ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τι σημαίνει 5 εκατ. μπάτζετ στον ΠΑΟ

Τι σημαίνει 5 εκατ. μπάτζετ στον ΠΑΟ
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για 5 εκ. ευρώ μπάτζετ για τη νέα σεζόν στον Παναθηναϊκό και 5 εκ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του Τριφυλλιού και το Sport24 αναλύει τα όσα είπε ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ.

Η ατάκα του Γιάννη Αλαφούζου στην Γενική Συνέλευση της Παρασκευής ότι το μπάτζετ του Παναθηναϊκού θα πέσει τη νέα σεζόν από τα 18 εκ. ευρώ στα 5 εκ. ευρώ ενώ για τα λειτουργικά έξοδα θα δοθούν πάλι 5 εκ. ευρώ αντί για 10 εκ. ευρώ προκάλεσε πολλές ανησυχίες στους φίλους του Τριφυλλιού.

Οι περισσότεροι οπαδοί των πράσινων άρχισαν να λένε ότι αν βγήκαμε έκτοι με 18 εκ. ευρώ μπάτζετ τι θα γίνει την επόμενη σεζόν που το μπάτζετ θα είναι μόλις 5 εκ. ευρώ.

Βέβαια αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς με μια σωστή διαχείριση, σωστές επιλογές και παραδείγματα που θα αναφέρουμε στη συνέχεια του ρεπορτάζ θα δει ο καθένας ότι τα πράγματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ καλύτερα από ότι φέτος.

Για παράδειγμα στο φετινό μπάτζετ των 18 εκ. ευρώ που είχε φέτος ο Παναθηναϊκός τα 3 εκ. ευρώ αφορούσαν δυο παίκτες που δεν βοήθησαν ουσιαστικά καθόλου τους πράσινους. Ο λόγος για τον Λέτο και τον Μπουμσόνγκ που πήραν αρκετά χρήματα με τον μεν πρώτο να μην παίζει καθόλου τη φετινή σεζόν ελεώ του τραυματισμού του και τον Γάλλο να μην προσφέρει χρήματα αναφορικά με την αξία του και τα όσα είχαν επενδύσει σε αυτόν οι πράσινοι.

Επίσης υπάρχουν παραδείγματα με τις αμοιβές των συμβολαίων των Τοτσέ, Φορναρόλι και Βελάσκες που επίσης πήραν αρκετά χρήματα αλλά δεν πρόσφεραν με βάση τα λεφτά που πήραν.

Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με το μπάτζετ που είχε την φετινή σεζόν ο ΠΑΣ Γιάννινα και η Ξάνθη. Μπάτζετ που δεν ξεπέρασε το 1,5 και τα 2,0 ευρώ αντίστοιχα για τις δυο ομάδες που πήραν την πέμπτη και την 6η θέση στην ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

Ας δούμε όμως τι εννοούσε ο Γιάννης Αλαφούζος με τα όσα είπε για 10 εκ. ευρώ 5 εκ. για το μπάτζετ και 5 εκ. για τα λειτουργικά έξοδα στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και για που προορίζονται τα δεδομένα χρήματα.

Παίκτες και τεχνικό τιμ

Σε ότι έχει να κάνει με τα 5 εκ. ευρώ του μπάτζετ το συγκεκριμένο ποσό θα πάει σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών για τη νέα σεζόν και στις αμοιβές του τεχνικού τιμ.

Από το Τριφύλλι έχουν πει πως το υψηλότερο συμβόλαιο δεν θα ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ. Άρα ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει προτάσεις μειώσεων στα υψηλά συμβόλαια των Τοτσέ και Βιτόλο τους οποίους θέλει να κρατήσει με τους δικούς του όρους και να αφήσεις ελεύθερους τους Μπουμσόνγκ, Φορναρόλι, Κουίνσι και Βελάσκες που δεν βοήθησαν καθόλου τους πράσινους.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κινηθεί με σωστό πλάνο να βρει ποδοσφαιριστές καλούς και φτηνούς όπως έκανε για παράδειγμα ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ίλιτς, ο οποίος αμείβεται με 60.000 ευρώ, ο Αστέρας Τρίπολης με τον Ράγιος και φυσικά η Βέροια με τους Κόστλι και Ολαϊτάν. Παραδείγματα ποδοσφαιριστών που κάλλιστα θα μπορούσαν να παίζουν βασικοί στην φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού.

Επίσης ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί η μεταγραφή του Φιγκερόα. Ενός πολύ ικανού ποδοσφαιριστή που το συμβόλαιο του για τη νέα σεζόν δεν θα ξεπεράσει τα 250.000 ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα

Από εκεί και πέρα αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα της πράσινης ΠΑΕ ο Γιάννης Αλαφούζος υποστήριξε ότι από 10 εκ. ευρώ θα πέσουν σε 5 εκ. ευρώ. Ήδη βέβαια από την φετινή σεζόν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη που πληρωνόντουσαν και αρκετά καλά όπως ο Δημήτρης Γόντικας αποτελούν παρελθόν για τον Παναθηναϊκό.

Ενώ υπήρξαν και άλλες εκκαθαρίσεις με τις απομακρύνσεις στελεχών από την πράσινη ΠΑΕ και με μείωση των εργαζομένων στον Παναθηναϊκό. Άρα ήδη έχει επιτευχθεί μια μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Επίσης το Τριφύλλι θα γλιτώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την επιστροφή στην Λεωφόρο και με την καταβολή του ενοικίου στο ΟΑΚΑ. Άλλωστε με τα εισιτήρια που έκοψε φέτος στο Ολυμπιακό Στάδιο πάλι μέσα μπήκε ο Παναθηναϊκός.

Φυσικά στα λειτουργικά έξοδα της ΠΑΕ είναι και η Παιανία. Ο Αλαφούζος έχει αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για παραχώρηση και φέτος δωρεάν των αθλητικών εγκαταστάσεων της πράσινης ΠΑΕ και έτσι ο Παναθηναϊκός θα πληρώσει μόνο για την συντήρηση και την λειτουργία της Παιανίας. Εκεί από όπου επίσης έχουν υπάρξει μειώσεις σε προσωπικό και αμοιβές.

Προετοιμασία στην Ελλάδα

Ένα ακόμη λειτουργικό έξοδο αποτελεί κάθε χρόνο η προετοιμασία της ομάδας. Το κόστος το οποίο αρκετές φορές είναι υπερβολικό. Μιλάμε άλλωστε για 10-15 μέρες στο εξωτερικό με συνεχείς μετακινήσεις και διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης. Για αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε φέτος να μην πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Στα λειτουργικά έξοδα μιας ΠΑΕ περιλαμβάνονται επίσης και τα ταξίδια αλλά και το φαγητό στο ξενοδοχείο του αθλητικού κέντρου και όλα όσα έχουν να κάνουν με την Παιανία.

Ο Γιάννης Αλαφούζος με την βοήθεια βέβαια των στελεχών της πράσινης ΠΑΕ θα προσπαθήσει να κάνει ακόμα καλύτερες συμφωνίες και να περιορίσει και άλλο τα έξοδα του Παναθηναϊκού.

Ίσως το ξεπεράσει

Δεν θα πρέπει φυσικά να αποκλείσουμε το γεγονός το συνολικό μπάτζετ και για τα συμβόλαια αλλά και τα λειτουργικά έξοδα να ξεπεράσουν για 1,0, 2,0 εκ. ευρώ τα 10 εκ. ευρώ για τα οποία έκανε λόγω ο Γιάννης Αλαφούζος αν κριθούν απαραίτητα να δοθούν για κάποιους σκοπούς κάποια επιπλέον χρήματα. Άλλωστε και πάλι θα έχει υπάρξει σημαντική μείωση των εξόδων της πράσινης ΠΑΕ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ