ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο

Αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε στο βρετανικό τύπο ο άνθρωπος που ευθύνεται για την μεγάλη εξέλιξη του Ρονάλντο στο Μάντσεστερ, ΡενέΜέουλενστεεν. Διαβάστε πως ο κόουτς και δεξί χέρι του Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ, δούλεψε μαζί με τον Πορτογάλο, ώστε να τον κάνει σήμερα - μαζί με τον Μέσι - τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου.

Η τεράστια εξέλιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κρύβει από πίσω της ένα όνομα, αυτό του τότε προπονητή και δεξί χέρι του Φέργκιουσον, Ρενέ Μέουλενστεεν. Ο Ολλανδός κόουτς εργαζόταν κάθε μέρα για την βελτίωση του Πορτογάλου και τελικά τα κατάφερε.

Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανικής "Telegraph", ο Μέουλενστεεν εξήγησε το πως ακριβώς κατάφερε να κάνει τον Ρονάλντο αυτό που είναι σήμερα.

Η καλύτερη χρονιά του Πορτογάλου ήταν αυτή του 2007-08, τότε ήταν που ο Ολλανδός κόουτς εργάστηκε πιο σκληρά για την βελτίωση του. "Θυμάμαι είχα πάει τότε και του είπα, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής.

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο

Πρώτον η τακτική, που έχει να κάνει με την κατανόηση του χώρου, τη λήψη των αποφάσεων. Δεύτερον, τα φυσικά προσόντα, δηλαδή η αντοχή, η δύναμη η ευκινησία. Τρίτον, θα πρέπει να έχει προσωπικότητα, νοοτροπία νικητή και τέλος τεχνική, τα βασικά όπως σουτ, ντρίμπλα, πάσα ώστε να μπορεί να βγει νικητής σε μονομαχίες ένας με έναν. Τότε τον ρώτησα εσύ ποιο από αυτά πιστεύεις ότι έχεις περισσότερο; Και μου απάντησε τεχνική".

Όμως ο Μέουλενστεεν παρατήρησε πως αν και είχε όντως τεχνική, του έλειπε κάτι άλλο: "Του είπα πως το πρόβλημα ήταν η συμπεριφορά του, όπως και οι αποφάσεις του στο παιχνίδι. Έπαιζε για τον εαυτό του, σαν να λέει κοιτάξτε με πόσο καλός είμαι. Ωστόσο το παραδέχθηκε".

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο

"Πήγα στην προπόνηση και του είπα, Κριστιάνο πέρυσι έβαλες μόνο 23 γκολ, επειδή θες απλά να πετυχαίνεις το ωραιότερο τέρμα. Τα καλύτερα γκολ όμως είναι αυτά που εξυψώνουν την ομάδα, όχι εσένα!"

Στη συνέχεια ο Ολλανδός, ο οποίος πίστευε τόσο πολύ στον νεαρό Πορτογάλο δεν δίστασε να βάλει και στοίχημα για τις επιδόσεις του: " Τον πίστευα. Τον ρώτησα πόσα γκολ πιστεύεις θα βάλεις φέτος και μου είπε 30 με 35. Τότε εγώ του είπα πως μπορεί να ξεπεράσει τα 40. Και δουλεύαμε συνεχώς στα τελειώματα".

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο
© MATTHEW ASHTON/AMA

"Έπρεπε να αρχίσει να βάζει και άσχημα γκολ. Δεν είχε σημασία ο τρόπος που θα σκοράρεις του εξηγούσα συνεχώς, αρκεί η μπάλα να πάει στα δίχτυα. Δουλεύαμε σε τοποθετήσεις και τελειώματα όλη την ώρα".

Στις προπονήσεις της Γιουνάιτεντ το 2007, Μέουλενστεεν και Ρονάλντο έκαναν την ίδια άσκηση κάθε μέρα. Ο Πορτογάλος σούταρε συνεχώς και μάθαινε να μην κρατάει πολύ τη μπάλα στην περιοχή. "Παίρνεις την μπάλα, σουτάρεις, σκοράρεις", του φώναζε ο κόουτς.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2007, ο Ρονάλντο είχε ήδη σκοράρει 27 φορές. Τότε ήταν που ο Μέεουλενστεεν του είπε: "Πρέπει να αναθεωρήσεις το στόχο που έβαλες το καλοκαίρι. Μου είχες πει ότι θα σκοράρεις 30 γκολ και έχεις ήδη βάλει 27. Τώρα μπορείς να κάνεις δύο πράγματα. Ή να πεις είμαι χαρούμενος που έφτασα το στόχο μου και να μείνεις εκεί, ή να ξεπεράσεις όλες σου τις προσδοκίες".

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο
© AP

Ο Ρονάλντο ήταν αποφασισμένος να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, οπότε αυτό που έμενε ήταν να δουλέψουν στον τομέα της συμπεριφοράς. "Του έβαζα βίντεο με μεγάλες προσωπικότητες να βλέπει. Του εξηγούσα πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος και τότε ήταν που του έδειξα ένα βίντεο με το γκολ που είχε πετύχει ενάντια στη Σπόρτινγκ Λισαβώνας με απευθείας φάουλ. Εκεί ο Ρονάλντο είχε πανηγυρίσει σηκώνοντας τους ώμους του. Τότε τον ρώτησα, τι ακριβώς έδειξες με αυτό; Ότι είσαι ο καλύτερος και δεν μπορεί άλλος να το κάνει αυτό;"

"Θα πρέπει να μάθεις να παίζεις απλά και να μην είσαι αλαζόνας του έλεγα συνεχώς. Έτσι θα γινόταν ο καλύτερος του κόσμου. Τελικά σκόραρε 42 τέρματα εκείνη τη σεζόν και του απέδειξα πως με σκληρή δουλειά, όλα γίνονται".

Τα μυστικά της εξέλιξης του Κριστιάνο Ρονάλντο

Τέλος, ο Μέουλενστεεν ρωτήθηκε αν η άφιξη του Μπέιλ στη Μαδρίτη μπορεί να επηρεάσει τον Ρονάλντο, με τον Ολλανδό να απαντά: "Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Εγώ θεωρώ πως ο Μπέιλ δεν έχει καμία σχέση ακόμα με τον Κριστιάνο, θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ για να τον φτάσει. Σίγουρα, θα δυναμώσει η Ρεάλ. Αλλά αν για κάποιο λόγο με τον ερχομό του Μπέιλ, ο Ρονάλντο δεν συνεχίσει εκεί, τότε η Ρεάλ θα είναι κατά πολύ πιο αδύναμη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ