MARKET

Αγώνας δρόμου για αγνοούμενους και ταυτοποίηση θυμάτων

Καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην δύση του, το σκοτάδι πέφτει στην κατεστραμένη από την μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην περιοχή Μάτι στην Ραφήνα.Το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς καθώς οι φλόγες στο πέρασμά τους έκαψαν τα πάντα.
Η ηλεκτροδότηση καθώς και η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη και ελάχιστοι από τους κτοίκους της περιοχής παραμένουν την νύχτα εκεί.Οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για αγνοούμενους συνεχίζονται μέχρι να πέσει το σκοτάδι.
Οι περιπολίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής είναι συνεχείς.Σε όσα σπίτια δεν έχουν καεί ή είναι μισοκατεστραμένα, οι κάτοικοι παραμένουν εκεί γιατί φοβούνται για τις περιουσίες τους,ή επειδή δεν έχουν αλλού να πάνε όπω ο κύριος Χάρης με τα τρία σκυλιά του που το σπίτι του γλύτωσε από την φωτιά με ελάχιστες υλίκες ζημιές.Είχε ποφασίσει μου είπε, ή να γλυτώσουν και οι τέσσερις ή να πεθάνουν μαζί.
Το μαγειρείο του στρατού δίνει φαγητό σε όποιον ζητήσει ( από τους κατοίκους,μέχρι τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή και καλύπτουν το ρεπορτάζ) και στο κέντρο του οικισμού,αλλά και στο αντίσκηνο που έχει στηθεί στην παραλία Αργυρή Ακτή.
Στην καφετέρια ΜΙΑΟΥ στην οδό Ποσειδώνος 20, οι ιδιοκτήτες Παύλος Λάππος και Χαρά Αλιφέρη,έστησαν  κέντρο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης και τα διανέμουν μέχρι αργά το βράδυ σε όποιον έχει ανάγκη.Συνεργάζονται με τους γιατρούς του Κόσμου και τους δίνουν τα φάρμακα που συγκεντρώνονται εκεί.Παράλληλα περίπου 60 εθελοντές που έχουν εκεί την βάση τους προσφέρουν στους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής όποια βοήθεια τους ζητηθεί.
Σε κάθε γωνία στα μικρά στενά του οικισμού βλέπεις νερό και ξηρά τροφή για τα αδέσποτα,από ομάδες εθελοντών που βρίσκονται εκεί για την περίθαλψή τους.
Φεύγοντας από εκεί αργά το βράδυ,τα μάτια μου και η ψυχή μου ήταν κατάμαυρα.Δεν υπήρχαν λόγια παρηγορίας να πω σε όσους μίλησα μαζί τους.Μόνο δύναμη και κουράγιο,Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018  (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Καθώς ο ήλιος πλησιάζει στην δύση του, το σκοτάδι πέφτει στην κατεστραμένη από την μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην περιοχή Μάτι στην Ραφήνα.Το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς καθώς οι φλόγες στο πέρασμά τους έκαψαν τα πάντα. Η ηλεκτροδότηση καθώς και η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη και ελάχιστοι από τους κτοίκους της περιοχής παραμένουν την νύχτα εκεί.Οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για αγνοούμενους συνεχίζονται μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Οι περιπολίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής είναι συνεχείς.Σε όσα σπίτια δεν έχουν καεί ή είναι μισοκατεστραμένα, οι κάτοικοι παραμένουν εκεί γιατί φοβούνται για τις περιουσίες τους,ή επειδή δεν έχουν αλλού να πάνε όπω ο κύριος Χάρης με τα τρία σκυλιά του που το σπίτι του γλύτωσε από την φωτιά με ελάχιστες υλίκες ζημιές.Είχε ποφασίσει μου είπε, ή να γλυτώσουν και οι τέσσερις ή να πεθάνουν μαζί. Το μαγειρείο του στρατού δίνει φαγητό σε όποιον ζητήσει ( από τους κατοίκους,μέχρι τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή και καλύπτουν το ρεπορτάζ) και στο κέντρο του οικισμού,αλλά και στο αντίσκηνο που έχει στηθεί στην παραλία Αργυρή Ακτή. Στην καφετέρια ΜΙΑΟΥ στην οδό Ποσειδώνος 20, οι ιδιοκτήτες Παύλος Λάππος και Χαρά Αλιφέρη,έστησαν κέντρο συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης και τα διανέμουν μέχρι αργά το βράδυ σε όποιον έχει ανάγκη.Συνεργάζονται με τους γιατρούς του Κόσμου και τους δίνουν τα φάρμακα που συγκεντρώνονται εκεί.Παράλληλα περίπου 60 εθελοντές που έχουν εκεί την βάση τους προσφέρουν στους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής όποια βοήθεια τους ζητηθεί. Σε κάθε γωνία στα μικρά στενά του οικισμού βλέπεις νερό και ξηρά τροφή για τα αδέσποτα,από ομάδες εθελοντών που βρίσκονται εκεί για την περίθαλψή τους. Φεύγοντας από εκεί αργά το βράδυ,τα μάτια μου και η ψυχή μου ήταν κατάμαυρα.Δεν υπήρχαν λόγια παρηγορίας να πω σε όσους μίλησα μαζί τους.Μόνο δύναμη και κουράγιο,Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Τους 83 έφτασαν οι νεκροί. Συνεχίζονται οι έρευνες και η καταγραφή αγνοουμένων. Η Πυροσβεστική απευθύνει κάλεσμα στους συγγενείς των θυμάτων να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη λήψη DNA. Συνεχείς περιπολίες για την αποφυγή πλιάτσικου.

Παραμένει ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς στους 83 νεκρούς. Από τους 164 ενήλικες τραυματίες, νοσηλευόμενοι παραμένουν 57 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ένας διασωληνωμένος 73χρονος κατέληξε σήμερα στο ΚΑΤ και ένας ακόμη τραυματίας διασωληνώθηκε σήμερα (27/7). Παραμένουν νοσηλευόμενα 4 από τα 23 παιδιά, από τα οποία κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 90 άντρες της Πυροσβεστικής με 40 οχήματα, 9 οχήματα ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 μηχανήματα και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Πρόσθετα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα στην Κύθνο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στο Μάτι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανεβρεθούν τυχόν άτομα.

Ανά τομείς και κατόπιν χαρτογράφησης η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, στη περιοχή και συγκεκριμένα στα όρια της Νέας Μάκρης έχει εγκατασταθεί το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», απ’ όπου η συντονίζονται 14 ομάδες των 10 ατόμων για τα σπίτια που θα ερευνήσουν κατόπιν χαρτογράφησης.

Χθες (26/7) ελέγχθηκαν 5 σπίτια που εκφράζοντα φόβοι για τυχόν ύπαρξη θυμάτων, ευτυχώς όμως με αρνητικά αποτελέσματα και οι έρευνες συνεχίζονται. Για κάποια άλλα κλειδωμένα σπίτια θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία μέσω Αστυνομίας με κλειδαρά, ενώ φαίνεται πως οι έρευνες στην στεριά τουλάχιστον, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως την Παρασκευή 27 Ιουλίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι όταν προσέλθουν όλοι οι συγγενείς στο Γουδί εκεί θα γίνει πλέον κατανοητό πόσοι πράγματι είναι αγνοούμενοι, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί ζωντανοί 40 άτομα και έχουν διαγραφθεί από την σχετική λίστα.

Ολοκληρώνονται οι νεκροψίες-νεκροτομές

Η αναγνώριση όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική γίνεται με όσα προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί σε περίπτωση μαζικών και φυσικών καταστροφών. Ο λόγος είναι για να μην γίνει το παραμικρό λάθος ειδικά με δεδομένο ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι απανθρακωμένοι και άρα δύσκολα αναγνωρίσιμοι πλην εκείνων που πνίγηκαν στη θάλασσα, αλλά και για εκείνους θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Έως και χθες το απόγευμα, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών από τους ιατροδικαστές διενεργήθηκαν περισσότερες από 70 νεκροψίες-νεκροτομές και πλέον αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ολοκληρωθούν. Κατά τη διάρκεια αυτών, λαμβάνονται φωτογραφίες από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα και λαμβάνεται από το κλιμάκιο δείγμα DNA για την ταυτοποίηση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Πρόσθετα για όλα τα θύματα θα ληφθούν δείγματα για τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και η πρώτη αναγνώριση για όσα θύματα αυτό είναι εφικτό δηλαδή τους πνιγμένους και όσους αναγνωρίζονται, αυτή θα γίνει από τους ίδιους του ιατροδικαστές και θα δοθεί μία προτεραιότητα χρονική σε αυτά τα θύματα που αναγνωρίζονται πιο εύκολα για να παραδοθούν στις οικογένειές τους για κηδεία.

Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη, κατόπιν αιτήματος του Πυροσβεστικού Σώματος, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.), η οποία συστάθηκε το 2011, με αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές, καθώς και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), που είναι η αρμόδια Διεύθυνση για την εξέταση DNA και αποτυπωμάτων, έχουν παραληφθεί 55 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 29 βιολογικά υλικά σορών, καθώς και 8 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς.

Έχει ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση 50 συγκριτικών βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων, 18 βιολογικών υλικών σορών, καθώς και η αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα η εργαστηριακή εξέταση των υπολοίπων βιολογικών υλικών (συγγενών αγνοουμένων και σορών) και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, υπάρχει στενή συνεργασία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε σε περιπτώσεις αγνοουμένων υπηκόων ξένων κρατών, να προσκομίζονται από συγγενείς Α’ βαθμού στις ελληνικές Πρεσβείες και τα Προξενεία, τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. πρόσφατα οδοντογράμματα, ήδη υπάρχον γενετικό προφίλ μόνο από διαπιστευμένα εργαστήρια, βιολογικό υλικό κ.λπ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακρίβωση της ταυτότητας.

Τα εργαστήρια και το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), καθώς και όλο το προσωπικό της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών εργάζονται καθ’ όλο το 24ωρο, κατανοώντας απόλυτα ότι η ταυτοποίηση των σορών με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και η, κατά το δυνατόν, ταχύτερη απόδοσή τους στους οικείους τους αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και υποχρέωση.

Συνεχείς περιπολίες για την αποφυγή πλιάτσικου

Στην περιοχή της Κινέτας και της Ραφήνας διενεργούνται 195 περιπολίες της αστυνομίας το 24ωρο και 39 μικτές περιπολίες αστυνομίας, πυροσβεστικής και ενόπλων δυνάμεων ενώ το συνολικό προσωπικό των περιπολιών είναι 525 άτομα. Κλειστή παραμένει η Ποσειδώνος στο Μάτι από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Κλειστή είναι επίσης η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την οδό Ποσειδώνος. Κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα Μετά τις αυτοψίες που διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Ανατολική Αττική, 1.218 κτίρια κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα. Μεταφέρθηκαν 305 κατεστραμμένα, από την πυρκαγιά, αυτοκίνητα, ώστε να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι.

Έως και την Μακρόνησο οι έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας έχουν περισυλλεγεί από ακτές και θάλασσα περισσότερα από 700 άτομα που μεταφέρθηκαν με μέσα του Λιμενικού στο λιμένα Ραφήνας. Επίσης, έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα οι σοροί έξι ατόμων. Διάφορα αντικείμενα καθώς και χρηματικά ποσά έχουν εντοπιστεί και παραδοθεί από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στη Λιμενική Αρχή Ραφήνας. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που χρήζουν παροχής συνδρομής από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μπορούν να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος “108”.

Από την φρεγάτα «Έλλη» εντοπίστηκαν νεκρές 3 γυναίκες και ένα παιδί, ενώ διασώθηκαν μία 60χρονη γυναίκα και ένα 16χρονο αγόρι. Από το Λιμενικό έχουν διασωθεί όλοι οι Δανοί τουρίστες που αναποδογυρίστηκε η λέμβος τους και συνεχίζονται οι έρευνες για μία ακόμη γυναίκα και τυχόν άλλους για τους οποίους δεν υπάρχει καν γνώση ότι βρέθηκαν στη θάλασσα.

Οι έρευνες πλέον έχουν επεκταθεί από την ακτή της Ραφήνας και τον Νέο Βουτζά έως την Μακρόνησο και σε αυτές συμμετέχουν 12 σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο και αεροσκάφος του Λιμενικού και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που αντικατέστησε την φρεγάτα «Έλλη».

Πηγή: News 24/7

Όλες οι εξελίξεις στο LIVE Blog του News 24/7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ