ΠΑΟΚ

Τα ρεβεγιόν με Ολυμπιακό

Τα ρεβεγιόν με Ολυμπιακό
Κιουκέλκα INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ έχει εξαιρετική παράδοση στους πρώτους αγώνες για την Α΄εθνική με αντίπαλο τον Ολυμπιακός και ιδιαίτερα όταν τους αντιμετωπίζει σε Αθήνα και Πειραιά (video)

Για κάθε ομάδα η πρώτη αγωνιστική για τη νέα χρονιά αποτελεί παγίδα. Όχι, πάντως και για τον ΠΑΟΚ αν στο δρόμο του βρίσκεται ο Ολυμπιακός.

Ο Δικέφαλος έχει συνδυάσει το ποδαρικό στις αγωνιστικές υποχρεώσεις με πολύ μεγάλες εκτός έδρας νίκες αντιμετωπίζοντας τους «ερυθρόλευκους».
Με εξαίρεση την πρώτη φορά το 1962 όταν ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τούμπα με 1-0, έχει δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες στους άλλους αγώνες με τον Ολυμπιακό.

Η αξέχαστη τεσσάρα στο Καραϊσκάκη

Ήταν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως εκείνη η ομάδα του ΠΑΟΚ ήταν ασταμάτητη. Στις 5 Ιανουαρίου του 1976 ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με 4-0 προκαλώντας παραλήρημα. Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της εφημερίδας «Η ιστορία του 4-0 άρχισε στο 24 με ένα γκολ που χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του Π.Α.Ο.Κ. στα τελευταία χρόνια.

Μέσα στο κύμα των Ολυμπιακών επιθέσεων, ο Κερμανίδης με τον Σαράφη και τον Κούδα έπαιξαν την μπάλα διαδοχικά που έφτασε στον Τερζανίδη. Επηκολούθησε ένα δυνατό, συρτό γωνιακό σουτ και η μπάλα έκανε την πρώτη συνάντησή της με τα δίχτυα του Κελεσίδη.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε σε μια προσπάθεια που θα τον έφερνε ίσως κοντά στην ισοπαλία. Εν τούτοις, ο Π.Α.Ο.Κ με άνεση, αφού και ο Φορτούλα απέκρουσε ένα σουτ του Συνετόπουλου (25΄), κράτησε την ισορροπία που χρειαζόταν στο παιχνίδι και χωρίς να μεταβληθεί το 1-0 ήλθε το τέλος του ημιχρόνου.

Η επανάληψη ήταν από άλλο έργο. Απελπισμένος σχεδόν ο Ολυμπιακός από την αδυναμία του να βρει τον τρόπο για τα δίχτυα, πιο ψυχωμένος ο Π.Α.Ο.Κ., με βροντερή πλέον την πίστη για την εδραίωση της νίκης, έδωσαν ένα θέαμα που συγκλόνισε.

Δεν είχαν περάσει παρά οκτώ λεπτά όταν μια δυνατή απόκρουση του Φουντουκίδη σε σέντρα του Λοσάντα, έστειλε την μπάλα προς το μέρος του Κούδα, που από την θέση του σέντερ φορ ξεχύθηκε προς την περιοχή του Ολυμπιακού. Ο διεθνής μέσος του Π.Α.Ο.Κ. σχεδόν ανενόχλητος έφθασε κοντά στον Κελεσίδη και με έξοχο τρόπο έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα.

Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι παίκτες, οι θεατές, οπαδοί και φίλοι του Π.Α.Ο.Κ. την επιτυχία του δευτέρου τέρματος. Δεν πρόλαβαν οι Ολυμπιακοί να αντιληφθούν με ποιο τρόπο δέχθηκαν το δεύτερο γκολ, μέχρις ότου στο 60΄, πάλι ο Κούδας παίζοντας με έξυπνο τρόπο στον αέρα την μπάλα πέρασε ανάμεσα από τον Γλέζο και τον Σιώκο και πλάσαρε για μια ακόμη φορά τον Κελεσίδη, κάνοντας το σκορ 3-0.

Το παιχνίδι πλέον είχε πάρει μια ιδιαίτερη τροπή. Ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιζε τον Ολυμπιακό σαν την γάτα με το ποντίκι και οποιαδήποτε στιγμή ήθελε έφθανε κοντά στην επιτυχία ενός τέρματος. Το 4-0 έγινε στο 75΄ από τον Γκουερίνο. Ο ξένος άσος του “Δικεφάλου” πήρε την μπάλα, κατέβηκε από τα δεξιά, τρίπλαρε με έξοχο τρόπο τον Κελεσίδη και από πλάγια θέση την έστειλε στα δίχτυα.

Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού ο Π.Α.Ο.Κ. θα μπορούσε να είχε επιτύχει ένα ή δύο τέρματα ακόμη με μεγάλη άνεση, αλλά οι ποδοσφαιριστές του ήθελαν πλέον να δείξουν την μεγάλη τους κλάση. Έπαιζαν ποδόσφαιρο ποιότητος, έφθαναν κοντά στην περιοχή και έδειχναν πως δεν ήθελαν πλέον να σκορπίσουν και άλλη λύπη στους αντιπάλους τους.

Εν τούτοις στο 89΄ ο Τερζανίδης μπαίνοντας από τα αριστερά με μια από τις γνωστές του επελάσεις, πλάσαρε πάλι τον Κελεσίδη και έστειλε ένα φαλτσαριστό σουτ που απεκρούσθη από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Ολυμπιακού και κράτησε το σκορ στο επίπεδο του 4-0.

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης (75΄ Γκουερίνο), Αποστολίδης, Σαράφης, Κούδας, Κερμανίδης (78΄ Ορφανός), Τερζανίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Λιόλιος, Γλέζος, Σιώκος, Αγγελής (46΄ Κυράστας), Βασιλόπουλος (74΄ Σταυρόπουλος), Καραβίτης, Συνετόπουλος, Λοσάντα, Κρητικόπουλος, Γαλάκος.

Η ανατροπή στη Ριζούπολη

Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Ριζούπολη όντας το αουτσάιντερ. Τα πράγματα έγινα πολύ δυσκολότερα όταν αφού ο ΠΑΟΚ έμεινε πίσω στο σκορ στο 66’ με γκολ του Καστίγιο και αφού πρώτα προσπάθεια του Καφέ κατέληξε στο δοκάρι. Η αντίδρασή του ήταν συγκλονιστική.

Δύο λεπτά αργότερα ο Σαλπιγγίδης με κοντινό πλασέ μετά από πάσα του Γιασεμάκη έκανε το 1-1 και στο 86 ο Σλάτζαν Σπάσιτς πέτυχε την ανατροπή. Με κοντινό σουτ ο Σέρβος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και χάρισε στον ΠΑΟΚ μια μεγάλη νίκη.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ