ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Ινκούμ: "Έχουν ενδιαφερθεί Ολυμπιακός, Λυών και Γουέστ Χαμ"

Ινκούμ: "Έχουν ενδιαφερθεί Ολυμπιακός, Λυών και Γουέστ Χαμ"

Ο Σάμουελ Ινκούμ, μέσω συνέντευξης σε τοπική εφημερίδα αποκάλυψε το ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό, την Λυών και την Γουέστ Χαμ.

Ο Γκανέζος Σαμουέλ Ινκούμ, μιλώντας στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα", αποκάλυψε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων συλλόγων, παρουσιάστηκε αινιγματικός όσον αφορά το μέλλον του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα πάει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ως ποδοσφαιριστής του Πλατανιά.

Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου με τον Πλατανιά;

"Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω το Θεό και ύστερα τους ανθρώπους του Πλατανιά. Τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο αλλά ειδικότερα το μεγάλο ευχαριστώ αφορά τους φιλάθλους. Νομίζω ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, όλοι έλεγαν ότι θα υποβιβαστούμε. Όλα τα παιδιά δουλέψαμε σκληρά. Και ο προπονητής επίσης, ένας προπονητής που είναι πολύ καλός. Είχαμε κοινό τρόπο σκέψης, δουλέψαμε σαν ομάδα και καταφέραμε να σωθούμε. Πρώτα απ’ όλα ήταν μια εξαιρετική επιτυχία για μένα γιατί επειδή θα πάω στο Μουντιάλ δεν θα ηχούσε καλά, θα ήταν άσχημο για μένα και είμαι χαρούμενος που η ομάδα τερμάτισε στην 14η θέση. Είμαι χαρούμενος που πηγαίνω στο Παγκόσμιο Κύπελλο σαν παίκτης του Πλατανιά!"

Πώς έζησες τη χρονιά κατά την εξέλιξή της; Κάποια στιγμή είχες δηλώσει ότι αυτή η ομάδα δεν θα υποβιβαστεί.

"Το είπα πριν ότι πιστεύω στην ομάδα. Πιστεύω ότι έχουμε ποιοτικούς παίκτες και είμαστε περισσότερο σαν οικογένεια. Όλοι στην ομάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τους φιλάθλους, ο ένας αγαπάει τον άλλο. Ο προπονητής είναι πολύ καλός, πιστεύει στον Θεό και γνωρίζει τι έκανε γι’ αυτόν. Όλοι μας πιστεύουμε στο Θεό. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να παραμείνουμε στην κατηγορία και να μην πέσουμε στη Β’ Εθνική."

Είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου;

"Ναι είμαι."

Το λέω αυτό γιατί πριν τον Πλατανιά, η αλήθεια ότι δεν είχες παιχνίδια στα πόδια σου. Κι όμως σχηματίσαμε όλοι μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

"Νομίζω ότι αυτά που λες είναι σωστά. Είμαι χαρούμενος γιατί κατάφερα πράγματι κι έπαιξα αρκετά. Το βλέπετε κι εσείς, το βλέπω όμως κι εγώ από τον εαυτό μου ότι νιώθω έτοιμος για το Μουντιάλ και αυτό είναι πολύ καλό ότι ήρθα εδώ να παίξω και τώρα να πηγαίνω στο Μουντιάλ για ν’ αποδείξω σε όλους ότι είμαι καλός παίκτης. Είμαι ευτυχισμένος που ήρθα εδώ και έπαιξα. Αγάπησα αυτή την ομάδα, δεν είναι απλά ότι αγωνίστηκα. Αγαπάω τον Πλατανιά και τους φιλάθλους!"

Κανείς δεν κατάλαβε και ίσως να μην ξέρει ακόμα πώς ήρθες στον Πλατανιά. Θα μας εξηγήσεις; Πώς είναι δυνατόν ένας παίκτης, διεθνής με την Εθνική του ομάδα, ακριβοπληρωμένος, να έρχεται στον “μικρό” Πλατανιά;

'Άκουσα ότι ο Πλατανιάς ενδιαφερόταν για μένα. Ο ατζέντης μου, μου τηλεφώνησε. Ο συνεργάτης του μάλιστα είναι εδώ, στην Ελλάδα και λέγεται Βασίλης. Δουλεύει στην Ελλάδα."

Μήπως θυμάσαι το επίθετό του;

"Λέγεται Βασίλης. Μου τηλεφώνησε ένα απόγευμα όταν ήμουν στην Γκάνα."

Βρισκόσουν στην Γκάνα δηλαδή.

"Ήμουν στην Ουκρανία, αλλά είχε σταματήσει το πρωτάθλημα και βρισκόμουν στην Γκάνα για τα Χριστούγεννα. Ο ατζέντης μου, μου τηλεφώνησε λέγοντάς μου για τον Πλατανιά."

Και τι σου είπε;

"Ότι με θέλει, ότι ενδιαφέρεται για μένα και μετά μιλήσαμε με τον προπονητή πριν τον Άγγελο…"

Το Νίκο Αναστόπουλο.

"Το Νίκο, ναι. Ο οποίος μου είπε “είσαι σίγουρος ότι θα έρθεις;”. Του είπα ναι και δεν μπορούσε να το πιστέψει! Ο ατζέντης μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έπρεπε να τους ενημερώσω ότι θα ερχόμουν σίγουρα γιατί δεν το πίστευαν! Έλεγαν ότι είμαι πιο σημαντικός από την ομάδα αλλά εγώ τους είπα ότι όλα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Μπήκα στο ίντερνετ για να βρω στοιχεία για τον Πλατανιά και είδα ένα όμορφο νησί, την Κρήτη και μια πολύ ωραία πόλη… Μίλησα και πάλι με τον μάνατζέρ μου και του είπα ότι η ομάδα έχει καλούς ποδοσφαιριστές, όπως τον Αζίζ Τετέ."

Τον ήξερες τον Τετέ; Γνωριζόσασταν;

"Ναι, ασφαλώς, από την Γκάνα. Όταν ήμουν αρχηγός στην Εθνική ομάδα κάτω των 23 ετών, αγωνιζόμασταν μαζί. Μιλήσαμε και μου είπε ότι πρόκειται για ένα καλό κλαμπ και είπα γιατί όχι…"

Κι έτσι ήρθες… Πώς έζησες την εμπειρία στην Ελλάδα; Πώς σου φάνηκε το ελληνικό πρωτάθλημα;

"Νομίζω ότι το επίπεδο είναι υψηλό. Παίζουν καλοί και ποιοτικοί παίκτες στο πρωτάθλημα και υπάρχουν επίσης μεγάλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, που παίζουν πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ίσως δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό όσο το γαλλικό αλλά είναι ένα καλό πρωτάθλημα. Το ότι η Εθνική σας ομάδα είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο σημαίνει ότι το πρωτάθλημα έχει επίπεδο."

Στην Ελλάδα πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε τα γήπεδα που υπάρχουν στη Γαλλία ή την Ελβετία.

"Ναι, αλλά ο Ολυμπιακός έχει ένα ωραίο γήπεδο, όπως και ο Παναθηναϊκός. Ακόμα και ο Πλατανιάς έχει ωραίο γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος είναι εξαιρετικός. Το γήπεδο είναι μικρό αλλά είναι ωραίο. Ποδόσφαιρο είναι… Δεν έχουν σημασία όλα αυτά, όλα είναι ποδόσφαιρο…"

Υπάρχουν πληροφορίες στην Ελλάδα ότι βρίσκεσαι σε συζητήσεις με τον Ολυμπιακό. Έχεις να πεις κάτι γι’ αυτό καταρχήν;

"Νομίζω όχι."

Θα ήταν κάτι υπέροχο για όσους σε συμπαθούν να μείνεις στην Ελλάδα, συμφωνείς;

"Κι εμένα θα μου άρεσε! Ακόμα και στον Πλατανιά γιατί όχι; Λατρεύω αυτό το μέρος."

Καταλαβαίνεις όμως ότι ο Ολυμπιακός είναι ένα άλλο επίπεδο, πολύ υψηλότερο, μια ομάδα που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

"Το ξέρω ότι ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα, που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, την αντιμετώπισα. Διαθέτει τα πάντα ως επαγγελματική ομάδα, είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Έπαιξε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είδα τα παιχνίδια στην τηλεόραση. Ήταν δύο εξαιρετικά παιχνίδια."

Εσύ τι προτιμάς; Να συνεχίσεις την καριέρα σου στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για παράδειγμα ή να πας κάπου αλλού στην Ευρώπη;

"Αυτή τη στιγμή μπορώ να σου πω ότι υπάρχουν πέντε ομάδες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για μένα. Η Γουέστ Χαμ, η Λιόν, ο Ολυμπιακός…"

Πώς έμαθες για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού; Απ’ τον μάνατζέρ σου;

"Ναι. Έχω τον μάνατζέρ μου και μιλάμε. Τώρα που μιλάμε, βρίσκεται στην Αθήνα. Δεν θέλω να μιλήσω παραπάνω τώρα, το μυαλό μου πρέπει να το έχω στο Μουντιάλ. Ποιος ξέρει όμως, στο ποδόσφαιρο κανείς δεν ξέρει… Ίσως μπορέσω να ξανάρθω εδώ, ίσως πάω κάπου αλλού. Όλα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, είμαι έτοιμος να πάω οπουδήποτε."

Το καλοκαίρι ακολουθεί λοιπόν το Μουντιάλ και θα είναι σίγουρα για σένα μια εξαιρετική εμπειρία. Θα είναι η πρώτη σου φορά;

"Όχι, ήμουν και στη Νότια Αφρική. Έπαιξα εναντίον των ΗΠΑ και της Ουρουγουάης. Θα είναι η δεύτερή μου φορά. Έχω ήδη την εμπειρία για το πώς είναι. Είναι καλό για μένα γιατί είμαι νέος κι έχω αρκετό μέλλον μπροστά μου. Τον Ιούνιο γίνομαι 25. Πρέπει να παραμείνω συγκεντρωμένος. Νομίζω ότι δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι το πρώτο παιχνίδι είναι με τη Γερμανία, όχι συγνώμη το πρώτο παιχνίδι είναι με τις ΗΠΑ, το δεύτερο με τη Γερμανία και το τρίτο κόντρα στην Πορτογαλία. Με τις ΗΠΑ έχουμε ξαναπαίξει, ήταν το πρώτο μου ματς το 2010 στη Ν. Αφρική και κερδίσαμε. Με τη Γερμανία ήμασταν επίσης στον ίδιο όμιλο το 2010 και μας κέρδισε. Στον όμιλό μας είναι και η Πορτογαλία που είναι μια καλή ομάδα κι έτσι μπορούμε να δείξουμε κι εμείς τις δυνατότητές μας γιατί κι η Γκάνα είναι μια καλή ομάδα. Και στην Γκάνα έχουμε καλούς παίκτες που παίζουν σε κορυφαίο επίπεδο. Χρειάζεται να δουλέψουμε σαν ομάδα και να είμαστε ενωμένοι."

Όπως ξέρεις, είναι και η Ελλάδα στο Μουντιάλ. Πώς τη βλέπεις;

"Απ’ όσο είδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν καλούς και ποιοτικούς παίκτες. Για μένα αυτό που έχει σημασία στο ποδόσφαιρο είναι να δουλεύεις σαν ομάδα. Ο Ινκούμ είναι καλός παίκτης αλλά δεν αρκεί να παίξει μόνον ο Ινκούμ, χρειάζεται να παίξεις ομαδικά κι έτσι πηγαίνεις μπροστά. Οπότε, όσον αφορά το τι νομίζω, θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά γιατί έχει καλούς παίκτες."

Παρεμπιπτόντως κι επειδή τον αναφέρει συνέχεια, πιστεύεις αλήθεια ότι είναι δύσκολος σαν χαρακτήρας ο Αναστασιάδης;

"Παρατήρησα πως είναι άνθρωπος της πειθαρχίας. Αν λέει ναι, είναι ναι. Άμα πει όχι είναι όχι. Έχοντας δουλέψει με πολλούς προπονητές στο παρελθόν, μεγάλους προπονητές, όπως ο Χουάντε Ράμος που έχει περάσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τότεναμ, νομίζω ότι είναι μια χαρά. Όταν λέει ναι, είναι ναι. Μερικές φορές χρειάζονται τέτοιοι προπονητές για να επιβάλλουν πειθαρχία γιατί, ξέρεις, εμείς οι παίκτες κάποιες φορές αφήνουμε τον εαυτό μας… Επειδή έχουμε καταφέρει πολλά, νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, οπότε χρειαζόμαστε τέτοιους προπονητές για να μας “επαναφέρουν”. Θέλω να ευχαριστήσω πάντως και τον προπονητή που με έφερε στον Πλατανιά και είναι τώρα στον Πανιώνιο και γενικότερα όλους στον Πλατανιά."

Καταλαβαίνω ότι τον αγάπησες τον Πλατανιά.

"Ναι, τον αγαπάω. Και πραγματικά θα επιστρέψω μετά το Μουντιάλ."

Για διακοπές;

"Όχι, για να αποχαιρετήσω όλους πιο επίσημα."

TAGS ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ