ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ο Πέρεθ έστησε ιστοσελίδα για να στηρίζει Ρεάλ και να παρεμβαίνει σε προπονητές

Real Madrid's President Florentino Perez talks to journalists during a news conference at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Monday, Nov. 23, 2015. Perez appeared before the press two days after Real Madrid lost 0-4 against rival Barcelona. (AP Photo/Francisco Seco)
Real Madrid's President Florentino Perez talks to journalists during a news conference at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Monday, Nov. 23, 2015. Perez appeared before the press two days after Real Madrid lost 0-4 against rival Barcelona. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Μία υπόθεση διαφθοράς που πλήττει την ισπανική κοινωνία από το 2014 "άγγιξε" και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ χρηματοδότησε τη δημιουργία ιστοσελίδας ειδικού σκοπού για να προωθεί τα "θέλω" του.

Μία απίστευτη ιστορία αποκαλύπτεται στην Ισπανία, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο "Púnica" και στο οποίο εμπλέκεται ο Φλορεντίνο Πέρεθ και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Η "Operación Púnica" πρόκειται για μία δικαστική επιχείρηση εναντίον κυκλώματος διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματίες και πολιτικοί οι οποίοι φέρονται να αντάλλασσαν μίζες και να μοίρασαν δημόσια έργα. Σχεδόν 100 άτομα εμπλέκονται στο σκάνδαλο, το οποίο φέρεται να είχε κόστος 250.000.000 ευρώ.

Ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους ο επιχειρηματίας Αλεχάντρο ντε Πέδρο, πασίγνωστος για την έντονη δραστηριότητά του στα social media της χώρας, φέρεται να συνεργάστηκε με τον πρόεδρο των "μερένγκες" και έναν εκ των κορυφαίων εργολάβων της Ισπανίας, με σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα της Ρεάλ στην Ισπανία και στο εξωτερικό.

"Είδηση. Μόλις υπέγραψα ένα σούπερ συμβόλαιο με τον Φλορεντίνο. Οεοεοεοεοεοεοε. Τώρα είμαι Μαδριλένος. Χαχαχα. Είμαι ένας προδότης", ήταν το μήνυμα που έστειλε στον διαμεσολαβητή της συνάντησης και πρόεδρο του τραπεζικού οργανισμού "Société Générale", Ντονάτο Γκονθάλεθ, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο Ντε Πέδρο επιβεβαίωνε με αυτόν τον τρόπο μία συμφωνία αξίας 300.000 ευρώ για έναν χρόνο, ώστε να συμβάλλει με τις γνώσεις του πάνω στα social media για τη βελτίωση της φήμης της Ρεάλ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της " El Diario".

Η καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που οργανώθηκε από τον Ντε Πέδρο, βασίστηκε σε μία ιστοσελίδα που στήθηκε εν μια νυκτί, το "diariobernabeu.com". Η μέθοδος του Ντε Πέδρο ήταν παρόμοια με αυτήν που ακολουθούσε και σε άλλες καμπάνιες του για πολιτικούς και εταιρίες, οι οποίες βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των ισπανικών αρχών.

Χρησιμοποίησε ένα φαινομενικά ανεξάρτητο μέσο όπως αυτή η ιστοσελίδα, στην οποία δημοσίευε ευνοϊκές για τον πελάτη ειδήσεις και αργότερα τις ωθούσε στα social media μέσα από ψεύτικους λογαριασμούς, ώστε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να μειώσει τον αντίκτυπο αρνητικών εξελίξεων.

Σήμερα το "diariobernabeu.com" δεν υπάρχει στον "αέρα" του διαδικτύου, ενώ ο λογαριασμός στο twitter έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Η περιγραφή της ιστοσελίδας ήταν "μία ψηφιακή εφημερίδα με όλα τα νέα της Ρεάλ", ωστόσο δεν αποκαλύπτεται ποιος ήταν ο χρηματοδότης και ποια η σχέση με την εταιρία του Ντε Πέδρο "EICO".

ΤΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ... ΧΑΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΕΘ ΓΙΑ ΜΠΕΙΛ

Το ρεπορτάζ της "El Diario" συνεχίζεται και αναφέρει ότι η επικοινωνιακή ομάδα της Ρεάλ και ορισμένες φορές ακόμα και ο ίδιος ο Πέρεθ έδινε οδηγίες στον Ντε Πέδρο για το περιεχόμενο που θα εμφανιζόταν στο διαδίκτυο. Η σχέση του Ντε Πέδρο με τον Πέρεθ "οικοδομήθηκε" μέσα από δεκάδες SMS και τηλεφωνικές κλήσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία του "Púnica".

Σύμφωνα με τις συνομιλίες που αποκαλύπτονται, το "diariobernabeu.com" δεν χρησιμοποιόταν μόνο για να προωθηθούν τα συμφέροντα της Ρεάλ, αλλά και για να δημοσιεύονται καμπάνιες εναντίον διαιτητών και αντιπάλων του Πέρεθ, όπως ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Ραμόν Καλδερόν, ή ακόμα και για να ασκούνται πιέσεις σε προπονητές για την ενδεκάδα, όπως στον Κάρλο Αντσελότι.

Μία τέτοια περίπτωση αφορούσε την τότε πιο ακριβή μεταγραφή του κόσμου, τον Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος στο πρώτο μισό της σεζόν 2013-2014 δεν είχε καθιερωθεί στο βασικό σχήμα της Ρεάλ. Στις 22:00 της 16ης Ιανουαρίου 2014, ο Ντε Πέδρο έστειλε μήνυμα στον Πέρεθ, στο οποίο του έλεγε: "Πρόεδρε, το βγάζω τώρα και στο στέλνω. Επιπλέον, αύριο στη συνέντευξη Τύπου θα ρωτήσω τον προπονητή γι' αυτό".

Ο Ντε Πέδρο αναφερόταν στην... καμπάνια να γίνει βασικός ο Ουαλός και όντως την επόμενη μέρα στις 07:51 έστειλε ξανά στον Πέρεθ: "Καλημέρα πρόεδρε, ανεβάσαμε δύο άρθρα. Σήμερα κυκλοφορούν στα social media http://www.diariobernabeu.com/bale-reclama-su- sitio/1258 κι αυτό που απευθύνεται στον προπονητή http://www.diariobernabeu.com/ancelotti-pon-bale/1254". Μετά από λίγες ώρες, ακόμα ένα μήνυμα του Ντε Πέδρο στον Πέρεθ έλεγε: "Άλλαξαν πριν από λίγο, όπως ζήτησες. Φιλιά".

Κανένα από τα δύο κείμενα βρίσκονται πλέον στο διαδίκτυο, ωστόσο τα μηνύματα έχουν καταγραφεί, όπως και η ερώτηση του διευθυντή του "diariobernabeu.com", Χαβιέρ Ιγκλέσιας, στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου της επόμενης μέρας, σχετικά με τον Μπέιλ. "Μήπως είναι πολυτέλεια που ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν είναι βασικός σε κάθε παιχνίδι, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο;", ήταν η ερώτηση.

Μετά από τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντε Πέδρο έστειλε το βίντεο στον Πέρεθ μέσω SMS: "Πρόεδρε, το πρωί ρώτησε τον προπονητή, όπως σου είχα πει", ενώ στη συνέχεια έβαλε και το url από το "YouTube". "Ωραία", απάντησε ο Πέρεθ.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΥ CLASICO

Η "diariobernabeu.com" δεν ασκούσε πιέσεις μόνο σε προπονητές της Ρεάλ, αλλά και σε διαιτητές, όπως τον διαιτητή του Ρεάλ - Μπαρτσελόνα 3-4 στις 23 Μαρτίου 2014, Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο. "Καλησπέρα πρόεδρε, είμαστε πάνω από το θέμα του διαιτητή, ειδικά πάνω από τις φωτογραφίες με το χτύπημα του Μπουσκέτς στο κεφάλι του Πέπε", ήταν ένα μήνυμα του Ντε Πέδρο προς τον Πέρεθ.

Ο Ντε Πέδρο έστειλε παρόμοιο μήνυμα στον διευθυντή επικοινωνίας της Ρεάλ, Αντόνιο Γκαλεάνο. "Καλησπέρα Αντόνιο, ασχολούμαστε με τη διαιτησία. Εάν έχεις κάνει ενδιαφέρον, στείλε μου. Ευχαριστώ και φιλιά".

Την επόμενη μέρα, ο Ντε Πέδρο στέλνει σε Πέρεθ και Γκαλεάνο το εξής μήνυμα: "Η Ρεάλ Μαδρίτης συνήθισε να παίζει με δέκα εναντίον της Μπαρτσελόνα http://www.diariobernabeu.com/real-madrid-expulsiones-barcelona-diez-players/ 4170". "Εξαιρετική δουλειά, φιλιά", ήταν η απάντηση του Γκαλεάνο. Ο Ντε Πέδρο έστειλε ακόμα ένα μήνυμα προς τον Πέρεθ: "Κάναμε ακόμα δύο, υπό τις οδηγίες του Αντόνιο. http://www.diariobernabeu.com/real-madrid-perjudicado-arbitros-liga/4169 Και ένα τρίτο, ο Ουντιάνο είναι ένας κατ' εξακολούθησην παραβάτης και ηγέτης της Μπαρτσελόνα http://www.diariobernabeu.com/undiano-mallenco-barcelona/4182".

Δεν ήταν πάντως μόνο ο Γκαλεάνο που έδινε εντολές στον Ντε Πέδρο, το έκανε και ο ίδιος ο Πέρεθ, όπως προκύπτει από μηνύματα που δημοσιεύει η "El Diario", από τον Ιούλιο του 2014. "Άλεξ, μη βάλεις στο Diario Bernabéu ότι η μισή Ευρώπη κυνηγάει τον Ίσκο, επειδή εκτός του ότι δεν είναι αλήθεια, θα δημιουργήσει προβλήματα".

"ΟΚ, τώρα το κατεβάζω. Τέλος πάντων, πρόεδρε, μου λείπει περισσότερο να λένε τι έχει ενδιαφέρον να βάζουμε και τι όχι. Ξεπεράσαμε ήδη τα 2.000.000 views, συνεπώς αυτά που βάζουμε έχουν τις επιπτώσεις τους".

Το θέμα του Ίσκο δεν είναι η μοναδική διόρθωση που ζήτησε ο Πέρεθ από τον Πέδρο. Τον Σεπτέμβριο του 2014, έστειλε το εξής μήνυμα: "Βάζεις πολλά πράγματα για τον Ντι Μαρία". "Ίσως, αλλά να σας πω ότι αυτός είναι ο παίκτης που φέρνει τα νούμερα. Εν τω μεταξύ, σήμερα η 'AS' κριτικάρει την απόφαση που πήρατε με την ακαδημία. Σας στέλνω αυτό http://www.diariobernabeu.com/cantera-real-madrid-remodelacion/13379", απάντησε ο Ντε Πέδρο.

Ο Ντε Πέδρο δημοσίευσε και κείμενα για τον πρώην πρόεδρο της Ρεάλ, Ραμόν Καλδερόν, εχθρό του Πέρεθ, όπως αυτό που έστειλε στον Γκαλεάνο τον Απρίλιο του 2014 : "http://www.diario-bernabeu.com/tapese-un-poquito-senor -ramon-calderon / 4857 ".

ΟΤΑΝ Ο ΠΕΡΕΘ ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΝΤΕ ΠΕΔΡΟ

Σε μερικά από τα μηνύματα, ο ίδιος ο Πέρεθ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Ντε Πέδρο με τα social media. "Κοίτα, να μιλήσουμε λίγο και για το Diario Bernabeu. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι εφημερίδα δική μας", έγραψε ο πρόεδρος της Ρεάλ στον Ντε Πέδρο σε SMS.

Προ μηνών, ο Πέρεθ ανακρίθηκε ως μάρτυρας για τις σχέσεις του με τον Ντε Πέδρο και το συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψαν. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο ανακριτής ρώτησε αρκετές φορές για την ιστοσελίδα "diariobernabeu.com". Ο Πέρεθ αποκρίθηκε ότι αυτό το σάιτ το διαχειρίζεται ο Ντε Πέδρο μέσα από την εταιρία του "για να διατηρεί μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο των followers", όπως αποκαλύπτει ηχητικό ντοκουμέντο της " El Confidencial". Υποστήριξε επίσης ότι η ιστοσελίδα δεν είχε οικονομική σχέση με τον σύλλογο, λειτουργούσε υπό τον Αλεχάντρο ντε Πέδρο και δεν γνώριζε τίποτα για τον διευθυντή Χαβιέρ Ιγκλέσιας.

Επιπλέον, ο Πέρεθ εξέφρασε την μετάνοιά του για τη σύναψη συνεργασίας με τον Ντε Πέδρο και "τη δυστυχία που ένας άνθρωπος που μας παρουσιάζεται ως ειδικός, αποδεικνύεται ότι έχει εμπλακεί σε πράγματα που στιγματίζουν το όνομα της Ρεάλ".

Ο Ιγκλέσιας σήμερα εργάζεται ως συντονιστής στο "Diario Madridista", ενότητα της " ΟΚ Diario" για τη Ρεάλ. Στη δική του κατάθεση ως μάρτυρας για την υπόθεση "Púnica", υποστήριξε προ του εισαγγελέα ότι αυτό το μέσο είχε ως μοναδικό πελάτη τους "μερένγκες". "Υπήρχε ένας πελάτης κι αυτός ήταν η Ρεάλ και μας ζητήθηκαν να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να κάνουμε καμπάνιες εναντίον ενός παίκτη, που δημοσιευόταν και σε άλλα μέσα".

Photo credits: AP Photo/Francisco Seco

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ