ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Πάνω από δυο δις ευρώ ξόδεψαν συνολικά οι ευρωπαϊκές ομάδες στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Ρεκόρ στα έξοδα η Πρέμιερ, πρωταθλήτρια στα έσοδα η Πριμέρα. Διαβάστε στο Sport24.gr όλα τα ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία μιας αγοράς που έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση και το financial fair play! (φωτογραφίες & πίνακες)

Η θερινή μεταγραφική περίοδος στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα και τα οικονομικά της μεγέθη ήταν δυσθεώρητα!

Τα ποσά που διακινήθηκαν ξεπέρασαν τα δυο δις ευρώ, με πολλά ρεκόρ να καταρρίπτονται εν μέσω κρίσης και financial fair play!

Το μεταγραφικό παζάρι της θερινής περιόδου ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου και τα πρώτα στοιχεία είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την έρευνα «Football Transfer Review 2014», η αύξηση στα ποσά που διακινήθηκαν ήταν της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο συνολικός αριθμός των χρημάτων που άλλαξαν χέρια, προκαλεί ίλιγγο: 2 δισεκατομμύρια 160 εκατομμύρια ευρώ (2.160.000.000)! Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης και financial fair play!

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στα έξοδά τους για μεταγραφές. Τα τρία από αυτά μάλιστα, κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν διαθέσει ποτέ στην ιστορία τους. Πρόκειται για την Πρέμιερ (731 εκ. ευρώ), την γαλλική League 1 (375 εκ. ευρώ) και την Μπουντεσλίγκα (258 εκ. ευρώ). Η ιταλική Serie A έφτασε τα 402 εκ. ευρώ (αύξηση 20% από πέρυσι) και η Πριμέρα τα 388 εκ. ευρώ (αύξηση 303%!). Η αγγλική Λίγκα, όπως ήταν αναμενόμενο, ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα από όλους, αφού τα ταμεία των συλλόγων της γέμισαν από «ζεστό» χρήμα λόγω των νέων τηλεοπτικών συμβολαίων.

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Πίνακας 1: Τα συνολικά ποσά (σε εκατομμύρια ευρώ) που ξοδεύτηκαν τα τελευταία 6 χρόνια στη θερινή μεταγραφική περίοδο σε όλη την Ευρώπη (Marca).

Αν απορείτε πώς γίνεται το ποδόσφαιρο να ξεπερνάει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα κράτη της γηραιάς ηπείρου, η εξήγηση είναι αρκούντως απλή. Η συντριπτική πλειοψηφία της συνολικής «επένδυσης» μονοπωλείται είτε από τους ισχυρούς συλλόγους που διαθέτουν ανεξάντλητες πηγές εσόδων, είτε από ομάδες με πάμπλουτους ιδιοκτήτες, είτε, τέλος, από συλλόγους που πρώτα γέμισαν τα ταμεία τους πουλώντας τους καλύτερους παίκτες τους και στη συνέχεια βγήκαν στη «γύρα».

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανέκτησε τα σκήπτρα της ομάδας που έδωσε τα περισσότερα χρήματα στη φετινή μεταγραφική περίοδο (ύστερα από τα δυο τελευταία χρόνια, στα οποία κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ξοδεύοντας λίγα σε σχέση με τα «ακριβά» γούστα του Φλορεντίνο Πέρεθ). Η συνολική επένδυση των «μερένγκες» ανήλθε στα 184 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως φυσικά λόγω της απόκτησης του Γκάρεθ Μπέιλ για τον οποίο πρόσφεραν στην Τότεναμ ένα καράβι λεφτά! Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκουμε την Μονακό (166 εκ. ευρώ) και στην τρίτη την Τότεναμ (122 εκ. ευρώ).

Πίνακας 2: Οι 10 ευρωπαϊκοί σύλλογοι που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα στη μεταγραφική περίοδο. Τα ποσά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ (Marca). Η Μπαρτσελόνα ξόδεψε 57 και όχι 70, όπως λανθασμένα αναγράφεται στον πίνακα.

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

ΠΟΥΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι παρουσίασαν φέτος μια στροφή στις πωλήσεις, οι οποίες τους απέφεραν συνολικά 1 δις 579 εκατομμύρια ευρώ, που είναι και το υψηλότερο ποσό μετά τη σεζόν 2010/11. Αυτή η αύξηση σε πωλήσεις παικτών, σε συνδυασμό με τα υψηλά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (σε ότι αφορά την Αγγλία), αλλά και τα σημαντικότατα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν βοηθήσει κατά κύριο λόγο τη χρηματοδότηση των μεταγραφών από τους συλλόγους.

Οι πορτογαλικές ομάδες, συνήθως οι καλύτεροι «πωλητές» στην Ευρώπη, παραχώρησαν φέτος την πρωτοκαθεδρία στη ρωσική Ανζί, η οποία με τα 140 εκ. ευρώ που μάζεψε από παραχωρήσεις παικτών, βρίσκεται στην κορυφή των ομάδων με τις περισσότερες εισπράξεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Τότεναμ (128 εκ. ευρώ), ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Ρεάλ Μαδρίτης, που συγκέντρωσε 104 εκ. ευρώ. Στην πρώτη δεκάδα αυτής της λίστας βρίσκονται δυο ακόμη ισπανικές ομάδες, η Σεβίγια με 82 εκ. ευρώ (για μια ακόμα φορά υπόκλιση στον εκπληκτικό Μόντσι) και η Ατλέτικο Μαδρίτης με 78 εκ. ευρώ.

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Η πώληση του Καβάνι από τη Νάπολη στην Παρί Σεν Ζερμέν (65 εκ. ευρώ) ήταν η δεύτερη πιο ακριβή στη φετινή μεταγραφική περίοδο.

Ανάμεσα στους «κολοσσούς» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Ρεάλ είναι, όπως είδαμε, η ομάδα με τις μεγαλύτερες εισπράξεις από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Την ακολουθούν η Μπάγερν (41 εκ. ευρώ) και η Γιουβέντους (37 εκ. ευρώ), δυο σύλλογοι που την τελευταία διετία δεν είχαν προβεί σε ανάλογες κινήσεις. Αν δούμε τώρα το καθαρό ποσό που μένει, αν αφαιρέσουμε δηλαδή από τα ποσά που επενδύθηκαν σε μεταγραφές, τα ποσά που εισπράχθηκαν από παραχωρήσεις παικτών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Πρέμιερ είναι η απόλυτη κυρίαρχος του φετινού καλοκαιριού, αφού το καθαρό νούμερο που μένει, αγγίζει τα 471 εκ. ευρώ!

Στον αντίποδα (ανάμεσα πάντοτε στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα) βρίσκεται η Πριμέρα, της οποίας το «ισοζύγιο» είναι αρνητικό, αφού οι Ίβηρες ξόδεψαν φέτος 92 εκ. ευρώ λιγότερα από όσα εισέπραξαν, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι ομάδες με το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο είναι η Μάντσεστερ Σίτι (98 εκ. ευρώ), η Παρί Σεν Ζερμέν (82 εκ. ευρώ) και η Ρεάλ Μαδρίτης (79 εκ. ευρώ). Στην ίδια κατηγορία, αλλά πολύ πιο χαμηλά βρίσκουμε τη Μπαρτσελόνα με 29 εκ. ευρώ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ Η ΠΡΙΜΕΡΑ

Το ισπανικό πρωτάθλημα συγκέντρωσε φέτος το απίστευτο ποσό των 480 εκατομμυρίων ευρώ από παραχωρήσεις παικτών του, κάτι που αποτελεί όχι μόνο κορυφαία επίδοση στην ιστορία της Πριμέρα, αλλά παγκόσμιο ρεκόρ σε ολόκληρη την ιστορία του ποδοσφαίρου, αποδεικνύοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή η Ισπανία είναι η υπ’ αριθμόν ένα δύναμη παραγωγής ταλέντων στον κόσμο! Ακολουθώντας το παράδειγμα της ισπανικής Λίγκας, όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (με μοναδική εξαίρεση την Πρέμιερ) παρουσίασαν αύξηση των εσόδων τους από πωλήσεις παικτών.

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Πίνακας 3: Οι 10 πιο ακριβές φετινές μεταγραφές. Τα ποσά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ (Marca).

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ισπανικό ποδόσφαιρο (Πριμέρα & Σεγούντα Ντιβισιόν) είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γηγενών ποδοσφαιριστών, αφού αν περιοριστούμε στις πωλήσεις αποκλειστικά Ισπανών παικτών από τις δυο πρώτες κατηγορίες στο εξωτερικό, θα δούμε ότι φτάνουν το ποσό των 139 εκ. ευρώ, με κύριο προορισμό την Πρέμιερ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και είναι παράλληλα η δικαίωση της άριστης λειτουργίας των ακαδημιών των ισπανικών συλλόγων που όλο και περισσότερο αφιερώνονται στην παραγωγή και εξαγωγή ταλέντων.

ΓΕΡΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο απόλυτος κυρίαρχος στις μεταγραφές την τελευταία πενταετία, αφού προηγείται τόσο στη λίστα των συλλόγων που έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα με 610 εκατομμύρια ευρώ, όσο και στη λίστα των ομάδων που έχουν εισπράξει τα περισσότερα χρήματα πουλώντας παίκτες με 260 εκ. ευρώ! Η ομάδα που έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο «καθαρό» ποσό σε μεταγραφές (αφαιρώντας δηλαδή από το συνολικό ποσό των εξόδων της το ποσό των εσόδων της από πωλήσεις) είναι η Μάντσεστερ Σίτι με 435 εκ. ευρώ από το 2009 μέχρι και σήμερα!

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Πίνακας 4: Το Top 10 των ομάδων που έχουν δώσει τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές την τελευταία 5ετία (μόνο από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα). Τα ποσά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ (Marca).

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Πίνακας 5: Το Top 10 των ομάδων που έχουν εισπράξει τα περισσότερα χρήματα από πωλήσεις παικτών τους την τελευταία 5ετία (μόνο από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα). Τα ποσά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ (Marca).

Στο φετινό «παζάρι», η απόκτηση του Μπέιλ από τη Ρεάλ δεν ήταν απλά η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού, αλλά ολόκληρης της ιστορίας του ποδοσφαίρου (αν πιστέψουμε τα στοιχεία που δίνει η Τότεναμ). Πίσω από τα 101 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από τον Φλορεντίνο Πέρεθ για τον Βρετανό, ακολούθησαν τα 65 εκ. ευρώ που έδωσε η Παρί για τον Καβάνι, τα 60 που πλήρωσε η Μονακό για τον Φαλκάο και τα 57 που βγήκαν από το ταμείο της Μπαρτσελόνα για τον Νεϊμάρ. Και οι 4 αυτές μεταγραφές βρίσκονται ανάμεσα στις 10 ακριβότερες όλων των εποχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Top 10, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πραγματοποιήσει τις πέντε, έχοντας στην «κατοχή» της την πρώτη τριάδα (Μπέιλ, Κριστιάνο και Ζιντάν)!

Πίνακας 6: Οι 10 ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Με πορτοκαλί χρώμα όσες έχει πραγματοποιήσει η Ρεάλ Μαδρίτης. Μαζί με αυτές της Μπαρτσελόνα (Ιμπραχίμοβιτς & Νεϊμάρ), η Πριμέρα Ντιβισιόν έχει τις 7 από τις 10! Τα ποσά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ (Marca).

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

ΡΕΑΛ & ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Σε ότι αφορά τώρα το ισπανικό πρωτάθλημα, οι σύλλογοι της Πριμέρα τριπλασίασαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε μεταγραφές σε σχέση με την περσινή σεζόν, φτάνοντας το συνολικό ποσό των 388 εκατομμυρίων ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο στην ιστορία της Λίγκας. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, το 62% του συνολικού ποσού που δόθηκε φέτος για την απόκτηση παικτών, καλύπτεται από τις κινήσεις της Ρεάλ (183 εκ. ευρώ) και της Μπαρτσελόνα (57 εκ. ευρώ). Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 18 σύλλογοι ξόδεψαν όλοι μαζί 148 εκ. ευρώ.

Το 62% είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων, αφού οι αγορές των δυο «αιωνίων» του ισπανικού ποδοσφαίρου αντιπροσώπευαν το 49% της συνολικής δαπάνης πέρυσι (2012/13), το 32% στη σεζόν 2011/12 και το 57% τη σεζόν 2010/11. Πάντως φέτος, «μερένγκες» και «μπλαουγκράνα» ξόδεψαν αρκετά περισσότερα από την τελευταία τριετία, στην οποία οι κινήσεις τους ήταν πολύ πιο μετρημένες. Συνολικά τώρα, τα 611 εκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει η Ρεάλ τα τελευταία 5 χρόνια για μεταγραφές, αντιπροσωπεύουν το 38% του συνολικού ποσού που ξόδεψαν και οι 20 σύλλογοι της Πριμέρα σε αυτό το διάστημα!

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Κριστιάνο και Ζιντάν δεν βρίσκονται πλέον στο νούμερο 1 και 2 αντίστοιχα των πιο ακριβών μεταγραφών της ιστορίας (αν πιστέψουμε αυτά που υποστηρίζει η Τότεναμ). Ο Μπέιλ έριξε και τους δυο μια θέση πιο κάτω.

Οι «μερένγκες» από το 2008 μέχρι φέτος, έχουν δώσει 75% περισσότερα χρήματα από τη Μπαρτσελόνα, η οποία σε αυτή την πενταετία έχει επενδύσει συνολικά «μόλις» 348 εκατομμύρια, σαρώνοντας τους τίτλους σε Ισπανία και Ευρώπη. Επιστρέφοντας στη φετινή μεταγραφική περίοδο, πίσω από Ρεάλ και Μπάρσα ακολουθούν η Σεβίγια και η Ατλέτικο Μαδρίτης, οι οποίες ξόδεψαν 34 και 33 εκ. ευρώ αντίστοιχα για την απόκτηση παικτών. Και για να γίνει σαφές το χάος που χωρίζει αυτές τις ομάδες από την πλειοψηφία των συλλόγων της Πριμέρα σε ότι αφορά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για μεταγραφές, αρκεί αυτό: 4 από τις 20 ομάδες της Λίγκας δεν ξόδεψαν ούτε ευρώ, αρκούμενες σε δανεισμούς παικτών, ενώ άλλες 9 ακόμα δεν ξεπέρασαν τα 3 εκ. ευρώ!

ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ

Όπως αναφέραμε και πιο πριν στο κείμενο, οι ομάδες της ισπανικής Λίγκας συγκέντρωσαν το ποσό των 480 εκατομμυρίων ευρώ από πωλήσεις παικτών τους, κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Ρεάλ (104 εκ. ευρώ), Σεβίγια (82 εκ. ευρώ) και Ατλέτικο Μαδρίτης (78 εκ. ευρώ) είναι οι τρεις πρώτες στη λίστα. Η Μπαρτσελόνα, η οποία έδωσε τους Τιάγκο, Βίγια και Φοντάς βρίσκεται μόλις στην 7η θέση, αν και με τα 25 εκ. ευρώ που εισέπραξε από την πώληση του Τιάγκο και το 1 εκ. ευρώ από τον Φοντάς, σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ εισπράξεων (26 εκ. ευρώ) από παραχωρήσεις παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες της.

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, για μια ακόμα φορά, τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Είτε κόστισε 91 (που υποστηρίζει η Ρεάλ), είτε κόστισε 100 (που υποστηρίζει η Τότεναμ), ο Γκάρεθ Μπέιλ ήταν το μεταγραφικό μπαμ της χρονιάς.

Στην τελευταία πενταετία, οι ισπανικοί σύλλογοι με τα μεγαλύτερα έσοδα από πωλήσεις παικτών είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (260 εκ. ευρώ), η Ατλέτικο Μαδρίτης (220 εκ. ευρώ) και η Βαλένθια (215 εκ. ευρώ). Σε αυτά τα 5 χρόνια, η Ρεάλ έχει εισπράξει 75% περισσότερα χρήματα από την Μπαρτσελόνα από παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Το ισοζύγιο αγορών-πωλήσεων μπορεί να είναι αρνητικό (-92 εκ. ευρώ) και να δείχνει μια αλλαγή πολιτικής με τάση λιγότερων μεταγραφών και περισσότερων παραχωρήσεων, όμως αυτό έχει βοηθήσει πολλές ομάδες της Πριμέρα να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους και να ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον τους. Από την άλλη βέβαια, με αυτόν τον τρόπο, οι ισπανικοί σύλλογοι – εκτός Ρεάλ και Μπαρτσελόνα – αποδυναμώνονται αρκετά, αφού επιλέγουν (ή αναγκάζονται) να πουλάνε τους καλύτερους παίκτες τους.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΡΟΣΤΕΡ

Με μοναδική μεταγραφή αυτή του Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα με τις λιγότερες προσθήκες στο ρόστερ της στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Από τη σεζόν 1987/88, όταν οι «μπλαουγκράνα» δεν είχαν αποκτήσει ούτε έναν παίκτη, σε αυτά τα 25 χρόνια είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούν μόνο μια μεταγραφή. Στον αντίποδα, η Σεβίγια είναι η ομάδα που έκανε τις περισσότερες αλλαγές στο δικό της έμψυχο δυναμικό, με 19 παίκτες να αναχωρούν και 14 να έρχονται! Την πρώτη τριάδα με τις περισσότερες αλλαγές σε σχέση με την περσινή σεζόν, συμπληρώνουν η Γρανάδα και η Ράγιο Βαγεκάνο.

Χορός δις στο μεταγραφικό παζάρι!

Ο Νεϊμάρ ήταν η μοναδική πρσθήκη που έκανε η Μπαρτσελόνα στο ρόστερ της. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 25 χρόνια που οι "μπλαουγκράνα" αγοράζουν μόνο έναν παίκτη σε θερινή μεταγραφική περίοδο.

Η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος με το πιο σταθερό ρόστερ στην Πριμέρα, αφού ο μέσος όρος παραμονής κάθε παίκτη στην ομάδα είναι 4.3 χρόνια. Ακολουθεί από πολύ κοντά η Ρεάλ Σοθιεδάδ με μέσο όρο 4.2 χρόνια. Αντίθετα, οι ομάδες με τη μικρότερη σταθερότητα στο έμψυχο δυναμικό τους είναι οι Ράγιο Βαγεκάνο, Λεβάντε, Μπέτις και Έλτσε, όλες τους με μέσο όρο παραμονής κάθε παίκτη μικρότερο από έναν χρόνο. Τέλος, οι «μπλαουγκράνα» διαθέτουν για μια ακόμη φορά τους περισσότερους παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες τους (17), πρωτιά που μοιράζονται μαζί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Πηγή: Marca

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ