ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"

Ο παλαιότερος παίκτης του Πανιωνίου και εκ των αρχηγών, Αμίρης Κούρντι, μιλάει στο Sport24.gr για τους "κυανέρυθρους" και το όνειρό του για την Εθνική. Διαβάστε τι λέει για όσα γράφονται γύρω από το όνομά του και το πώς άρχισε η σχέση του με το ποδόσφαιρο.

Ένας από τους καλύτερους παίκτες του Πανιωνίου φέτος είναι ο Αμίρης Κούρντι, η βελτίωση του οποίου είναι αξιοσημείωτη μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια φέτος.

Τη χρονιά που μας πέρασε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος τον προόριζε για το αρχικό σχήμα, όμως, αποφάσισε τελικά να δώσει φανέλα βασικού στον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ο οποίος τον Ιανουάριο έφυγε για τον Παναθηναϊκό. Έτσι ο δρόμος άνοιξε για τον Κούρντι κι έκτοτε αποτελεί το βασικό δεξί μπακ των "κυανέρυθρων", έχοντας παράλληλα την ικανότητα να αγωνιστεί και στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται ο 22χρονος είναι περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον στη Νέα Σμύρνη, την οποία γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του. Αποτελεί γέννημα θρέμμα του Πανιωνίου, στις ακαδημίες του οποίου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου γύρου της Superleague ο Κούρντι, ο οποίος έχει ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις του με αποτέλεσμα το όνομά του να συνδέεται με ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, μίλησε στο Sport24.gr για τον Πανιώνιο, την αλλαγή προπονητή και τα όνειρά του για το εξωτερικό και την Εθνική.

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"
INTIME SPORTS

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος. Οι σκέψεις σου για την ως τώρα πορεία του Πανιωνίου;

Πιστεύω ότι ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε καλά, μαζέψαμε κάποιους βαθμούς που χρειαζόμασταν, δεν είναι άσχημη η πορεία μας. Τώρα θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε κάποιους βαθμούς και στον δεύτερο γύρο για να εξασφαλίσουμε τη σωτηρία μας.

Είναι μία περίεργη χρονιά η φετινή από πολλές οπτικές. Θα σταθώ αρχικά στις αλλαγές προπονητών. Αρχίσατε με Παναγόπουλο, κάνατε σχεδόν όλον τον πρώτο γύρο με τον Παντελή και τώρα έχετε και πάλι τον Παναγόπουλο. Σας μπέρδεψε όλο αυτό;

Ο ποδοσφαιριστής γενικότερα αλλάζει πολλούς προπονητές στην καριέρα του. Κάθε παίκτης πρέπει να κάνει τη δουλειά του άσχετα από τον προπονητή που έχει. Δεν πρέπει να επηρεάζεται ψυχολογικά. Αυτό συνέβη και με εμάς. Προσπαθούμε να είμαστε σωστοί και να βγαίνει αυτή η εικόνα και στο γήπεδο.

Ο Παντελής φέτος ήθελε να είστε πιο προσεκτικοί στα αμυντικά σας καθήκοντα και επιθετικά είχατε προβλήματα σε αντίθεση με πέρυσι που ο Πανιώνιος ήταν μία φύσει επιθετική ομάδα. Είναι πρόβλημα ότι δεν υπάρχει πλάνο στις ελληνικές ομάδες; Για παράδειγμα φεύγει ο προπονητής κι αυτός που τον αντικαθιστά έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Φυσικά η κάθε ομάδα δουλεύει ανάλογα με τη φιλοσοφία του προπονητή. Όντως παίζαμε αμυντικά με τον κύριο Παντελή. Ο κύριος Παναγόπουλος έχει άλλη φιλοσοφία, να παίζουμε πιο επιθετικά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του προπονητή. Όσον αφορά το αν υπάρχει πλάνο στην Ελλάδα, δεν το γνωρίζω.

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"
INTIME SPORTS

Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που χάρηκαν με την επιστροφή του Παναγόπουλου γιατί πολλοί από εσάς τον νιώθετε σαν ποδοσφαιρικό πατέρα. Ισχύει το ίδιο και για σένα;

Με τον κύριο Παναγόπουλο είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση, είναι πολύ κοντά μας. Ουσιαστικά είναι σαν φίλος μας, μπορούμε να βγούμε και έξω μαζί. Είναι και κοντά στην ηλικία μας. Πιστεύω ότι βοηθάει πολύ ψυχολογικά τον κάθε ποδοσφαιριστή.

"Να προσφέρουμε θέαμα στο δεύτερο γύρο"

Τι να περιμένουμε τώρα σε σύγκριση με όσα δε βλέπαμε;

Πιστεύω ότι στον πρώτο γύρο δεν προσφέραμε θέαμα. Σε κάποια παιχνίδια αυτοκτονήσαμε. Θεωρώ πως αυτά στον δεύτερο γύρο θα τα βελτιώσουμε. Ελπίζω να προσφέρουμε και θέαμα και να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί στα παιχνίδια παγίδες.

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της σεζόν ως τώρα και ποια η χειρότερη;

Η χειρότερη ήταν το παιχνίδι με τον Άρη και η καλύτερη η νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Στόχος είναι η παραμονή. Το κύπελλο είναι στο μυαλό σας;

Σαφώς η παραμονή είναι ο πρώτος στόχος αν και για μένα δεν αρμόζει στον Πανιώνιο να σκέφτεται την παραμονή. Ωστόσο, οι καιροί είναι δύσκολοι. Όσον αφορά το κύπελλο έτσι όπως έχει γίνει και η κλήρωση πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε μία καλή πορεία.

"Ο Πανιώνιος θα συνεχίσει να βγάζει παίκτες"

Φέτος όπως και πέρυσι η ομάδα στηρίζεται στα νεαρά παιδιά. Πόσο βοηθάει ψυχολογικά όλους τους νεαρούς να ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η σειρά τους;

Ο Πανιώνιος πάντα το έκανε αυτό, βοηθούσε τους νεαρούς. Σίγουρα έχεις ψυχολογία. Είναι πολύ ωραίο όταν είσαι μικρός και αγωνίζεσαι στη Superleague και αποκτάς εμπειρίες. Ο Πανιώνιος θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, άσχετα από την οικονομική κρίση που μας έχει πλήξει τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Πανιώνιος έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές.

Υπάρχουν παίκτες που έρχονται στον Πανιώνιο γιατί πιστεύουν ότι μπορούν έτσι να διακριθούν. Είναι κίνητρο τελικά για έναν παίκτη να πάει στη Νέα Σμύρνη από τη στιγμή που βλέπει ότι είναι πολύ πιθανό να πάρει μεταγραφή αν πάει καλά;

Πιστεύω ότι οι ομάδες κοιτούν τον Πανιώνιο ώστε να πάρουν παίκτες γιατί είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλά ταλέντα στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, αν είσαι καλός τη μεταγραφή θα την πάρεις σε όποια ομάδα κι αν παίζεις.

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"
INTIME SPORTS

Πιο πρόσφατο παράδειγμα συμπαίκτη σου που πήρε μεταγραφή είναι ο Αυλωνίτης. Πιστεύεις ότι μπορεί να κινηθεί στα χνάρια του Σιόβα; Θα ήθελα την άποψή σου και για τον Κολοβό, μπορούν αμφότεροι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο;

Και οι δύο παίκτες έχουν τα στοιχεία να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Ο Τάσος είναι πολύ καλός στα αμυντικά του καθήκοντα και μπορεί να έχει ανάλογη πορεία με τον Σιόβα. Βασικά όποιος παίκτης έχει πάει από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό έχει πιάσει. Μακάρι να συνεχιστεί αυτό και με τους δύο. Ο Δημήτρης για μένα είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα και θεωρώ πως θα έχει θέση βασικού στον Ολυμπιακό σε ένα ή δύο χρόνια.

"Τιμή μου που ενδιαφέρονται ομάδες για μένα"

Και το δικό σου όνομα έχει συνδεθεί με αρκετές ομάδες. Υπάρχει κάτι χειροπιαστό;

Ό,τι ξέρεις ξέρω. Ό,τι έχεις διαβάσει εσύ, έχω διαβάσει κι εγώ. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Τιμή μου, όμως, που ενδιαφέρονται ομάδες για μένα. Εγώ το μόνο που έχω να κάνω είναι να προσπαθώ και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό.

Το μεγάλο όνειρο είναι να παίξεις σε ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό ή να κάνεις βήμα προς το εξωτερικό;

Για μένα κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να κάνει συνεχώς βήματα παραπάνω. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει και η περίπτωση του εξωτερικού να πάει. Μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό θα ήταν ενδιαφέρουσα περίπτωση, αλλά αν ερχόταν ομάδα από το εξωτερικό δε θα το συζητούσα καν.

Είσαι ο πιο παλιός στην ομάδα αν και μόλις 22 ετών. Έχεις περάσει σχεδόν τη μισή σου ζωή στη Νέα Σμύρνη. Είναι το δεύτερο σπίτι σου;

Πραγματικά, μη σου πω το πρώτο. Κάθε μέρα ξέρω ότι θα είμαι εκεί, στον Πανιώνιο. Εδώ και 8-9 χρόνια.

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"
INTIME SPORTS

Έχεις δει τον Πανιώνιο σε διάφορες φάσεις. Από την εντυπωσιακή ομάδα με τους Ρεκόμπα και Εστογιανόφ μέχρι το τωρινό μοντέλο με τους νεαρούς Έλληνες. Το σχόλιό σου για το πώς είναι τώρα τα πράγματα;

Έχω προλάβει και την ομάδα με τον Ρεκόμπα. Δεν είχα επαγγελματικό συμβόλαιο τότε, αλλά έκανα προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Το να δουλεύεις με τέτοιους ποδοσφαιριστές ήταν πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα. Τι να σου πω, ντρεπόμουν που ήμουν δίπλα τους (γέλιο)... Έγινε ότι έγινε με την κρίση και έχει οδηγηθεί ο Πανιώνιος σε αυτή την κατάσταση.

Φέτος έχεις φτάσει ήδη τις 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, όσες είχες πέρυσι σε όλη τη σεζόν. Κλείνει ιδανικά το 2013 για σένα; Και τι θα ήθελες να φέρει το 2014;

Αρχικά είναι η πρώτη φορά που παίζω σε όλο τον πρώτο γύρο. Το 2013 όντως κλείνει ιδανικά. Το πιο σημαντικό είναι που ήμασταν υγιείς και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό. Από εκεί και πέρα, το 2014 θέλω να έχω και πάλι υγεία, ώστε να αγωνίζομαι, και ό,τι καλό έρθει...

"Όταν ήρθα στην Ελλάδα αποφάσισα να γίνω ποδοσφαιριστής"

Ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει τη δική του ιστορία για το πώς αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Εσύ πώς έγινες ποδοσφαιριστής;

Μέχρι έξι χρόνων δεν είχα σκεφτεί καθόλου το ποδόσφαιρο γιατί έμενα και στη Σαουδική Αραβία. Με το που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα, είπα στους γονείς μου ότι ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Μπήκε το "μικρόβιο" μέσα μου και ήθελα να παίξω μπάλα.

Τι άλλαξε;

Δεν ξέρω, ίσως ότι όταν είχα έρθει να μείνω εδώ στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς μου φτιαχνόταν απέναντι ένα γηπεδάκι, όπου ξεκίνησα να παίζω μπάλα. Μάλλον αυτό μου έκανε το κλικ.

Έχοντας ζήσει και στη Σαουδική Αραβία οι διαφορές είναι μεγάλες; Πηγαίνεις καθόλου εκεί;

Όχι, έχω να πάω από τότε που έφυγα. Είναι εντελώς διαφορετικά από την Ελλάδα, καμία σχέση. Υπάρχουν διαφορές σε όλους τους τομείς. Εννοείται πως μου αρέσει πολύ περισσότερο εδώ.

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"
INTIME SPORTS

Δεν είναι σύνηθες να λέει κάποιος πως θέλει να γίνει πλάγιος αμυντικός. Εσύ πώς άρχισες να παίζεις δεξί μπακ;

Αρχικά η κανονική μου θέση είναι στο κέντρο. Έπαιξα δεξί μπακ λόγω ανάγκης, δεν είχαμε άλλον σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, το σύγχρονο δεξί μπακ είναι από τις πιο σημαντικές θέσεις γιατί πρέπει να είσαι ταυτόχρονα και στην επίθεση και στην άμυνα. Είναι αρκετά δύσκολη θέση, πρέπει να έχεις πολλά τρεξίματα. Πρέπει να είσαι σωστός αμυντικά και καλός με την μπάλα.

Αν, όμως, πρέπει να επιλέξω τώρα ποια είναι η θέση μου, τότε θα έλεγα ότι είμαι δεξί μπακ. Ξέρω να παίζω αυτή τη θέση. Έχω κάνει κάποιες συζητήσεις και με τον προπονητή μου και πιστεύω ότι με τη δουλειά και τα παιχνίδια θα μπορώ να προσφέρω και στο κέντρο. Από εκεί και πέρα δεν έχω πρόβλημα, μου αρέσει να παίζω και στις δύο θέσεις. Οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές για μένα πρέπει να παίζουν σε πάνω από μία θέσεις.

"Όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή να φορέσει το εθνόσημο"

Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά έχεις ελληνική υπηκοότητα και θα μπορούσες να κληθείς στην Εθνική ανά πάσα στιγμή. Δεν έχεις φορέσει ως τώρα ποτέ το εθνόσημο ούτε με τις μικρές Εθνικές. Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή είναι να φορέσει το εθνόσημο. Όσον αφορά τις μικρές Εθνικές, είχε γίνει ένας ντόρος με το όνομά μου, κάποιοι πίστευαν ότι δεν είμαι Έλληνας, άλλοι δεν το ήξεραν καν. Τώρα τελευταία έχει μαθευτεί και ελπίζω να βγει σε καλό. Μπερδεύονταν πολλοί με το όνομα.

Υπάρχει παίκτης που είχες πρότυπο ή που σου άρεσε να τον βλέπεις;

Αυτός που μου έρχεται στο μυαλό κατευθείαν που ήθελα να ανοίξω την τηλεόραση και να τον δω ήταν ο Ροναλντίνιο. Είχα τρέλα με τον Ροναλντίνιο από μικρός.

Κούρντι: "Σπίτι μου ο Πανιώνιος"
INTIME SPORTS

Πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα με πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας όπως εσείς, να είναι τέτοιες οι συνθήκες, να έχετε την πίεση των οπαδών και να καλείστε κάθε φορά να ξεπερνάτε τα εμπόδια και να παρουσιάζεστε όπως πρέπει;

Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στην ομάδα, αλλά επειδή είμαστε και όλοι σε μικρή ηλικία έχουμε κίνητρο να παίξουμε. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεχάσουμε τα προβλήματα και να είμαστε όπως πρέπει. Είμαστε επαγγελματίες και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Μετά την τελευταία συζήτηση που είχατε με τη διοίκηση στις 6 Δεκεμβρίου υπάρχει κάτι νεότερο;

Υπάρχουν 2-3 άνθρωποι στη διοίκηση που προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα. Κάποια νέα συνάντηση δεν έχει γίνει, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

"Θα ήμασταν πολύ ψηλότερα αν δεν είχαμε προβλήματα"

Είχε πει σε μία συνέντευξη Τύπου ο Παντελής ότι αν δεν υπήρχαν και αυτά τα προβλήματα ο Πανιώνιος θα ήταν άλλη ομάδα, πολύ πιο ανταγωνιστική.

Συμφωνώ. Θα ήμασταν σίγουρα 2-3 θέσεις παραπάνω. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα να μην έχεις το δικό σου γήπεδο για να προπονείσαι. Άσχετα απ' όλα τα άλλα προβλήματα. Αν είχαμε το ίδιο προπονητικό κέντρο με πέρυσι και δεν είχαμε τα οικονομικά προβλήματα θα ήμασταν πολύ ψηλότερα.

Αν έπρεπε να κάνεις μία ευχή για τον Πανιώνιο ποια θα ήταν;

Είναι πολλές... Να έχει υγεία ο σύλλογος, να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να μη συζητήσει ποτέ ξανά για τον υποβιβασμό. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Και κάποια στιγμή να αγωνιστεί ξανά στην Ευρώπη.

TAGS ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ