ΠΑΟΚ

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Ο μάγος της Τούμπας, η αναγνώριση και οι λόγοι του αντίο

Αντελίνο Βιεϊρίνια: Ο μάγος της Τούμπας, η αναγνώριση και οι λόγοι του αντίο
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr εξιστορεί το "ασπρόμαυρο" παραμύθι με πρωταγωνιστή τον μάγο Βιεϊρίνια που θα λείψει από το ελληνικό ποδόσφαιρο και αναλύει τους λόγους της φυγής του Πορτογάλου.

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα έχοντας το σπάνιο προνόμιο της αποδοχής του από το σύνολο των φιλάθλων.

Και αν για τους ΠΑΟΚτσήδες ήταν θεός, για τους υπόλοιπους ήταν ένας μάγος που το αντίο στη χώρα μας λόγω των οικονομικών προβλημάτων του Δικεφάλου, τους στερεί την ουσία της αγάπης τους για το ποδόσφαιρο. Το όμορφο θέαμα...

Υπάρχουν παίκτες που ο κόσμος δεν τους αγαπά ή τους μισεί λόγω της φανέλας που φορούν. Ακόμα και στην Ελλάδα που ο φανατισμός περισσεύει, υπήρξαν οι θεοί της μπάλας, οι μικροί μάγοι ή όπως θέλετε πείτε τους, που σου έκοβαν την ανάσα. Σε σήκωναν από τη θέση τους να τους χειροκροτήσεις ακόμα και αν έπαιζαν απέναντι στην ομάδα σου. Ήταν ο Βαζέχα, ο Ριβάλντο, ο Τζόρτζεβιτς, ακόμα και ο Νικολαϊδης που αποθεώθηκε στην Τούμπα όταν "σκότωνε" με τα γκολ του τον ΠΑΟΚ.

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια ήταν ένα βήμα πριν μπει στο ξεχωριστό αυτό κλαμπ παικτών. Είχε την ποιότητα να τα καταφέρει, το απίστευτο ταλέντο που σ’ έκανε κάποιες στιγμές να ανατριχιάζεις αλλά επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπουντεσλίγκα. Εκεί που μπορεί να τυφλώσει με τη λάμψη του και τους πολύ απαιτητικούς Γερμανούς. Σε αντίθεση με τους άλλους που επέλεξαν με εξαίρεση τον μεγάλο Ριβάλντο να μείνουν πρώτοι στο χωριό.

Ο Βιεϊρίνια ήρθε μικρό παιδί στην Τούμπα, ως δοκιμαζόμενος νεαρός από τον δάσκαλο Φερνάντο Σάντος και έδειξε από την πρώτη στιγμή το ταλέντο του. Ακόμα και αν υπήρξε γρήγορα θύμα της ατυχίας του και του... Βιτόλο μένοντας εκτός αγωνιστικής δράσης, πάλεψε, ξεχώρισε και ανταμείφθηκε. Μαζί του και ο ΠΑΟΚ που έκανε το... τζακ ποτ αποκτώντας τον για περίπου 300.000 ευρώ. Η συνέχεια ήταν γνωστή. Κάθε χρόνο γινόταν και καλύτερος και με τις εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά κύπελλα μπήκε στη λίστα πολλών μεγάλων ομάδων.

Το... αναγκαστικό αντίο

Ο ΠΑΟΚ γρήγορα αντιλήφθηκε πως ο Βιεϊρίνια είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο. Και θέλησε να το προστατεύσει προχωρώντας σε ανανεώσεις του συμβολαίου του και αναπροσαρμογές των αποδοχών του γιατί εξαρχής οι αμοιβές του Πορτογάλου δεν ήταν ανάλογες με την αγωνιστική του προσφορά. Μαζί του υπήρξαν και κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε ρήτρα 15 εκατομμυρίων ευρώ και μαζί οι παράγοντές του (και ο Ζαγοράκης) άρχισαν τις μεγαλόστομες δηλώσεις πως ο παίκτης δεν παραχωρείται-στην Ελλάδα-για λιγότερα λεφτά απ’ ότι η ρήτρα προστάζει. Κάτι που γνώριζαν πως δεν μπορούσε σε καμιά περίπτωση να γίνει λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς. Εκεί που ο Σαχίν όντας σε νεαρή ηλικία και με τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της Μπουντεσλίγκα έπαιρνε μεταγραφή στη Ρεάλ για λιγότερο από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τον ΠΑΟΚ όταν τα οικονομικά του προβλήματα και η ΟΥΕΦΑ τον έστησαν στον τοίχο. Ζητούνταν άμεσες αποφάσεις και κυρίως ρευστό με τον Πορτογάλο να είναι ο μόνος που μπορούσε να το προσφέρει. Υπό την πίεση, όμως, του χρόνου και τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να περιμένει κάποια καλύτερη πρόταση εν μέσω κρίσης και τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχτεί να παίξει σε πρωταθλήματα και ομάδες που έχουν να δώσουν πολλά λεφτά αλλά όχι και λάμψη, η επιλογή της Βόλφσμπουργκ φάνταζε ικανοποιητική για όλους.

Ο παίκτης παραχωρείται στον γερμανικό σύλλογο, ο ΠΑΟΚ βάζει άμεσα στα ταμεία του ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αφού τα 4,5 εκ. ευρώ (αν ο Πορτογάλος "δώσει" στην πρώην ομάδα του το 1 εκ. ευρώ με τα μπόνους συμμετοχών) δεν τα δίνει καμία ομάδα εύκολα και ταυτόχρονα συμβιβάζεται με την ιδέα πως γίνεται λιγότερο ανταγωνιστικός...

Μάξιμουμ 3,5 εκ. ευρώ το κέρδος του ΠΑΟΚ

Η πώληση του Αντελίνο Βιεϊρίνια στην Βόλφσμπουργκ, μαζί με τις αποδεσμεύσεις των Κοντρέρας, Σπαντάσιο και Αρίας βοηθούν τον ΠΑΟΚ να ξεπεράσει το σκόπελο της αδειοδότησης από την UEFA (στις 10 Γενάρη θα περάσει από έλεγχο της πολύ γνωστής πλέον πειθαρχικής επιτροπής της UEFA στην οποία θα παρουσιάσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που πιστοποιούν ότι προέβη σε κινήσεις εξυγίανσης) και να συνεχίσει απροσπέλαστος την ευρωπαϊκή πορεία του.

Σε διαφορετική περίπτωση -για να αντιληφθεί ακόμη και ο πλέον αδαής το μέγεθος του προβλήματος που θα προέκυπτε- ο "Δικέφαλος" κινδύνευε να χάσει το δικαίωμα συμμετοχής του στη φάση των "32" του Europa League και να μην αντιμετωπίσει την Ουντινέζε.

Ποιο είναι, όμως, το ακριβές οικονομικό όφελος της πώλησης του Βιεϊρίνια; Έχοντας, πλέον, πέσει οι υπογραφές στα συμφωνητικά μεταξύ Βόλφσμπουργκ και ΠΑΟΚ, το τοπίο είναι πιο ξεκάθαρο. Όπως μεταφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το ποσό της μεταγραφής φθάνει στα 3,5 εκ. ευρώ και σ' αυτό προστίθεται και ένα ποσό που προέρχεται από μπόνους συμμετοχών του ποδοσφαιριστή. 500.000 ευρώ για 15 συμμετoχές και άλλα τόσα όταν οι συμμετοχές γίνουν 30. Απαραίτητη διευκρίνιση: Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο για αυτές τις συμμετοχές.

Ωστόσο, ένα κομμάτι του παραπάνω ποσού θα πρέπει να πάει στην Πόρτο, η οποία κατείχε το 33% των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή. Το Sport24.gr επικοινώνησε με τα γραφεία της εφημερίδας "O Jogo" και μίλησε με τον Αντρέ Βιάνα, εκ των επικεφαλής του ρεπορτάζ της Πόρτο.

" Στην Πορτογαλία όλοι μιλούν για ένα ποσό μεταξύ 1,2 και 1,5 εκ. ευρώ που θα πάρει η Πόρτο και αυτό γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο το ποσό της μεταγραφής. Εφόσον η συμφωνία έκλεισε στα 3,5 εκ. ευρώ, η Πόρτο θα διεκδικήσει το 1/3, δηλαδή ένα ποσό που θα αγγίζει το 1,2 εκ. ευρώ" μας είπε, ξεκαθαρίζοντας: " Με βάση την τακτική της σε ανάλογες περιπτώσεις η Πόρτο δεν θα διεκδικήσει ποσό από τα μπόνους συμμετοχών. Θα πάρει μόνο το ποσοστό που της αναλογεί από τη μεταγραφή. Τα μπόνους είναι κάτι που συμφωνήθηκε μεταξύ ΠΑΟΚ και Βόλφσμπουργκ".

Τηλεφωνικό ραντεβού Βρύζα για το ξεκαθάρισμα

Ωστόσο, στον ΠΑΟΚ ευελπιστούν ότι μπορούν να πετύχουν μία καλύτερη συμφωνία με την Πόρτο και αυτό γιατί εκτιμούν ότι θα μετρήσει τόσο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε ένα ποδοσφαιριστή που στους "Δράκους" τον είχαν ξεγραμμένο, όσο και η πολύ καλή σχέση που έχει αναπτύξει με τους ανθρώπους της πορτογαλικής ομάδας ο Ζήσης Βρύζας.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ έχει προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού με τους ανθρώπους της Πόρτο για να συζητήσει για το θέμα. Στον ΠΑΟΚ εκτιμούν ότι μπορούν να πετύχουν είτε μείωση του ποσού που πρέπει να καταβάλουν στην Πόρτο, είτε να αποπληρώσουν με διακανονισμό και οτιδήποτε κι αν συμβεί θα συνιστά κέρδος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συνολικό όφελος του ΠΑΟΚ (ακόμη κι αν ο Βιεϊρίνια συμπληρώσει κάποια στιγμή τα μπόνους συμμετοχών) είναι δύσκολο να ξεπεράσει τα 3,5 εκ. ευρώ.

"Χαίρομαι που βγάζει κέρδος ο ΠΑΟΚ"

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την μεταγραφή του Αντελίνο Βιεϊρίνια στην Βόλφσμπουργκ. Ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας. Δείτε τις πρώτες του δηλώσεις και τι λέει για τον ΠΑΟΚ.

Ο Αντελίνο Βιειρίνια μίλησε στην πατρίδα του λίγη ώρα μετά την συμφωνία του με την Βόλφσμπουργκ και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον "Δικέφαλο".

"Πολυεργαλείο ο Βιεϊρίνια"

Μετά τον ΠΑΟΚ και η Βόλφσμπουργκ ανακοίνωσε επίσημα την μεταγραφή του Βιεϊρίνια και στο σχετικό κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της φιλοξενούνται και τα πρώτα σχόλια του Φέλιξ Μάγκατ για τον Πορτογάλο.

" Είναι ένα ισχυρό πολυεργαλείο επιθετικά, ντριμπλέρ, που μπορεί να παίξει τόσο στο κέντρο όσο και στα άκρα. Ο Βιεϊρίνια εντυπωσίασε με τον ΠΑΟΚ ως εκτελεστής όπως λένε οι πληροφορίες μας. Με αυτή την ιδιότητα αυξάνονται οι πιθανότητές μας για να πετύχουμε τον στόχο μας", τονίζει χαρακτηριστικά ο τεχνικός του γερμανικού συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γερμανικής ομάδας, τονίζεται ότι η ομάδα ενισχύεται με τον Πορτογάλο εξτρέμ Βιεϊρίνια που προέρχεται από το ελληνικό πρωτάθλημα και τον ΠΑΟΚ. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο που υπογράφηκε θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου του 2015, ενώ γίνεται γνωστό ότι ο παίκτης επέστρεψε στην Ελλάδα για να δώσει το παρών στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Λεβαδειακό και την Παρασκευή θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Η ευκαιρία του Αντελίνο

Ο Βασίλης Τσιάρτας μίλησε για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Πορτογάλου στη Βόλφσμπουργκ , τονίζοντας ότι έκλεισε ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ.

Ο ατζέντης του Βιεϊρίνια, τόνισε πως ήρθε η ώρα για τον Βιεϊρίνια να θριαμβεύσει και να δείξει την αξία.

Τι λένε οι παίκτες για Κοντρέρας και Βιεϊρίνια

Η παραχώρηση των Κοντρέρας και Βιεϊρίνια φυσικά και επηρεάζουν τον Δικέφαλο του Βορρά και δεν λείπουν οι δηλώσεις ποδοσφαιριστών, που εκφέρουν την άποψή τους.

Ο Λίνο δεν διστάζει να πει πως ο Χιλιανός και ο Πορτογάλος θα λείψουν από την ομάδα, ενώ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εμφανίζεται αισιόδοξος πως ο ΠΑΟΚ θα βρει την άκρη του.

Ο εκνευρισμένος Μπόλονι

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσαν κάποιες δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Λάσλο Μπόλονι σε ΜΜΕ της πατρίδας του, σχετικά με τις αποχωρήσεις των παικτών από το ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Ο προπονητής του Δικεφάλου του Βορρά, όταν ενημερώθηκε για τις συγκεκριμένες δηλώσεις, εκνευρίστηκε και φυσικά τις διέψευσε κατηγορηματικά.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ