ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Το σύγχρονο θαύμα του ποδοσφαίρου

Το σύγχρονο θαύμα του ποδοσφαίρου
Πλατανιάς INTIME SPORTS

Ένα χωριό της Κρήτης μόλις 744 κατοίκων αντιστέκεται στους ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου, κι έχει κάνει ένα μικρό θαύμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το όνομα του; Πλατανιάς (VIDEO).

Ο Πλατανιάς είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά να πούμε πως από την απογραφή του 2001 (744 κάτοικοι) μέχρι του 2011 η αύξηση του πληθυσμού ήταν μεγάλη, αν και τα τελευταία δέκα χρόνια στον Δήμο προστέθηκαν κι άλλοι οικισμοί.

Η ουσία είναι πάντως πως το χωριό του Πλατανιά θεωρείται ο νο.2 προορισμός πανευρωπαϊκά (μετά την Μαγιόρκα) για τις χώρες της Σκανδιναβίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τον χειμώνα να γίνονται πάνω από 10.000 το καλοκαίρι!

Μικρό στο μάτι...

Μπορεί το χωρίο να είναι μικρό, όμως η ομάδα του Πλατανιά έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινά από το μακρινό 1931 και στις σελίδες της κυλά αίμα επαναστατικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φανέλα της ομάδας, που προέρχεται από στολές Γερμανών στρατιωτών!

Έχεις Αναστασάκο; Δεν χάνεις

Όπως μας είπαν άνθρωποι από την Κρήτη, οι πρώτες "επίσημες" εμφανίσεις φτιάχτηκαν από στολές Γερμανών που προσαρμόστηκαν στα μέτρα τους και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το κόκκινο τριφύλλι, το οποίο συμβολίζει τις εκτάσεις της περιοχής που ήταν, τότε, γεμάτες από το συγκεκριμένο φυτό.

Το σύγχρονο θαύμα του ποδοσφαίρου
Πλατανιάς σήμα

Το γήπεδο

Η έδρα του Πλατανιά ονομάζεται "περβόλια" κατασκευάστηκε το 1959 και η ομάδα των Χανίων να αγωνίζεται εκεί από τότε. Βέβαια με την άνοδο της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες έπρεπε να γίνουν βελτιωτικά έργα, τα οποία στο μεγαλύτερο βαθμό χρηματοδοτήθηκαν από ανθρώπους της ομάδας.

Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 1-0

Προστέθηκαν εξέδρες, άλλαξε εντελώς ο χλοοτάπητας, τοποθετήθηκε φωτισμός, αποδυτήρια σύγχρονων προδιαγραφών και δημοσιογραφικά θεωρεία. Το πόσο οικεία αισθάνονται οι φίλαθλοι του Πλατανιά φαίνεται στους εντός έδρας αγώνες, όπου μοιράζονται σταφύλια και άλλα φρούτα!

Η πορεία μέχρι την Superleague

Τα πρώτα χρόνια ο Πλατανιάς βρέθηκε στα τοπικά πρωταθλήματα της Κρήτης μέχρι το 1980 όπου και ξεκίνησε πλέον μία σοβαρή προσπάθεια για την ομάδα των Χανίων.

Από το 1980 μέχρι και το 1993 ο Πλατανιάς ήταν ομάδα "ασανσέρ" από το περιφερειακό πρωτάθλημα στην Δ' Εθνική και το ανάποδο. Από το 1993 μέχρι και το 2009 ωστόσο το "τριφύλλι" αγωνιζόταν μόνο στις τοπικές κατηγορίες, μέχρι να γίνει το... μπαμ!

Αναστασιάδης: "Στόχος μας το πρωτάθλημα"

Το 2008-2009 κατακτά το περιφερειακό πρωτάθλημα και ανεβαίνει στην Γ' Εθνική, όπου στη συνέχεια θα κάνει το απίστευτο με τρεις ανόδους στη σειρά!

Το 2009-2010 η ομάδα θα τερματίσει 12η, όμως την επόμενη σεζόν θα προκριθεί στην Football League τερματίζοντας στην 5η θέση και εκμεταλλευόμενη τις ανακατατάξεις με τα στημένα και τα οικονομικά προβλήματα.

Κανείς δεν το πίστευε

Το σύγχρονο θαύμα του ποδοσφαίρου
INTIME SPORTS

Ο Πλατανιάς στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν για πολλούς ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, καθώς δεν υπήρχε καθόλου εμπειρία στην ομάδα που για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε σε αυτό το επίπεδο. Παρόλα αυτά το "τριφύλλι" θα κερδίσει τον τίτλο του "πρωταθλητή χειμώνα" και στη συνέχεια θα κερδίσει με πρωτιά την άνοδο στην Superleague μέσω των πλέι οφ.

Την Τετάρτη ο Πλατανιάς (24/1/2013) πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας και πέρασε στους "8". Στο πρωτάθλημα μπορεί να παλεύει για την παραμονή, όμως η παρουσία του Άγγελου Αναστασιάδη και της σταθερής διοίκησης γεμίζει με αισιοδοξία τους φιλάθλους της.

Πρέπει να σημειώσουμε πως ο ιδρυτής του συλλόγου Αντώνης Βαρουξάκης είναι συγγενής με τον τωρινό πρόεδρο της ομάδας Στέλιο Βαρουξάκη.

Αναλυτικά τα ματς στα πλέι οφ

Παναχαΐκή - Πλατανιάς 2-3

Καλλονή ΑΕ - Πλατανιάς 0-0

Πλατανιάς - Καλλιθέα 0-1

Πλατανιάς - Παναχαΐκή 1-0

Πλατανιάς - Καλλονή ΑΕ 3-0

Καλλιθέα - Πλατανιάς 2-0

Σύνολο: 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες

Τελική βαθμολογία

Πλατανιάς (6) 11

Καλλιθέα (6) 10

Καλλονή ΑΕ (6) 8

Παναχαΐκή (6) 8

* Η Καλλιθέα με δυο πόντους, Παναχαϊκή με έναν όσους και η Καλλιθέα.

TAGS ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ