ΠΑΟΚ

Στέφενς: "Θα παίζουν οι καλύτεροι για την ομάδα"

Στέφενς: "Θα παίζουν οι καλύτεροι για την ομάδα"

Ξεκάθαρα μηνύματα του Στέφενς στους παίκτες του ΠΑΟΚ σε συνέντευξη-ποταμό. Τι λέει για τη φιλοσοφία του και την επιλογή του να έρθει στην ομάδα

Άνθρωπος που ζει από το ποδόσφαιρο, αλλά και για το ποδόσφαιρο. Ο Χουμπ Στέφενς αυτοπροσδιορίζεται μέσα από μία μεγάλη συνέντευξή του στην Αυστρία. Ο 60χρονος τεχνικός μιλά για τον δικό του ΠΑΟΚ, τη φιλοσοφία που θέλει να έχει, αλλά και τη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές.

Και είναι ξεκάθαρος όταν μιλά για το φετινό στόχο του ΠΑΟΚ: Ελπίζω να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Και όταν κερδίζεις κάθε παιχνίδι, νομίζω τα πας καλά".

Αποστολή στην Αυστρία: Στέργιος Αναστασιάδης

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν έχει σχηματίσει εικόνα για το ρόστερ του ΠΑΟΚ μετά από δύο εβδομάδες προετοιμασίας: "Νομίζω πως ναι. Βέβαια, μέχρι το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, νομίζεις ότι τα κάνεις όλα καλά στην προετοιμασία. Όμως, η πραγματικότητα θα φανεί στα επίσημα παιχνίδια".

Για το πρόγραμμα των φιλικών που ήταν Κυριακή-Τετάρτη: "Συνήθως το πρώτο παιχνίδι της προετοιμασίας γίνεται με αντίπαλο κάποια ερασιτεχνική ομάδα, αλλά εμείς παίξαμε κόντρα στην Ανζί. Το πρόγραμμα ήταν ήδη σχεδιασμένο και δεν είχα πρόβλημα, ελπίζουμε πάντως πως και κατά τη διάρκεια της σεζόν θα αγωνιζόμαστε Τετάρτη – Κυριακή".

Για την φιλοσοφία του και αν την έχει τροποποιήσει ερχόμενος στον ΠΑΟΚ: "Πάντα αυτή εξαρτάται από την ικανότητα και τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών. Δεν είναι καλό να θέλεις ως προπονητής να δεις από τους παίκτες μόνο αυτά που έχεις εσύ στο μυαλό σου. Είναι σημαντικό να βλέπεις και ποιο είναι το ταλέντο και η ποιότητα της ομάδας σου, του ρόστερ. Μετά, θα δοκιμάσεις να κάνεις μια καλή "μίξη", αλλά επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και τι μπορούν να σου δώσουν οι παίκτες σου. Πάντα κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Πιστέψτε με. Η φιλοσοφία μου είναι απλή. Πρέπει να έχεις τη μπάλα. Αν έχεις εσύ τη μπάλα, δεν μπορεί ο αντίπαλος να σκοράρει. Το σύστημα δεν είναι σημαντικό για μένα, το σημαντικό είναι η οργάνωση. Πρέπει να είμαστε οργανωμένοι και όταν έχουμε τη μπάλα, ελπίζω να την έχουμε τις περισσότερες φορές, αλλά και όταν δεν έχουμε την μπάλα. Εκεί, πρέπει το συντομότερο δυνατό να πηγαίνουμε πάνω στην μπάλα. Αυτό θέλω. Όταν για παράδειγμα χάνεις 1-0, πρέπει να πάρεις ρίσκα. Αυτό είναι το λογικό. Πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες του κάθε αγώνα".

Για το ότι πολλές φορές στα φιλικά, όταν έπαιρνε ο ΠΑΟΚ τη μπάλα έκανε αμέσως επίθεση: "Αυτό εξαρτάται και από τον αντίπαλο. Δεν μπορείς βέβαια να παίζεις συνέχεια τη μπάλα γύρω-γύρω. Δεν αρέσει αυτό στους θεατές. Όταν έχεις ευκαιρία να σκοράρεις πρέπει να το κάνεις. Πάντα εξαρτάται από το παιχνίδι και από τον αντίπαλο. Βλέπω ότι κάποιοι παίκτες έχουν πρόβλημα να παίξουν γρήγορα με τη μπάλα, να αντιδράσουν επιθετικά. Αυτό είναι φυσιολογικό όμως. Γι΄ αυτό γίνεται η προετοιμασία, για να δούμε τι μας λείπει και να το φέρουμε στην ομάδα".

Για το αν θεωρεί πως βρήκε στον ΠΑΟΚ όλα όσα του υποσχέθηκαν: "Η οργάνωση της ομάδας είναι εξαιρετική. Η αντίστοιχη της Μπουντελσίγκα είναι τέλεια. Όταν άρχισα να μιλάω με τον ΠΑΟΚ, άρχισα να μαθαίνω την ποιότητα του ρόστερ του. Τώρα με τους νέους παίκτες, νομίζω πως έχουμε μια πραγματικά καλή ομάδα και θέλουμε πρώτα από όλα να περάσουμε από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στη συνέχεια να κάνουμε μια καλή αρχή στο πρωτάθλημα".

Για το που θα αγωνίζεται ο Κατσουράνης: "Αυτό έχει να κάνει με τα κενά που έχουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν έχεις τον Κατσουράνη στην άμυνα, μπορεί να τον φέρεις και στη μεσαία γραμμή και να σε βοηθήσει. Γνωρίζω πολύ καλά τον Κατσουράνη, όπως και τον Τζιόλη, διότι και εκείνος μπορεί να παίξει και στην άμυνα, αλλά και στη μεσαία γραμμή. Ο Κατσουράνης έχει γρήγορη σκέψη και αυτό είναι πολλές φορές καλό, ειδικά όταν γίνεται από πίσω ζώνη".

Για το βασικό του κίνητρο να εργαστεί στην Ελλάδα: "Δεν είναι μόνο ένα. Ένας από τους λόγους ήταν ότι ήθελα κάτι διαφορετικό. Ήμουν πολύ καιρό στη Γερμανία, δεν ήθελα να δουλέψω ούτε στην Ολλανδία. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει νομίζω με τις ομάδες που μέχρι τώρα έχω δουλέψει, είναι κοντά. Έχει πολλούς και καλούς φιλάθλους, έχω δει και την οργάνωσή του. Είναι σημαντικό πως υπάρχει φυσικά και ο Ιβάν Σαββίδης, που έχει φιλοδοξίες για τον ΠΑΟΚ. Έχω και εγώ φιλοδοξίες. Θέλω να κερδίζω κάθε μέρα, ακόμα και στις προπονήσεις. Θέλω κάθε μέρα να βλέπω πως οι παίκτες μου μαθαίνουν. Και εγώ και ο κ. Σαββίδης θέλουμε να κερδίζουμε και νομίζω πως και παίκτες μου θέλουν να κερδίζουν".΄

Για τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε πριν δεχτεί την πρόταση του ΠΑΟΚ: "Μίλησα με αρκετούς ανθρώπους που γνώριζαν, ανθρώπους και από την Ελλάδα. Ένας από αυτούς ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (γέλια), μου είπε "ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο κλαμπ με τρελούς οπαδούς". Στην οικογένειά μου άρεσε η ιδέα πως θα μπορούν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, ο γιος μου που είναι και μάνατζέρ μου και εργάζεται σε μία εταιρία που δεν έχει μόνο εμένα αλλά και πολλούς ποδοσφαιριστές, γνώριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο και μου είπε "ίσως είναι κάτι καλό για σένα, μια καλή εμπειρία".

Για τον φετινό στόχο του ΠΑΟΚ: "Ελπίζω να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Και όταν κερδίζεις κάθε παιχνίδι, νομίζω τα πας καλά (γέλια). Αλλά, μερικά παιχνίδια, ακόμα και αν νομίζεις πως μπορείς να τα κερδίσεις, δεν τα κερδίζεις. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, θεωρώ πως είναι ρεαλιστικός".

Για το πώς αντιμετωπίζει τα δύο πρώτα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ: "Τα πρώτα επίσημα παιχνίδια είναι πάντα σημαντικά. Φυσικά και θα είναι μεγάλα παιχνίδια. Θα πρέπει να τα δώσουμε όλα για να είμαστε οι νικητές μετά τα δύο παιχνίδια ενενήντα λεπτών. Θέλω να το βλέπω όμως αυτό και σε κάθε προπόνηση, σε κάθε ματς. Θέλω πάντα να βλέπω από τους παίκτες πως τα δίνουν όλα. Να τα δίνουν όλα για την ομάδα, όχι να τα δίνουν όλα για τους εαυτούς τους".

Για το αν ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία της ομάδας: "Δε θέλω να το πιστεύω. Ακόμα και αν γίνει έτσι, έχουμε ένα μεγάλο ρόστερ και αν υπάρχουν ορισμένοι που δεν θα μπορούν να δώσουν αυτά που μπορούν, θα υπάρχουν κάποιοι που θα μπορούν να τα δώσουν".

Για το αν παρατάξει τον ΠΑΟΚ με έναν ή δύο επιθετικούς: "Άλλες φορές μπορεί να παίξουμε με τρεις ή και τέσσερις επιθετικούς. Στο παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ έπαιξαν οι καλύτεροι εκείνη τη στιγμή. Αυτό είπα και στους παίκτες μου το πρωί. Κάθε μέρα όμως είναι μία νέα στιγμή, και ίσως άλλοι παίκτες να έρθουν σε θέση να βρεθούν στην ενδεκάδα. Θα πρέπει να βλέπεις κάθε φορά το ρόστερ, τους τραυματισμούς, Θα πρέπει να βλέπεις πάντα όμως ποιοι είναι ικανοί για τα φτάσεις στη νίκη. Αυτό είναι το σημαντικό. Να κερδίζεις τα παιχνίδια και ποια ενδεκάδα μπορεί να τα καταφέρει κάθε φορά. Το ρόστερ είναι μεγάλο, όλοι είναι σημαντικοί, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στον πάγκο. Η αποστολή όμως είναι να διαλέγω πάντα τους καλύτερους. Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Δεν μπορείς να πεις ότι αυτή την εβδομάδα θα παίξει αυτή η ενδεκάδα και την άλλη, μία άλλη ενδεκάδα. Πολλά μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας".

Για τον βαθμό ετοιμότητας που θα έχει ο ΠΑΟΚ στα πρώτα παιχνίδια: "Δε ξέρω, ειλικρινά. Είναι δύσκολο να σας πω. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουμε κάνει ακόμα, δεν τα έχουμε δουλέψει, δεν ήταν στο προγραμματισμό μας να τα κάνουμε. Αν δεν περάσουν όλες οι εβδομάδες, όλα τα στάδια, δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Στα δύο πρώτα παιχνίδια που δώσαμε, ξέραμε ότι η ομάδα δεν θα μπορεί να πιάσει καλά στάνταρ λόγω της σκληρής δουλειάς που έγινε και όμως τα πήγαμε καλά. Βλέπω παίκτες με ταλέντο, βλέπω παίκτες που μαθαίνουν γρήγορα αλλά είμαστε στην τρίτη εβδομάδα προπόνησης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να τους μάθουμε και δεν είναι εύκολο γι' αυτούς να βγάλουν από τη πρώτη μέρα αυτό που είναι".

Για το αν περιμένει κι άλλη προσθήκη μέχρι τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την απόκτηση του Νέτσιντ: "Αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ομάδα που θα έχουμε τα προκριματικά. Ο Νέσιντ μας είπε προπονείται εδώ και έναν μήνα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Ακόμα και έτσι, οι Κωνσταντινίδης και Πέλκας είναι μαζί μας τέσσερις - πέντε μέρες. Φυσικά είναι νεαρά παιδιά, αλλά είναι για μένα είναι τόσο σημαντικοί και ποιοτικοί όπως και οι υπόλοιποι. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας δείξουν ποια είναι η ποιότητά τους και θα τους δώσω και χρόνο γι΄ αυτό".

Για το ότι στο θέμα της τακτικής δίνει μαθήματα και εκτός γηπέδου και το αν έχει... καλούς μαθητές: "Το ελπίζω. Τους δείχνω το βίντεο των παιχνιδιών, πως έπαιξαν, μετά συζητάμε. Θα πρέπει και αυτοί όμως να απολαμβάνουν τη δουλειά τους, την προπόνηση. Όταν την απολαμβάνεις, μπορείς να δώσεις περισσότερο. Δεν είμαι ένας προπονητής που λέει συνέχεια "στοπ, μείνετε ακίνητοι". Ακόμα όμως και έτσι, μιλάω πολύ με τους ποδοσφαιριστές, για τις προπονήσεις, τους αγώνες, τα πάντα. Αναλύω στους παίκτες τι έχει γίνει λάθος για να το αποφύγουν. Δεν είναι πάντα διασκεδαστικό όλο αυτό διότι αυτό είναι σκληρό αλλά μιλάμε για επαγγελματίες που ξέρουν τη δουλειά τους".

Για το αν το γόνατό του είναι εντάξει καθώς συχνά φορά επιγονατίδα: "Ναι, είναι καλύτερα, αλλά το προστατεύω. Είναι καλό αλλά όχι τόσο καλό για να παίξω ποδόσφαιρο…".

Για την άποψη που έχει για τους δημοσιογράφους: "Σέβομαι τη δουλειά τους, αλλά όταν βλέπω ότι δεν κάνουν 100% σωστά τη δουλειά τους, όπως πιστεύω εγώ πάντα πως πρέπει να την κάνουν, φυσικά έχω πρόβλημα. Σέβομαι πάντα τη δουλειά των δημοσιογράφων και δεν έχω πρόβλημα να είναι και επικριτικοί προς εμένα. Αλλά με έναν ειλικρινή τρόπο. Ακόμα και έτσι, όλοι μαζί εργαζόμαστε στο ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο είναι, πιστέψτε με, ένα πολύ έξυπνο άθλημα".

Για το ότι η σύζυγός του αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας και αν θα έρθει μαζί του στη Θεσσαλονίκη: "Πιστεύω πως όταν δει πόσο όμορφη είναι η Θεσσαλονίκη, θα έρχεται πιο συχνά σε σχέση με όπως σκέφτεται τώρα... Όπου και αν δούλεψα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, τις περισσότερες φορές δεν είμαι σπίτι. Βρίσκομαι όλη μέρα στο αθλητικό κέντρο ή στο γήπεδο. Όταν δεν είμαι σπίτι, είναι μόνη της. Ίσως είναι καλύτερα. Αφιερώνω σχεδόν όλη την ημέρα για το κλαμπ που εργάζομαι, δεν έχω χρόνο για την οικογένειά μου. Αυτός είναι και ο λόγος που η γυναίκα μου δεν έρχεται συνέχεια μαζί μου όπου και αν πάω. Πιστεύω όμως στη Θεσσαλονίκη θα έρθει πολλές φορές. Θα της αρέσει η πόλη…".

Για το αν υπάρχει κάποιο μυστικό για το ότι δεν είναι ένας "κλειστός" άνθρωπος, αλλά ένας άνθρωπος προσιτός και με χιούμορ: "Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, παρά το ότι βρίσκομαι συνέχεια στις εφημερίδες, στην τηλεόραση. Είχα τύχη γιατί ήμουν ποδοσφαιριστής και τώρα κάνω την δεύτερη καλύτερη δουλειά του κόσμου, που είναι να είσαι προπονητής. Πιστέψτε με, η καλύτερη δουλειά στον κόσμο, είναι να είσαι ποδοσφαιριστής. Η δεύτερη όμως, είναι να είσαι προπονητής. Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο. Είμαι κάθε μέσα μέσα στο ποδόσφαιρο. Αυτό λέω συνέχεια στους παίκτες μου, "κάνετε τη καλύτερη δουλειά στο κόσμο». Συνήθως το καταλαβαίνουν αφού τελειώσουν το ποδόσφαιρο. Πολλοί παίκτες δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, Έχουν όλο το ταλέντο στο κόσμο και το αφήνουν ανεκμετάλλευτο. Πολλοί όμως το καταλαβαίνουν ακόμα και όταν παίζουν ποδόσφαιρο".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ