ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συρίγος: "Ο τελευταίος που φταίει είναι ο ποδοσφαιριστής"

Συρίγος: "Ο τελευταίος που φταίει είναι ο ποδοσφαιριστής"
INTIME SPORTS

Ο Σταμάτης Συρίγος, φιλοξενήθηκε στον "Sport24 Radio 103,3" και μίλησε για το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα και για τους ύποπτους προς χειραγώγηση αγώνες.

Ο ταμίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Σταμάτης Συρίγος, φιλοξενήθηκε στον "Sport24 Radio 103,3" και την εκπομπή «Το 10 το κακό» με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.

Για τα φαινόμενα της βίας στο ποδόσφαιρο: « Το άθλημα είναι η ίδια μας η ζωή. Στην Ελλάδα προσπαθούν όλοι να πάρουν τα 10 λεπτά δημοσιότητας που τους αντιστοιχούν και ξεχνούν ότι ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο ποδοσφαιριστής. Βέβαια τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα βίας έχουν λιγοστέψει και αυτό οφείλεται στην άνοδο του επιπέδου του Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο οποίος δε δίνει, πλέον, δικαιώματα.

Όπως συνέβη και την Κυριακή (σ. σ. στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) όταν και οι παίκτες δεν έδωσαν το παραμικρό δικαίωμα. Εγώ έβλεπα το παιχνίδι από την τηλεόραση και τρελάθηκα. Δηλαδή τι θα γινόταν αν μία φωτοβολίδα πετύχαινε ένα παιδί που έκανε ζέσταμα; Τι θα λέγαμε δηλαδή; Πώς θα εξωραΐζαμε τα πράγματα; Για αυτό λοιπόν, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει μπει μπροστά για να σταματήσει αυτό. Έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη όλους τους παράγοντες, τον υφυπουργό Αθλητισμού, την Ε.Π.Ο., τη Super League, τη Football League, τα κανάλια που μεταδίδουν τους αγώνες, για να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για τη βία, αυτή τη γάγγραινα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το έχουμε ξεχάσει όλοι ότι το ποδόσφαιρο είναι μία γιορτή. Και φυσικά φταίμε όλοι για αυτό.

Ο Π.Σ.Α.Π. είχε αποφασίσει μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και το επεισόδιο του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Τζιμπρίλ Σισέ να κατέβει σε απεργία, αλλά ο σύνδεσμος μη θέλοντας να κλονίσει το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου το ματαιώσε. Πάντως δεν είναι λύση να μην κατεβαίνουμε σε αγώνες. Πρέπει να υπάρξει μία θεσμική λύση, να κάτσουν σε ένα τραπέζι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Και δε μιλάω για κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά να βρούμε τι φταίει και να δώσουμε λύσεις. Δε γίνεται να διακυβεύεται η σωματική ακεραιότητα κάποιων σε ένα πράγμα που είναι γιορτή, χαρά και αγάπη. Εμείς έχουμε ενημερώσει όλα τα μέλη μας και προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε, αφού είμαστε πρότυπα για όλους.

Επίσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και τους αυριανούς φιλάθλους, με τις συνεχόμενες επισκέψεις μας σε σχολεία. Όλοι θέλουμε να βρεθεί μία λύση, καθώς δεν πάει άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σα γενιά έχουμε αποτύχει».

Για τους ύποπτους προς χειραγώγηση αγώνες: « Είναι μία αρρώστια που θέλουμε να την καταπολεμήσουμε. Πάλι, ο Π.Σ.Α.Π. είναι πρωτοπόρος, καθώς θεσμικά κανείς δεν έχει μπει… μπροστινός. Διοργανώσαμε ένα συνέδριο για την καταπολέμηση των προκαθορισμένων αγώνων και ενημερώσαμε τους ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με την Interpol, την UEFA και τη FIFA, οι πρώτοι που φταίνε είναι οι παράγοντες. Στη συνέχεια και στην ερώτηση γιατί δεν μπορεί να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα, η απάντηση ήταν διότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι εκπαιδευμένοι. Αυτό προσπαθούμε εμείς να κάνουμε, για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το να στήνεις έναν αγώνα είναι σα να μπαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ με ένα όπλο και να το ληστεύεις. Και υπάρχουν και κυρώσεις: μπαίνεις στη φυλακή, δεν ξανακάνεις αυτό που αγαπάς και το κυριότερο -τουλάχιστον για εμάς- δεν μπορείς να βλέπεις τους δικούς σου ανθρώπους στα μάτια. Εμείς είμαστε απόλυτοι. Αν φταίει κάποιος ποδοσφαιριστής να τιμωρηθεί όπως πρέπει. Θέλουμε διαφάνεια, αλλά ο τελευταίος που φταίει συνήθως είναι ο ποδοσφαιριστής».

Για την απαγόρευση δηλώσεων των ποδοσφαιριστών από τις διοικήσεις των ομάδων: « Είτε χάσεις σε ένα παιχνίδι, είτε κερδίσεις, πάντα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να μιλούν στους δημοσιογράφους. Είναι μία από τις υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από το ποδόσφαιρο είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Το ποδόσφαιρο θέλει και συναίσθημα, δε χρειάζεται μόνο τεχνοκράτες, καθώς δεν είναι όπως η λογιστική ή τα μαθηματικά. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να εκπαιδευτούν και μακάρι την επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών να την απορροφήσουν οι ομάδες για να έχουμε τεχνοκράτες που ήταν ποδοσφαιριστές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ