ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Λιβαθηνός: "Μεγάλο επίτευγμα η Παιανία"

Λιβαθηνός: "Μεγάλο επίτευγμα η Παιανία"
INTIME SPORTS

21 χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση της Παιανίας και ο Σπύρος Λιβαθηνός μίλησε στο Sport24.gr για το έργο που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του "τριφυλλιού".

Σαν σήμερα, στις 16 Δεκεμβρίου του 1981 γίνονται τα εγκαίνια του Αθλητικού κέντρου στην Παιανία. Ένα εντυπωσιακό κέντρο που στην πάροδο των χρόνων συντέλεσε πολλά για την πορεία του Παναθηναϊκού.

Ο Σπύρος Λιβαθηνός που ήταν παρών στα εγκαίνια και έζησε μια ζωή μέσα σ' αυτό σε συνέντευξή του στο Sport24.gr μιλάει για τις κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις ελληνικής ομάδας.

- Τι θυμάστε κάτι από τις πρώτες μέρες που δημιουργήθηκε το αθλητικό κέντρο;

" Ήταν στις 16 Δεκεμβρίου όταν δημιουργήθηκε το αθλητικό κέντρο και μάλιστα ήμουν παρών στα εγκαίνια που ακόμα μέχρι και σήμερα ήταν ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα και τότε αλλά και σήμερα αφού κανείς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι ανάλογο.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό αυτό που έφτιαξαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα οι οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η δημιουργία του έφερε ως φυσικό επακόλουθο το "τριφύλλι" να κατακτά τίτλους, να κάνει εξαιρετικές πορείες στην Ευρώπη για αρκετά χρόνια και τέλος να βγάζει παίκτες μέσα από τα σπλάχνα του."

Λιβαθηνός: "Μεγάλο επίτευγμα η Παιανία"
INTIME SPORTS

- Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν έρθει για προετοιμασία στην Παιανία, θυμάστε κάποιες να μας πείτε;

" Ναι, Άγιαξ, Λίβερπουλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Εθνική Φινλανδίας, Εθνική Νέων Αγγλίας και πολλές άλλες έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα το αθλητικό κέντρο είτε για την προετοιμασία τους είτε για προπόνηση. Η οργάνωση που υπάρχει είναι στα πρότυπα με ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και ο Άγιαξ.

Εξάλλου, σύμφωνα και με της οδηγίες της UEFA πρέπει οι ομάδες να βγάζουν από τις ακαδημίες τους παίκτες. Και αυτό συντελεί τόσο πλέον στο οικονομικό τομέα αφού οι λύσεις θα είναι πιο φτηνές και δεν θα αναγκάζονται να χαλάνε υπέρογκα ποσά για να αποκτήσουν παίκτες που πολλές φορές δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα. Ακόμα οι παίκτες που προέρχονται από τις μικρές ομάδες παίζουν για την φανέλα και την ομάδα τους και δίνουν και την ψυχή τους γι' αυτές."

Λιβαθηνός: "Μεγάλο επίτευγμα η Παιανία"

- Είναι κίνητρο για να έρχονται μεγάλοι παίκτες στην ομάδα ένα τέτοιο κέντρο;

" Κοιτάξε, όπως σας είπα πριν για μένα ένα τέτοιο κέντρο θεωρώ πως λειτουργεί σωστά όταν βγάζει παίκτες από τα σπλάχνα του. Από κει και πέρα είναι και θέμα οργάνωσης όλων των τμημάτων, αφού ως παράδειγμα η εξέλιξη παικτών που γνώριζα όταν πήγα στην Παιανία όπως οι Μαυρίας και Καπίνο θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαν δουλευτεί σωστά.

Είναι δύσκολες συνθήκες όταν τους πηγαίνεις για παράδειγμα για προπόνηση στο Χαλάνδρι ή κάπου αλλού και αλλιώς όταν δουλεύει σε συνθήκες εξαιρετικές. Υπάρχουν όλες οι ανέσεις τόσο στην διαμονή όσο και σε άλλες παροχές όπως για παράδειγμα στο σχολείο. Ενώ πολλά παιδιά μένουν και εσώκλειστα αφού είναι από την επαρχία και είναι το δεύτερο σπίτι τους."

- Ανεξάρτητα από τις ιδιοκτησιακές εξελίξεις στο "τριφύλλι", θεωρείται πως ένας μεγάλος σύλλογος για να έχει επιτυχίες πρέπει να έχει ένα τέτοιο κέντρο.

" Ναι, για μια μεγάλη ομάδα είναι μονόδρομος η παρουσία τέτοιου αθλητικού κέντρου. Προσωπικά θεωρώ πως είναι μεγάλο επίτευγμα η ίδρυσή του από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Και αν συνεχιστεί να συντηρείται από την εκάστοτε ιδιοκτησία που θα αναλάβει τις τύχες της ΠΑΕ θα είναι μια σημαντική υποθήκη για συνεχείς σπουδαίες επιτυχίες.

Εξάλλου, όπως δείχνουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην ζωή μας οι οικονομικές ευκολίες παλιών εποχών έχουν περάσει και πλέον δεν υπάρχουν οι πόροι που υπήρχαν με συνέπεια να μειώνονται και οι μεταγραφές και άπαντες βλέπουμε να κάνουν "στροφή" στα παιδιά που βγάζουν από τις υποδομές τους, κάτι απόλυτα θετικό και σημαντικό για κάθε ομάδα."

Τα... 70 στρέμματα της Παιανίας

Oι κύριες λειτουργίες του κέντρου:

- H άνετη και σε επιστημονικά πρότυπα προετοιμασία της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου.

- H λειτουργία της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου.

Oι ανέσεις και το περιβάλλον του Αθλητικού Κέντρου είναι υψηλού επιπέδου. Κάθε χρόνο οι καλύτερες Ευρωπαϊκές ομάδες επισκέπτονται το Αθλητικό Κέντρο και πολλές από αυτές έχουν πραγματοποιήσει την προετοιμασία τους εκεί.

Λιβαθηνός: "Μεγάλο επίτευγμα η Παιανία"

Οι εγκαταστάσεις:

* Ξενοδοχείο με 27 δίκλινα δωμάτια, χώροι εστίασης, bar, TV room, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα αποκατάστασης, σάουνα, αίθουσα ψυχαγωγίας και ανάπαυσης, αποθηκευτικοί χώροι και αίθουσα συνεδρίων.

* Tρία φωτιζόμενα γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα.

* Τρία φωτιζόμενα γήπεδα με τεχνητό τάπητα για ειδική προετοιμασία.

* Πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ιατρεία, αίθουσες φυσιοθεραπείας αποδυτήρια για την
επαγγελματική ομάδα και την Aκαδημία.

* Γραφεία

* Μουσείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Λιβαθηνός: "Μεγάλο επίτευγμα η Παιανία"
INTIME SPORTS
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ