ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η "συμμορία των επτά" και η πρωτάρα!

Η "συμμορία των επτά" και η πρωτάρα!
Ανρί-1

Ένατη φορά στα τελικά όλοι οι κάτοχοι, η σταχτοπούτα Σλοβακία και το ρεκόρ Ανρί. Το SPORT 24 αναλύει

Το θέμα όμως είναι πως ό,τι γράφει η ιστορία δεν ξεγράφει, και αυτό που έγραψε χθες με κεφαλαία γράμματα είναι πως το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το καλοκαίρι του 2010 (19ο συνολικά) θα είναι το πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό όλων των εποχών, με τους κατόχους των 18 προηγούμενων τίτλων να παρατάσσονται κανονικά στον αγωνιστικό χώρο.
Αυτή είναι η ένατη φορά στις 19 διοργανώσεις, που φτάνουν ταυτόχρονα στην τελική φάση όλες οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και αυτές είναι οι εξής επτά: Βραζιλία (5 κατακτήσεις), Ιταλία (4 κατακτήσεις), Γερμανία (3 κατακτήσεις), Ουρουγουάη, Αργεντινή (2 κατακτήσεις), Αγγλία, Γαλλία (1 κατάκτηση).

Η αμέσως προηγούμενη φορά που δήλωσαν "παρών" στα τελικά όλοι οι προηγούμενοι κάτοχοι ήταν το 2002 στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία/Νότια Κορέα), ενώ πριν τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ασιατικό έδαφος είχε συμπληρωθεί "απαρτία" στις διοργανώσεις του: 1950, 1954, 1962, 1966, 1970, 1986, 1990.

Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή θα είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ πως θα πάρουν μέρος στην τελική φάση εκπρόσωποι και από τις 5 ηπείρους του πλανήτη (χάρη στην πρόκριση της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας), κάτι που είχε συμβεί για πρώτη φορά το 1982 στην Ισπανία και επαναλήφθηκε πριν τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Γερμανίας.

Η "σταχτοπούτα" λέγεται Σλοβακία

Επιπλέον, όσο και αν ακούγεται παράξενο, η παρουσία της Σλοβακίας προσδίδει μία ιδιαίτερη ομορφιά στη διοργάνωση καθώς είναι η μοναδική εθνική ομάδα που θα κάνει ντεμπούτο σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ισοφαρίζοντας έτσι το αρνητικό ρεκόρ του 1950!

Με μία μικρή διαφορά όμως: στη Βραζιλία το 1950 πήραν μέρος 13 ομάδες (αρχικά ήταν προγραμματισμένο να υπάρχουν 16 θέσεις για το τουρνουά αλλα αποχώρησαν Σκωτία, Τουρκία και Ινδία), ενώ τώρα θα είναι 32...

Επιπλέον, το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως στο Μουντιάλ της Γερμανίας έλαβαν θέση στην αφετηρία όχι μία, ούτε δύο, αλλά έξι συνολικά ομάδες που συμμετείχαν τότε για παρθενική φορά στην τελική φάση: Ουκρανία, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Τόγκο, Γκάνα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Από τις 32 ομάδες που θα παραταχθούν σε λιγότερο από επτά μήνες στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, οι 19 είχαν πάρει το εισιτήριο και για τη Γερμανία, με τις υπόλοιπες 13 να αντικαθίστανται και το 41% των ομάδων να είναι έτσι διαφορετικό σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.

Εδώ πάντως υπάρχει μία στατιστική ακολουθία, καθώς από το Μουντιάλ της Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας μέχρι το Μουντιάλ της Γερμανίας ήταν και πάλι 13 οι ομάδες της τελικής φάσης που... έχασαν το δρόμο, ενώ ανανέωση υπήρχε και στο διάστημα μεταξύ του Μουντιάλ της Γαλλλίας και το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής (1998-2002) με 12 καινούρια μέλη.

Επιστροφές (και ελπίζουμε για μας όχι) καταστροφές...

Πέρα από την "πρωτάρα" Σλοβακία, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στις ομάδες που επιστρέφουν μετά από μακρά αποχή, και αυτές είναι η Ονδούρα και η Νέα Ζηλανδία που πήραν μέρος στο Μουντιάλ του 1982 την αμέσως προηγούμενη φορά, η Αλγερία που είχε αγωνιστεί σε τελική φάση τελευταία φορά στο Μεξικό το 1986, και φυσικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, Ελλάδα, με την Εθνική μας ομάδα να ετοιμάζεται για το 2ο Μουντιάλ στην ιστορία της μετά την πρεμιέρα του 1994 στα γήπεδα της Αμερικής.

Όσον αφορά δε στο άλλο άκρο και στις ομάδες που είναι πιο συνεπείς από τις άλλες στα μεγάλα αυτά ποδοσφαιρικά ραντεβού, η πρώτη θέση ανήκει ολοκληρωτικά στη Βραζιλία, με την πεντάκις παγκόσμια πρωταθλητρια να είναι η μοναδική που δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση (έχει 19 συμμετοχές αλλά στην ουσία 20, καθώς το 2014 είναι η οικοδέσποινα του Μουντιάλ).

Από εκεί και πέρα ακολουθούν τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά μεγαθήρια, Ιταλία και Γερμανία (17 παρουσίες), ενώ έπονται Αργεντινή (15 συμμετοχές σε τελική φάση) και Μεξικό (14 συμμετοχές).

Από τις ομάδες που έχουν επίσης συχνότατη παρουσία σε Μουντιάλ αλλά δεν θα κάνουν το ταξίδι μέχρι τη Νότια Αφρική, ξεχωρίζουν οι Σουηδία με τους αρκετούς εκπροσώπους της αυτή τη στιγμή στη Σούπερ Λίγκα (Μέλμπεργκ, Μαϊστόροβιτς, Μπιάρσμιρ) και το Βέλγιο, που έχουν σταματήσει στις 11 συμμετοχές.

Η ανθεκτική "σελεσάο" και ο ρέκορντμαν Ανρί

Ολοκληρώνοντας αυτό το μίνι ταξίδι στην ιστορία του Μουντιάλ αλλά και στων διάφορων ρεκόρ που το συνοδεύουν, ας σταθούμε σε δύο ακόμα σημεία: το ένα είναι πως η Βραζιλία έχει κατακτήσει τα 3 από τα 5 παγκόσμια τρόπαια όταν στην τελική φάση πήραν μέρος όλοι οι προηγούμενοι κάτοχοι σε αντίθεση με την Ιταλία όπου σε κανέναν από τους τέσσερις τίτλους που πήρε δεν συμμετείχαν όλοι οι κάτοχοι στα τελικά.

Το δεύτερο στατιστικό δεν αφορά ομάδα αλλά παίκτη και συγκεκριμένα τον Τιερί Ανρί. Μπορεί ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα να έγινε η "πέτρα του σκανδάλου" με το χέρι που χρησιμοποίησε κόντρα στην Ιρλανδία και το οποίο αποτέλεσε "χείρα βοηθείας" ώστε να προκριθεί η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ στα τελικά αυτής της διοργάνωσης αλλά βοήθησε και τον εαυτό του να μπει στην ιστορία.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση που ο Ραϊμόν Ντομενέκ τον συμπεριλάβει στην 23μελη αποστολή του ερχόμενου καλοκαιριού και αγωνιστεί έστω και ένα λεπτό στο Μουντιάλ του 2010, θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των "τρικολόρ" που θα έχει συμμετάσχει σε τέσσερις τελικές φάσεις Μουντιάλ...


































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ