ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Νίνης, όχι πια νινί

Νίνης, όχι πια νινί
INTIME SPORTS

Στην επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, ο Σωτήρης Νίνης θεωρείται απ' όλους ένας κανονικός ποδοσφαιριστής και οι απαιτήσεις από τους οπαδούς θα είναι μεγάλες. Σε μία ολοκληρωτικά αλλαγμένη ομάδα, ο 24χρονος χαφ καλείται να παλέψει για την ποδοσφαιρική αναγέννηση του.

Μία εύλογη απορία που προέκυψε σε πολλούς οπαδούς του Παναθηναϊκού στην είδηση της επανένταξης του Σωτήρη Νίνη στο ρόστερ είναι η εξής: γιατί τώρα και όχι το καλοκαίρι;

Ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση...

Το καλοκαίρι έγιναν αρκετές επαφές ανάμεσα στον Νίκο Νταμπίζα και στον ατζέντη του Νίνη αρχικά, αλλά και του ίδιου με τον Τάκη Φύσσα στο τέλος Αυγούστου, όμως τελικά δεν ευοδώθηκαν.

Τότε ο Νίνης είχε υψηλότερες οικονομικές απαιτήσεις, θεωρώντας ότι μπορούσε να βρει καλή πρόταση από ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στο εξωτερικό, ενώ οι Νταμπίζας - Αναστασίου εκτιμούσαν ότι τα χρήματα που ζητούσε ο νεαρός χαφ ήταν υπερβολικά για την αξία του τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ακόμα και όταν είχαν καμφθεί οι δικοί του ενδοιασμοί, στη δεύτερη προσέγγιση του προς τη δύση του καλοκαιριού, σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερους και το deal δεν πέτυχε.

Ωστόσο, ο χρόνος κύλησε, ο Νίνης παρέμεινε χωρίς ομάδα χάνοντας το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2014 - 2015 και ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε ένας δημιουργικό χαφ, με το κενό να κραυγάζει από χιλιόμετρα...

Κατά συνέπεια, εφόσον το κοινό συμφέρον επέτασσε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, υπήρξε νέα επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και κατέληξαν σε κοινή πορεία εφεξής.

Το πισωγύρισμα

Δεν είναι μυστικό ότι ο Σωτήρης Νίνης προτιμούσε να αγωνιστεί στο εξωτερικό, επειδή θεωρεί ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή. Γι' αυτό εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια που είχε στη διάθεση του, περιμένοντας κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, μία απόφαση που του κόστισε την αγωνιστική απραξία.

Αλλά και σε ενδεχόμενη επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, ο Νίνης θα ήθελε να είναι μέρος ενός πρότζεκτ στο οποίο θα υπολογιζόταν και θα μπορούσε να επανακάμψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πάντως, το γεγονός ότι επέλεξε να μην συζητήσει τις κρούσεις που είχε από την Ινδία αποδεικνύει ότι δεν είχε διάθεση να κάνει "αρπαχτή", αλλά αναζητούσε μία πρόκληση που θα τον ξαναβάλει στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Η μεταγραφή του στην Πάρμα ήταν σκέτη αποτυχία, ο δανεισμός του στον ΠΑΟΚ δεν ευδοκίμησε και παρότι δεν είναι μεγάλος σε ηλικία, σίγουρα μία ακόμα λανθασμένη κίνηση θα τον ρίξει στα ποδοσφαιρικά τάρταρα.

Οι διαφορές

Καταρχάς, ο Νίνης είναι χωρίς ομάδα από το προηγούμενο καλοκαίρι και προπονείται ατομικά, ενώ ουσιαστικά με τον ΠΑΟΚ δεν είχε παιχνίδια το πρώτο εξάμηνο του 2014. Συνεπώς, προέρχεται από πολύμηνη απραξία και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να γίνει fit και να βρει τα πατήματα του.

Επίσης, επιστρέφει σε έναν Παναθηναϊκό που έχει αλλάξει ολοκληρωτικά από την περίοδο που έφυγε. Με άλλη διοίκηση, άλλη τεχνική ηγεσία, πολλούς νέους συμπαίκτες και με διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία. Ακόμα και το αθλητικό κέντρο δεν είναι το ίδιο, αφού έχει μεσολαβήσει η μετακόμιση στο "Γεώργιος Καλαφάτης".

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί στο σύστημα και στην τακτική της ομάδας, να κατανοήσει τη φιλοσοφία του Αναστασίου και να "δέσει" με τα αποδυτήρια. Έρχεται μεν ως έχων προϋπηρεσία, αλλά σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, οπότε είναι ανάγκη να προσαρμοστεί.

Το θετικό είναι ότι έχει στη διάθεση του όλο τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο να προπονηθεί σε υψηλή ένταση και να αφομοιωθεί στην ομάδα. Δικαίωμα συμμετοχής με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα έχει από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Τι μπορεί να δώσει

Στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ο Νίνης διαθέτει στοιχεία που λείπουν στο μέγιστο βαθμό από τον Παναθηναϊκό αυτή τη σεζόν. Έχει την τελική πάσα, είτε με μακρινή μπαλιά, είτε με κάθετη μεταβίβαση, σουτάρει από παντού και με τα δύο πόδια, έχει καλές εκτελέσεις στις στατικές φάσεις και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες με ατομικές ενέργειες. Επίσης, παρότι επιτελικός χαφ, έχει δείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει στο σκοράρισμα έχοντας καλά στατιστικά.

Από την άλλη, στα καλά παιχνίδια που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός και τα οποία οφείλονται στο τρέξιμο, στο pressing και στην ενεργητικότητα, ο Νίνης (τουλάχιστον με την εικόνα που έχουμε) δύσκολα θα ανταποκριθεί. Ο 24χρονος χαφ βασίζεται περισσότερο στην οξυδέρκεια και στην τεχνική κατάρτιση του, παρά στις φυσικές αντοχές, στην ταχύτητα και στην έκρηξη του.

Ο Αναστασίου καλείται να "παντρέψει" τα στοιχεία που θα προσθέσει ο Νίνης στον Παναθηναϊκό, όταν θα επιλέγεται στην ενδεκάδα και να τα ισορροπήσει με αυτά που θα αφαιρεθούν.

Για παράδειγμα, εάν ο Νίνης αγωνιστεί στην κορυφή του ρόμβου στη θέση του Ατζαγκούν, δεδομένα θα προσφέρει περισσότερη ηρεμία, καλύτερη τελική πάσα, μεγαλύτερη ηρεμία και βοήθεια στο κράτημα και στην κυκλοφορία της μπάλας. Όμως, θα στερήσει την ενεργητικότητα του Νιγηριανού, το πρεσάρισμα και τα κλεψίματα που βγάζει ψηλά, καθώς και τη διαρκή κίνηση του.

Θα κερδίσει τη θέση του

Εν έτει 2015, όταν δηλαδή ο Νίνης θα πάρει την ευκαιρία του στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, οι απαιτήσεις από αυτόν θα είναι τελείως διαφορετικές απ' ότι όταν συνέβη για πρώτη φορά το 2007.

Πλέον, δεν θεωρείται απλώς ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και εάν θέλει να έχει ευκαιρίες, οφείλει να αποδεικνύει ότι μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Οι οπαδοί θα είναι απαιτητικοί από αυτόν και θα περιμένουν να κάνει τη διαφορά, χωρίς να αρκούνται σε μερικές καλές ενέργειες.

Ο Νίνης δεν είναι πλέον το ταλέντο που ήταν κάποτε και στο οποίο συγχωρούσαν όλοι την έλλειψη διάρκειας. Οι εκλάμψεις δεν θα αρκούν, όσο λαμπερές και αν είναι στο ξέσπασμα τους.

Ο Νίνης έχει μία μοναδική ευκαιρία να αναγεννήσει την καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε, να γίνει ο ηγέτης και να μπει εκ νέου στον ποδοσφαιρικό χάρτη και να διεκδικήσει τη θέση του στην Εθνική ομάδα.

Εάν θα το πετύχει, έγκειται στα πόδια του και κυρίως, στο μυαλό και στη σκέψη του.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ