Το σημερινό παιχνίδι είναι ένα κρίσιμο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Αν ο Παναθηναϊκός το κερδίσει τότε έχοντας κάνει το πέντε στα πέντε θα βάλει γερές βάσεις για το πρωτάθλημα. Αν χάσει θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα είναι κακό για την ψυχολογία του. Αν κερδίσει θα τον ανεβάσει πάρα πολύ.

Κοίτα η αλήθεια είναι ότι είμαι με τον Παναθηναϊκό, έχω και την κάρτα των παλαιμάχων και όποτε μπορώ είμαι κοντά στην ομάδα. Δούλεψα και ως προπονητής στο τριφύλλι και είμαι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ομάδα. Ωστόσο και η ΑΕΚ μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής διότι εκεί έζησα τρία πολύ όμορφα χρόνια και μου πρόσφερε πολλά.

Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι και να κερδίσει ο καλύτερος".





*Οι υπόλοιποι 23 που φόρεσαν την πράσινη και την κίτρινη φανέλα

Μετά τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ ακολούθησαν το δρομολόγιο Λεωφόρος-Νέα Φιλαδέλφεια ή το αντίθετο, άλλοι 23 ποδοσφαιριστές. Κάποιοι με μεγαλύτερη και κάποιοι άλλοι με μικρότερη ιστορία. To SPORT 24 τους βρήκε όλους με τη βοήθεια του συνάδελφου Δημήτρη Τσακίρη, μετρ των ιστορικών στοιχείων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

- Χαρακτηριστικές είναι οι μετακινήσεις του Μίμη Δομάζου και του Δημήτρη Σαραβάκου, δύο ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν σημαίες του Παναθηναϊκού και που προς τη δύση της καριέρας τους φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης με ιδιαίτερη επιτυχία.

- Άλλοι μεγάλοι παίκτες είναι ο Κώστας Ελευθεράκης, ο Αντώνης Μήνου, Μάρτον Εστερχάζι και ο Νίκος Καρούλιας. Κι επειδή τέτοιες μετακινήσεις ενίοτε πληγώνουν τους οπαδούς μιας ομάδας, αξίζει να αναφερθούμε στη διπλή μετακίνηση των Βαγγέλη Βλάχου και Λύσσανδρου Γεωργαμλή που μετακόμισαν από την ΑΕΚ στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 1985…

- Στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ακόμα και οι πιο νέοι θα θυμούνται τον Γιάννη Καλιτζάκη, τον Γιώργο Δώνη, τον Δημήτρη Μάρκο, τον Γιώργο Αλεξόπουλο, τον Σωτήρη Κυργιάκο και τον Άγγελο Μπασινά.

- Παίκτης με ένα ξεχωριστό ρεκόρ είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που έχει καταφέρει να σκοράρει για λογαριασμό και των δύο ομάδων σε ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού.

- Τελευταίος μέχρι στιγμής παίκτης που έχει φορέσει τις φανέλες και των δύο ομάδων, είναι ο Κώστας Κατσουράνης. Γι΄ αυτό το λόγο το σημερινό ντέρμπι δε θα είναι ένα ντέρμπι σαν τα άλλα για τον ίδιο…

Αναλυτικά η λίστα των 24ων παικτών που φόρεσαν τις δύο φανέλες


1. Παπαεμμανουήλ Ανδρέας
2. Βάλτερ Βάγκνερ
3. Κώτσος Δημήτρης
4. Δομάζος Δημήτρης
5. Κώστας Ελευθεράκης
6. Γεωργαμλής Λύσσανδρος
7. Βλάχος Βαγγέλης
8. Νίκος Καρούλιας
9. Εστερχάζι Μάρτον
10. Αντώνης Μήνου
11. Σαραβάκος Δημήτρης
12. Παυλόπουλος Κώστας
13. Μητρόπουλος Τάσος
14. Καλιτζάκης Γιάννης
15. Μάρκος Δημήτρης
16. Κόλα Μπλένταρ
17. Κωνσταντινίδης Παντελής
18. Δώνης Γιώργος
19. Λυμπερόπουλος Νίκος
20. Γιώργος Αλεξόπουλος
21. Μίλτος Σαπάνης
22. Σωτήρης Κυργιάκος
23. Άγγελος Μπασινάς
24. Κώστας Κατσουράνης

Δημήτρης Σοφιανόπουλος ο 25ος!


Ψάχνοντας να βρούμε τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος των παλαιμάχων του Παναθηναϊκού Βαγγέλης Πανάκης μας έδωσε άλλο ένα εξαιρετικό στοιχείο σε ότι έχει να κάνει με τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα με το τριφύλλι και το δικέφαλο.

Μας είπε λοιπόν, ότι προπολεμικά, ο συχωρεμένος Δημήτρης Σοφιανόπουλος, τον οποίο είχε και προπονητή, που είχε αρχικά φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού μεταπήδησε προς τα τέλη της δεκαετίας του τριάντα στην ΑΕΚ. Έτσι, εκτός από τους 24 της Α΄Εθνικής μάθαμε και για τον 25ο που έκανε τη διαδρομή Λεωφόρο-Νέα Φιλαδέλφεια

Κάλο ντέρμπι λοιπόν με άρωμα παρελθόντος από το SPORT 24!



Δείτε το τρέιλερ του SPORT 24 για το ντέρμπι













































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ