ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

95ος γύρος Γαλλίας

95ος γύρος Γαλλίας
New Image

Ξεκινά σήμερα ο 95ος Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας. Στις 23 μέρες που διαρκεί, περιλαμβάνει 21 ετάπ

Το Tour περιλαμβάνει ετάπ όλων των ειδών, έτσι ώστε να αναδειχτούν ποδηλάτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αναλυτικά: * 10 ετάπ ευθείας
* 5 ανηφορικά ετάπ με εξαιρετική δυσκολία
* 4 ετάπ μέτριας δυσκολίας
* 2 ετάπ ατομικής χρονομέτρησης (συνολικά 82 χιλιόμετρα)
Και πιο εξειδικευμένα:
* 4 τερματισμούς σε ανηφόρα
* 17 σπριντ ανάβασης πρώτης, δεύτερης και υψηλότερης κατηγορίας σπριντ ανάβασης
* 2 ημέρες ρεπό

Η διαδρομή την πρώτη εβδομάδα έχει αρκετές ευθείες και μια ατομική χρονομέτρηση. Την δεύτερη εβδομάδα οι ποδηλάτες θα προσεγγίσουν τα Πυρηναία και την τρίτη θα φτάσουν στις Άλπεις.

Στο φετινό Tour de France υπάρχουν μερικά από τα γνωστότερα περάσματα που αναμένεται να κρίνουν και τον τελικό νικητή, όπως η ανηφόρα του Τουρμαλέ και του Οτακάμ (10ο ετάπ στα Πυρηναία), το Γκαλιμπιέ και η πιο γνωστή ποδηλατική ανηφόρα με τις 21 φουρκέτες, το Αλπ Ντ’ Ουέζ (17ο ετάπ στις Άλπεις). Την προτελευταία ημέρα η ατομική χρονομέτρηση των 53 χιλιομέτρων από το Σεριγί στο Σεν Αμάντ Μοντρόντ θα δώσει την τελευταία ευκαιρία σε κάποιους ποδηλάτες να κερδίσουν χρόνο και θέσεις στην γενική κατάταξη.

Ο γύρος Γαλλίας με αριθμούς

Στοιχεία από προηγούμενους αγώνες:
* 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές
* 15 εκατομμύρια φίλαθλοι
* 78 κανάλια (21 με ζωντανή σύνδεση)
* 170 χώρες προβολής (2.400 ώρες)
* 70 ραδιοφωνικοί σταθμοί
* 370 εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία
* 1000 τεχνικοί τηλεόρασης
* 1200 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι
* 12.000 χωροφύλακες
* 9.000 αστυνομικοί (45 των ειδικών δυνάμεων)
* 1.500 οχήματα
* 200 διαφημιστικά οχήματα που μοιράζουν δώρα
* 11 εκατομμύρια δώρα
* 40 χορηγοί
Στην Ελλάδα το Eurosport θα δείχνει καθημερινά την εξέλιξη του αγώνα, με πολύωρες ζωντανές μεταδόσεις, ενώ τα κρίσιμα ετάπ θα καλυφθούν από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα υπάρχουν οι εκπομπές «0 km» και το «Back in the pack» βάζοντας τους τηλεθεατές στο κλίμα, ενώ το βράδυ, στις 23:00 θα υπάρχει η ανασκόπηση κάθε ημέρας, για μια ώρα.

Φαβορί:

Κίτρινη φανέλα

Η φανέλα σύμβολο στην ποδηλασία και βέβαια στον γύρο Γαλλίας. Είναι μία φανέλα που πρωτοφορέθηκε το 1919 για να ξεχωρίζει ο πρωτοπόρος της σημαντικότερης κατάταξης του αγώνα. Η γενική κατάταξη βγαίνει αθροίζοντας τους χρόνους στους οποίους καλύπτει κάθε αθλητής τα ετάπ. Αυτός που έχει το μικρότερο συνολικό χρόνο είναι και ο κάτοχος της κίτρινης φανέλας. Όποιος την φορά και μετά το τέλος του 21ου ετάπ, στο Παρίσι, θα είναι ο νικητής του 95ου γύρου Γαλλίας. Πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι μεταξύ άλλων:

Κάντελ Έβανς (Σάιλενς Λότο): Ο Αυστραλός ήταν πέρυσι δεύτερος στον συγκεκριμένο αγώνα, πίσω από το Αλμπέρτο Κονταντόρ. Φέτος είναι το σημείο αναφοράς, αφού συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη, ακόμα και στα πρακτορεία στοιχημάτων. Είναι ένας ολοκληρωμένος ποδηλάτης, αποδίδοντας τόσο στα ετάπ ανηφόρας, όσο και στις ατομικές χρονομετρήσεις (σε αυτά τα ετάπ συνήθως κερδίζουν χρόνο τα φαβορί για την γενική κατάταξη).

Πέρσι είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο Προ Τουρ, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει και από επαγγελματικές ομάδες ορεινής ποδηλασίας, κερδίζοντας το παγκόσμιο κύπελλο δυο φορές. Φέτος κέρδισε το πιο δύσκολο ετάπ στον εβδομαδιαίο γύρο Παρίσι - Νίκαια, ενώ με δεύτερες και τρίτες θέσεις στους υπόλοιπους αγώνες, δείχνει ότι είναι σε εξαιρετική φόρμα.

Αλεχάνδρο Βαλβέρδε (Κέις Ντ’ Επάρν): Ο ποδηλάτης από τη Μούρθια της Ισπανίας είναι εξαιρετικά γρήγορος και καλός στην ανηφόρα. Μάλιστα αποδίδει πολύ καλά στο χρονόμετρο, οπότε συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για τη νίκη. Στο παρελθόν είχε νικήσει ακόμα και τον Λανς Άρμστρονγκ, ξαφνιάζοντας τους πάντες για το πλούσιο ταλέντο που διαθέτει. Το ότι δεν έχει διακριθεί ακόμα στο «Τουρ ντε Φράνς» οφείλεται στις ατυχίες που είχε, αφού εγκατέλειπε εξ αιτίας πτώσεων ή τραυματισμών.

CSC Saxo bank: η ομάδα από τη Δανία, τουλάχιστον στα χαρτιά δείχνει να είναι από τις πιο ισχυρές, αφού διαθέτει τέσσερις ποδηλάτες που αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα δύο αδέρφια, ο Φράνκ (τελευταίος νικητής στην πιο διάσημη ποδηλατική ανηφόρα, το Αλπ Ντ’ Ουέζ και 10ος στη γενική το 2006) και ο Άντι Σλέκ (δεύτερος πέρσι στο γύρο Ιταλίας σε ηλικία 22 χρόνων), ο Κάρλος Σάστρε (4ος πέρσι στο γύρο Γαλλίας και 2ος στο γύρο Ισπανίας) και ο Φαμπιάν Κανσελάρα (παγκόσμιος πρωταθλητής τα δύο τελευταία χρόνια στην ατομική χρονομέτρηση και κάτοχος επτά ημερών της κίτρινης φανέλας πέρυσι) πρόκειται να προσφέρουν πλούσιο θέαμα και τις 23 ημέρες του αγώνα.

Πράσινη Φανέλα

Είναι η δεύτερη σημαντικότερη φανέλα του γύρου και ονομάζεται φανέλα των πόντων ή φανέλα των σπρίντερ. Σε αυτή την κατηγορία δεν παίζει ρόλο ο χρόνος, αλλά η θέση που θα έχουν οι ποδηλάτες σε κάποια επίπεδα σημεία της διαδρομής (ονομάζονται και ενδιάμεσα σπριντ ή σπριντ ευθείας).

Θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο ειδών σπριντ που αποσκοπούν στην πράσινη φανέλα, τα τελικά (στο τερματισμό κάθε ετάπ) και τα ενδιάμεσα. Στο υψομετρικό γράφημα του ετάπ συμβολίζονται με πράσινο χρώμα. Τα σπριντ τερματισμού δίνουν πολύ περισσότερους πόντους (25 πόντους ο πρώτος) από τα ενδιάμεσα (6 πόντους ο πρώτος). Όποιος έχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο τέλος του αγώνα, είναι και ο τελικός νικητής.
Φαβορί:

Ρόμπι ΜακΊουεν (Σάιλενς Λότο): Ήταν πρωταθλητής Αυστραλίας στο ΒΜΧ στα 18 του, πριν ασχοληθεί με την ποδηλασία δρόμου. Είναι πολύ ευκίνητος και ελίσσεται, «γλιστρώντας» στο σπριντ. Αποτέλεσμα; Έχει κερδίσει τρεις φορές την πράσινη φανέλα καθώς και 12 ετάπ.

Θόρ Χουσχοφτ (Κρεντί Αγκρικόλ): Ο ποδηλάτης της Κρεντί Αγκρικόλ κέρδισε την πράσινη φανέλα το 2005, ενώ είναι νικητής και σε πέντε ετάπ. Επίσης είναι πολύ γρήγορος στις ατομικές χρονομετρήσεις μικρών αποστάσεων, οπότε αναμένεται να πρωταγωνιστήσει την πρώτη εβδομάδα..

Όσκαρ Φρέιρε Γκόμες (Ράμπομπανκ): Ένας από τους λίγους ποδηλάτες που έχουν στεφθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Δεν του αρέσει να κάνει πολύ προπόνηση, όμως έχει κερδίσει τρία ετάπ στον συγκεκριμένο αγώνα. Αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να είναι από τους πιο υπολογίσιμους ποδηλάτες μέσα στο «πελοτόν».

Κόκκινη πουά φανέλα
Είναι η φανέλα των σπριντ ανάβασης. Δεν έχει να κάνει με χρονικές διαφορές που μπορεί να έχουν μεταξύ τους οι ποδηλάτες, όπως και στην πράσινη φανέλα, αλλά με πόντους που συλλέγουν οι αθλητές από διάφορα ενδιάμεσα σημεία που βρίσκονται σε κορυφές βουνών.

Επειδή όμως όλες οι ανηφόρες δεν είναι ίδιες, υπάρχει μια διαβάθμιση στα σπριντ ανάβασης ανάλογα με τα χιλιόμετρα και την κλίση. Οι ανηφόρες λοιπόν χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Η δυσκολότερη είναι η εκτός κατηγορίας (HC – hors category) όπου ο πρώτος αθλητής παίρνει 20 πόντους και βαθμολογούνται οι 10 πρώτοι. Ακολουθούν τα σπριντ ανάβασης 1ης κατηγορίας (15 Πόντους ο πρώτος αθλητής), τα 2ης (10 πόντους ο πρώτος), τα 3ης (4 πόντους ο πρώτος) και τα 4ης (3 πόντους ο πρώτος). Αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο άθροισμα πόντων στο τέλος, είναι και ο «βασιλιάς των βουνών» όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται.

Μαουρίσιο Σολέρ (Μπάρλογουόρλντ): Είναι ο ποδηλάτης που πέρσι έφτασε με την πουά φανέλα μέχρι το Παρίσι. Κέρδισε μάλιστα το ετάπ που αποφάσισε να δει από κοντά ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, στις Άλπεις. Σίγουρα διαθέτει πολύ ταλέντο αφού ξεκίνησε ποδηλασία στα 17 του, στα 18 έγινε επαγγελματίας και στα 24 βασιλιάς των βουνών.

Λεονάρντο Πιέπολι (Σαουνιέρ Ντουβάλ): Ο μικρόσωμος Ιταλός (ύψος 1.72, 52 κιλά) είναι από τους κορυφαίους αθλητές ανηφόρας τα τελευταία χρόνια. Πέρσι είχε κερδίσει την αντίστοιχη φανέλα στο γύρο Ιταλίας, ενώ μετρά και πέντε νίκες σε ετάπ των γύρων Ιταλίας και Ισπανίας, που όμως ήταν από τα πιο δύσκολα που υπήρχαν στους αγώνες. Το μικρό του βάρους τον βοηθά να αποδίδει τέλεια στην ανηφόρα.

Λευκή φανέλα
Είναι μια φανέλα που στην ουσία έχει τον ίδιο ρόλο με την κίτρινη (λαμβάνει υπ όψιν της τους χρόνους κάθε ποδηλάτη στον τερματισμό και αθροίζοντάς τους ανακηρύσσεται ο νικητής), απλά αφορά μόνο τους νέους ποδηλάτες.

Στην ποδηλασία και κυρίως στους μεγάλους γύρους αυτήν την φανέλα διεκδικούν όσοι είναι κάτω των 25 ετών. Στην ουσία είναι μια φανέλα που αναδεικνύει τους ποδηλάτες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στους αγώνες, αφού στο παρελθόν αυτή τη φανέλα έχουν φορέσει σπουδαία ονόματα.

Άντι Σλέκ (Σι Ες Σι): το 2007 που βγήκε δεύτερος στο γύρο Ιταλίας πήρε και τη φανέλα του καλύτερου νέου. Ο Λουξεμβούργιος ποδηλάτης φαίνεται να είναι μακράν το μεγαλύτερο φαβορί για την συγκεκριμένη φανέλα.

Ρομάν Κρέτσινγκερ (Λίκουιγκας): Κατάγεται από την Τσεχία, είναι μόλις 22 ετών, αλλά ήδη έχει μεγάλες επιτυχίες. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες στέφθηκε νικητής στον εβδομαδιαίο γύρο Ελβετίας. Εκεί πήρε και τη φανέλα των νέων, σε έναν αγώνα που χρησιμοποιούν τα κορυφαία ονόματα για αγωνιστική προετοιμασία πριν το γύρο Γαλλίας.











































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ