ΠΑΟΚ

Κάτσε: "Πιο δύσκολο να μείνεις στην ενδεκάδα"

Κάτσε: "Πιο δύσκολο να μείνεις στην ενδεκάδα"
Κάτσε INTIME SPORTS

Ο Έργκους Κάτσε μίλησε για τον αγώνα καθιέρωσης που δίνει στον ΠΑΟΚ. Διαβάστε την συνέντευξη του.

Ο νεαρός μέσος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα "Goal" και ανέλυσε βήμα-βήμα την πορεία του μέχρι την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ.

Μίλησε, συγκεκριμένα:

Για τις σκέψεις που έκανε πέρσι τέτοιο καιρό: "Η σεζόν 2010-11 δεν τελείωσε καλά για μένα. Δεν τελείωσε όπως θα την ήθελα, όπως θα την ήθελε κάθε παιδί της ηλικίας μου. Κατάφερα να βρεθώ στην πρώτη ομάδα και έγραψα μια συμμετοχή. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα τα ήθελα και ήρθε η ώρα να πάω δανεικός σε μια ομάδα. Αυτή ήταν η Επανομή...Δεν είναι ότι σε πειράζει. Είναι πως νιώθεις ότι είχες μια ευκαιρία και την έχασες. Και πολλές φορές κάνουμε αρνητικές σκέψεις, ότι δηλαδή δεν θα μου έρθει ξανά η ευκαιρία να μπω στην πρώτη ομάδα. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα...".

Για το δανεισμό του στην Επανομή: "Υπάρχουν άνθρωποι να σου μιλήσουν και να σου εξηγήσουν ποιο είναι το καλύτερο για την καριέρα σου. Εσύ πρέπει να καθίσεις να τους ακούσεις και να σκεφτείς τι θα κάνεις. Το να παίζεις με παιδιά της ηλικίας σου αντιπάλους σε βοηθάει μόνο από την άποψη ότι έχεις παιχνίδια στα πόδια σου. Δεν έχει καμία σχέση από το να παίζεις σε επαγγελματικό επίπεδο, στη δεύτερη κατηγορία. Εκεί συναγωνίζεσαι για να επιβιώσεις ανάμεσα σε όλους. Παίζεις σε γήπεδα που κάποια από αυτά είναι "έδρες". Μπαίνεις στο κλίμα, στο νόημα του επαγγελματισμού.

Είναι πιο "σκληρά" τα πράγματα και αυτό σε βοηθάει να μεγαλώσεις, να καταλάβεις πού βρίσκεσαι και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει "επιβιώνω» σε αυτόν τον χώρο". Στην Επανομή κατάφερα να έχω ρόλο στην ομάδα. Εκανα 19 συμμετοχές. Πάλεψα για να μπορέσω να έχω ρόλο στην ομάδα. Σου ξαναλέω ότι δεν είναι όπως στις "δεύτερες" ομάδες. Εχεις να ανταγωνιστείς παίκτες έμπειρους μέσα στην ομάδα και κυρίως μέσα στο γήπεδο. Παίζεις αντίπαλος με επαγγελματίες, όχι τόσο με παιδιά της ηλικίας σου".

Για τις προπονήσεις που έκανε στην αρχή της σεζόν για να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ: "Μας φώναξαν να κάνουμε προπονήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Ηταν πολλά από τα παιδιά της δεύτερης ομάδας που τα πήγε καλά στο πρωτάθλημα Κ-20 και τα παιδιά που είχαμε πάει δανεικοί. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έφτασα να ακολουθήσω την προετοιμασία".

Για την μεγάλη απόσταση που κάλυψε μέχρι να βρεθεί στην ενδεκάδα: "Οσον αφορά τη δουλειά μου, δεν έκανα κάτι διαφορετικό από αυτό που έπρεπε, από αυτό που είχα στο μυαλό μου. Ημουν προσηλωμένος στις προπονήσεις, όπως όλα τα παιδιά. Πήγα στην προετοιμασία και μετά άρχισα να παίζω. Έπαιξε ρόλο και ο τραυματισμός του Γκαρσία γιατί πήρα κάποιες συμμετοχές στην ενδεκάδα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι περίμενα να πω την αλήθεια. Ημουν συγκεντρωμένος. Οταν έχεις υπομονή και επιμονή, αργά ή γρήγορα δικαιώνεσαι. Δεν ξέρω πώς έγινε και δεν μου βγήκε άγχος στο γήπεδο. Καλό είναι αυτό πάντως. Μπήκα και έκανα ό,τι μου ζητήθηκε. Κάποια στιγμή ένιωθα σαν να είμαι καιρό στην ενδεκάδα -και αυτό με βοήθησε".

Για την άποψή του για τον Γκαρσία: "Χρειάζεται να πω κάτι; Ενας "εγκέφαλος" μέσα στο γήπεδο, που "διαβάζει" το παιχνίδι... Είναι παράδειγμα για όλους μας. Η επιμονή του, το πείσμα του, η αγωνιστικότητα του. Είναι μια προσωπικότητα που αποτελεί σημείο αναφοράς. Για τους νεότερους είναι σαν δάσκαλος. Η καριέρα του και η προσφορά του στον ΠΑΟΚ "μιλάνε", δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω...".

Για το δίλημμα Εθνική Αλβανίας ή Ελλάδας: "Λόγω της συμμετοχής μου ως βασικός με τον ΠΑΟΚ με κάλεσαν στην Ελπίδων. Συζήτησα κάποια πράγματα και αποφάσισα να μην πάω. Μέχρι στιγμής έχω παίξει στις "μικρές" εθνικές της Αλβανίας αλλά όχι στην Ανδρών. Δεν με έχουν καλέσει στη "μεγάλη" ομάδα και δεν ξέρω αν θα το κάνουν. Δεν ξέρω αν με υπολογίζουν για εκεί. Δεν βιάζομαι. Το μυαλό μου είναι στον ΠΑΟΚ και το πώς θα μπορέσω να κρατήσω τη θέση μου στην ενδεκάδα σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος. Αν τα καταφέρω, τότε θα έχω δείξει τι αξίζω και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν. Δεν σκέφτομαι το θέμα της εθνικής, θα γίνει και αυτό όταν έρθει η ώρα του...".

Για τις ευκαιρίες που έφερε η κρίση στα νέα παιδιά: "Με την κατάσταση που υπάρχει φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δόθηκαν ευκαιρίες σε πολλά παιδιά να αγωνιστούν, όπως και σε εμένα. Αλλά θα πρέπει όλοι μας να έχουμε στο μυαλό μας ότι στο ποδόσφαιρο δεν σου χαρίζεται τίποτα. Το να σου δώσουν την ευκαιρία είναι κάτι σημαντικό, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να παλέψεις για να την αξιοποιήσεις Μπορεί κάποιος να νομίζει ότι το δύσκολο είναι να φτάσεις στην ενδεκάδα. Γρήγορα θα καταλάβει ότι το να μείνεις στην ενδεκάδα είναι ακόμα πιο δύσκολο, θέλει συγκέντρωση και δουλειά. Το να σε εμπιστευτεί ο προπονητής σου για ένα παιχνίδι μπορεί να συμβεί ίσως και από τύχη. Πρέπει να του δείξεις ότι το αξίζεις".

Για το πρώτο γκολ που ακόμη ψάχνει: "Ποιος δεν θέλει να σκοράρει; Πού θα μου πάει, θα έρθει. Αρχίζω να πιστεύω ότι το γκολ δεν έρχεται επειδή το έχω συνεχώς στο μυαλό μου και το ψάχνω, κυρίως με σουτ έξω από την περιοχή. Δεν ξέρω, ίσως θα πρέπει να το βγάλω από το μυαλό μου αυτό το "πρέπει" και τότε πιστεύω ότι θα έρθει, θεωρώ ότι δεν κάνω κατάχρηση του σουτ. Οταν δω ότι υπάρχει πεδίο προς την εστία, το επιχειρώ".

Για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης που δεν έκανε: "Ναι, υπήρχε αυτή η σκέψη... αλλά πήγε περίπατο. Το συζήτησα με τον προπονητή μου και το τιμ. Λόγω της σωματοδομής μου υπήρχε η σκέψη να ξεκινούσα να κάνω πρόγραμμα ενδυνάμωσης μόλις επιστρέφαμε από την Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όμως ήρθε ο πρώτος τραυματισμός για τον Γκαρσία και ο κόουτς το ανέβαλε για να είμαι διαθέσιμος για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η μια συμμετοχή έφερε την άλλη. Αν ξεκινούσα το πρόγραμμα, δεν θα ήμουν σε θέση να παίξω, διότι αυτό σε επιβαρύνει. Ετσι ήρθαν τα πράγματα και έτσι συνεχίζουμε".

Για τα απίστευτα εργομετρικά του σε ό,τι αφορά στην αντοχή: "Είναι ένα προσόν μου και με βοηθάει. Το να αντέχεις βέβαια δεν φτάνει από μόνο του για να παίζεις ποδόσφαιρο".

Για το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε: "Δεν υπάρχει παίκτης που να μην το σκέφτεται αυτό, αλλά όπως το θέμα της συμμετοχής μου στην ομάδα, έτσι και το νέο συμβόλαιο ήρθε γρήγορα. Περίμενα ότι φέτος θα είχα κάποιες ευκαιρίες και προετοιμαζόμουν γι αυτό, αλλά το να γίνω βασικός και να καταφέρω να κερδίσω ένα καινούργιο συμβόλαιο έμοιαζε περισσότερο με όνειρο και τελικά έγινε πραγματικότητα. Αλλαξε η ζωή μου.

Παλαιότερα είχα μόνο τον μισθό, όμως τώρα έχω χρήματα και μπορώ να ζω πιο άνετα. Μπορώ να βοηθάω και τους δικούς μου ανθρώπους. Το συμβόλαιο είναι από τη μια πλευρά μια επιβράβευση. Από την άλλη όμως είναι και μια υποχρέωση. Καταλαβαίνεις ότι έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις που έχουν όλοι από σένα. Κρίνεσαι πλέον ως επαγγελματίας. Αυτό όμως δεν με αγχώνει. Οπως προσηλωμένος ήμουν πριν από το συμβόλαιο, έτσι είμαι και τώρα".

Για την έλευση του Ιβάν Σαββίδη στην ομάδα: "Τα παιδιά που έχουν πιο πολλά χρόνια στην ομάδα ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει να υπάρχει τάξη στα οικονομικά. Για τον ΠΑΟΚ η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη είναι ένα δώρο. Ισως πολλές ομάδες να μας ζηλεύουν γι αυτό που έγινε. Δεν ισχύει μόνο για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά και για κάθε άνθρωπο να ξέρει ότι θα πληρώνεται στην ώρα του. Το να το ξέρεις αυτό αυτόματα αφαιρεί από το μυαλό σου τη συγκεκριμένη σκέψη και έχεις το μυαλό σου αποκλειστικά στη δουλειά σου".

Για τους στόχους της ομάδας μετά την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη: "Οι στόχοι της ομάδας ήταν εξαρχής υψηλοί. Δεν θέλω να πω ότι "θέλουμε να πετύχουμε αυτό και εκείνο". Δεν χρειάζεται να μιλάμε και πολύ γι' αυτά τα πράγματα. Καλύτερα να μη μιλάμε γΓ αυτά και να τα πετύχουμε παρά να μιλάμε και να λέμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε και στο τέλος να μην το πετυχαίνουμε".

Για το παρατσούκλι "νέος Βιτόλο": "Έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο παιχνιδιού. Πλέον ο καθένας έχει την πορεία του. Εχω κάποια χαρακτηριστικά αγωνιστικά και προσπαθώ να βελτιώσω αυτά που έχω, αλλά και να γίνω καλύτερος σε άλλους τομείς, για να βοηθάω την ομάδα και να μπορώ να είμαι στην ενδεκάδα".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ