ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"

Τρεις μέρες μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ ο Μάρκος Βελλίδης μιλάει στο Sport24.gr για τον φετινό ΠΑΣ Γιάννινα, το πώς ξεκίνησε να παίζει τερματοφύλακας και το όνειρό του. Διαβάστε ποιον έχει ως πρότυπο και ποιες χώρες θα ήθελε αντιπάλους της Εθνικής μας στο Μουντιάλ.

Μπορεί τη Δευτέρα ο ΠΑΣ Γιάννινα να ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 2-0, όμως, εκείνος που έστρεψε πάνω του τα βλέμματα με την απόδοσή του ήταν ο Μάρκος Βελλίδης.

Ο Έλληνας τερματοφύλακας μέχρι το εύστοχο πέναλτι του Λούκας φάνταζε ανίκητος και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αναδείχτηκε και MVP της αναμέτρησης.

Τρεις μέρες μετά ο πρώην τερματοφύλακας του Άρη, ο οποίος άρχισε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, μιλάει στο Sport24.gr για τον ΠΑΣ Γιάννινα και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα όσα έχει βρει εκεί, όπως και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Γιώργος Χριστοβασίλης στη μεταγραφή του, ενώ αποκαλύπτει πως το μεγάλο του όνειρο είναι να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο.

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"
INTIME SPORTS

Μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ ήσασταν όλοι σκασμένοι. Θεωρείς ότι τι πώς αντιμετωπίσατε το αποτέλεσμα αποτυπώνει τις φιλοδοξίες της ομάδας;

Σίγουρα έχει φιλοδοξίες η ομάδα και θέλαμε πάρα πολύ αυτό το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι θέλαμε το παιχνίδι πολύ περισσότερο από τον ΠΑΟΚ για να αναρριχηθούμε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Δεν ήρθε αυτό το αποτέλεσμα και πραγματικά είμαστε σκασμένοι.

Πέρυσι ο ΠΑΣ έκανε μία ονειρεμένη χρονιά και μπήκε στην πεντάδα. Φέτος αντιλαμβάνομαι ότι ο στόχος είναι ο ίδιος. Πώς το βλέπεις και ποιους πιστεύεις ότι πρέπει να ανταγωνιστείτε;

Εγώ δε θα ήθελα να θέσω συγκεκριμένο στόχο. Αυτό που έχω πει είναι ότι πρέπει να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, να πιστεύουμε στην ομάδα μας, να πιστεύει ο ένας τον άλλο. Όσο περισσότερους βαθμούς πάρουμε τόσο το καλύτερο. Μακάρι να είμαστε στην πεντάδα και να μπούμε στα πλέι οφ. Αν κυνηγήσουμε την πεντάδα οι ομάδες που πρέπει να κοντράρουμε είναι αυτές που βρίσκονται τώρα λίγο πάνω από εμάς.

Η φετινή σεζόν είναι ιδιαίτερη για τον ΠΑΣ. Αρχικά γιατί πέρυσι η χρονιά ήταν ονειρική με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και δευτερευόντως λόγω όσων έγιναν το καλοκαίρι. Σας στοίχισε ο αποκλεισμός από την Ευρώπη με τον τρόπο που ήρθε;

Όπως και εμείς έτσι και οι φίλαθλοί μας έχουν τις φιλοδοξίες και θέλουν να βλέπουν την ομάδα να παίζει στα πλέι οφ. Νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όσο για ό,τι έγινε το καλοκαίρι, όταν η ομάδα δεν έπαιξε στην Ευρώπη παρόλο που είχε περάσει θεωρώ πως ο πρόεδρος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να παίξουμε. Φτάσαμε μέχρι τα δικαστήρια. Ο πρόεδρος έκανε τα πάντα. Δεν ξέρω τι έφταιξε, ποιο ήταν το πρόβλημα, όμως, η ομάδα έκανε τα πάντα.

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"
INTIME SPORTS

Η σεζόν άρχισε με τον Σάββα Παντελίδη. Τι δεν πήγε καλά; Πιστεύεις ότι πλήρωσε τη σχέση του με τον κόσμο; Γιατί απ' όσο γνωρίζω η διοίκηση είχε καλή άποψη και όλη τη διάθεση να τον στηρίξει.

Δε νομίζω ότι συνέβη κάτι άσχημο με τον κύριο Παντελίδη. Και με τους ποδοσφαιριστές είχε πολύ καλή σχέση και σαν προπονητής ήταν εξαιρετικός στη δουλειά του και φυσικά σαν άνθρωπος. Όπως λες η διοίκηση ήθελε να τον στηρίξει, αλλά ήρθαν κάποια συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και σε τέτοιες περιπτώσεις όπως ξέρουμε την πληρώνει ο προπονητής. Σίγουρα ήταν ένας άνθρωπος που βοήθησε πολύ την ομάδα. Με αυτόν κάναμε προετοιμασία, με αυτόν δουλέψαμε και έχω να θυμάμαι μόνο καλά πράγματα.

"Ο αποκλεισμός από το κύπελλο η χειρότερη στιγμή της χρονιάς"

Ο αποκλεισμός από το κύπελλο είναι ως τώρα η πιο άσχημη στιγμή της σεζόν; Σκεφτόσασταν ότι χάσατε μία ευκαιρία για να κάνετε μία καλή πορεία; Γιατί αντίπαλός σας ήταν ο Αιγινιακός.

Σίγουρα ήταν η χειρότερη στιγμή της ομάδας γιατί πάντα είναι άσχημο όταν αποκλείεσαι από μία ομάδα μικρότερης κατηγορίας. Θεωρώ ότι αν ήμασταν πιο προσεκτικοί θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, και να διεκδικήσουμε ακόμα και την είσοδό μας στα ημιτελικά γιατί η κλήρωση αποδείχτηκε πολύ βατή. Δεν έγινε αυτό, δε στεκόμαστε εκεί, αλλά δεδομένα ήταν η χειρότερη στιγμή της χρονιάς.

Η επιλογή του Σάκη Τσιώλη ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή για να συνεχιστεί η σεζόν. Στον ένα μήνα που είναι μαζί σας έχετε διαπιστώσει κάποιες διαφορές;

Αρχικά είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συνεργάζομαι και πάλι με αυτόν τον προπονητή, γιατί ήταν εκείνος που με καθιέρωσε στον Άρη. Μου έδωσε τη δυνατότητα να παίζω βασικός. Νομίζω ότι ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας και οι παίκτες που έχουν δουλέψει μαζί του μόνο καλά μπορούν να πουν. Προσφέρει στην ομάδα ποιότητα και μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους προπονητές της χώρας. Μόνο θετική μπορεί να είναι η προσφορά του και στους παίκτες και στην ομάδα συνολικά.

"Μπορεί κάποια στιγμή να αγωνιστώ στην ομάδα με την οποία πρωτοξεκίνησα"

Έκανες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Προέρχεσαι από μια φουρνιά με αρκετά παιδιά από εσάς να παίζουν στη Superleague. Εσύ, ο Σιόντης, ο Τριποτσέρης, ο Στάθης, ο Τσεμπερίδης. Έτυχε λόγω ταλέντου ή πέτυχε λόγω δουλειάς;

Έχω κάτσει πέντε χρόνια στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και έχω περάσει πολύ ωραίες στιγμές. Ουσιαστικά εκεί έμαθα τη θέση του τερματοφύλακα. Μου παρείχαν τα πάντα. Δεν έχω παίξει επαγγελματικά στον Παναθηναϊκό, αλλά νομίζω πως κάθε χρόνο βγάζει παιδιά και η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Μπορεί κάποια στιγμή να τα φέρει έτσι η τύχη και να αγωνιστώ στην ομάδα με την οποία πρωτοξεκίνησα και έγινα γνωστός στον φίλαθλο κόσμο.

Υπήρχε κάποιος από εκείνη τη φουρνιά που ξεχώρισες και κάποιος που πίστευες και δε βγήκε;

Έχω συναντήσει πάρα πολύ καλούς νεαρούς παίκτες. Αυτό ίσως να είναι το πρόβλημα, η νεαρή ηλικία, γιατί στη συνέχεια δεν είχαν την εξέλιξη που περίμενε κανείς. Τους έβλεπες στα 15-16 ότι ήταν απίστευτα ταλέντα, αλλά δε συνέχισαν έτσι. Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί όσο μεγαλώνεις αλλάζουν οι προτεραιότητες και αν δε δείξεις σεβασμό σε αυτό που κάνεις, τότε μένεις πίσω. Δε θα ήθελα να σταθώ σε ονόματα.

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"
INTIME SPORTS

Παρεμπιπτόντως και στον ΠΑΣ γίνεται πολύ καλή δουλειά στην ανάδειξη παικτών τα τελευταία χρόνια. Δίνονται ευκαιρίες είτε είναι κάποιος από τις ακαδημίες, όπως οι Μάριος Οικονόμου (που πήρε μεταγραφή στην Κάλιαρι), είτε έρχεται σε νεαρή ηλικία όπως οι Δημήτρης Κολοβέτσιος και Νίκος Κοροβέσης. Εσύ τι έχεις δει στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην ομάδα.

Αυτή η ομάδα έχει τρομερή υγεία. Όλα ξεκινάνε από τον πρόεδρο της ομάδας, ο οποίος παρέχει πραγματικά τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μόνο καλό μπορεί να κάνει στην καριέρα σου το να συνεργάζεσαι με έναν τόσο καλό άνθρωπο. Τα παιδιά που είναι σε νεαρή ηλικία είναι πολύ θετικό που τους δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να παίξουν σε μία ομάδα τόσο καλή όσο ο ΠΑΣ. Ο ΠΑΣ κάθε χρόνο δείχνει να είναι και καλύτερος και πέρυσι με την πώληση του Οικονόμου στην Ιταλία απέδειξε πως έχει βρει τον τρόπο να δημιουργεί παίκτες και να τους πουλάει στη συνέχεια είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.

Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει γίνει συνολικά στροφή προς τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Τελικά μπορούμε να πούμε ότι βγήκε και κάτι καλό από την όλη κατάσταση; Στον Άρη πέρυσι για παράδειγμα βίωσες και τις δύο εποχές, και εκείνη των πολλών ξένων και την τωρινή που το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο.

Έχω βιώσει και το μοντέλο με τους Ισπανούς και τους Αργεντινούς και αυτό με τους Έλληνες. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί παίκτες και δε θα πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία μόνο όταν οι ομάδες δε μπορούν να σταθούν οικονομικά. Πρέπει να τους δίνονται ευκαιρίες και όταν οι ομάδες είναι υγιείς για να παίζουν δίπλα σε καλούς παίκτες. Δε γίνεται να μπαίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς να τους παρέχουμε κάποια εφόδια. Θεωρώ πως οι Έλληνες παίκτες δουλεύουν αρκετά.

Μία και είναι η ομάδα στην οποία βρισκόσουν τα προηγούμενα χρόνια, πώς βλέπεις τον Άρη;

Στον Άρη πέρασα πολύ όμορφες στιγμές. Όταν πήγα η ομάδα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, είχε αρκετά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, έναν απίστευτο προπονητή, τον κύριο Κούπερ, και έναν κόσμο που σε κάθε παιχνίδι γέμιζε το Βικελίδης. Από την περσινή χρονιά βλέπουμε πως έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εύχομαι όλα να ομαλοποιηθούν για τους παίκτες και όσους εργάζονται εκεί και μακάρι ο Άρης να βρει τον δρόμο του και να επιστρέψει στις πρώτες θέσεις.

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"
INTIME SPORTS

Να πάμε και σε σένα λίγο. Για ποιον λόγο επέλεξες τον ΠΑΣ;

Ο ΠΑΣ αυτή τη στιγμή όπως είπες δίνει ένα κίνητρο στους νέους ποδοσφαιριστές και σου παρέχει όλα τα εφόδια. Ο βασικός λόγος που επέλεξα τον ΠΑΣ ήταν ότι έκατσα στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο. Πραγματικά με εξέπληξε η όλη συμπεριφορά του, με δελέασε με τον τρόπο του. Με τη συζήτηση που κάναμε κατάλαβα πόσο πολύ με ήθελε στην ομάδα. Επιπλέον, η ομάδα μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα και να βγω κι εγώ κερδισμένος από αυτό. Η επιλογή για μένα ήταν εύκολη. Η ομάδα ήταν ούτως ή άλλως καλή, έμειναν οι περισσότεροι παίκτες και βγάζει υγεία προς τα έξω. Όλα ήταν εξ αρχής υπέρ.

Συνήθως για να γίνει κάποιος τερματοφύλακας πρέπει να το θέλει πάρα πολύ. Στο σχολείο θυμάμαι ότι τερματοφύλακας έπαιζε μόνο όποιος το ζητούσε ή όποιος δεν προσέφερε πολλά στην ομάδα. Εσύ πώς επέλεξες αυτή τη θέση;

Υπήρχε μία φανέλα σπίτι μου με το Νο1 και φορώντας αυτή μπορούσα μόνο τέρμα να παίξω. Ξεκινώντας σε αυτή τη θέση είδα ότι μου άρεσε και ότι μπορούσα να κάνω μερικά πράγματα και στη συνέχεια δεν την άλλαζα με τίποτα.

Τι θα ήθελες να βελτιώσεις από το παιχνίδι σου;

Καθημερινά πρέπει να βελτιώνουμε πράγματα. Αν πει κάποιος αθλητής ότι τα έχει όλα και ότι είναι τέλειος μάλλον θα είναι ο Ρονάλντο ή ο Μέσι. Κανείς άλλος δεν τα έχει όλα. Αλλά κι εκείνοι δίνουν το 100% για να είναι σε αυτό το επίπεδο. Πραγματικά προπονούμαι στο 100% και είμαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι μου. Δε θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο ως μειονέκτημά μου. Θα το κρατήσω για μένα για να μην το εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι (γέλια)...

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"
INTIME SPORTS

Τελικά είναι πιο εύκολο για έναν τερματοφύλακα να διακριθεί σε μία μικρή ή μεγάλη ομάδα; Γιατί ναι μεν στη μεγάλη ομάδα η άμυνά του τον προστατεύει σε σημαντικό βαθμό, αλλά κι εκείνος κρίνεται από μία ή δύο φάσεις, ενώ σε μία μικρή ομάδα μπορεί να φάει γκολ και να κάνει άλλες επτά επεμβάσεις.

Θεωρώ ότι μπορεί να διακριθεί σε μία σοβαρή ομάδα. Δε χρειάζεται να είναι η καλύτερη, ούτε μία από αυτές που πέφτουν. Πρέπει να είναι μία σοβαρή ομάδα, με παίκτες που έχουν κίνητρο, που θέλουν να κερδίζουν και να υπάρχει σωστή συνοχή. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι θα είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει, μπορεί να εξελιχθεί και να διακριθεί.

Έχεις πρότυπο κάποιον τερματοφύλακα;

Κασίγιας... Και από Ελλάδα μου άρεσε πολύ ο Νικοπολίδης. Δούλευε ασταμάτητα και αυτό μου άρεσε.

Επομένως, είσαι κατά αυτού που κάνουν στον Κασίγιας τον τελευταίο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου Μουρίνιο και Αντσελότι προτιμούν τον Ντιέγκο Λόπεθ;

Κατά δεν είμαι, και ο Λόπεθ είναι πολύ καλός, αλλά αν ήταν στο χέρι μου θα προτιμούσα τον Κασίγιας, είναι λίγο καλύτερος. Επειδή μου αρέσει πολύ, για μένα ο Κασίγιας είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι τερματοφύλακες βέβαια. Αυτό που μου αρέσει γενικά σε έναν τερματοφύλακα είναι να είναι σοβαρός, να αποφεύγει τα αστεία λάθη και να εμπνέει σιγουριά στους συμπαίκτες του. Όποιος τα καταφέρνει αυτά, μπορεί να κάνει καριέρα και να είναι αξιόπιστος.

Βελλίδης στο Sport24.gr: "Όνειρο μου η Εθνική"
INTIME SPORTS

Ο καθένας όταν αρχίζει την καριέρα του κάνει κάποια όνειρα. Τι από αυτά έχεις πετύχει ως τώρα και τι θα ήθελες να γίνει πραγματικότητα στα επόμενα χρόνια σου;

Στόχος μου ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το έχω καταφέρει, έχω κάνει μία καριέρα. Το καλό είναι ότι στο άθλημά μας ποτέ δε σταματάς να ονειρεύεσαι. Ένα όνειρο για μένα είναι η Εθνική ομάδα. Θέλω να αγωνιστώ με το εθνόσημο και να γίνω μέλος της καθημερινότητας της Εθνικής. Είναι ο στόχος που έχω βάλει στην καριέρα μου και όταν τον πραγματοποιήσω θα είμαι πολύ ευτυχισμένος, αλλά καθημερινά βάζεις προκλήσεις στον εαυτό σου για να έχεις κίνητρο.

Το εξωτερικό, δηλαδή, δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Υπάρχει στο μυαλό μου, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δε θα με ενδιέφερε να πάω στο εξωτερικό μόνο και μόνο για να πω ότι πήγα. Θεωρώ ότι το πρωτάθλημά μας είναι ανταγωνιστικό, αρκεί να το βλέπουμε κι εμείς έτσι. Εμείς πρέπει να το προσέχουμε και να το κάνουμε συνεχώς και καλύτερο. Θα ήθελα σίγουρα να παίξω σε μία ομάδα του εξωτερικού, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε να πάω σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όχι σε κάποιο πιο υποβαθμισμένο.

"Θα είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρεθώ στην Εθνική"

Φέτος είναι χρονιά Μουντιάλ. Δεδομένου και ότι ο Φερνάντο Σάντος έχει δείξει πως δίνει ευκαιρίες σε όποιους πηγαίνουν καλά, έχεις ένα επιπλέον κίνητρο να κάνεις μία καλή σεζόν;

Ο κύριος Σάντος έχει δείξει πως είναι ένας προπονητής που δίνει ευκαιρίες όταν κάποιος πηγαίνει πολύ καλά και αυτό βοηθάει τον καθένα να δίνει το 100%. Αλλά δεν είναι μόνο το Μουντιάλ. Και μόνο να κληθείς στην Εθνική για μία προπόνηση είναι κίνητρο για κάθε αθλητή. Σίγουρα αυτό που έχει πετύχει η Εθνική μας τα τελευταία χρόνια είναι κάτι εντυπωσιακό και πραγματικά αυτό δίνει τεράστιο κίνητρο σε όλους. Θα είναι μεγάλη μου τιμή και μεγάλη μου χαρά να βρεθώ εκεί.

Για να κλείσουμε, ποιους αντιπάλους θα ήθελες για την Εθνική μας στην κλήρωση της Παρασκευής; Ας πούμε ότι θα είμαστε στο τέταρτο γκρουπ, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες ( σ.σ. υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούμε και στο δεύτερο).

Αρχικά ελπίζω να μείνουμε στο τέταρτο γιατί θα είναι καλύτερο να αποφύγουμε τις ευρωπαϊκές ομάδες. Αν μείνουμε, λοιπόν, στο τέταρτο γκρουπ θα ήθελα τις Ελβετία, Εκουαδόρ και Ονδούρα.

TAGS ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ